Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Από τα «ΡΕΤΙΡΕ», έχουμε πάει στα «ΥΠΟΓΕΙΑ»


Από τα «ΡΕΤΙΡΕ», έχουμε πάει στα «ΥΠΟΓΕΙΑ»Επομένως οι μειώσεις που μας έχουν επιβληθεί ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 δεν είναι δύο που έντεχνα διοχετεύεται στα ΜΜΕ, αλλά εφτά τουλάχιστον

===============================
ΔΕΗ: Ο κ. Παύλος Θωμόγλου εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Δ.Σ.

Ο κ. Παύλος Θωμόγλου εκλέχθηκε εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στην επαναληπτική έκτακτη ειδική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/2.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επαναληπτική Έκτακτη Ειδική Συνέλευση των μετόχων μειοψηφίας παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 271 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 22.757.833 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 113.394.886 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, απαρτία 20,07%.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκε και λήφθηκε απόφαση για το μοναδικό θέμα της Ημερησίας Διάταξης δηλαδή : «Εκλογή νέου Μέλους – Εκπροσώπου των Μετόχων της Μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με το Νόμο, το άρθρο 20 παρ. 1 και 2 και τα άρθρα 22 και 23 του Καταστατικού της Εταιρείας, λόγω παραίτησης Εκπροσώπου τους από Μέλος».
Σε σύνολο 22.757.833 νομίμως εκπροσωπουμένων ψήφων, ψήφισαν 11.952.138 υπέρ της ψηφοφορίας (52,52%), 8.460.845 κατά (37,18%) και 2.344.850 αποχή (10,30%).
Η απόφαση λήφθηκε με απόλυτη πλειοψηφία των εκπροσωπούμενων ψήφων που ψήφισαν υπέρ της ψηφοφορίας. Εκπρόσωπος της Μειοψηφίας εκλέχτηκε ο κ. Παύλος Θωμόγλου (Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομολόγος), λαμβάνοντας 11.934.036 μετοχές-ψήφους, ήτοι, το 99,85% επί του συνόλου των 11.952.138 υπέρ της ψηφοφορίας μετοχών-ψήφων.

Η θητεία του νέου μέλους λήγει στις 17 Δεκεμβρίου 2012.

Πηγή:www.capital.gr
===================================
Μειώσεις 100 εκατ. ευρώ σε κύριες και 200 σε επικουρικές συντάξεις
Προς συμφωνία οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα για τις μειώσεις στα επικουρικά ταμεία μετά από μαραθώνια σύσκεψη του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών και της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κυρία Αθηνάς Δρέττα.
Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν 300 εκατομμύρια ευρώ και φαίνεται να καταλήγουν στην διασφάλιση 100 εκατομμυρίων ευρώ από την μείωση κύριων συντάξεων του ΝΑΤ και των «ευγενών ταμείων» ΔΕΚΟ και τραπεζών
Η μείωση των συντάξεων των ναυτικών φθάνει το 7% και εφαρμόζεται από τον πρώτο ευρώ της σύνταξης, ενώ των υπολοίπων ταμείων είναι 20% και εφαρμόζεται για το τμήμα της σύνταξης από 1.300 και άνω.
Τα 200 εκατομμύρια θα περικοπούν από τις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% από 200 έως 300 ευρώ και κατά 20% από 300 ευρώ και πάνω.

===================================
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 300 ΕΚΑΤ.
Συμφώνησαν για μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από περικοπές στις συντάξεις του ΝΑΤ και των "ευγενών" ταμείων και άλλα 200 εκατ. από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά 15% μεσοσταθμικά, συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.
Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας η συνάντηση της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να εξευρεθεί από το ασφαλιστικό σύστημα το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και η τρόικα κατέληξαν σε περικοπές 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20% στις συντάξεις των "ευγενών" ταμείων - ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών - από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 1.200 και των 1.300 ευρώ.
Από τις περικοπές αυτές, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ (50 εκατ. από τα ειδικά Ταμεία και 50 εκατ. από το ΝΑΤ).
Συμφωνήθηκε, επίσης, οριστικά ότι το ποσό των 200 εκατ. που υπολείπεται, θα αναζητηθεί από περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι περικοπές θα είναι 15% μεσοσταθμικά, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του πλαφόν, αν δηλαδή η μείωση θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 150, 200, ή 300 ευρώ.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, η τρόικα ζήτησε και έλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων των συντάξεων και τα ποσά τα οποία λαμβάνουν.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα μέτρα θα έχουν συμφωνηθεί το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι και πάντως πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.
==============================

Διαμαρτυρία προς τους βουλευτές Νομού Κοζάνης: «Να στηρίξετε τους συνταξιούχους της ΔΕΗ»
14 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Προς τους Βουλευτές νομού Κοζάνης α) Αθανασιάδη Αλέκο, β) Βλατή Ιωάννη, γ) Κασαπίδη Γεώργιο, δ) Κουκουλόπουλο Πάρι, ε) Παπαδόπουλο Μιχάλη

Όπως και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας σας εξηγήσαμε (άλλωστε το ξέρατε) ότι οι μειώσεις των συντάξεων των συνταξιούχων της Δ.Ε.Η. είναι:
α) Μείωση συντάξεων μεσοσταθμική 5,6% λόγω μείωσης συντάξιμων αποδοχών που θεσπίστηκαν με το Ν.3863/10.
β) Επίσης με το Νόμο 3986/2011 άρθρο 44 παράγραφος 10 και 11 αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) ως εξής: από 4% σε 6%, από 5% σε 7%, από 6% σε 9% από 7% σε 10% από 8% σε 12% από 9% σε 13% και από 10% σε 14%. Τα αναπροσαρμοζόμενα ποσοστά θεσπίστηκαν με τον Ν.3863/2010.
γ) Με τον ίδιο νόμο του 3986/2011 από 1/8/2011 στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60στό έτος της ηλικίας τους, παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης από 6% έως 10%. Με τον ίδιο νόμο εφαρμόζεται το πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα 2.773,40 €, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα οικογενειακά επιδόματα να ενσωματώνονται στο πλαφόν.
δ) Με τον ίδιο νόμο 3986/2011 άρθρο 44 παράγραφος 13, από 1/9/2011 θεσπίζεται ειδική εισφορά συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης από 3% έως 10% για συντάξεις από 300 € έως 650 €.
ε) Θεσπίστηκε μείωση του εφάπαξ με τον ίδιο νόμο, 25% για τους συνταξιούχους του 2010 και 30% για τους συνταξιούχους του 2011.
στ) Με το Νόμο 4024/2011 άρθρο 1, μειώνονται κατά 20% όλες οι συντάξεις πάνω από τα 1200 €.
ζ) Με το άρθρο 4 του Νόμου 4024/2011, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις οριζόντια κατά 15%.
Με όλες τις παραπάνω μειώσεις υπολογιζόμενες μεσοσταθμικά στο 35% από τα «ΡΕΤΙΡΕ», έχουμε πάει στα «ΥΠΟΓΕΙΑ» κι’ αυτό σε συνδυασμό με τη νέκρωση της αγοράς του νομού Κοζάνης που εκπροσωπείτε, λόγω της βίαιης μέσα σε ενάμισι χρόνο μείωσης του εισοδήματος, μόνο από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ ποσό που αγγίζει και ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Επομένως οι μειώσεις που μας έχουν επιβληθεί δεν είναι δύο που έντεχνα διοχετεύεται στα ΜΜΕ, αλλά εφτά τουλάχιστον.
Ζητάμε λοιπόν από σας, να στηρίξετε τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, την τοπική αγορά που εκπροσωπείτε και να αποτρέψετε άλλη μείωση συντάξεων.
Για το Δ/Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αναστάσιος Δημάκης Δημήτριος Τραχανάς


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η.
Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

===============================
Μετ’ εμποδίων οι αποκρατικοποιήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να πωληθούν ξεχωριστά
Tης Xρυσας Λιαγγου

Περαιτέρω καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και του ΔEΣΦA (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Aερίου) και πιθανή πυροδότηση νέων αντιδράσεων στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, που φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο της, θα προκαλέσουν οι σχετικές δεσμεύσεις του νέου Mνημονίου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τη ΔEΠA, επισημαίνουν τη σαφήνεια του Mνημονίου στην απαίτηση για έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μετά την ολοκλήρωση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων παραγωγής και δικτύων. O όρος αυτός, όπως αναφέρουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγματεύσεων με την Kομισιόν για την από κοινού πώληση της εταιρείας, διαδικασία που προώθησε η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στην οποία έχει αντιδράσει ήδη η E.E.

Tο γεγονός ότι ο ΔEΣΦA λειτουργεί ήδη ως ανεξάρτητη εταιρεία διευκολύνει το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Mνημόνιο για την πιστοποίησή του μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. H διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΔEΠA θα πρέπει, σύμφωνα με τους όρους των δανειστών, να ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, που σημαίνει νέα καθυστέρηση. Στο διάστημα αυτό θεωρείται εύλογο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει νέα ρύθμιση που θα ακυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για ξεχωριστή πώληση των δύο εταιρειών.

Aνησυχίες έχει προκαλέσει στην αγορά ο όρος του Mνημονίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, «άνευ ελαχίστου τιμής». O όρος αυτός δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα, αν και κάποιες εκτιμήσεις τον εμφανίζουν προσυμφωνημένο με την κυβέρνηση. Στις προβλέψεις για διάθεση υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ιδιώτες, αναφέρει ότι αυτή μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διάθεση λιγνιτικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα την οδηγήσει σε καθυστέρηση και δεν θα εμποδίσει την πώλησή τους «άνευ ελαχίστης τιμής».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη δημοπρασία για τη διάθεση σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, δεν θα απαιτηθεί κατώτατο τίμημα που θα στηριχτεί σε κάποια αποτίμηση, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες αναταραχές και αντιδράσεις.

H συμφωνία με την Kομισιόν προβλέπει την πώληση των μονάδων Μελίτη 1 ισχύος 289 MW, Μεγαλόπολη 3 ισχύος 255 MW, Αμύνταιο 1 ισχύος 273 MW και Αμύνταιο 2 ισχύος 273 MW. Εκτός από τις πωλήσεις, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εκχώρηση από τη ΔΕΗ λιγνιτικής ισχύος από τις μονάδες Καρδιά 1 και Καρδιά 2 καθαρής ισχύος 275 MW η κάθε μία. Σε περίπτωση που δεν εκφραστεί ενδιαφέρον για εκχώρηση ισχύος, προς πώληση θα διατεθούν και οι δύο αυτές μονάδες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η βολιδοσκόπηση της αγοράς από την E.E., διαδικασία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

H σύνδεση πάντως της πώλησης και με υδροηλεκτρική παραγωγή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στη διαβούλευση της Elpedison, δηλαδή του κοινού σχήματος των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison και την Ελλάκτωρ, της Ηρων, δηλαδή της εταιρείας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Gaz de France Suez, αλλά και της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του νέου Mνημονίου για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πηγές του YΠEKA και της PAE διευκρινίζουν ότι δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. H προθεσμία, όπως διευκρινίζουν, τίθεται από το Mνημόνιο για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει τη σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 με εξαίρεση τα τιμολόγια των ευπαθών ομάδων.
===================================
Τα ψιλά γράμματα του Μνημονίου
Αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια, άνοιγμα επαγγελμάτων και αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης
Νέες αυξήσεις τιμολογίων σε εισιτήρια και ηλεκτρικό ρεύμα από το 2013 κρύβονται, μεταξύ άλλων, στα «ψιλά γράμματα» του Μνημονίου που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή. Εκτός από τις διατάξεις-φωτιά για τη μείωση των βασικών μισθών και των επικουρικών συντάξεων, που αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης τις προηγούμενες ημέρες, το Μνημόνιο φέρνει πλήθος άλλες αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας: καταναλωτών, επιχειρήσεων, ασφαλισμένων και επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
- Αύξηση κατά 25% τουλάχιστον των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες) καθώς και του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά και σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις λόγω της προβλεπόμενης σύνδεσης των τιμών χονδρικής με τα τιμολόγια λιανικής έως τον Ιούνιο του 2013.
Εξάλλου, με βάση το Μνημόνιο, από τον Ιούνιο του 2013 οι τιμές στο ρεύμα δεν θα καθορίζονται με απόφαση της κυβέρνησης αλλά της ΔΕΗ, καθώς προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των τιμολογίων, πλην των ευπαθών καταναλωτών (όσων δηλαδή δικαιούνται κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο).
- Αίρονται τα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά ταξί, και συγκεκριμένα οι περιορισμοί στον αριθμό και στην τιμή τους, εντός του πρώτου τριμήνου εφέτος.
- Αίρονται οι περιορισμοί και ανοίγουν ακόμη 10 επαγγέλματα: ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (γιατροί, οδοντίατροι, διαγνωστικά κέντρα, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών, κέντρα φυσιοθεραπείας, κέντρα αισθητικής, επιχειρήσεις αδυνατίσματος / διατροφής), φορτοεκφορτωτές / φορτωτές για χερσαίες επιχειρήσεις σε κεντρικές αγορές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, αναλογιστές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά συμβουλευτικά γραφεία για θέματα εργασίας, τουριστικοί οδηγοί και μεσίτες ακινήτων.
- Μεταρρυθμίζεται ο κώδικας περί δικηγόρων• μεταξύ άλλων, καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου πριν από το τέλος Ιουνίου.
- Καταργούνται οι περιορισμοί που ισχύουν για τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας (δεύτερη εγκατάσταση, ελάχιστη απαίτηση αριθμού εργαζομένων, διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών), υιοθετείται νόμος περί μεσιτών ακίνητης περιουσίας και υπογράφεται προεδρικό διάταγμα που καταργεί την οικονομική δοκιμασία για το άνοιγμα σφαγείων εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.
- Αίρονται τα εμπόδια για την πώληση από τους εμπόρους λιανικής συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων (π.χ. βρεφικές τροφές).
- Απλοποιείται η αδειοδότηση για υδραυλικούς, ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικούς υγρών και αερίων καυσίμων κ.λπ. έως το τέλος Μαρτίου.
- Αδειοδοτούνται δύο τουλάχιστον χώροι διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων έως το τέλος του 2012.
- Αναθεωρείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής υποθέσεων σε αδράνεια.
- Προβλέπεται μείωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κατά 50% έως το τέλος Ιουνίου, 80% έως τον Δεκέμβριο και πλήρης εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος Ιουλίου του 2012. Μείωση των εκκρεμών μη φορολογικών υποθέσεων κατά 50% έως το τέλος Ιουλίου του 2013.
- Εκπονείται σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για συνεργασία πανεπιστημίων - επιχειρήσεων στην έρευνα και στην τεχνολογία.
nΚάθε τρίμηνο επικαιροποιούνται τα σχέδια για τις προσλήψεις, ώστε να συμβαδίζουν με τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: