Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο «Τιτανικός» της ΔΕΗ

Ο «Τιτανικός» της ΔΕΗ
Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ,η ΔΕΗ έχει καπετάνιο επιρρεπή σε ρεσιτάλ κρίσιμων λαθών, ανακολουθίας και συστηματικής παραπλάνησης των πολιτών . Όπως κατόρθωσε την τεχνητή διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009 έτσι θα κατορθώσει και την απαξίωση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ αναμένεται να αναζητηθεί μετά τις εκλογές. Έως τότε, οι σύμβουλοι που έχουν επιλεχθεί,θα συνεχίσουν να εκτιμούν τις μονάδες της ΔΕΗ.


============================
O Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΣ

1. Με την παρ. 17 του άρθρου 13 του (εφαρμοστικού του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2) νόμου 4052 / 2012, ορίστηκε, ότι, την 1.5.2012 εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ και ο Κλάδος Υγείας του ΤΑΫΤΕΚΩ και επομένως και της ΔΕΗ.

2. Η τελεσιγραφική αυτή ρύθμιση του νόμου παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στην τύχη του προσωπικού που απασχολείται στις υπηρεσίες του Κλάδου Υγείας του ΤΑΫΤΕΚΩ.

3. Αντιθέτως, στο άρθρο 46 παρ. του ίδιου νόμου ρυθμίζονται, κατά τρόπο σωστό, τα αντίστοιχα ζητήματα του προσωπικού του ΤΑΫΤΕΚΩ που απασχολείται στις υπηρεσίες του Κλάδου της επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, το προσωπικό που υπηρετεί στους Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ (το νεο-δημιουργούμενο ενιαίο Επικουρικό Ταμείο) μεταφέρονται σε αυτό, κατά το χρόνο ένταξης, με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση , βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν.

4. Εξάλλου, για τα ζητήματα του προσωπικού που απασχολείται στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας του ΤΑΫΤΕΚΩ, η διάταξη του άρθρου 44 του ίδιου νόμου ορίζει, ότι, το αργότερο εντός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου (που έγινε την 1 Μαρτίου 2012), εκδίδεται, μετά από γνώμη του του Δ.Σ. του ΤΑΫΤΕΚΩ, κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία καθορίζεται η οργανωτική τους διάρθρωση, οι αρμοδιότητες των Οργανικών Μονάδων καθώς και κάθε άλλο θέμα που αφορά τη στελέχωσή τους με προσωπικό και προϊσταμένους.

5. Σύμφωνα, επομένως, με την πρόβλεψη αυτή του άρθρου 44 και ενόψει της λήξης της προθεσμίας του ενός μηνός την 1.4.2012, θα μπορούσε να ρυθμισθεί το ζήτημα του υπηρετούντος προσωπικού των κλάδων υγείας και πρόνοιας του ΤΑΫΤΕΚΩ με τον ίδιο τρόπο με εκείνον της διάταξης του άρθρου 46 που ρύθμισε τα ζητήματα του προσωπικού του απασχολούμενου στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΫΤΕΚΩ.

6. Σε συνέχεια των ανωτέρω, προτείνω τη, χωρίς καθυστέρηση, λήψη Απόφασης από το Δ.Σ. του ΤΑΫΤΕΚΩ περί επέκτασης της ρύθμισης του άρθρου 46 του Ν. 4052/2012 και στο προσωπικό που απασχολείται στους κλάδους Υγείας και Πρόνοιας του ΤΑΫΤΕΚΩ.




Κοινοποίηση
ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
Σωματεία – Μέλη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
===================================
Παραιτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Δ. Πιπεργιάς
Την παραίτησή του από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρησή του από το κόμμα υπέβαλε με επιστολή του προς τον Μ. Καρχιμάκη ο πρώην βουλευτής Εύβοιας, Δημήτρης Πιπεργιάς.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Πιπεργιάς καταγγέλλει ότι το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχτηκε «σε κόμμα τυφλής υποστήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της τρόικας» και ότι «ξεκομμένο από τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται και αποξενωμένο από τις κοινωνικές δυνάμεις που το συγκρότησαν (…), έχει καταντήσει ΄άδειο΄ πουκάμισο».

Ο πρώην βουλευτής αφήνει αιχμές κατά υπουργών και βουλευτών του κόμματος, κατηγορώντας τους ότι «αντί να αναζητήσουν πολιτικές συμβατές με τις διακηρύξεις του και να επιδιώξουν την επανασύνδεσή του με την κοινωνία, επιδίδονται σε τακτικισμούς που αποσκοπούν στην επομένη μέρα και προσπαθούν να οικειοποιηθούν το ‘άδειο πουκάμισο’ για να καλύψουν την πολιτική γύμνια τους».

Εκφράζει επίσης τη δυσφορία του για το γεγονός ότι όσοι από τους βουλευτές εξέφρασαν την άποψή τους και ψήφισαν κατά συνείδηση «διαγράφηκαν και εκδιώχθηκαν» από το κόμμα, ενώ, όπως αναφέρει, «η εκλογική σκοπιμότητα απέκλεισε κάθε αντίθετη άποψη από την διεκδίκηση της ηγεσίας».

Επισημαίνει τέλος ότι ο λαός απαιτεί κόμματα και πολιτικούς «που να εκφράζουν τα συμφέροντα του και όχι ικανούς διαχειριστές της εξουσίας, που προκειμένου να διατηρηθούν στις καρέκλες της, συναγελάζονται με τα κάθε λογής αρπακτικά που ασέλγησαν κατ’ επανάληψη σε βάρος του λαού και δηλώνουν πρόθυμοι να συμπληρώσουν την ‘μελλοντική κυβέρνηση Σαμαρά’».
====================================
15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Κ. Πουπάκης: Οι νεόπτωχοι Έλληνες καταναλωτές θύματα ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου - επιτακτική η ανάγκη για "κούρεμα" σε δάνεια και τιμές

Τη διαγραφή μέρους των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μείωση στις τιμές των προϊόντων έχει ζητήσει με ερωτήσεις του ο ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης, μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι Έλληνες καταναλωτές είναι «θύματα» ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου. Οι αλλεπάλληλες «επιδρομές» στο οικογενειακό εισόδημα έχουν εξανεμίσει την αγοραστική τους δύναμη στα όρια της επιβίωσης. Σχεδόν δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι στους δρόμους και στα συσσίτια. Εκεί έχουν οδηγήσει η παρατεταμένη ύφεση, το αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών διατροφής, η «επιδημία» των λουκέτων στην αγορά, η ανεργία που αγγίζει το 21%, οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια καθώς και το συνεχές «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, η καταναλωτική δαπάνη των Ελλήνων σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, μειωμένη κατά 6,2% το 2011 ενώ αναμένεται ότι θα υποστεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 4,3% το 2012.

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα κατάσταση, σε καιρό ειρήνης, εντείνονται οι συνθήκες ανασφάλειας αλλά και αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν επαρκώς σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις αφού για να τα βγάλουν πέρα στερούνται ακόμα και βασικά είδη διατροφής.

Στις έκτακτες ανάγκες χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με διαγραφή μέρους οφειλών, γεγονός που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισλανδίας. Η συγκεκριμένη χώρα προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ύψους ρεκόρ που ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ της.

Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν δύναμη και το αποδεικνύουν. Ο οικονομικός «στραγγαλισμός» που υφίστανται καθημερινά τους αναγκάζει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν οι ίδιοι λύσεις, αφού η οργανωμένη Πολιτεία αδιαφορεί. Το κίνημα για φθηνότερα προϊόντα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί την απάντηση των καταναλωτών στις κερδοσκοπικές πρακτικές που λυμαίνονται την αγορά, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα για ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς, χωρίς καπέλα στις τιμές των προϊόντων».
====================================
Oι γερμανικές εταιρίες ενέργειας σε κρίση
Οι παλιοί ενεργειακοί κολοσσοί της Γερμανίας «φυτοζωούν» ενώ τα επιχειρηματικά τους μοντέλα είναι ήδη ξεπερασμένα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα διαχειριστικά λάθη τους έχουν κοστίσει πολλά.
Oι ΕΟΝ, RWE, EnBW και Vattenfall είναι τέσσερις από τις σημαντικότερες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κυριαρχούν στη γερμανική αγορά. Η πολιτική δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια έχει ήδη προκαλέσει τεράστια πλήγματα στους ετήσιους τζίρους τους. Την περασμένη Τετάρτη η ΕΟΝ ανακοίνωσε απώλειες πάνω από 2 δις. ευρώ για το 2011, ποσό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της. Η EnBW σημείωσε επίσης πρωτοφανείς απώλειες ενώ οι RWE και Vattenfall είχαν οριακά κέρδη.
Οι επιπτώσεις της αλλαγής στην ενεργειακή πολιτική
Ήδη από το 2000 ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός έκλεισε μια σημαντική συμφωνία με τους παραγωγούς ενέργειας για τη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας σε βάθος χρόνου. Παρά την πρόσκαιρη ανακίνηση της συζήτησης το 2010 με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ περί επαναφοράς της πυρηνικής ενέργειας, τα συγκλονιστικά γεγονότα στην Ιαπωνία μετά τον πυρηνικό όλεθρο της Φουκουσίμα έκλεισαν οριστικά το θέμα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του 2000.
Ο Κρίστιαν Χελντ, νομικός σύμβουλος ειδικευμένος σε ενεργειακά θέματα, αναφέρει πως οι γερμανικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διέθεταν από το 2000 μέχρι σήμερα αρκετό χρόνο για να αναπροσαρμόσουν τα παραγωγικά και επενδυτικά τους προγράμματα. Προς το παρόν μόνο 9 από τα 15 πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας παραμένουν σε λειτουργία. Η EON ανέφερε πρόσφατα πως η διακοπή της λειτουργίας δύο μόνο από τους σταθμούς της κοστίζει 2.5 δις. ευρώ.
Δυστυχώς οι εταιρίες ενέργειας δεν εκμεταλλεύτηκαν έξυπνα το μεσοδιάστημα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ο βουλευτής των Πρασίνων στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Όλιβερ Κρίσερ λέει πως οι εταιρίες αυτές αγνόησαν τις αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική που συνέβαιναν παράλληλα στην Ευρώπη και τον κόσμο υποτιμώντας την αποδοτικότητα αλλά και τα κέρδη που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Ενεργειακή αποκέντρωση και πράσινη ανάπτυξη
Ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας αυξάνεται
Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει έστω υπό το βάρος των οικονομικών αλλαγών και των ποικίλων πολιτικών πιέσεων. Ο γενικός διευθυντής της ΕΟΝ Γιοχάνες Τάισεν δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle πως η εταιρία στρέφει ήδη το επενδυτικό της ενδιαφέρον προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου ενεργειακού δικτύου. «Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος επενδύουμε περίπου 7 δις. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σχεδιάζουμε ήδη νέα αιολικά πάρκα στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα».
Βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή της ενεργειακής μεταρρύθμισης. «Στο μέλλον θα υπάρξει μια πλουραλιστική ενεργειακή οικονομία», αναφέρει ο Κρίστιαν Χελντ. Το ευρωπαϊκό αλλά και το γερμανικό νομοθετικό πλαίσιο δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας.
Στο νέο αυτό τοπίο αναδιανομής των ενεργειακών πηγών θα εισέλθουν και μικρομεσαίες εταιρίες. Εντούτοις, οι μεγάλες εταιρίες του χώρου δεν θα απωλέσουν πλήρως τον έλεγχο του ενεργειακού παιχνιδιού. Παρά την κρίση, διαθέτουν την υποδομή και την τεχνογνωσία για να επανέλθουν δυναμικά με νέο προφίλ. Η ανάγκη για αλλαγές στην κατάστρωση των επενδυτικών τους πλάνων και την επιλογή της «πράσινης» οδού είναι πλέον επιτακτική.
=================================
Απανωτά μπλακ-άουτ βλέπουν για την Βρετανία τα επόμενα 5 χρόνια
Με απανωτά μπλακ-άουτ απειλείται η Βρετανία τα επόμενα πέντε χρόνια προειδοποιεί ο σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων της τέως βρετανικής κυβέρνησης σερ Ντείβιντ Κίνγκ, εκτός εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ακολουθήσει πιο σωστή στρατηγική και ενισχύσει τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη την πυρηνική.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία ημέρα μετά την δημοσίευση έκθεσης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το μέλλον της ενέργειας στην Βρετανία στην οποία αναφέρεται ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν κινείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε για την αντικατάσταση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής πριν το τέλος της δεκαετίας.
Πρόκειται για τις μονάδες που λειτουργούν με βάση το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
Εκτιμάται πως θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα 320 δις. δολάρια μέχρι το 2020 για την ανέγερση νέων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον δύο εταιρείες, πρόκειται για τις
Electricite de France SA και Centrica Plc.
Ο σερ Ντείβιντ Κίνγκ υποστηρίζει ωστόσο ότι η μετατροπή του όλου συστήματος σε "ανανεώσιμο" θα αποβεί "εξωφρενικά ακριβή διαδικασία" διότι θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη υποδομή υποστήριξης με φυσικό αέριο στην περίπτωση που δεν θα φυσάει ή δεν θα έχει ήλιο, για τον λόγω αυτό προκρίνεται η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας.
Οι επισημάνσεις όμως αυτές έρχονται να αντικρούσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg New Energy Finance η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία δεν θα "υποφέρει" από μία "ηλεκτρική κρίση" εάν δώσει έμφαση στις ΑΠΕ, καθώς προβλέπεται έως τα τέλη του 2016 η χώρα να παράγει περισσότερα από 30 MW από φωτοβολταϊκά, αιολική και βιομάζα.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: