Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Στην αμεση διαπραγματευση και καταρτιση Συλλογικων Συμβασεων Εργασιας τοσο στην μητρική όσο και στις θυγατρικές εταιρείες – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ

======================================
ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/KHE
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΕΔΟΠ / ΔΕΗ

ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π. / ΔΕΗ
Αριθ.Εγγρ.Βιβλίου Πρωτ. Αθηνών 3361/Ειδ. 878/79
Στουρναρη 73 -75 – ΑΘΗΝΑ 104 32 – Τηλ. 210 52 30 997 – 210 52 401 68
FAX 210 52 40 383 – e-mail:edop.dei@gmail.com


ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/KHE

Συνάδελφοι,

Με αίσθημα αγωνίας και ευθύνης, μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις που
δρομολογούνται, από την ψήφιση του Μνημονίου 2 και το τελεσίγραφο για τη δρομολόγηση των εφαρμοστικών του Νόμων, το αργότερο εντός του μήνα Φεβρουαρίου 2012,
απευθύνουμε εγγράφως αυτή την ύστατη έκκληση, προκειμένου από κοινού ΓΕΝΟΠ
ΔΕΗ/ΚΗΕ και πρωτοβάθμια σωματεία να χαράξουμε επιτέλους κοινή στρατηγική:
Για ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ, στην αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων έως δραματικών
εξελίξεων που αναμένουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά και προδιαγράφουν το
χειρότερο δυνατό μέλλον της επιχείρησης

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα :
.
Στην αμεση διαπραγματευση και καταρτιση Συλλογικων Συμβασεων Εργασιας τοσο στην μητρική όσο και στις θυγατρικές εταιρείες – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, με
καθοριστική τη διεκδίκηση της δομής του μισθολογίου μας και πριν η επιχείρηση
μονομερώς διαμορφώσει νέα σε βάρος μας δεδομένα, αξιοποιώντας τις αντεργατικές
ρυθμίσεις για την σύντομη (3μηνη) μετενέργεια και την κατάρρευση της
μισθολογικής κλίμακας και της επιδοματικής διάρθρωσης του μισθολογίου μας.

Στη διεκδίκηση νέων Κανονισμών Προσωπικού με τη ρύθμιση κρισίμων ζητημάτων, όπως ιδίως η μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε αορίστου χρόνου οποτεδήποτε
καταγγελλόμενη, το κανονιστικό και πειθαρχικό πλαίσιο, τα ζητήματα αξιολόγησης,
υπηρεσιακής τοποθέτησης και εξέλιξης κ.α.

 Στην ρύθμιση των ζητημάτων εκπροσώπησης των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ και
ΔΕΔΔΗΕ.

 Στη ρύθμιση του αποσπασμένου στον ΟΑΠ /ΔΕΗ συναδέλφων μας, μπροστά στιςνέες εξελίξεις με την δημιουργία του ΕΤΕΑ και ΕΟΠΥΥ. Οι ανησυχίες του
προσωπικού είναι έκδηλες και δικαιολογημένες, ενώ απαιτείται άμεσα η οριστική
κατάληξη του θέματος. Δηλαδή, παραμένουν αποσπασμένοι στον νέο φορέα οι
συνάδελφοι με όλα τα δικαιώματα που έχουν ως αποσπασμένοι από τη ΔΕΗ ή
επιστρέφουν στην ΔΕΗ;

Συνάδελφοι «οι καιροί ου μενετοί» για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων της
ΔΕΗ, το οποίο δυστυχώς έχει μπει στο Μάτι του Κυκλώνα. Αν οι καθοριστικές εξελίξεις του παρόντος και μέλλοντος διαμορφωθούν ερήμην μας, τότε θα είμαστε άξιοι της
μοίρας μας. Θα έχουμε κατασπαταλήσει το πολύτιμο κεφάλαιο της μέχρι σήμερα
αγωνιστικής δράσης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ και το κυριότερο θα είμαστε
ασυγχώρητοι απέναντι στους συναδέλφους μας. Γιατί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες της
ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματά μας, εμείς σταθήκαμε ανάξιοι να τους
εκπροσωπήσουμε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ. Ο καθένας μας πλέον, κρίνεται προσωπικά,
ενώ από την στάση του αναλαμβάνει και το αναλογούν μερίδιο ευθύνης.

Για την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΙΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΤΕΥΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Κοινοποίηση: 1.Μέλη Δ.Σ./ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ
2.Σύλλογοι μέλη/ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

===============================
Προς: Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο κ. ΖΕΡΒΟ Αρθούρο.


Κύριε Πρόεδρε,



Στο σχέδιο Οργανογράμματος που παρουσιάστηκε για την Γενική Δ/νση Παραγωγής και με προφανή στόχο να ελαχιστοποιηθούν τα λειτουργικά κόστη, προβλέπεται η κατάργηση - συγχώνευση σημαντικών δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και ο ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ - ΘΗΣ.
Πιστεύουμε βάσιμα ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι επιζήμια και καταστροφική για την Επιχείρηση, καθώς ο συγκεκριμένος Τομέας δραστηριοποιείται σε ένα πεδίο ιδιαίτερης σημασίας για την Επιχείρηση και ιδιαίτερα για την ΔΕΘ.
Η Δραστηριότητα του ΤΜΑ - ΘΗΣ είναι:
•Υποστηρίζει την περιβαλλοντική συμμόρφωση των σταθμών παραγωγής της ΔΕΘ στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
•Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και συστάσεις για τον βαθμό απόδοσης των μονάδων παραγωγής της ΔΕΘ.
•Υποστηρίζει τους σταθμούς παραγωγής σε θέματα συντήρησης.
•Υποστηρίζει την Επιχείρηση στην παραλαβή και έλεγχο νέων έργων.
•Υποστηρίζει υπηρεσιακές μονάδες έκτος της ΔΕΘ επί ειδικών θεμάτων (ΔΠΝ, ΔΕΥ κλπ).
•Εμφανίζει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα συγκριτικά με εργολάβους ανταγωνιστές.
Σας γνωστοποιούμε ότι η ποιότητα του έργου του ΤΜΑ - ΘΗΣ έχει αναγνωριστεί διαχρονικά από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσιακές μονάδες των Σταθμών Παραγωγής και σε όλα τα επίπεδα, ενώ το κόστος αυτών των εξιδανικευμένων υπηρεσιών θα είναι πολλαπλάσιο για την Επιχείρηση, στην περίπτωση που εκχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους.
Επιπρόσθετα, η εκχώρηση σε ιδιώτες εργολάβους των δραστηριοτήτων του ΤΜΑ - ΘΗΣ, εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις, που σχετίζονται αφενός με την πιστότητα των ελέγχων, αφετέρου με το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης ανταγωνιστικών συμφερόντων.
Θεωρούμε ότι η ύπαρξη, η διατήρηση και η συνεχής ανάπτυξη του συγκεκριμένου Τομέα στη ΔΕΘ, επιβάλλεται, δεδομένης της αυξημένης ευαισθησίας, άλλα και του αυστηρότατου νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από την ανάγκη η ίδια η ΔΕΗ. ΑΕ. να έχει αξιόπιστες μετρήσεις και να μην εξαρτάται από τρίτους.
Τέλος, θεωρούμε αδιανόητο η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας που δραστηριοποιείται στην Ηλεκτρενέργεια και κατηγορείται συχνά πυκνά για «ρύπανση και πλημμελή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων» να θέλει να καταργήσει την μια και μοναδική υπηρεσία που έχει μια τεχνογνωσία 30 ετών περίπου και διαθέτει πλήρη, κατάλληλο και άρτιο εξοπλισμό γι’ αυτούς τους ελέγχους.
Στη βάση των παραπάνω και προκειμένου να αξιολογήσετε την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, σας αποστέλλουμε συνημμένα Ενημερωτικό Υπόμνημα και παρακαλούμε θερμά όπως μας ενημερώσετε περί των προθέσεων σας, σχετικά με το μέλλον του ΤΜΑ - ΘΗΣ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΛΑΣΤΟΣ ΑΓΓ. ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤ.

Κοινοποίηση:

•Γενικό Δ/ντή Παραγωγής κ. ΚΟΠΑΝΑΚΗ Ιωάννη.

•Δ/ντη ΔΕΘ κ. ΠΑΝΑΓΙΑΡΗ Ευάγγελο.

•Εκπροσώπους εργαζομένων στο Δ.Σ ΔΕΗ. ΑΕ.

•ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. ΚΗΕ.

•ΤΔΕ - ΕΤΕ/ΔΕΗ - ΡΟΥΦ.
=====================================
Τραγική η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία

Την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος με τη διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση, άφησε άφωνους τους παριστάμενους βουλευτές, με εκείνους του ΠΑΣΟΚ να δέχονται επίθεση από τους συναδέλφους τους των άλλων κομμάτων, για το που κατάντησαν τη χώρα Παπανδρέου – Βενιζέλος.
Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών, έχουν ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων για τα ταμεία, είπε ο Κουτρουμάνης καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται πως η απώλεια εσόδων του ΙΚΑ ξεπερνά τα 4,2 δις ευρώ.
Και το χειρότερο; Αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια με 60.000 έως 70.000 ανά έτος…!!!
Δηλαδή, ο υπουργός προανήγγειλε τον «ξαφνικό θάνατο» των ασφαλιστικών ταμείων που θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς σύνταξη εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.
Στοιχεία – σοκ για την ανασφάλιστη εργασία, έδωσε στο μεταξύ, στη δημοσιότητα το ΙΚΑ δείχνοντας ότι τα ταμεία καταρρέουν από την εισφοροδιαφυγή αλλά παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο αναπροσαρμογών στις εισφορές αλλά και απολύσεων.
Το 2011 ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 30% έναντι 25% το 2010 ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.
Δηλαδή οι επιχειρήσεις που θέλουν τώρα να κοπούν δώρα και επιδόματα «ξεχνάνε» να πληρώσουν τις εισφορές ή κάνει θραύση η «μαύρη» εργασία.
Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 6 δις ευρώ το χρόνο.
Πέρυσι, ελέγχθηκαν συνολικά 21.063 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.313 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (αναπόγραφες – ποσοστό 6% ) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας – ΟΑΕΔ).
Συνολικά διαπιστώθηκε η απασχόληση 20.567 ανασφάλιστων απασχολουμένων (8.225 αλλοδαποί – 12.342 ημεδαποί) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους ( 30% ανασφάλιστοι απασχολούμενοι).
Διαπιστώθηκαν 9.216 παραβάσεις σε βάρος αντίστοιχα αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000. Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την Ε.ΥΠ.Ε.Α. ποσοστό 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.
Πλέον το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν το 2011 από κλιμάκια ελέγχου της Ε.ΥΠ.Ε.Α. απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό.
Αυτά τα όμορφα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, εκεί που η τρόικα και ο Παπαδήμος θέλουν να βάλουν χέρι προκειμένου να δημιουργήσουν εργαζόμενους Ουγκάντας για τους ξένους που θα έρθουν να αγοράσουν τα πάντα.
=======================================
Η τραγική κατάσταση των μισθωτών .

Οι μισθωτοί στην Ελλάδα δεν ανήκουν όλοι στην ίδια κατηγορία, αλλά βρίσκονται όλοι στην ίδια τραγική κατάσταση. Απλά βρίσκονται σ' αυτήν την κατάσταση για διαφορετικούς λόγους. Για κάποιους αυτή η κατάσταση είναι "αφετηρία" και για κάποιους "τερματισμός". Αυτή είναι η μόνη διαφορά. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού("τερματισμός") τομέα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Με τα 500 ευρώ που προβλέπονται γι' αυτούς ως μισθός, είναι επιτυχία και μόνον που ανασαίνουν. Στην ίδια κατάσταση όμως έχουν βρεθεί κι αυτοί που υποτίθεται είναι οι ευνοημένοι της πολιτικής της μεταπολίτευσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι("αφετηρία"). Αυτοί απλά εκεί "κατέληξαν" από κακή διαχείριση.
Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα χρήματα ακόμα και από τον τελευταίο εργάτη. Γιατί; Γιατί έπεσαν θύματα της προπαγάνδας της μεταπολίτευσης. Υπερτιμήθηκε το "βόλεμα" στο δημόσιο και κάποιοι δεν κατάλαβαν ούτε στο περίπου τι έγινε. Ξέχασαν ότι είναι απλοί εργαζόμενοι, έστω και με κάποια προνόμια. Υπερεκτίμησαν τη μονιμότητα και φέρθηκαν σαν "επιχειρηματίες", ενώ δεν ήταν. Τι σημαίνει αυτό; Χρησιμοποίησαν τον μισθό τους σαν κεφάλαιο και ξέχασαν ότι ο μισθός δεν είναι κεφάλαιο, αλλά είναι το μέσον για να επιβιώνεις.
Αυτό ήταν το μέγα σφάλμα τους. "Υποθήκευσαν" τους μισθούς τους, ξεχνώντας ότι έπρεπε να ζήσουν μ' αυτούς. Παγιδεύτηκαν από τις τράπεζες, που μοίραζαν "τζάμπα" λεφτά με ένα τηλεφώνημα. Πήραν δάνεια. Πήραν σπίτια ακριβότερα από αυτά που μπορεί ν' αγοράσει ένας μισθωτός. Στην πραγματικότητα αυτοί πλήρωσαν την άνευ λογικής υπερτιμημένη "στέγη" μιας κατεστραμμένης οικονομίας. Πήραν αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα πιο δαπανηρά από αυτά που μπορεί ν' αντέξει ένας μισθωτός. Ανανέωσαν οικιακούς εξοπλισμούς. Μέχρι και διακοπές πήγαν με δάνεια. Όλα αυτά όμως πρέπει κάποτε να ξεπληρωθούν.
Αυτό το κάποτε του χθες είναι πλέον το σήμερα. Οι μισθοί τους σχεδόν δεν φτάνουν στα σπίτια τους. Οι μισθοί τους πριν μπουν στις τσέπες τους γίνονται δόσεις. Κάθονται στην υπερτιμημένη δήθεν ιδιόκτητη "τρύπα" τους και δεν έχουν να φάνε. Βλέπουν το υπερπολυτελές αυτοκίνητό τους να σκουριάζει στην αυλή και δεν έχουν χρήματα να του βάλουν βενζίνη. Ανοίγουν το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ψυγείο τους και είναι πιο άδειο από την εποχή που αυτό βρισκόταν στη βιτρίνα. Όλοι αυτοί πλέον είναι στα όρια της επιβίωσης. Τα όρια που δεν είχαν υπολογίσει, όταν έπαιρναν δάνεια.
Εδώ είναι το όλο πρόβλημα. Επειδή "στρίμωξαν" τα πάντα στον περιορισμένο προϋπολογισμό ενός μισθού, αναγκαστικά θα πρέπει να επιβιώσουν σε όρια φτώχειας . Μπορεί να έχουν καλύτερα σπίτια ή αυτοκίνητα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά η επιβίωσή τους σε πολλές περιπτώσεις είναι απόλυτα οριακή. Οι δόσεις τούς καθορίζουν έναν μηνιαίο "πήχη", τον οποίο δεν τον έχουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Έναν μηνιαίο "πήχη", ο οποίος περιορίζει δραστικά τις επιλογές τους.
Όταν μια οικογένεια χρωστάει, αναγκάζεται να αυτοπεριοριστεί, γιατί, αν δεν το κάνει, θα βρεθεί στον δρόμο. Θα κοπούν σε πρώτη φάση τα περιττά και αν αυτά δεν φτάνουν, θα κοπούν σε δεύτερη φάση και τα απαραίτητα με μια σειρά ιεράρχησης, η οποία έχει σχέση με τη σημαντικότητά τους. θα κοπούν όχι μόνον οι διακοπές, τα ψώνια και τα "χαρτζιλίκια", αλλά και τα φροντιστήρια και αν χρειαστεί θ' αλλάξουν και οι διατροφικές συνήθειες. Δεν γίνεται διαφορετικά. Όταν σε περιμένουν κάποιοι, για να σε πετάξουν έξω από το σπίτι σου, κόβεις ακόμα και το φαγητό, προκειμένου να μην βρεθείς σε ακραίες περιπέτειες. Κόβεις τα πάντα, προκειμένου να πληρώσεις τη δόση σου πριν αυτή "διαμαρτυρηθεί".
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούσαν την κύρια μάζα των δανειοληπτών, συντηρώντας με τον τρόπο αυτόν τις εικονικές τιμές των ακινήτων και όλες τις εικονικές τιμές της αγοράς. Αν αυτοί πάψουν να έχουν τη δυνατότητα αυτήν, θα έχουμε φαινόμενα κατακόρυφης καταρρεύσης της αγοράς και μαζί της θα παρασύρει το σύνολο της "αραχνοΰφαντης" οικονομίας, και το ανοργάνωτο κράτος .
=====================================
«Δίδυμες» νέες μειώσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις
Οι κρυφές ανατροπές που προβλέπονται στoν εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου και θα εφαρμοστούν το 2012 και το 2013
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: