Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Με αυτό τον βίαιο τρόπο θα υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς εργασίας σε επίπεδο μονάδας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ,

ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Το ταξικό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που πρώτο - από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε (11 Σεπτέμβρη 2011) η επιβολή του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - διαφώνησε κάθετα και ριζικά με αυτό το κατάπτυστο και αντικοινωνικό μέτρο καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση και ανακοινώνοντας ότι θα εμποδίσει την υλοποίησή του με κάθε τρόπο και μέσο, εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣΤΕ που θεωρεί αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού και τη θεωρεί μια πρώτη νίκη και δικαίωση όλων όσων αγωνίστηκαν ενάντια σ’ αυτόν τον απαράδεκτο και αντικοινωνικό νόμο που χρησιμοποιούσε το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας ως μοχλό εκβιασμού της κοινωνίας.

Ταυτοχρόνως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας στηρίζοντας τον αγώνα μας και δίνοντάς μας δύναμη και κουράγιο.

Ιδιαιτέρως δε για μια φορά ακόμα ευχαριστούμε τη Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον παλαίμαχο αγωνιστή, σύμβολο της αντίσταση του λαού μας στους Γερμανούς κατακτητές κ. Μανώλη Γλέζο που τις κρίσιμες ώρες της κατάληψης του κτιρίου έκδοσης των λογαριασμών στην οδό Πειραιώς αλλά και στο κέντρο αποστολής των εντολών διακοπής του ρεύματος στην οδό Μεσογείων ήταν πάντα δίπλα μας.

Επίσης, με τη δέσμευση ότι ποτέ δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, από καρδιάς ευχαριστούμε τους χιλιάδες απλούς πολίτες που στάθηκαν δίπλα μας αλλά και τα μέλη μας, τους τεχνίτες μας, που δεν πειθάρχησαν στις εντολές διακοπής.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΡΤΗ

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛHΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ 6η ΦΟΡΑ - ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ – ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΑΣ

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=============================
Yπογραφή κλαδικών συμβάσεων με μείωση μισθών

ΤΗΝ υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με λελογισμένες μεσοσταθμικές μειώσεις που θα ξεκινούν από 5% και θα φτάνουν ακόμη και το 20% θα επιδιώξουν οι διοικήσεις ομοσπονδιών και σωματίων, κυρίως εργοδοτικών, κατόπιν της μείωσης κατά 32% του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους έως 25 ετών και της ΕΓΣΣΕ κατά 22% σε όλα τα κλιμάκια με κυβερνητική παρέμβαση.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις θα επιδιώξουν τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων με μειώσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τον αριθμό των μελών τους και να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από εργοδοτικά σωματεία και ομοσπονδίες.
Μόλις το 30% των επιχειρηματιών είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο εργοδοτικό σωματείο ή ομοσπονδία, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι να δουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται στα όρια της ΕΓΣΣΕ με μειώσεις που ξεπερνούν και το 40%.
Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν πλέον «πουκάμισο αδειανό» και επίσημα μετά την ψήφιση αρχικά του περιβόητου άρθρου 37 που καταργεί την επέκτασή τους και σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε ομοσπονδίες και σωματεία, αλλά και με τη μείωση σε τρεις από έξι μήνες της μετενέργειας των συμβάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις έως τώρα καθόριζαν το ύψος των αμοιβών προσωπικού για το 75% των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η πλειονότητα των συμβάσεων έχουν ήδη λήξει ή λήγουν εντός του 2012.
Οι κλαδικές δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές παρά μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που τις υπογράφουν, καθώς αναστέλλεται η δυνατότητα επέκτασής τους καθ'Α όλη την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στη δομή των εργοδοτικών οργανώσεων, διαλύοντας τις ομοσπονδίες των εργοδοτών, αυξάνοντας την αυτονομία των επιχειρήσεων στο πεδίο καθορισμού μισθών και ημερομισθίων, συμπαρασύροντας πιο γρήγορα και το επίπεδο των μισθών που έχουν διαμορφωθεί από ισχυρές κλαδικές συμβάσεις γύρω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ.
Με αυτό τον βίαιο τρόπο θα υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς εργασίας σε επίπεδο μονάδας, καθώς θα είναι προς το συμφέρον κάθε επιχειρηματία να αποσχιστεί από την εργοδοτική οργάνωση που ανήκει και να προχωρήσει στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζομένους του, με όριο αμοιβών όχι πλέον όσο προέβλεπε η κλαδική σύμβαση αλλά η ΕΓΣΣΕ. Είναι βέβαιο ότι οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν στην επιλογή μείωσης του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η μείωση τζίρου κατά μέσο όρο 33% και η διατήρηση των υψηλών λειτουργικών δαπανών, κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε μείωση του προσωπικού και χιλιάδες λουκέτα. Εκτιμάται ότι ήδη χάθηκαν τουλάχιστον 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το β'Α εξάμηνο του 2011, ενώ προβλέπεται απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως τον Ιούλιο του 2012 και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Αργυρώ Μαυρούλη
arma@express.gr
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: