Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Εμφύλιο ρήγμα στη ΔΕΗ
Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ζητεί από τη διοίκηση το σωματείο «Σπάρτακος». Διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς διεκδίκησης πέραν της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Επιπτώσεις από τη μετενέργεια και στους εργαζομένους της ΔΕΗ φοβούνται οι συνδικαλιστές του «Σπάρτακου» και καλούν άμεσα σε διάλογο τη διοίκηση της ΔΕΗ. Με εξώδικη πρόσκληση που απέστειλε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό, η διοίκηση του πρωτοβάθμιου σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί 3.500 εργαζομένους της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, ζητεί την άμεση (εντός 10 ημερών) έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στόχος είναι να αποφευχθούν δυσάρεστες «εκπλήξεις», που θα πηγάζουν από την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου για τα εργασιακά, και συγκεκριμένα από την αναθεώρηση της λεγόμενης μετενέργειας.
Σημειώνεται πως η επιχειρησιακή σύμβαση της ΔΕΗ έχει λήξει από το 2009 και έχει λούσει «κρύος ιδρώτας» όσους εργαζομένους διάβασαν τη ρητή αναφορά του Μνημονίου πως αν δεν συναφθεί νέα συμφωνία σε διάστημα τριών μηνών, οι αμοιβές θα επανέλθουν στον βασικό μισθό, με διατήρηση σε ισχύ των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Προβάλλοντας τον συγκεκριμένο κίνδυνο, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μισθολογίου στη ΔΕΗ, η διοίκηση του «Σπάρτακου» απευθύνεται με την εξώδικη πρόσκληση στον Α. Ζερβό και του ζητεί να καλέσει εντός δέκα ημερών τους εμπλεκόμενους για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Με την ίδια επιστολή, το σωματείο διεκδικεί αυτόνομο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς διεκδίκησης, πέραν της συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην οποία εκφράζεται».
Υπενθυμίζεται πως ο «Σπάρτακος» έχει έρθει σε ρήξη με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για μια σειρά από ζητήματα, ένα από τα οποία αφορά την άνιση κατανομή των περικοπών αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων, σε βάρος των απασχολούμενων σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής και προς όφελος αυτών που εργάζονται σε διοικητικές υπηρεσίες.
Το σωματείο επανέρχεται ζητώντας νέο μισθολόγιο που θα λαμβάνει υπόψη τη βαρύτητα της θέσης εργασίας και τις ειδικές συνθήκες εργασίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


================================
ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ!!!


================================
Το πολιτικό σύστημα παίζει τα ρέστα του στην πλάτη μας

Ας υποθέσουμε προς χάρη της συζήτησης ότι το PSI θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο –κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι το δεύτερο μνημόνιο που συνοδεύει την ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι βιώσιμο-που δεν είναι όπως λένε ακόμη και οι αρμόδιοι.
Ας υποθέσουμε επιπλέον ότι οι εταίροι μας θα μας δώσουν και το απαραίτητο αναπτυξιακό πακέτο ή «σχέδιο Μάρσαλ» όπως έχει ονομαστεί –που επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο. Από την στιγμή που το αναπτυξιακό πακέτο δεν συμφωνήθηκε κατά την διαπραγμάτευση του μνημονίου το αν θα δοθεί ή όχι επαφίεται στην μεγαλοψυχία ή στον οίκτο των γερμανών και φυσικά θα συνοδεύεται από νέο κύκλο ταπεινώσεων και υποχρεώσεων της χώρας. Ας δεχθούμε, όμως, σαν υπόθεση εργασίας την θετική εκδοχή των πραγμάτων. Και πάλι παραμένει το κομβικό ερώτημα: Ποιοι θα εφαρμόσουν και θα υλοποιήσουν όλα αυτά που καθόλου εύκολα δεν είναι; Το ίδιο πολιτικό σύστημα που μετά από 30 χρόνια ανεπάρκειας, ανικανότητας, φαυλότητας, αδιαφάνειας και διαφθοράς οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού; Οι ίδιοι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εδώ και δύο χρόνια με πράξεις και παραλείψεις άλλοτε με πρόθεση και άλλοτε από άγνοια και πάντα με περισσή υποκρισία της έδωσαν την τελειωτική σπρωξιά στην αγκαλιά του ΔΝΤ και εν συνεχεία στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και στην μακροχρόνια υποτέλεια;
Ακόμη και τώρα το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με τον γνωστό του τρόπο, αποφεύγει τις δύσκολες αποφάσεις, κινείται με αδιαφάνεια, αναζητά μονίμως άλλοθι για να συγκαλύπτει τις ευθύνες του, φροντίζει τις πελατείες του, ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της κοινωνικής απόγνωσης.
Το παραπαίον πολιτικό σύστημα που προκάλεσε την κατάρρευση της χώρας εξακολουθεί να μην παραδίδει τα κλειδιά. Κινείται με γνώμονα την επιβίωσή του ή διαφορετικά μοιάζει να λέει «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» όπου αλλόφυλοι είμαστε όλοι μας, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.
Η ελληνική κοινωνία όμως είναι και η μόνη που μπορεί να φέρει την κάθαρση: στις εκλογές να τους στείλει όλους στο σπίτι τους, παρακμασμένα κόμματα και μαυρογιαλούρους πολιτικούς. Για να εφαρμοστεί το όποιο πρόγραμμα είτε του μνημονίου είτε ένα άλλο εφαρμόσιμο χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό προσωπικό που να αντανακλά τις ανάγκες της εποχής.

Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας…
==========================
Το «μεγάλο φαγοπότι» στην αγορά ηλεκτρισμού
Φέσωσαν τη ΔΕΗ 200.000.000 ευρώ δύο εταιρείες, που την κοπάνησαν...
Σε πλήρη κατάρρευση οδηγήθηκε η περίφημη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τα απίστευτα χρέη που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες «ENERGA» και «HELLAS POWER».

Σχεδόν 200.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και ιδιώτες με μεγάλες καταναλώσεις, βρέθηκαν ξαφνικά ακάλυπτοι και η ΔΕΗ ανέλαβε να τους τροφοδοτεί συνεχώς με ρεύμα.

Στο πελατολόγιο των δύο εταιρειών βρίσκεται η «αφρόκρεμα» των μεγάλων ξενοδοχείων, αλυσίδων σούπερ μάρκετ, μεγάλων εμπορικών ακινήτων και καταστημάτων, καταστήματα τραπεζών κ.λπ. Οι δύο εταιρείες «έκλεβαν» συστηματικά πελάτες από τη ΔΕΗ, καθώς τα τιμολόγιά της υποχρεωτικά παρέμεναν σε πολύ υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε μικρές και… άγνωστες επιχειρήσεις-προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να υπόσχονται χαμηλότερες τιμές με βάση τις καταναλώσεις.

Αντίθετα, στη ΔΕΗ παρέμενε η… «φτωχολογιά» των οικιακών καταναλωτών με μικρές ή περιορισμένης τάξεως καταναλώσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των τιμολογίων τού συνόλου των πελατών της –ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο 2011– να είναι ζημιογόνα.

Δυστυχώς, ενώ ήσαν γνωστά τα προβλήματα που γεννούσαν τα «ρυθμιζόμενα τιμολόγια» της ΔΕΗ –δηλαδή τιμολόγια που ορίζονταν με υπουργικές αποφάσεις– εξακολουθούσαν να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο αυτά που αφορούσαν πολύ μεγάλες καταναλώσεις. Έτσι, οι δύο εταιρείες μπορούσαν να επιλέγουν μόνο μεγάλους πελάτες, με αποτέλεσμα αυτές να αποκομίζουν κέρδη, ενώ η ΔΕΗ έμενε με τα τιμολόγια που είχαν χασούρα (π.χ. τα αγροτικά τιμολόγια).

200 εκατ. το άνοιγμα
Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποιο είναι το ύψος των χρεών που άφησαν πίσω τους οι δύο εταιρείες. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για χρέη κοντά στα 200 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ. Κανείς δεν ξέρει αν τα τέλη ακινήτων που είχαν καταβληθεί από τους πελάτες προς τις εταιρείες αυτές εάν έχουν αποδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ γίνονται αναφορές (π.χ. MEGA) για απώλειες που ξεπερνάνε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, κανείς δεν ξέρει εάν έχουν αποδώσει τα έσοδα από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δημοτικά τέλη κ.λπ. που εισέπρατταν από τους πελάτες τους και έπρεπε να αποδώσουν στη ΔΕΗ.

Ωστόσο, αν και εδώ και καιρό «βοούσε» η αγορά για το εάν οι δύο εταιρείες ήσαν φερέγγυες, καθώς είχαν ανοιχτεί πολύ, κανείς αρμόδιος δεν συγκινήθηκε. Μάλιστα στελέχη των δύο εταιρειών έβγαιναν σε τηλεοπτικά κανάλια και κομπορρημονούσαν ότι είχαν πολύ φθηνότερες τιμές από τη ΔΕΗ και προβάλλονταν ως «πρότυπα» έναντι της «παλαιολιθικής» ΔΕΗ. Πρόβαλλαν ότι απασχολούσαν μόνο 250 μόνιμα εργαζόμενους για 100.000 πελάτες τους και «προβοκάριζαν» τη ΔΕΗ που έχει 21.000 μόνιμους, αλλά… ξεχνούσαν σκόπιμα ότι η Εμπορία της ΔΕΗ απασχολεί περίπου 1.000 άτομα για 7.500.000 πελάτες, ενώ οι 20.000 υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι στα ορυχεία, σε εργοστάσια, δίκτυα διανομής, νησιά κ.λπ.

Κανείς αρμόδιος δεν προβληματίστηκε για τους λόγους αποχώρησης από την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η αυστριακή VERBUND (ΔΕΗ Αυστρίας), αλλά και ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης; Οι δύο εταιρείες όχι μόνο ασκούσαν «παραπλανητική διαφήμιση» και ανακοίνωναν μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης και εμπορικής επέκτασης, αλλά παράλληλα ασκούσαν και πιέσεις –σύμφωνα με δημοσιεύματα– για να τους παρέχονται μεγάλες πιστωτικές διευκολύνσεις από το ΔΕΣΜΗΕ. «Στρατηγικός στόχος της HELLAS POWER είναι να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στον ενεργειακό κλάδο για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζοντας να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας» δήλωνε με κομπασμό ο διευθύνων σύμβουλός της Β. Μηλιώνης, μόλις πριν από λίγους μήνες…

Όμως γιατί κανένας επίσημος δεν αναρωτήθηκε πώς οι δύο εταιρείες –που δεν έχουν παραγωγική ικανότητα ούτε 2 MW– είχαν δικαίωμα να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας με πολλές δεκάδες χιλιάδες MWh και να έχουν τεράστια ανοίγματα στην αγορά; Με ποιες «πλάτες» άραγε κατάφεραν να μπουν στη δύσκολη αγορά ηλεκτρισμού χωρίς να έχουν την «αναγκαία χρηματοοικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα» που ορίζει ο νόμος;

Τεράστιες πολιτικές ευθύνες
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες ανακύπτουν για τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, που έχει τη γενικότερη πολιτική ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, ο ίδιος, οι αρμόδιες αρχές και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου άφησαν δύο εταιρείες να «αλωνίζουν» μέσα στην αγορά στη δυσκολότερη περίοδο τής ελληνικής οικονομίας και να παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Καλά, δεν διάβασε ποτέ του –έστω και από περιέργεια– τις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ για τους «ψευτοεπενδυτές»; Γιατί δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τους υφισταμένους του και τη ΔΕΗ για την ποιότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια, το παραγωγικό δυναμικό, φερεγγυότητα κ.λπ. των δύο εταιρειών που έφτασαν να «κλέψουν» ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΔΕΗ;

Αφού πέρασε το καταστρεπτικό Μνημόνιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια, ως υπουργός Περιβάλλοντος πλέον, έφτιαξε έναν νόμο που άνοιξε τον δρόμο σε κάθε «τυχοδιώκτη» να μπει με ασήμαντα κεφάλαια στην αγορά ηλεκτρισμού και να βάζει ένα «τεράστιο φέσι» πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ. Έτσι, η κυβέρνηση Παπανδρέου με νόμο «άνοιξε τα φτερά» στους ιδιώτες να «αλωνίζουν» –σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και με μεγάλη άνοδο των διεθνών ενεργειακών τιμών– αναλαμβάνοντας τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
Συγκεκριμένα, ο ν. 4001/11, άρθρο 134 –που ψηφίσθηκε πριν από μερικούς μήνες– ορίζει ότι για να πάρει ένας προμηθευτής άδεια προμήθειας απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 600.000 ευρώ (ανεξάρτητα εάν είναι ΑΕ ή ΕΠΕ).

• Διοικητική και οργανωτική δομή κατάλληλη να εξασφαλίσει την αξιόπιστη, συνετή και χρηστή άσκηση δραστηριότητας προμήθειας (;).

• Έχει την αναγκαία χρηματοοικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα (;).

• Προσκόμιση ικανοποιητικών μακροχρόνιων εγγυήσεων για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για έγχυση στο ΕΣΜΗΕ…

Φταίνε ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ
Ευθύνες όμως προκύπτουν επίσης για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που –αφού έσκασε το «κανόνι»– με μεγάλη καθυστέρηση κατήγγειλαν τις συμβάσεις των δύο εταιρειών. Αφού άφησαν ένα τεράστιο «άνοιγμα» στο ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ, θυμήθηκαν με καθυστέρηση… την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του… δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας…

Τα ερωτήματα που απευθύνουν άνθρωποι της αγοράς, αλλά και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, είναι:

– Τι εταιρικό κεφάλαιο είχαν οι δύο εταιρείες;

– Είχαν τραπεζικές εγγυήσεις και ήταν καλυμμένες στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις τους προς το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ;

– Ποιο είναι το ύψος των ακάλυπτων υποχρεώσεων που έχουν σήμερα έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ;

– Γιατί αγνοήθηκαν καταγγελίες που είχαν γίνει κατ’ επανάληψη από άλλες εταιρείες (ελβετική EGL) αγνοήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς εποπτείας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

– Είναι αλήθεια ότι μέχρι και πρόσφατα οι δύο εταιρείες ασκούσαν πιέσεις για παροχή σ’ αυτές μεγαλύτερων πιστωτικών διευκολύνσεων;

– Όταν εξαγοράσθηκαν οι δύο εταιρείες –ENERGA και HELLAS POWER– από το άγνωστο fund World Wide Energy έγινε ολοκληρωμένη έρευνα για την εξαγορά από τις ελληνικές αρχές;

– Γιατί οι δύο εταιρείες άφησαν τεράστιες ζημίες όταν επιλεκτικά προσείλκυαν πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις και κερδοφόρα τιμολόγια σε βάρος της ΔΕΗ;

– Οι δύο εταιρείες έχουν αποδώσει τα έσοδα που έχουν εισπράξει και αναλογούν για ΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ και ΤΕΛΗ ΕΡΤ; Μπορεί να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών ποια είναι τα έσοδα που έχουν αποδώσει οι δύο εταιρείες από το ΕΕΤΗΔΕ;

– Οι εταιρείες είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μην εισπράττουν τα έσοδα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – για να έχουν χαμηλά τιμολόγια οι νησιώτες. Έχουν αποδώσει κανονικά τα έσοδα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας;
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: