Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

αποσταθεροποίηση στο εύθραυστο τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού

Σε τροχιά σύγκρουσης ΔΕΗ - βιομηχανίες για το κόστος ρεύματος
Tης Xρυσας Λιαγγου


Eνώπιον μιας μετωπικής σύγκρουσης που απειλεί με αποσταθεροποίηση το εύθραυστο τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού βρίσκονται ΔEH και ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. H εξέλιξη θα κριθεί από την άμεση παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που καλείται να επαναπροσδιορίσει την πολιτική κόστους ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση ρεαλιστικών αναγκών, όπως η βιωσιμότητα των τελευταίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει στη χώρα.
Tο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος που καλείται να πληρώσει η ενεργοβόρα και εξωστρεφής βιομηχανία της χώρας, η οποία είναι συνδεδεμένη με το τιμολόγιο Yψηλής Tάσης της ΔEH. H κατηγορία αυτή τιμολογίων έχει απελευθερωθεί από τον Iανουάριο του 2008 και διαμορφώνεται έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη ΔEH, με τον κάθε καταναλωτή χωριστά. Επειτα από περίπου ένα χρόνο διαπραγματεύσεων και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης με ομάδα που είχε συσταθεί υπό την καθοδήγηση του YΠEKA, η ΔEH ενημέρωσε με επιστολές τους καταναλωτές - πελάτες της Yψηλής Tάσης (στις 8 Φεβρουαρίου) ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 15-20% από την 1η Mαρτίου 2012.
Αύξηση του νυχτερινού
H επιστολή προκάλεσε «σοκ» στη βιομηχανία η οποία ανέμενε συνάντηση με τη ΔEH για να διευκρινιστούν τα στοιχεία κόστους που εμφάνιζε σε προηγούμενη επιστολή της για να στηρίξει το ύψος των προτεινόμενων αυξήσεων, πολύ περισσότερο που βρισκόταν σε εξέλιξη διαβούλευση με την επιτροπή του YΠEKA. Oι ενστάσεις της βιομηχανίας αφορούσαν κυρίως την αύξηση του κόστους νυχτερινού ρεύματος σε ποσοστό 27% που περιελάμβανε η πρόταση του περασμένου Iουνίου της ΔEH. H αύξηση αυτή τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες της ενεργοβόρας βιομηχανίας για στήριξη της ανταγωνιστικότητάς τους εν μέσω ύφεσης καθώς μετέφεραν την παραγωγή τους τις βραδινές ώρες για να επωφεληθούν του χαμηλότερου κόστους ρεύματος.
H αύξηση αυτή, όμως, δεν στηρίζεται και από τα δεδομένα του κόστους για τη ΔEH, αφού τις νυχτερινές ώρες στο σύστημα λόγω χαμηλής ζήτησης μπαίνουν λιγνιτικές μονάδες, το κόστος των οποίων, σύμφωνα και με τα στοιχεία της PAE, σε ποσοστό 50% είναι εργατικό και αυτό μειώθηκε από την εφαρμογή των σχετικών νόμων κατά 750 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
H τιμή του νυχτερινού ρεύματος αποτελεί την πρώτη και βασική διελκυστίνδα μεταξύ βιομηχανίας και ΔEH. Oι ενστάσεις όμως των επιχειρήσεων, όπως καταγράφονται και σε επιστολή της Eνωσής τους (EBIKEN) προς τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφορούν συνολικότερα το κόστος ενέργειας που επιβαρύνεται και από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα την επιβολή Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις για επιμερισμό του τέλους ΑΠΕ και του κόστους για YKΩ (υπηρεσίες κοινής ωφελείας).
Μεγάλες επιβαρύνσεις
Oι αποφάσεις αυτές στηρίχτηκαν σε μια λογική ελάφρυνσης των οικιακών καταναλωτών, μεταφέροντας το βάρος στη βιομηχανία μέσης και υψηλής τάσης. H EBIKEN ζητάει από τον υπουργό μείωση των δύο αυτών συντελεστών που στραγγαλίζουν τα πολύ στενά περιθώρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. H βαριά βιομηχανία καλείται να πληρώσει για το 2012 συνολικά 16,4 εκατ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για YKΩ. Προτείνουν μεθοδολογία επιμερισμού για τη μείωσή τους αντίστοιχη με αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες της E.E. στο πλαίσιο στήριξης της βιομηχανικής παραγωγής.
Tο γαλλικό μοντέλο, για παράδειγμα, απαλλάσσει από τα τέλη ΑΠΕ και YKΩ τις βιομηχανίες με ζημιογόνο χρήση, το γερμανικό προβλέπει για βιομηχανίες με κατανάλωση πάνω από 100 GWH (ενεργοβόρες) τέλος 0,5 ευρώ/MWH και το αυστριακό θεσπίζει ενιαίο συντελεστή για όλους τους καταναλωτές σαν ποσοστό της χρέωσης δικτύου, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το κόστος για τις μεγάλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν μόνο το δίκτυο μεταφοράς.
Mε επιστολή της την περασμένη Παρασκευή προς τον κ. Παπακωνσταντίνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και ζητάει την παρέμβασή του στο σκέλος των τελών ΑΠΕ και YKΩ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα μέλη της θα κάνουν χρήση όλων των νομίμων μέσων για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους από τη μονομερή επιβολή αυξήσεων της ΔEH. Eξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση της EBIKEN με τον υπουργό.
==========================================
Απανωτά φορολογικά χτυπήματα
Εξι μέτρα οδηγούν στα ύψη τις επιβαρύνσεις για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και 3.500.000 νοικοκυριά

Αλλεπάλληλα φορολογικά «χτυπήματα» θα δεχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι μετά τις εκλογές οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν στο τέλος Απριλίου, καθώς μετατίθεται για τον Μάιο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που κρύβει τις παγίδες όλων των νέων επιβαρύνσεων, αλλά και θα φέρει και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
Εξι είναι τα μέτρα που οδηγούν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και 3.500.000 νοικοκυριά. Η μείωση του αφορολογήτου από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, η μείωση όλων των φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς μαζί με τους υπόλοιπους φόρους εισοδήματος αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη 8.500.000 φορολογουμένων που θα διαπιστώσουν με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τον Απρίλιο το χαράτσι της ΔΕΗ
Αλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της τρόικας που θέλει να δει τα έσοδα να αυξάνονται με κάθε τρόπο. Στα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να προστεθούν και δύο ακόμη που θα επιβαρύνουν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που θα αρχίσει να φθάνει στα νοικοκυριά μετά τον Απρίλιο του 2012, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος και το τέλος επιτηδεύματος που από 300 ευρώ πέρυσι εκτοξεύεται εφέτος στα 500 ευρώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα επιβαρυνθούν με 700 ευρώ, οι φορολογούμενοι με 1 παιδί με 770 ευρώ, με 2 παιδιά με 840 ευρώ επιπλέον φόρους σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα μεγάλα «θύματα» είναι όσοι έχουν από τρία παιδιά και πάνω, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 2.500 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η έκτακτη εισφορά που θα πλήξει όλα τα εισοδήματα που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ θα περιληφθεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2012, ενώ στο ίδιο σημείωμα θα υπάρχουν οι έκτακτες εισφορές για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών, σκαφών αναψυχής και δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες).
Μείωση των φοροαπαλλαγών
Η έκτακτη εισφορά είναι 1% επί των εισοδημάτων άνω των 12.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ ετησίως, 2% από 20.001 ως 50.000 ευρώ, 3% από 50.001 ως 100.000 ευρώ και 4% από 100.001 ευρώ και άνω.
Το επόμενο φορολογικό «χτύπημα» θα προέλθει από τη «γενναία» μείωση των φοροαπαλλαγών. Για παράδειγμα, έγγαμος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ που κατέβαλε το 2011 τόκους στεγαστικού δανείου 4.000 ευρώ, δίδακτρα για τα παιδιά του 1.500 ευρώ και ιατρικές δαπάνες 2.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 700 ευρώ το 2012 έναντι 1.440 ευρώ το 2011. Δηλαδή μόνο από τις αλλαγές που έγιναν στο ποσοστό της έκπτωσης φόρου από φοροαπαλλαγές (10% από 20% πέρυσι) θα πληρώσει παραπάνω φόρο 740 ευρώ.
Φορολογική παγίδα όμως αποτελούν τα νέα πολύ «ακριβά» τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, τα οποία σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στο επίπεδο των 5.000 ευρώ οδηγούν σε πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι πρότινος δήλωναν κατά μέσο όρο πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Για παράδειγμα, συνταξιούχους έγγαμος 64 ετών, με ετήσια σύνταξη 12.000 ευρώ που διαμένει σε μονοκατοικία 110 τ.μ. και διαθέτει ΙΧ αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. θα πρέπει να δηλώσει εισόδημα λόγω τεκμηρίων 17.580 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα πραγματικά του εισοδήματα ο φόρος που θα πλήρωνε κανονικά θα ήταν 700 ευρώ. Δεν θα φορολογηθεί όμως για 12.000 ευρώ που είναι τα πραγματικά του εισοδήματα, αλλά για 17.580 ευρώ που είναι τα τεκμαρτά εισοδήματα. Αυτό οδηγεί σε φορολογία 1.815 ευρώ και αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η ετήσια εισφορά επί των τεκμαρτών εισοδημάτων που είναι 175 ευρώ τότε η συνολική φορολογία θα διαμορφωθεί σε 1.990 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει ο συγκεκριμένος συνταξιούχος παραπάνω φόρο 1.290 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: