Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Φορτώνουμε χαράτσια για να πριμοδοτήσουμε γερμανικές εταιρίες φοτοωολταϊκών!

Φορτώνουμε χαράτσια για να πριμοδοτήσουμε γερμανικές εταιρίες φοτοωολταϊκών!

θα πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας που βρίσκεται συνολικά σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς μόνον από τις αρχές της χρονιάς οι τιμές των λειτουργικών μονάδων έχουν παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 40%.«η πολυθρύλητη ανάπτυξη που παρουσιάζεται ως πανάκεια για την έξοδο από την κρίση, δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος της χώρας και του λαού της, παρά μόνο αν γίνει βάσει ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, με επίκεντρο τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των πολιτών και όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών και το άνοιγμα νέων αγορών για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο»
Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις? Η απάντηση είναι καταφατική. Μόνο που τις λύσεις που δεν στηρίζουν στοχευμένα συμφέροντα εντός και εκτός χώρας δεν τις "βλέπει ο ήλιος".
==============================

Τέλος λιγνίτη στη ΔΕΗ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Λιγνιτικό τέλος 0,5% επί του ετησίου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ που θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του «Πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού-Πρόγραμμα Ήλιος».
Στην ίδια τροπολογία, καθιερώνεται μπόνους προς τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών εφόσον χρησιμοποιούν κατά 80% ευρωπαϊκό εξοπλισμό, καθώς θα τους προσαυξάνεται κατά 10% η τιμή στην οποία πωλούν στο σύστημα το ρεύμα τους.
Επιπλέον, οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών θα αναπροσαρμόζονται στο εξής όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Με άλλη ρύθμιση, για την περίοδο 2013-2015, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθενται για τη στήριξη των ΑΠΕ.
===========================
Παπακωνσταντίνου: Έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ, λιγνίτες, αέριο
Έντονο είναι το ενδιαφέρον γερμανών επιχειρηματιών για επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και στη συμβατική ενέργεια στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών από πολύ γνωστές εταιρείες του κλάδου των φωτοβολταικών αλλά όχι μόνο, και άλλες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες,η οποία έγινε στο σύνδεσμο γερμανικών βιομηχανιών.
«Υπάρχουν γερμανικές εταιρείες για παράδειγμα που ενδιαφέρονται μαζί με την ΔΕΗ ή χωρίς για λιγνιτικές μονάδες. Υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον στο φυσικό αέριο, στους νέους αγωγούς. Δηλαδή, υπάρχει διάθεση από μεγάλες γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Αυτό εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ο Γ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε:
«Το πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” είναι η απλή ιδέα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μην εξάγει την δική της Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που είναι ο ήλιος. Το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε από συζητήσεις και με την γερμανική κυβέρνηση, όταν ήμουν Υπουργός Οικονομικών, για να χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να ξαναβάλουμε μπροστά την αναπτυξιακή διαδικασία. Άρα, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, παρότι δεν έχει την καθ΄ ύλην αρμοδιότητα, η οποία είναι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι κρίσιμος κρίκος ,ώστε να μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα, γιατί προυπόθεση υλοποίησης του είναι να υπάρξει μια διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας. Πάνω σε αυτή δουλεύουμε όλοι τους τελευταίους μήνες. Έχω δει, βεβαίως, τον ομόλογό μου Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας πολλές φορές για το ζήτημα αυτό».
==============================
ΔΕΗ: Στα 6 από τα 7 ευρώ η τιμή-στόχος από την Πειραιώς Sec

Στα 6 ευρώ από την προηγούμενη των 7 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΔΕΗ η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.
Ακόμη, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 στα 0,25 από τα 0,98 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, εξαιτίας των αυξημένων προβλέψεων, και των αυξημένων input costs.
Σημειώνει δε ότι παρά τα πολύ χαμηλά επίπεδα της τιμής της μετοχής, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το book value της μετοχής, «βλέπουμε αρνητικές ταμειακές ροές στα επόμενα τρία χρόνια», ενώ η εκκρεμότητα της πώλησης των assets και της χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων, παραμένει.
«Θα θέλαμε ένα καλύτερο προφίλ ανταπόδοσης ρίσκου για να γίνουμε bullish για την μετοχή», επισημαίνει τέλος η Πειραιώς Securities.
Πηγή:www.capital.gr

==============================
Ενημερωτικό δελτίο No 6, Α. Αβραμίδη για τα ΑΣ της ΕΤΕ/ΑΕΗ της 23/1/2012 & 7/3/2012
Διοικητικό Συμβούλιο της 23ης /01/2012
Στο ΔΣ της 23 Ιανουαρίου έγινε η αντικατάσταση του πρώην προέδρου Β. Κατσινή ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η στην θέση του προτάθηκε από την ΠΑΣΚΕ και εξελέγη ο νυν πρόεδρος Α. Βλαστός.
Την πρόταση ψήφισα και εγώ μια και το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής και αναλογικής συγκρότησης των προεδρείων, δικαιούτο την θέση του Προέδρου.
Κατά την διάρκεια του ΔΣ ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής επιτροπής και τον β ταμία πως με διάφορα προσχήματα δεν τους επετράπη να ασκήσουν την καταστατική τους υποχρέωση επί της διαχείρισης του ταμείου. Αποφασίσθηκε να γίνει ο έλεγχος του ταμείου από την Εξελεγκτική επιτροπή και να συγκληθεί εκ νέου το ΔΣ. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της Εκτελεστικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τα μέλη της από την ΠΑΣΚΕ.
Η τοποθέτηση μου ( από μνήμης )
Συνάδελφοι το σωματείο μας υφίσταται τις επιπτώσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που ασκούσε για πολλά χρόνια. Ο συμβιβασμός και η συναίνεση της στην αντιλαϊκή πολιτική την απαξίωσε στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η εσωτερική της λειτουργία περιορίστηκε στις συνεννοήσεις λίγων ατόμων παραλύοντας την καταστατική λειτουργία των οργάνων της. Η ανάληψη της θέσης του προέδρου από τον Α. Βλαστό αποτελεί θετική εξέλιξη όμως πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγή στρατηγικής του σωματείου μας. Τον κυβερνητικό συνδικαλισμό δεν τον επέβαλαν ένα ή δύο άτομα, αλλά η κυριαρχία των ιδεών του ανταγωνισμού και της «ελεύθερης αγοράς». Μια άλλη ΕΤΕ των σημερινών αναγκών, απαιτεί ακριβώς τα αντίθετα. Απαιτεί την υπηρέτηση των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Της διαφάνειας και της καταστατικής λειτουργίας. Του συντονισμού και της αλληλεγγύης με τα άλλα συνδικάτα που είναι ασυμβίβαστα και αγωνιστικά. Που προσπαθούν στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός αγωνιστικού μετώπου, ρήξης και ανατροπής της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτεί τον αναπροσανατολισμό του συνδικάτου σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση, που σημαίνει, ανυποχώρητος αγώνας για ΔΕΗ 100% δημόσια, κοινωνικοποιημένη και με εργατικό έλεγχο.
Διοικητικό Συμβούλιο της 07ης /03/2012
Στο ΔΣ της 7ης Μάρτη αναγνώσθηκαν οι εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής από τις οποίες αποκαλύφθηκε καταχρηστική διαχείριση των χρημάτων που βρίσκονταν στο ταμείο του συλλόγου. Στην συνέχεια κατατέθηκε πρόταση μομφής από την ΠΑΣΚΕ κατά του Ταμία και του Γραμματέα η οποία με δήλωση του προέδρου Α. Βλαστού αποσύρθηκε και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε, ότι η ΠΑΣΚΕ αποχωρεί από το ΔΣ και την επομένη θα προχωρήσει στη κατάθεση της έκθεσης της εξελεγκτικής στον εισαγγελέα. Από το ΔΣ ακολούθησε η αποχώρηση η δική μου και της Αγωνιστικής Συνεργασίας με αποτέλεσμα να διακοπεί του ΔΣ λόγω έλλειψης απαρτίας. Η ώρα ήταν 4 πμ της 8ης Μάρτη.
Η τοποθέτηση μου ( από μνήμης )
Συνάδελφοι, μπορεί το ΔΣ αυτό να μας ταλαιπωρεί όμως καλώς γίνεται και θα επιδράσει ωφέλιμα για το σωματείο μας. Με την κατάσταση που υπήρχε ήταν επόμενο να φτάσει στα χέρια μας μια τέτοια έκθεση από την εξελεγκτική επιτροπή. Αν δεν γινόταν τώρα, θα γινόταν με βεβαιότητα αργότερα. Το πρόβλημα στην διαχείριση του γενικού και του απεργιακού ταμείου μας όπως και των χρηματοδοτήσεων από την ΔΕΗ, κυοφορήθηκε από την αδιαφάνεια που είχε επιβληθεί. Να σας θυμίσω ότι από όλους μας και από την εκλογή αυτού του ΔΣ, μόνο εγώ έθετα πάντοτε το ζήτημα της αδιαφάνειας στην διαχείριση του ταμείου μας και της μη τήρησης του καταστατικού. Σε όσες δε ψηφοφορίες έγιναν για την διαχείριση του ταμείου ψήφισα κατά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την συνεχιζόμενη έλλειψη ενημέρωσης του ΔΣ. Η αδιαφάνεια αυτή κυοφόρησε και την καταχρηστική όπως φαίνεται διαχείριση των εισφορών των συναδέλφων μας. Όσα μέλη του ΔΣ και της εξελεγκτικής επιτροπής έφεραν το ζήτημα στην δημοσιότητα και το συζητάμε σήμερα καλώς έπραξαν, το είχε ανάγκη το σωματείο μας και τους στηρίζω.
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και τώρα : 1) πρέπει με απόφαση του ΔΣ να κατατεθούν οι εκθέσεις της εξελεγκτικής στον εισαγγελέα και να καταλογίσει ευθύνες εφόσον υπάρχουν. 2) όσοι φαίνεται πως εμπλέκονται - όπως ο ταμίας και ο γραμματέας - και μέχρι την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, να αντικατασταθούν με πρόταση των παρατάξεών τους, ώστε να μπορέσει το σωματείο να λειτουργήσει.
Μπροστά στα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχει ανάγκη η ΕΤΕ/ΔΕΗ την όσο γίνεται απρόσκοπτη λειτουργία της.
...........ΤΕΛΟΣ............



==========================

Ο ΗΛΙΟΣ του προτεκτοράτου
υπό Νίκου Δαναλάτου
Καθηγητή Γεωργίας, Π.Θ.


Σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδιζόμαστε από πολλά ΜΜΕ σχετικά με την αναπτυξιακή μας προοπτική στην πράσινη ενέργεια της οποίας η αιχμή του δόρατος είναι το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Το ήδη περιβόητο με την επωνυμία αυτή πρόγραμμα αφορά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Πολλά από αυτά άρχισαν ήδη και «φυτεύονται» σε εδάφη μεγάλης γονιμότητας.

Η νέα αυτή πλύση εγκεφάλου έχει επιφέρει ήδη αποτελέσματα: Πραγματικά, περισσότεροι του 95% των συμπολιτών μας αναγνωρίζουν μόνο τα φωτοβολταϊκά και δευτερευόντως και τις ανεμογεννήτριες ως μοναδικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι γεγονός ότι παρά τη «φτώχια» μας πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γνωστές ως ΑΠΕ) παράγοντας και εμείς όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ, παρότι ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με θερμοκηπιακά αέρια με υπο-πολλαπλάσιους ρυθμούς από ότι οι βιομηχανικοί γίγαντες – εταίροι μας στην Ε.Ε.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι παραπάνω γιγάντιες οικονομίες από δεκαετίας επενδύουν στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που ονομάζουν βιομάζα (Αγγ.: Biomass. Γερμ. Biomasse), και η οποία καταλαμβάνει παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των υπολοίπων ΑΠΕ σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 65% (ή περί τα 200 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως). Ως δεύτερη κατά σειρά ΑΠΕ αναφέρεται η υδρο-ηλεκτρική ενέργεια με ποσοστό 24%. Τρίτη η γεωθερμία με 7%, τέταρτη η αιολική ενέργεια με ποσοστό περί το 3, και τελευταία (μαντέψτε ποια?) τα φωτοβολταϊκά με ποσοστό περί το 1%.
Όπως θα λειτουργούσε ο καθένας, στην αντίληψη του οποίου πέφτουν τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία (που -ειρήσθω εν παρόδω- επιμελώς αποκρύπτονται από την Ελληνική κοινή γνώμη) έτσι κι εγώ απετόλμησα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά με όσα δεδομένα έχω στη διάθεσή μου και με απλές στρόγγυλες σκέψεις.
Αρχίζοντας λοιπόν με το κόστος παραγωγής του Η/Ρ στην Ελλάδα, βρίσκω σε πρόσφατο ισολογισμό της ΔΕΗ να αναφέρεται ότι το κόστος καυσίμου (εξόρυξη λιγνίτη κλπ) ανέρχεται περί τα 750 εκατομμύρια € ετησίως για την παραγωγή 35.000.000 MWhe. Άρα η παραγωγή του 10% του ρεύματος αυτού -που περίπου αποτελεί το ήμισυ των υποχρεώσεών μας- κοστίζει περί τα 70 εκατομμύρια € ετησίως.
Επόμενη σκέψη: πόση ισχύς πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να παραχθεί αυτό το Η/Ρ? Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα αποδίδουν κατά μέσον όρο περί τις 1.200 ΜWhe ανά εγκατεστημένο ΜWe ετησίως. Επομένως για 3,5 εκατομμύρια ΜWhe απαιτούνται 3.500.000 / 1.200 = 2.917 MWe εγκατεστημένης ισχύος.
Ακολουθεί η σκέψη: πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα? Οι απαντήσεις που έλαβα ποικίλουν, αλλά μια μέση τιμή φαίνεται να αποτελούν τα 3 εκατομμύρια € ανά εγκατεστημένο MWe, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων εγκατάστασης, σύνδεσης, ασφάλειας κλπ. Επομένως το συνολικό κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 2.917 MWe x 3.000.000 €/MWe = περί τα 9 δισεκατομμύρια €! Και τώρα αρχίζει η ...εφίδρωση: Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μας κοστίζει 70 εκατομμύρια € ετησίως (και λέω «μας» γιατί την πληρώνουμε όλοι όσοι κατοικούμε στην Ελλάδα) πρόκειται να εγκαταστήσουμε φωτοβολταικά πανέλα αξίας περί τα 10 δις € ?? Και με 6% επιτόκιο σε 10 έτη τα λεφτά αυτά θα φθάσουν περί τα 16 δις € ? Και μάλιστα θα εξαχθούν ως συνάλλαγμα σε οικονομίες του εξωτερικού για την προμήθεια του εξοπλισμού?!
Και πόσο θα κληθούμε να πληρώνουμε στον επενδυτή για να είναι ...βιώσιμη η επένδυσή του αυτή? Η απάντηση εδώ είναι 350 € ανά ΜWhe (αντί για 70 € που πληρώνουμε σήμερα) επί 3.500.000 ΜWhe = 1.3 δις € ετησίως.
Δηλαδή εν ολίγοις με το πρόγραμμα που αποκαλούν ΗΛΙΟ θα γίνει εξαγωγή συναλλάγματος περί τα 16 δισεκατομμύρια €, ενώ κάθε χρόνο οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν περί τα 1.3 + 1.6 (τοκοχρεολύσιο) = 2,9
δις € για την παραγωγή Η/Ρ που σήμερα μας κοστίζει μόνο 70 εκατομμύρια € ετησίως. -Έλεος αδέλφια!!
Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις? Η απάντηση είναι καταφατική. Μόνο που τις λύσεις που δεν στηρίζουν στοχευμένα συμφέροντα εντός και εκτός χώρας δεν τις "βλέπει ο ήλιος". Τρανό παράδειγμα αποτελεί μια έρευνα/πρόταση που δημοσιεύτηκε σχετικά προσφάτως για την κάλυψη του 10% των ενεργειακών μας αναγκών από βιομάζα, αυτό δηλαδή που εφαρμόζεται κατά κόρον στα προηγμένα κράτη-εταίρους μας στην Ε.Ε. Με την πρόταση αυτή προβλέπεται όχι αύξηση αλλά μείωση (καλά διαβάσατε) της διαφυγής συναλλάγματος κατά 1 δις € ετησίως, με παράλληλη ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη, αλλά και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας όταν η ανεργία λαμβάνει απειλητικές πλέον διαστάσεις!
Αυτό που εγώ κατάλαβα, συνάδελφοι, είναι ότι το πολλά διαφημιζόμενο πρόγραμμα ουδεμία σχέση έχει με τον Ελληνικό ΗΛΙΟ που είναι φωτεινός, ζεστός, αληθινός και ζωοποιός. Κι΄αλλοίμονο για κάποιους όταν ανατείλει και πάλι στο προτεκτοράτο αυτό!

Ν.Δ.
======================================
Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση η ΔΕΗ

Μία παλιά ιστορία που κατά καιρούς απασχολούσε μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, έρχεται στο προσκήνιο μετά την παραγγελία του... εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη στον συνάδελφό του Σπύρο Μουζακίτη να την ερευνήσει. Πρόκειται για τα ενδεχόμενα χρέη του ομίλου Μυτιληναίου κυρίως στη ΔΕΗ και δευτερευόντως στη ΔΕΠΑ, καθώς και για τις επιδοτήσεις που έλαβε ο όμιλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα «Ισοτιμία» και ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha», καθώς και «Το Βήμα» παλαιότερα, άνοιξαν πυρ κατά του ομίλου Μυτιληναίου, υποστηρίζοντας ότι τα χρέη του προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «άνοιξαν» το θέμα επιδότησης, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που έλαβε ο όμιλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία νέων μονάδων.

Από τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ ευαισθητοποιήθηκε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος ανέθεσε στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη τη διενέργεια έρευνας. Ο εισαγγελέας θα ερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, εκ μέρους των αρμοδίων στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, που δεν προέβησαν στην είσπραξη των οφειλομένων από τον όμιλο Μυτιληναίου.
Σύμφωνα με τα επίμαχα ρεπορτάζ, ο όμιλος οφείλει στις δύο κρατικές επιχειρήσεις περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, χρωστά στη ΔΕΗ περίπου 110 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο προσαυξάνεται κάθε μήνα κατά 15 εκατ. ευρώ, ενώ έχει οφειλές και προς τη ΔΕΠA. Επίσης, αναφέρεται ότι ο ενεργειακός όμιλος στο πρώτο 9μηνο του 2011 ανακοίνωσε κερδοφορία 99,4 εκατ. ευρώ και προανήγγειλε εξαγορές επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος έδωσε εντολή να διερευνηθεί στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής εξέτασης και η υπόθεση της επιδότησης που πήρε ο ίδιος ο όμιλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής. Την επιδότηση, σύμφωνα με τις καταγγελίες, θα έπρεπε να είχε επιστρέψει από το 2008.

Προσπαθώντας κανείς να ξετυλίξει τον μίτο που θα τον βγάλει έξω από τον λαβύρινθο αυτής της υπόθεσης, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι υπάρχει εμπλοκή τεσσάρων υπουργών. Μάλιστα, η εμπλοκή είναι διακομματική, καθώς από τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις σχέσεις του ομίλου με τις κρατικές επιχειρήσεις, οι δύο ήταν της Νέας Δημοκρατίας (κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή) και οι δύο ήταν του ΠΑΣΟΚ (κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου).

Το ιστορικό

Ο όμιλος Μυτιληναίου εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2005 την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», πρώην γαλλική ΠΕΣΙΝΕ, που λειτουργούσε επί δεκαετίες με προνομιακό ανταγωνιστικό ηλεκτρικό τιμολόγιο, καθώς υπέγραφε με τη ΔΕΗ αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις.

Τότε, με υπουργό Ανάπτυξης τον Δημήτρη Σιούφα, η «Αλουμίνιον» έλαβε άδεια αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να παράγει ρεύμα για να καλύπτει τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της. Όντως, ο όμιλος προχώρησε σε επένδυση στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Παράλληλα, η εταιρεία έλαβε κρατική επιδότηση 16 εκατ. ευρώ για την απόφαση και την επιλογή της να γίνει αυτοπαραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος.

Επί υπουργίας Χρήστου Φώλια, τον Απρίλιο του 2008 και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, η άδεια αυτοπαραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της «Αλουμίνιον» μετατράπηκε σε άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας. Αυτομάτως, η εταιρεία αποκτούσε το δικαίωμα να πουλά το παραγόμενο ρεύμα μέσω του συστήματος αντί να το χρησιμοποιεί για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Πρακτικά, το όφελος είναι μεγάλο. Η «Αλουμίνιον» μπορούσε να αγοράζει φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της και, παράλληλα, να πουλάει το ρεύμα που η ίδια παρήγαγε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκείνη την εποχή μπορούσε να πουλάει προς 55 ευρώ τη μεγαβατώρα αντί 41 ευρώ που αγόραζε το ρεύμα για δική της χρήση από τη ΔΕΗ.
Στη συνέχεια, ο όμιλος προσπάθησε να μετατρέψει το εργοστάσιο από απλή μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας σε μονάδα συμπαραγωγής υψηλής αποδοτικότητας. Ο στόχος ήταν εύλογος: να εκμεταλλευθεί τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3734/2009, με βάση τις οποίες μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμα υψηλότερες επιδοτήσεις.

Πότε έγινε η μετατροπή; Μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου και επί των ημερών της Τίνας Μπιρμπίλη στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πήρε τις σχετικές αρμοδιότητες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η λειτουργία μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης αποτελεί στόχο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή εξοικονομούνται καύσιμα και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Βρυξελλών, οι συγκεκριμένες μονάδες αντιμετωπίζονται ευνοϊκά και ένα μέρος του παραγόμενου ρεύματος γίνεται αποδεκτό από το σύστημα με επιδοτούμενη τιμή, σαν να προέρχονταν από ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά τόξα.

Με βάση αυτές τις αρχές, η Τίνα Μπιρμπίλη άλλαξε τις διατάξεις, ώστε οι μονάδες συμπαραγωγής υψηλής αποδοτικότητας να αντιμετωπίζονται μέχρι τα 35 μεγαβάτ ως ανανεώσιμες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και να απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες τιμές από την οριακή τιμή του συστήματος. Αρχικά, αυτή η ρύθμιση αφορούσε στις μικρές μονάδες νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες έχουν μεγάλες ανάγκες.

Αλλά και αυτός ο περιορισμός έφυγε από τη μέση, όταν τον Ιούλιο 2011 ο διάδοχος της «πράσινης Τίνας» στο υπουργείο Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατάργησε τον περιορισμό των 35 μεγαβάτ για τις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με αποτέλεσμα το παραγόμενο ρεύμα από αυτές να απορροφάται κατά προτεραιότητα με εγγυημένη τιμή. Η μοναδική μονάδα που μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς ήταν το εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας τής «Αλουμίνιον».

Η εγγυημένη τιμή μιας μονάδας τέτοιου τύπου που λειτουργεί με φυσικό αέριο είναι υψηλότερη εκείνης που προσφέρεται σε αιολικές μονάδες και συνδέεται με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που αυξάνει την επιδότηση στον χρόνο. Με βάση τη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου, η τιμή για το ρεύμα της «Αλουμίνιον» της Ελλάδας υπολογίζεται με τιμολόγιο αιολικής συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, κάτι που ανεβάζει την τιμή.

Τι λένε για την επιδότηση και την επιστροφή της

Οι επικριτές του ομίλου υποστηρίζουν ότι η μονάδα συμπαραγωγής της «Αλουμίνιον» κατασκευάστηκε με κρατικές επιδοτήσεις, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, για να καλύψει με τη λειτουργία της τις ανάγκες της βιομηχανίας σε ρεύμα. Επίσης, ότι άλλα 17 εκατ. ευρώ αποτελούν έμμεση επιδότηση, ως απόρροια των ρυθμίσεων του νόμου 4955/2006 και του επιμερισμού σε όλους τους καταναλωτές του κόστους κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Με βάση τη ρύθμιση Φώλια, ο όμιλος Μυτιληναίου θα επέστρεφε στο κράτος τα 15,8 εκατ. ευρώ, αλλά όπως λένε οι επικριτές του δεν το έχει κάνει. Αντιθέτως, πήρε παράταση έως το τέλος του 2012 να επιστρέψει την επιδότηση χωρίς τόκους. Η παράταση δόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: «Το κράτος μάς χρωστάει 216,55 εκατ. ευρώ»

Ο όμιλος Μυτιληναίου όχι απλώς χαρακτηρίζει γλαφυρές τις αφηγήσεις περί σκανδάλου, αλλά και περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν για Αλουμίνιο και μονάδα Συμπαραγωγής.

«Ξεσπαθώνοντας» κατά των επικριτών του, ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος επισημαίνει ότι το Δημόσιο χρωστάει στις επιχειρήσεις του 216,55 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές οι οποίες πηγάζουν κυρίως από εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ, αλλά και οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ (μόνο ο ΔΕΣΜΗΕ χρωστά 90 εκατ. ευρώ). Επίσης, τονίζει ότι ο ίδιος θα δεχόταν τον συμψηφισμό των οφειλών του προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ με αυτές του Δημοσίου. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ διεκδικεί 58 εκατ. ευρώ από την «Αλουμίνιον», ενώ άλλα 65 εκατ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου Μυτιληναίου, η «Αλουμίνιον» το διάστημα 2006 με 2011 έχει καταβάλει στη ΔΕΗ συνολικά ποσό 634.752.840 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των υποχρεώσεών της προς την Επιχείρηση.
Από την 1η Ιουλίου του 2008, τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης απελευθερώθηκαν με υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι η τιμολόγηση πρέπει να καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των πελατών και της ΔΕΗ, λαμβάνοντας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΕ, υποχρεωτικά υπόψη το μέγεθος και κυρίως το καταναλωτικό προφίλ εκάστου πελάτη.
Η «Αλουμίνιον» και η ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2010 συμφώνησαν σε κατά συμβιβασμό προσδιορισμό της συνολικής οφειλής της πρώτης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα μεταξύ 1.7.2008 και 30.6.2010, στο ποσό των 82,5 ευρώ εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στην πλήρη χρέωση του βιομηχανικού τιμολογίου χωρίς τη μονομερώς επιβληθείσα αύξηση.
Η αποπληρωμή αυτής της οφειλής γίνεται κάθε μήνα κανονικά και η «Αλουμίνιον» εξυπηρετεί στο ακέραιο τον διακανονισμό της. Μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί το ποσό των 43,2 εκατ. ευρώ και απομένει προς εξόφληση υπόλοιπο 39,3 εκατ. ευρώ, το οποίο εξοφλείται μηνιαίως και εντόκως.
Το νέο σχέδιο σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στη διαιτησία της ΡΑΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της σύμβασης και να ελεγχθεί η νομιμότητά του με βάση τα όσα ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας.
Η διαφορά της «Αλουμίνιον» από τους λοιπούς πελάτες Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ φαίνεται από το καταναλωτικό της προφίλ, καθώς οι ανάγκες της σε ηλεκτροδότηση αποτελούν το 5% της συνολικής ζήτησης της χώρας. Συγκεκριμένα, αν η επιχείρηση έπαυε να λειτουργεί, η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν να αποσύρει 2 λιγνιτικές μονάδες από την παραγωγή, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας στη Δυτ. Μακεδονία και προκαλώντας νέες αυξήσεις στην Οριακή Τιμή Συστήματος εις βάρος των καταναλωτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η «εκμετάλλευση τεχνικών και νομικών θεμάτων που επιχειρείται, σχετικά με τη δίκαιη τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς». Αναφέρεται μάλιστα ότι «η δίκαιη τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ από τη ΔΕΗ, καθώς και οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση της μονάδας Συμπαραγωγής, οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο και τους κανονισμούς της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλων των ειδών και προέλευσης “παράγοντες” της αγοράς να μιλούν για “πολιτικά σκάνδαλα” και άλλα γλαφυρά παρόμοια, συνδέοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματική λειτουργία με προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και οι σκληρά δοκιμαζόμενοι από την κρίση Έλληνες πολίτες».
iapopsi.gr
=========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: