Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ας μην επιτρέψουμε να κουκουλώσουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας διετίας!!!

Χιλιάδες "κρυφά" τετραγωνικά στην Ζάκυνθο

Χιλιάδες τ.μ. ιδιοκτησίας απέκρυπταν επιχειρηματίες και ιδιώτες στη Ζάκυνθο για να γλιτώσουν τα δημοτικά τέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Ο δήμος Ζακύνθου, που έχει χρέη 50 εκατ. ευρώ, εισέπραττε δημοτικά τέλη που αντιστοιχούσαν σε ελάχιστα τετραγωνικά, όπως αποδείχθηκε από σχετική έρευνα.
Όπως έγινε γνωστό, ο δήμος εισέπραττε δημοτικά τέλη για 2,8 εκατ. τ.μ. όταν η δόμηση στην πραγματικότητα αντιστοιχούσε σε 6,2 εκατ. τ.μ.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, που, με την βοήθεια αεροφωτογραφιών, κατάφερε να αποδείξει ότι ιδιώτες και επιχειρηματίες πλήρωναν ελάχιστα δημοτικά τέλη για τον φωτισμό και την καθαριότητα δηλώνοντας ελάχιστα ή και καθόλου τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ένα ξενοδοχείο 6.200 τ.μ. που πλήρωνε τέλη για κτήριο 60 τ.μ.!
Παράλληλα, αγροικία 20 τ.μ. έδινε ρεύμα σε βίλα 880 τ.μ. με πισίνα, ενώ τουλάχιστον 15.000 κτίρια έπαιρναν ρεύμα από το «ρολόι» της ΔΕΗ του γείτονα.
Υπολογίζεται ότι ο δήμος έχανε κάθε χρόνο περί τα 6 εκατ. ευρώ από τις παρανομίες, ενώ όταν ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως έπρεπε επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων από ομάδα δημοτών.
============================
Αντιδράσεις σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο για «χαράτσι» και αυξημένα δημοτικά τέλη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολιτών για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από το πρωί της Πέμπτης, η Β' ΔΟΥ Κέρκυρας βρίσκεται υπό κατάληψη από τις Λαϊκές Επιτροπές που ζητούν την οριστική κατάργηση του τέλους μέσω της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ο αγώνας τους μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, πέτυχαν στο πρόσφατο παρελθόν, παρατείνοντας τις προθεσμίες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά, από 40 ημέρες σε 80, και εξαιρώντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από το μέτρο.
Στη Ζάκυνθο, το βράδυ της Τετάρτης, ο δήμαρχος του νησιού Στέλιος Μποζίκης προπηλακίστηκε από κατοίκους στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο κτήριο του πνευματικού κέντρου.
Οι κάτοικοι, που του πέταξαν αυγά και γιαούρτια, τον κατηγορούν για παρατυπίες στις μετρήσεις των τετραγωνικών μέτρων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υπέρογκα τέλη.
===============================
Πληροφορίες στην κατοχή της Stratfor
Το έλλειμμα σκοπίμως διογκώθηκε, φέρεται να είπε πηγή του ΠΑΣΟΚ στη σκιώδη CIA
Για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο Έλληνας πληροφοριοδότης της αμερικάνικης ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor. Οπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα που αποκτήθηκε από το Wikileaks και παρουσιάζουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η συγκεκριμένη πηγή ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές ή παλαιότερα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη με κωδικό GR101, «η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα επιδείνωσε το πρόβλημα του ελλείμματος το 2009 (με στόχο να επιρρίψει όλα τα οικονομικά προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση και πιθανότατα για να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς) πληρώνοντας κάποιους λογαριασμούς νωρίτερα.
Για παράδειγμα, πληρωμές που θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιανουάριο του 2010, καταβλήθηκαν νωρίς τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2009 ώστε σκόπιμα να αυξήσουν τις δαπάνες της κυβέρνησης».
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2010 ο υπάλληλος της Stratfor που χειρίζεται τη συγκεκριμένη πηγή επισημαίνεται επίσης ότι ο πληροφοριοδότης GR101 είναι δικηγόρος στις Βρυξέλλες. Περιγράφεται δε ως πολύ αξιόπιστος και με πολύ καλές επαφές στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές που έδωσε χαρακτηρίστηκαν από τον χειριστή ως «φήμες».
Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν από την αποστολή του εν λόγω μηνύματος είχε εκδοθεί από τη Eurostat η έκθεση - κόλαφος για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2008.
===============================
Κόντρα Κοντοπυράκη - Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα του 2009
Ο πρώην γ.γ της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για «ωμή παρέμβαση» του πρώην υπουργού Οικονομικών
Στο στόχαστρο του πρώην γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη μπαίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009. Ο κ. Κοντοπυράκης καταγγέλλει «ωμή παρέμβαση» του κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία και μου ανήγγειλε ότι θα τα αλλάξει». Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργου Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Κοντοπυράκης έχει ποινικές ευθύνες και θα πρέπει να ασχοληθεί μαζί του η Δικαιοσύνη.
Επιβεβαιώνεται η ΝΔ, σχολίασε ο Γ. Μιχελάκης και επανέφερε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μ. Κοντοπυράκης στην εφημερίδα Real News, αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009, λέγοντας:
«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: "Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρτίου του 2009". Μου είπε: "Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω". Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Εμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Μ.Κοντοπυράκης.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα, για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 2,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 4,7 δισ. ευρώ.
Στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στείλει στη Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή και δύο ημέρες αργότερα, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.
Εντονη ήταν η αντίδραση του Γ.Παπακωνσταντίνου στα όσα καταγγέλλει ο Μ.Κοντοπυράκης. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Κυριακής, καθώς και με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για βαρύτατες ποινικές ευθύνες του πρώην γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορεί τον κ. Κοντοπυράκη ότι εν γνώση του έστειλε ψευδή στοιχεία και τώρα επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού. «Εστειλε έλλειμμα 6% όταν την ίδια ώρα η ΤτΕ το έβγαζε 9%» τόνισε. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί όλοι κατηγορούν το ΠαΣοΚ για «μαγείρεμα» του ελλείμματος το 2009, όταν η ΝΔ είχε προβλέψει έλλειμμα 2%, το οποίο τελικά αποδείχθηκε 16%.
την ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιεύει το real.gr, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει:
«Ο κ. Κοντοπυράκης ως Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας έχει βαρύτατες ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2009 διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εν γνώσει του ψευδή στοιχεία.
»Είναι προφανές ότι τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας ότι αυτός απλώς διαβίβαζε στοιχεία.
»Αποτελεί ευθύνη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε κάθε πολιτισμένη χώρα να συλλέγει και να αποστέλλει δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία αντικατοπτρίζουν την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
»Τη στιγμή που ο κ. Κοντοπυράκης αποδεχόταν εγγράφως με την αποστολή των στοιχείων προς την ΕΕ, καταρρακώνοντας την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία της χώρας, ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα έκλεινε στο 6%:
- η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη αποτυπωμένο στο στατιστικό δελτίο της ταμειακό έλλειμμα 9% ως τον Αύγουστο
- ο τότε Υπουργός Υγείας είχε ήδη με απάντηση του σε ερώτηση Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή δημοσιοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων 5,5 δισ. ευρώ
- οι Διοικητές των ΟΚΑ είχαν κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στον τότε προϊστάμενο του κ. Κοντοπυράκη την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ.
»Για όλα αυτά, ο κ. Κοντοπυράκης δεν ήξερε και δεν άκουσε απολύτως τίποτα. Αντ' αυτού έχει το θράσος να συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόκρυψη των πραγματικών μεγεθών και να λέει στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ερωτηθείς για το έλλειμμα:
- "Το πώς βγαίνει το έλλειμμα, εκτός από κάποιες γενικές αρχές, πραγματικά δεν το ξέρω... Ποτέ δεν ασχολήθηκα παραπάνω. Και ήταν ένα θέμα που επιστημονικά δεν με ενδιέφερε".
- "Τα θέματα αυτά που με απασχολούσαν επειδή μπορούσα να τα δουλέψω ήταν η υπογεννητικότητα".
»Ο συγκεκριμένος κύριος έχει εκθέσει την χώρα επανειλημμένα. Το 2007 ανακοίνωσε αναθεώρηση ΑΕΠ 25,6% επικαλούμενος μη καταγεγραμμένες οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ άλλων από την πορνεία και τα ναρκωτικά. Φυσικά, η αναθεώρηση αυτή απορρίφθηκε από την ΕΕ, η οποία δέχτηκε αναθεώρηση 9,6%. Όμως, η ζημιά για την αξιοπιστία της χώρας είχε ήδη γίνει.
»Σήμερα στο μεγάλο ζήτημα της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων του ελλείμματος του 2009 προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες τις τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τις δικές του. Είναι θλιβερή η προσπάθεια να βγάλει από πάνω του τις σαφέστατες ευθύνες, για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
»Όμως υπάρχουν και όρια, τα οποία προφανώς ο κύριος Κοντοπυράκης έχει υπερβεί, όταν χαρακτηρίζει "ωμή παρέμβαση" το αυτονόητο αίτημα του προϊσταμένου του Υπουργού Οικονομικών προς αυτόν όπως και προς κάθε αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, για την τεκμηρίωση των στοιχείων του ελλείμματος τον Οκτώβριο του 2009. Προφανώς, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει πρωτοφανής διαφορά των διαβιβασθέντων από τον κ. Κοντοπυράκη στοιχείων με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία μεταξύ άλλων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
»Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».
=================================
Στο 15,4% το έλλειμμα του 2009
Οριστική και χωρίς αστερίσκους είναι η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν. Στο 15,4 το έλλειμμα της τελευταίας χρονιάς διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία
Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε την Δευτέρα ότι οι νέες εκτιμήσεις της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη είναι χωρίς επιφυλάξεις και πως «μια για πάντα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αξιόπιστα και διαφανή». «Πρόκειται -συνέχισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής- για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πέντε ή έξι χρόνια, που τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν συνοδεύονται από αστερίσκους και επιφυλάξεις».
Υπογράμμισε επίσης ότι τα επικυρώνει, όχι μόνο η Eurostat, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. «Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Ολι Ρεν σε ερώτηση αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να υποποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς.
Ο κ.Αλταφάζ αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι το θέμα είναι μεταξύ αυτών που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα και έσπευσε να τονίσει τις επιτυχίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που ήδη έχει επιτευχθεί. Στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4% σε σχέση με το 2009 και αυτό όχι μόνο έχει εκπληρωθεί αλλά και έχει ξεπεραστεί, υπογράμμισε.
Ελλειμμα 36,2 δισ. ευρώ και χρέος 298 δισ. ευρώ πέρυσι
Η Eurostat ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το οριστικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος της Ελλάδας για το 2009, καθώς και την εκτίμησή της για τα αντίστοιχα μεγέθη του 2010.
Το έλλειμμα για το περασμένο έτος ανήλθε τελικά σε 15,4%, από 13,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η πορεία του ελλείμματος ήταν σταθερά ανοδική από το 2006, όπως φαίνεται από τα στοιχεία:
2006 5,7% ή 12,1 δισ. ευρώ
2007 6,4% ή 14,5% δισ. ευρώ
2008 9,4% ή 22,4 δισ. ευρώ
2009 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ
Το δημόσιο χρέος αναθεωρήθηκε επίσης αρκετά υψηλότερα και έφτασε τα 126,8% του ΑΕΠ, στα 298 δισ. ευρώ. Η άνοδός του ήταν επίσης αλματώδης τα τελευταία χρόνια:
2006 106,1% ή 224,2 δισ. ευρώ
2007 105% ή 238,6 δισ. ευρώ
2008 110,3% ή 261,4 δισ. ευρώ
2009 126,8% ή 298 δισ. ευρώ
Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται πλέον σε 9,4% και το δημόσιο χρέος στο 144% του ΑΕΠ.
Η ανακοίνωση αναφέρει για την Ελλάδα, ότι «η Eurostat αίρει τις επιφυλάξεις της για τα ελληνικά στοιχεία, όπως είχαν διατυπωθεί στις 22 Απριλίου. Η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ αντιμετώπισαν όλα τα θέματα που είχαν εντοπιστεί με μία σειρά επισκέψεων κλιμακίων στην Αθήνα».
Τα νέα «βαρίδια»
Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως:
στην ένταξη δημοσίων οργανισμών στην Γενική Κυβέρνηση (αύξηση 0,7% ΑΕΠ)
στην προσαρμογή λογαριασμών ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ (αύξηση 0,9% ΑΕΠ) και
στη μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση 0,2%)
Αντίστοιχα η αύξηση του δημόσιου χρέους αποδίδεται κυρίως
στην ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση 7,75% ΑΕΠ ή 18,2 δισ. ευρώ στην προσαρμογή off-market swaps (αύξηση 2,3% του ΑΕΠ ή 5,53 δισ. ευρώ
Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δίνει λεπτομερή στοιχεία για τις ΔΕΚΟ και άλλους δημόσιους φορείς που επιβάρυναν περαιτέρω τα δημοσιονομικά μεγέθη. «Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΟΛ 95 ένας αριθμός δημοσίων επιχειρήσεων δεν είναι παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος. Για το λόγο αυτό έχουν αναταξινομηθεί στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις αυτές, είναι:
Αττικό Μετρό
Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ)
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.(ΕΑΣ)
Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ)
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.(ΕΡΤ)
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)
Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ)
Εταιρεία Λειτουργίας Σιδηροδρόμων Α.Ε.(ΤΡΑΙΝΟΣΕ)
Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ)
Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ)
Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚΤΠ)
Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ)
Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)
Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)
Τραμ Α.Ε.
ΥΠΟΙΚ: στενή συνεργασία με τη Eurostat
«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τη Eurostat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστική Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών», υπογραμμίζει το υπουργείο.
Όπως σημειώνει, «με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας».
=============================
«Φουσκωμένο» τεχνητά το έλλειμμα του 2009 επιμένει η Ζωή Γεωργαντά
Την άποψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να συρθεί η χώρα στο μνημόνιο, επανέλαβε κατά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το θέμα, το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, εξαπολύοντας βολές τόσο κατά του επικεφαλής της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, όσο και κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον οποίο απέδωσε έλλειψη εμπειρίας επί των στατιστικών και «ανικανότητα».

Για τον κ. Γεωργίου η μάρτυς κατέθεσε ότι «ανέβασε στο νούμερο ρεκόρ 15,4% το έλλειμμα, καταπατώντας κάθε δημοκρατική αρχή, αντίθετα με το στατιστικό νόμο, εκτινάσσοντας τα spread και ολοκληρώνοντας βέβαια την εξαθλίωση της χώρας και του ελληνικού λαού».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα όχι μόνο για τους όρους με τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο μνημόνιο, αλλά «υπάρχει σοβαρό ζήτημα και για το μεσοπρόθεσμο», όπως είπε, ισχυριζόμενη πως «ούτε σε αυτό θα μπαίναμε, αν δινόταν λίγη πατριωτική προσοχή από τον κ. Γεωργίου».

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε, «αν τον Ιούνιο του 2011 το έλλειμμα ήταν κάτω από 10%, έστω 9,9% και όχι 10,3%, που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργίου, τότε δεν θα μπαίναμε στο δεύτερο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Αν είναι κάτω από 10%, έστω και 0,0001%, δεν μπαίνουμε σε μνημόνια. Και διερωτώμαι: γιατί το έκανε αυτό;».

Ερωτηθείσα εξάλλου από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγα εάν τα πρόσωπα που καταγγέλλει «συνειδητά "μαγείρεψαν" στα στοιχεία για να διογκωθεί το έλλειμμα και να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο», η κυρία Γεωργαντά απάντησε δίνοντας τρεις «λογικές ερμηνείες», όπως είπε: «Η πρώτη ερμηνεία ότι μπορεί να είναι πολιτικό το θέμα. Πιθανόν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να είναι μεγάλο το έλλειμμα του 2009, ούτως ώστε να φανεί μικρότερο το 2010 και ότι η γενναία κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα», υποστήριξε.

Η δεύτερη ερμηνεία που έδωσε «μπορεί να είναι και ανικανότητα, δηλαδή δεν είχαν καταλάβει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν την ευημερία μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να παίζεις με τους αριθμούς και δεν μπορείς να βγάζεις έξω ό,τι κι ό,τι». «Δεν θέλω να τον κατηγορήσω τον άνθρωπο γι’ αυτό, αλλά από ότι έχω ψάξει, έχω βρει ότι δεν είχε και καμία μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά στοιχεία, με τα οικονομικά τέλος πάντων», ισχυρίστηκε.

Η μάρτυς πρόσθεσε και μια τρίτη ερμηνεία: «Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζήτησε με φίλους του και να είπε ότι το έλλειμμα δεν είναι τόσο, είναι πολύ παραπάνω και τι θα κάνουμε εδώ πέρα. Αυτοί, όμως, οι φίλοι το συζήτησαν με άλλους φίλους και διαδόθηκε αυτό το πράγμα και μερικοί άνθρωποι έβγαλαν λεφτά σε βάρος μας».

Πάντως, είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο». «Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες. Είναι, όμως, υπεύθυνος, διότι όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα. Δεν μας δεχόταν να συζητήσουμε οτιδήποτε», κατέθεσε η κυρία Γεωργαντά.

Κατά τα λοιπά, την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με τον κ. Γεωργίου και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Ν.Στρόβλο, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Π.Κουρουπλής, αίτημα το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτό.

Την ίδια στιγμή, νέο e-mail προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και επικεφαλής της τρόικα Π.Τόμσεν αλλά με άλλον αποστολέα αυτή την φορά, ήρθε στο φως. Ήταν της κυρίας Γεωργαντά, η οποία του έγραφε στις 20 Οκτωβρίου 2010, ότι έφτασε στα χέρια της τυχαίως το e-mail που του είχε στείλει ο κ. Γεωργίου, τότε προϊστάμενός της, με το οποίο ενημέρωνε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα αμφισβητούσε όσα υποστήριζε ο κ. Γεωργίου και προειδοποιούσε τον κ. Τόμσεν ότι προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας αυτής.
===================================================
ΕΛΣΤΑΤ-Το φοβερό σκάνδαλο.
Πρόκειται για τη σκοπούμενη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ για να μας πάνε στο ΔΝΤ. Ας μην επιτρέψουμε να κουκουλώσουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας διετίας!!! Αφορά τη ζωή μας, την πατρίδα μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας και των παιδιών μας!!!

Απόσπασμα κατάθεσης κ. Λογοθέτη:
...Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε να παραιτηθώ χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής και τον ρώτησα "Δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8%, που σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια "τρύπα", σας αρέσει που βρέθηκε; Εσείς, δηλαδή, το δεχθήκατε;"...λέγοντάς μου: Πως αν δεν παραιτηθώ μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσει στα ΜΜΕ, θα το περάσει στη Βουλή, θα καταστραφώ επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα...
Θεωρούμε πως τους αξίζουν συγχαρητήρια για το θάρρος και το σθένος που είχαν να αποκαλύψουν αυτό το φοβερό σκάνδαλο, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία που θα έχει συντελεστεί ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ της προηγούμενης κυβέρνησης...
Ας δούμε στη συνέχεια αναλυτικότερα τα απίστευτα γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΛΣΤΑΤ, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των 2 μαρτύρων, κ. Γεωργαντά και κ. Λογοθέτη.
Ο διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες των πρώην υφισταμένων του διόγκωσε επίτηδες το έλλειμμα του δημοσίου με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης, καλείται από τον οικονομικό εισαγγελέα να απολογηθεί στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας για παραποίηση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ!

Ο Ανδρέας Γεωργίου καταγγέλθηκε από την πρώην υπάλληλο της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά, για σκοπούμενη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από13,4% σε 15,8% του ΑΕΠ, με στόχο να γίνει επιτακτική η υιοθέτηση επώδυνων μέτρων λιτότητας.

Τις πρώτες καταγγελίες σε βάρος του τις έκανε η καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά, ένα από τα 5 μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από το Βενιζέλο.
«Δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας. Το μεθόδευσαν για να μπούμε στο Μνημόνιο και να πάρουν όλα τα μέτρα που φορτώθηκε άδικα ο ελληνικός λαός» είπε στις πρώτες της καταγγελίες.
Προχώρησε μάλιστα και σε περαιτέρω αποκαλύψεις:
- Δεν υπάρχει καμία Ελληνική Στατιστική Αρχή.
- Δεν συνεδρίασε ποτέ για την έκδοση στοιχείων, τα οποία έρχονταν έτοιμα-μαγειρεμένα.
- Αποκορύφωμα όλων ήταν το έλλειμμα του 2009 που σε μία νύχτα γιγαντώθηκε από τους Γερμανούς της Eurostat, με την ανοχή του τότε υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
- Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν τα σενάρια περί ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.Έτσι μπήκαμε στο Μνημόνιο και έτσι «πέρασαν» και «περνάνε» τα άδικα μέτρα λιτότητας κατά του ελληνικού λαού.
- Καμία ανεξαρτησία, μία σφραγίδα και μόνο η Στατιστική Αρχή. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε συνεδριάσει!
- Για τα μάτια η περίφημη διαδικασία opengov. Μας επέλεξαν όλους επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ.
Κατά την κ. Γεωργαντά, φούσκωσαν σε μία νύχτα το έλλειμμα του 2009.
«Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, έτσι ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ».
«Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ' όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ».
«Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα».
«Το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα».
«Αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».
«Το Υπουργείο Οικονομικών έδειχνε μεγάλη ανοχή ως προς τους χειρισμούς του κ. Γεωργίου».
Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά επιβεβαίωσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα και επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
Για απόρροια έξωθεν χειραγώγησης αναφορικά με τους χειρισμούς του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που οδήγησαν στην αύξηση του καταγεγραμμένου ελλείμματος για το έτος 2009, έκανε λόγο ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο Νικόλαος Λογοθέτης ήταν μαζί με τη Ζωή Γεωργαντά τα δύο μέλη της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθαν σε ρήξη με τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, εκφράζοντας την αμφισβήτησή τους για την ακολουθούμενη μεθοδολογία καταγραφής των στατιστικών στοιχείων και αύξησης του καταγεγραμμένου ελλείμματος από το 13,6% στο 15,7%, καταγγέλλοντας παράλληλα πως η επεξεργασία των στοιχείων γινόταν εν κρυπτώ.
Να σημειωθεί πως ο Νικόλαος Λογοθέτης κατηγορείται για παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας του Ανδρέου Γεωργίου κάτι που ο ίδιος απέδωσε σε σκευωρία.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε παρέμβαση στο έργο του εκ μέρους πολιτικού προσώπου, απάντησε, κατ΄ αρχήν, αρνητικά.
"Εγώ θα ήθελα να είχαμε, διότι προσπαθήσαμε να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στην ΕΛΣΤΑΤ, τόσο στον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Η κυριότερη διένεξή μας υπήρξε το Σεπτέμβριο του 2010, μετά από τη δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat κ. Ράντερμάχερ, που πήγε τα σπρεντς στα 980 - και απαίτησα να μας πει ο κ. Γεωργίου γιατί συνέβη αυτό, εφόσον είχε καθημερινή επαφή με την Eurostat και τον εκπρόσωπό της, Σόρενσεν. Ζήτησα να συμμετέχουμε κι εμείς στους υπολογισμούς για το έλλειμμα, κάτι που δε δέχθηκε, σημείωσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε πως "εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Γεωργίου εφόσον το αποτέλεσμα το δέχεται η EUROSTAT". Αργότερα, έμαθα από τηλεφώνημα του γενικού γραμματέα, κ. Πλασκοβίτη, πως διώκομαι ποινικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε να παραιτηθώ χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής και τον ρώτησα "Δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8%, που σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια "τρύπα", σας αρέσει που βρέθηκε; Εσείς, δηλαδή, το δεχθήκατε;".
Μου λέει "Κύριε Λογοθέτη, με φοβίζετε. Εννοείτε ότι εμείς φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;" Και τότε ήταν που εγώ είπα "Δεν πονάω κανέναν. Ούτε εσάς. Εγώ αμφισβήτησα απλώς το έλλειμμα και ήθελα να δω πώς βγήκε". Έκλεισε βέβαια τη συνάντηση αμέσως, λέγοντάς μου: Πως αν δεν παραιτηθώ μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσει στα ΜΜΕ, θα το περάσει στη Βουλή, θα καταστραφώ επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα. Εκεί έκλεισε η συζήτηση", ανέφερε.
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή εάν η λήψη πολύ σκληρών μέτρων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του ελλείμματος πέραν του ψυχολογικού (για τις αγορές) ορίου του 10%, ο μάρτυρας απάντησε θετικά.
Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Ρήγα ΠΑΣΟΚ εάν η αποδοχή της μεθοδολογίας του κ. Γεωργίου χωρίς ενστάσεις εκ μέρους της Eurostat δεν συνιστά λόγο αποδοχής και του τελικού αποτελέσματος των καταγραφών, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν αυτή τη μεθοδολογία και πως δεν είναι γνωστό, υπό ποιες διαδικασίες εντάχθηκαν ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Ο Νικόλας Λογοθέτης συμφώνησε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή πως ακόμα και με τρεις δεκαδικές μονάδες λιγότερο έλλειμμα για το 2009, τα μέτρα που ελήφθησαν τον επόμενο χρόνο θα είχαν οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος του 2010 κάτω από το 10%, διευκολύνοντας την πρόσβαση της χώρας στον δανεισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και "άνθρωπος των αγορών".
=================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: