Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

η αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη εντός του Μαρτίου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΣΕ


Συνάδελφοι –σες

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι μετά τα όσα ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φλεβάρη (που θα μείνει στην ιστορία του εργατικού κινήματος ως η μαύρη Κυριακή) γιατί εκείνη την ημέρα 199 βουλευτές από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ψήφισαν την αφαίρεση όλων των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος από το 1918 μέχρι σήμερα και το γκρέμισμα του εργατικού δικαίου, είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι τις 14 Μάη να υπογράψουμε ΣΣΕ.

Το τι θα συμβεί εάν και εφόσον δεν υπογράψουμε ΣΣΕ είναι γνωστό σε όλους μας και ιδιαιτέρως καταστροφικό.

Στην κυριολεξία θα σημάνει κατακρεούργηση των μισθών και των όσων δικαιωμάτων μας απέμειναν.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν πρόκειται να συμβεί γιατί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα χιλιάδες μέλη της στα Ορυχεία, στην Παραγωγή, στη Μεταφορά, στη Διανομή, στην Εμπορία, στις Κεντρικές Υπηρεσίες εδώ και τώρα είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φραγμό και εμπόδιο σε όλους όσοι επιχειρούν να μας μετατρέψουν σε σκλάβους και σύγχρονους δούλους.

ΑΡΚΕΤΑ!
ΩΣ ΕΔΩ!

Συνάδελφοι –σες
Προς ενημέρωσή σας, σας γνωστοποιούμε ότι οι συζητήσεις με τις Διοικήσεις τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν.
Την εβδομάδα που ξεκινά αύριο η Ομοσπονδία μας έχει προγραμματίσει την πρώτη επίσημη συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τη δύναμη των μελών της θα κάνει το χρέος της.
Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΕΡΕΓΓΥΩΝ

ΨΕΥΤΩΝ & ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, ΑΠΟ 1/5/2012 ΕΝΤΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΥΤΕΚΩ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Συναδέλφισες-οι

Η κυβέρνηση του διορισμένου από τα συμφέροντα πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, με πρωτεργάτη τον Υπουργό Υγείας και ενώ άλλα έλεγε προς κάθε κατεύθυνση, συνεπής στην γραμμή του ψέματος την περασμένη Πέμπτη και ενώ δεν υπήρχε καμιά σχετική αναφορά στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε, αιφνιδιαστικά πρόσθεσε μια σειρά παραγράφους και την παρ. 17 στο Άρθρο 13, μέσω της οποίας ο κλάδος Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.
Για εμάς αυτή η ενέργεια, αν και μένει να διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα, αποτελεί ένα ακόμα θανάσιμο πλήγμα στην αυτονομία και αυτοτέλεια του ασφαλιστικού μας φορέα.
Είναι μια ακόμα πράξη πλήρους ασέβειας, σε όλους τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ και ιδιαίτερα σε όσους αγωνίστηκαν να χτιστεί το πρωτοποριακό ασφαλιστικό μας σύστημα.
Συναδελφισες –οι
Μέχρι να δούμε τις λεπτομέρειες και επειδή η ανησυχία όλων όσων εργάζεστε στον κλάδο Υγείας είναι διάχυτη, σας ενημερώνουμε ότι, η όποια μετακίνηση του προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ, όπως ο ίδιος ο νόμος λέει ( άρθρο 13 παρ. 5), θα γίνει ( αν και ο νόμος επειδή είναι προγενέστερος της ένταξης του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ δεν αναφέρεται σε αυτό) με βάση τα όσα αναφέρονται στο Άρθρο 26 του Ν.3918/2011.
Δηλαδή με την ίδια εργασιακή οργανική θέση, βαθμό, κλάδο και ειδικότητα που κατέχει.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει διεξοδικά ενημέρωση από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
========================================





============================================
«Στοίχημα» για την κυβέρνηση η εκποίηση της ΔΕΗ



Εντός του Μαρτίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την πλέον περίπλοκη αλλά και επίπονη, λόγω των αντιδράσεων που αναμένεται να προκαλέσει, διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ο λόγος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, καθώς όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος «η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι σε περίπτωση πώλησης θα πρέπει να φέρει στρατιές ΜΑΤ για να απελευθερώσει τους υπό κατάληψη σταθμούς».

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου και δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της. Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ είναι επί θεμάτων διεθνούς δικαίου η Shearman Sterling LLP και επί εθνικού δικαίου η δικηγορική εταιρία «Κυριακίδης Γεωργόπουλος και Δανιόλος Ησαΐας». Η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται έως τα μέσα του μήνα ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τη ΔΕΗ από την πώληση παγίων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην «εικόνα» της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, πέραν της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και της ανταλλαγής λιγνιτικής παραγωγής που ήδη προωθείται, έχει μπει πλέον και η υδροηλεκτρική παραγωγή. Στο νέο μνημόνιο αναφέρεται πλέον ρητά ότι η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων «είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη». Βεβαίως εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης μαζί υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, ωστόσο, όπως αναφέρει το μνημόνιο, «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της Επιτροπής (τέλος Μαρτίου) και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
Με άλλα λόγια, η αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη επιβάλλεται να γίνει άμεσα και απλώς δίνεται κάποιο περιθώριο να εξεταστεί ξεχωριστά η υπόθεση των νερών, αν και ο κ Παπακωνσταντίνου φαίνεται να προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός «πακέτου μονάδων» που εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες μιλούν για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, μία μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τον ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φαίνεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων για συμμετοχή ιδιωτών έχει μπει και η νέα μονάδα Νο 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που μέχρι στιγμής σχεδιάζεται να κατασκευαστεί με το «κλειδί στο χέρι». Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη ΓΕΝΟΠ, η οποία πάντως το τελευταίο διάστημα τηρεί σιγήν ιχθύος.

Πηγή: express.gr
===============================
Ποια συμφέροντα απειλούν να κλείσουν
και το Ορυχείο Καρδιάς;

• Δεν δίνουν άδεια εκτροπής του ρέματος Σουλού
• Κινδυνεύει άμεσα με παύση εργασιών το Ορυχείο Καρδιάς
• Άμεσος κίνδυνος διακοπής τροφοδοσίας του ΑΗΣ Καρδιάς
• Πρόβλημα ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού
• Ερωτηματικά για τη στάση του Περιφερειάρχη
Με άμεση παύση των εργασιών απειλείται το Ορυχείο Καρδιάς λόγω μη έγκρισης της εκτροπής του ρέματος Σουλού που βρίσκεται λίγα μέτρα μπροστά από τον εκσκαφέα Ε1.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κωλυσιεργεί και δε δίνει την απαιτούμενη έγκριση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες εδώ και πολύ καιρό και οι περιβαλλοντολογικοί όροι έχουν εγκριθεί από το 2010!
Οι εργασίες εκτροπής του ρέματος ξεκίνησαν από το 2007 σε χώρο ιδιοκτησίας της ΔΕΗ και σήμερα αυτό που μένει είναι η άδεια για να γίνει η εκτροπή και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες μεταφοράς της σιδηροδρομικής γραμμής και της παλιάς εθνικής οδού Κοζάνης Πτολεμαίδας που είναι έργα αναπτυξιακά για την περιοχή και απαραίτητα για να προχωρήσει η διάνοιξη του Ορυχείου. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση αυτή του περιφερειάρχη είναι τεράστια:
1. Κλείνει μετά τις 15 Μαρτίου το Ορυχείο Καρδιάς με άμεσες επιπτώσεις στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Καρδιάς με λιγνίτη και δημιουργείται συνολικότερο πρόβλημα στη λιγνιτική παραγωγή μετά και το κλείσιμο του Ορυχείου Αμυνταίου λόγω αρχαιολογικών εργασιών. Πάνω από 1200 εργαζόμενοι μόνο στο Ορυχείο (συμπεριλαμβανομένων έκτακτων και εργαζόμενων σε εργολάβους, χωματουργικές εργασίες κλπ) θα κάνουν παύση εργασιών και οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.
2. Ήδη η υψομετρική διαφορά της κοίτης του ποταμού με τις εξορυκτικές εργασίες (η κοίτη του ρέματος βρίσκεται ψηλότερα από τα πρανή) δημιουργεί ρήγματα με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών κατολισθήσεων και θέτει άμεσα επί τάπητος το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων!
3. Καθυστερούν και τα έργα μεταφοράς της σιδηροδρομικής γραμμής και της παλιάς εθνικής οδού, έργα που είναι αναπτυξιακά, θα δώσουν δουλειά σε ανέργους της περιοχής και θα απελευθερώσουν τις εργασίες εξόρυξης.
Είναι επιεικώς απαράδεχτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς και τους στόχους αυτής της ενέργειας, η στάση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακή ο οποίος με προσωπική του ευθύνη (αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες εδώ και καιρό) καθυστερεί την αποστολή της αδειοδότησης δημιουργούντας αλυσιδωτά προβλήματα στην ασφάλεια του προσωπικού και στην εξορυκτική δραστηριότητα, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Συνδικάτο μας που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων στο συγκεκριμένο Ορυχείο είναι αποφασισμένο μαζί με τους εργαζόμενους να προστατεύσει την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, που έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού, μέσα από τη συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου!
Γι αυτό καλούμε τον περιφερειάρχη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία προχωρώντας τις διαδικασίες της εκτροπής εκτός κι αν έχει συγκεκριμένους βάσιμους λόγους να μη επιτρέψει να γίνει οπότε πρέπει να τους κοινοποιήσει στη ΔΕΗ και να τους δημοσιοποιήσει στην τοπική κοινωνία.





Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Πράσσος Στέφανος Ασαλουμίδης Κων/νος


===================================
Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια – Σ.Ε.Ε.ΕΝ.:Παράσταση διαμαρτυρίας για τη μείωση του επιδόματος ανεργίας έξω από τα γραφεία ΟΑΕΔ
Στη ΔΕΗ κάνουν κόλαση τη ζωή των εργαζομένων και θυσιάζουν τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας για να σώσουν τα κέρδη της επιχείρησης.Απλήρωτη δουλειά, απολυμένοι εργάτες, εργασιακές σχέσεις γαλέρας στα κάτεργα του δουλεμπορίου των εργολαβιών της ΔΕΗ.


Χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με ημερομίσθιο 3-4 ευρώ μικτά, την ώρα, απλήρωτοι για μήνες, χωρίς ασφάλιση για τους περισσότερους, χωρίς να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, σε άθλιες συνθήκες χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.




Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στις εργολαβίες του ΑΗΣ Πτολ/δας, στην εργολαβία του Νικολόπουλου οι εργαζόμενοι μετά από παρέμβαση του σωματείου πληρώθηκαν μέχρι το Νοέμβρη, ενώ ακόμα τους οφείλονται μισθοί Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη.



Στην εργολαβία του Ρουμελιώτη οφείλονται οι μισθοί Νοέμβρη- Δεκέμβρη- Δώρο Χριστουγέννων-Γενάρη- Φλεβάρη. Έχει απολύσει από το Δεκέμβρη 17 εργαζόμενους, γιατί διεκδίκησαν την πληρωμή του μισθού τους και ακόμη δεν τους έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα και το δώρο Χριστουγέννων ενώ, παρόλο που τα ασφαλιστικά μέτρα έκριναν παράνομες τις απολύσεις ο εργοδότης αρνείται να εκτελέσει την απόφαση.



Το ίδιο και στην εργολαβία του Σιαπαλίδη, απλήρωτη εργασία και ελαφρύ ένσημο, σε ανθυγιεινό περιβάλλον. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες σε εργολαβίες του ΑΗΣ Καρδιάς, στο Κύριο και στο Νότιο Πεδίο, για απλήρωτη δουλειά, για κλοπή της ασφάλισης βαρέων και ανθυγιεινών, που κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο της απόλυσης οι εργαζόμενοι δεν έχουν βγει, προς το παρών, να διεκδικήσουν.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τη νομοθέτηση των χειρότερων αντεργατικών ανατροπών μετά τη μεταπολίτευση, μειώνει τους κατώτερους μισθούς κατά 22%, δηλαδή στα 586 μικτά, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργεί τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και τη ΔΕΗ (κανονισμός προσωπικού), ενώ οι μισθοί των εργαζόμενων έχουν μειωθεί κατά 50% ονομαστικά από το 2009 και κατά πολύ περισσότερο πραγματικά. Δίνει δηλαδή το όπλο στο χέρι των εργοδοτών για να εκτελέσουν εν ψυχρό μισθούς, μεροκάματα και όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.



Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (επιθεώρηση εργασίας, έλεγχος από το ΙΚΑ) είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι, αφού η κυβέρνηση τους έχει διαλύσει και έχουν ελάχιστο προσωπικό, που δεν επαρκεί ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία τους, τη στιγμή που η ασυδοσία των εργοδοτών είναι ανεξέλεγκτη.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ανταγωνιστικότητας. Αυτή την ανάπτυξη οραματίζονται τα επιτελεία της κυβέρνησης του μαύρου Μετώπου, της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων.
Σε αυτά τα σχέδια έβαλαν πλάτη οι πλειοψηφικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ- ΣΑΔ, ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ και στα τοπικά συνδικάτα, που συμφωνούν με τη διάλυση του ασφαλιστικού μας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη μετοχοποίηση.

Το ταξικό συνδικάτο του ΣΕΕΕΝ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι το μοναδικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ- ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ
Παλεύουμε για:
 Κανένας απλήρωτος ανασφάλιστος εργαζόμενος, όταν δεν πληρώνουν οι εργολάβοι να πληρώνει η ΔΕΗ κάνοντας της ανάλογες παρακρατήσεις από τις πιστοποιήσεις των εργολάβων. Όποιος εργολάβος έχει εκκρεμότητες με απλήρωτους εργαζόμενους να κηρύσσεται έκπτωτος, να μην μπορεί να παίρνει μέρος σε εργολαβίες
 Να δώσουμε τη μάχη για ΣΣΕ που δεν θα μειώνουν τους μισθούς, θα ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να σταματήσει το αίσχος του δουλεμπορίου των εργολαβιών
 Ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της περιοχής, την ανάπτυξη της χώρας για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.


Καλούμε κάθε εργαζόμενο, την Τετάρτη 7/03 στις 11πμ έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη μείωση του επιδόματος ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: