Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής

Παράταση για Συλλογικές Συμβάσεις έως τις 13 Μαΐου
Εως τις 13 Μαΐου θα πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν υπογράψει κλαδικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ), καθώς από την επόμενη ημέρα δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να προχωρήσει σε μειώσεις μισθού δίχως τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών, τέκνων κ.λπ. Τις λεπτομέρειες εξηγεί η ερμηνευτική εγκύκλιος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με αυτή, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μετά τη λήξη του τριμήνου - στις 14 Μαΐου - και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν: ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.
Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
============================
Το ΙΚΑ εντατικοποιεί τους ελέγχους για την εισφοροδιαφυγή
Το ΙΚΑ αναμένει και το "κλείδωμα" του PSI που θα του επιτρέψει τη συνέχιση του δανεισμού με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και στην άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και η πληρωμή των εισφορών ανά μήνα στρέφεται η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα ρευστότητας.

Το ΙΚΑ αναμένει και το "κλείδωμα" του PSI που θα του επιτρέψει τη συνέχιση του δανεισμού με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, οφείλονται στην παρατεταμένη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών.

Επιπλέον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αποτελεί όρο του νέου μνημονίου, αναμένεται να προκαλέσει συνολικά στα Ταμεία απώλειες της τάξεως των 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Το ΙΚΑ έχει εισπράξει ήδη 1 δισ. ευρώ από τα 3,1 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, ενώ με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος κατέφυγε στο δανεισμό 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου. Ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δανειστεί το ΙΚΑ, από το επικουρικό Ταμείο της ΔΕΗ. (ΤΑΠ-ΔΕΗ).

Το ΙΚΑ είχε δανειστεί από τα δυο Ταμεία αντίστοιχα ποσά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012.
========================
Νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής

Μια νέα κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ορυχείο Μαυροπηγής, κοντά στο σημείο της προηγούμενης κατάρρευσης πρανούς που είχε σημειωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, κοντά δηλαδή στο σημείο της σωστικής αρχαιολογικής ανασκαφής που πραγματοποιούνταν το φθινόπωρο από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Το ευτύχημα είναι ότι δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι στο ορυχείο, καθώς η κατολίσθηση σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ της Παρασκευής που ήταν μειωμένη η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το νέο κατολισθητικό φαινόμενο στο ορυχείο Μαυροπηγής τηρήθηκε μυστικό από τη ΔΕΗ για να μην ενταθεί η ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής, ενώ ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι στο σημείο εκείνο επρόκειτο να μετακινηθούν την επόμενη μέρα σκαπτικά μηχανήματα εργολάβου που εκτελεί έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Εργαζόμενοι στην επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία για τον όγκο χωμάτων που κατέρρευσαν από τη νέα κατολίσθηση, την οποία αποδίδουν στη διάβρωση σαθρών χωμάτων του πρανούς του ορυχείου λόγω του μεγάλου όγκου χιονοπτώσεων του φετινού χειμώνα και μιλούσαν για μια απλή πτώση πρανούς κοντά στην περιοχή που διενεργούνταν τον περασμένο Οκτώβριο η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή.
Βέβαιο θεωρείται ότι η νέα κατολίσθηση στο ορυχείο αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη την ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής, οι οποίοι εδώ και καιρό τώρα τονίζουν ότι δεν μπορούν να ζουν με το φόβο κατάρρευσης του ορυχείου- ακόμη και του οικισμού. Με δηλώσεις του στον «Π» μάλιστα στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ έκρουσε κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Μαυροπηγή προχωρά σε νέο ξεσηκωμό, διότι οι κάτοικοί της έχουν θορυβηθεί έντονα από τη διεύρυνση του ρήγματος που προξένησε η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και την εμφάνιση νέων ρωγμώσεων σε σπίτια και αποθήκες του χωριού, αφού στη δραστηριότητα της ΔΕΗ ήρθε να προστεθεί και η διάβρωση του εδάφους από τις έντονες χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα που επιβάρυναν την κατάσταση των ρηγμάτων, με συνέπεια να πληθαίνουν και να διευρύνονται οι ρωγμώσεις σε οικήματα και αποθήκες του οικισμού και να αδειάζει καθημερινά ο οικισμός αφού οι κάτοικοι τον εγκαταλείπουν πλέον μαζικά και εγκαθίστανται στην Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Εμμανουήλ μιλούσε επίσης καιρό τώρα για «απουσία κάποιας εκτίμησης κινδύνου από τη ΔΕΗ για τον ίδιο τον οικισμό», γι’ αυτό και πριν ένα δεκαήμερο περίπου είχε προειδοποιήσει ότι τοπική κοινότητα και κάτοικοι σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση προς τη δημοτική αρχή προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του οικισμού, ακόμα και με παρεμπόδιση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εάν δεν υπάρχει σε αυτό ως θέμα ημερήσιας διάταξης το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού.
Το μήνυμα πάντως ελήφθη, αφού στην αποψινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η ενημέρωση της δημάρχου σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
http://www.e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=17072
==============================
Διακοπή ρεύματος σε 80 επιχειρήσεις του Δήμου Κοζάνης με μεγάλες οφειλές, ξεκινούν από αύριο Τρίτη συνεργεία της ΔΕΗ (Aποκλειστικό)
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kozan.gr, διακοπή της ηλεκτροδότησης στις πρώτες 80 επιχειρήσεις του Δήμου Κοζάνης – από τις συνολικά 820 - που έχουν μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ξεκινούν από αύριο Τρίτη 13/03 τρία εξειδικευμένα συνεργεία της επιχείρησης.
Ανάμεσα στη «κόκκινη» λίστα που έχει στη διάθεσή του το kozan.gr,(http://www.kozan.gr/news.php?extend.19989) βρίσκονται και πολύ γνωστές επιχειρήσεις – υψηλού κύρους – της περιοχής. Έτσι για παράδειγμα το αυριανό πρόγραμμα «διακοπών» λόγω χρέους (οι συγκεκριμένες διακοπές δεν έχουν σχέση με τη μη πληρωμή του τέλους ακινήτων), περιλαμβάνει:

Α) μεγάλη αλυσίδα οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού με οφειλές γύρω στα 30.000 ευρώ

Β) κέντρα διασκέδασης με οφειλές γύρω στα 10.000 ευρώ το καθένα

Γ) πολυκαταστήματα ρούχων με οφειλές περίπου 10.000 ευρω

ακόμη και φούρνους. Τα συνεργεία έχουν λάβει ρητή εντολή να προχωρήσουν χωρίς αναβολές, με τη ζημιά από τους 820 περίπου ανεξόφλητους λογαριασμούς να ανέρχεται στα 500.000 ευρώ περίπου.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: