Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Σε ένα από τα πλέον καυτά θέματα, που απειλεί να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τα οικονομικά της ΔΕΗ αλλά και τις ισορροπίες στην αγορά ηλεκτρισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ


Συνάδελφοι –σες,

Μετά την ισοπέδωση κάθε λαϊκής κατάκτησης αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την ανησυχία που έχει ο καθένας μας για το αύριο για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του για το αν θα έχει δουλειά και τι μισθό θα παίρνει.
Πιο συγκεκριμένα και για να μην πλατειάσουμε αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που υπάρχει γύρω από το θέμα της ΣΣΕ και το αν θα υπογράψουμε ΣΣΕ.
Με βάση αυτή την ανησυχία, με κάθε σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να σας διαβεβαιώσουμε για δυο πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι οι συζητήσεις για την υπογραφή των ΣΣΕ τόσο με τη Διοίκηση της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν και εντατικοποιούνται. Το δεύτερο και κυριότερο αν και είναι αυτονόητο είναι πως καμία υπογραφή δεν θα μπει σε κανένα κείμενο αν πρώτα δεν υπάρξει έγκριση από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στο οποίο όπως είναι γνωστό συμμετέχουν 31 εκπρόσωποι από τα σωματεία μέλη μας.
Τριάντα ένα εκπρόσωποι που βεβαίως ο καθένας τους δεν ξεχνά από ποιο σύλλογο προέρχεται όμως ταυτοχρόνως και πάνω από όλα δεν ξεχνά (γιατί αυτή είναι κουλτούρα της ΓΕΝΟΠ) ότι πρέπει να δρα, να λειτουργεί και να αποφασίζει αμερόληπτα και αντικειμενικά στη βάση του δικαίου απέναντι σε όλες τις κατηγορίες και τις ειδικότητες. Στη βάση του δικαίου σε όλες του τις διαστάσεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τονίζουμε ιδιαίτερα τα παραπάνω γιατί δεν θέλουμε κανείς να έχει το άγχος ή την καχυποψία ότι θα αδικηθεί.
Στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για όποιον θέλει να είναι αντικειμενικός θα αναγνωρίσει ότι έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα με θετικό πρόσημο.
Ταυτόχρονα βεβαίως ως ειλικρινείς άνθρωποι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει (όπως ουδείς αλάνθαστος) και μια σειρά λάθη.
Συνειδητά όμως ποτέ και κανένας στη ΓΕΝΟΠ δεν «έριξε» καμία κατηγορία έναντι άλλης.
Να είστε σίγουροι λοιπόν ότι την εκκρεμότητα του πως θα «οριστικοποιηθούν» οι μισθοί μας με βάση το Ν. 4046 με την υπογραφή της ΣΣΕ και σε συνεννόηση με τους συλλόγους μας θα την κλείσουμε έτσι όπως το αίσθημα δικαίου απέναντι σε αυτούς που βγάζουν το μεροκάματο τους κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες αλλά και τους οικονομικά ασθενέστερους συναδέλφους, μας επιβάλλει.
Σε όσους αδημονούν για το πότε θα υπογράψουμε τους λέμε ότι δεν χρειάζεται άγχος. Στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν αφήνουμε τις μέρες να πάνε χαμένες.
Αυτή η σύμβαση δεν είναι όπως οι άλλες, θέλει προσοχή και δεν συγχωρούνται λάθη.
Σε αυτή τη ΣΣΕ πρέπει να ξαναχτίσουμε ότι μας γκρέμισαν και αν αυτό είναι αδύνατο (όλοι μαζί στο Δ.Σ. θα το εκτιμήσουμε αυτό) όσα μα όσα περισσότερα απ΄όσα δεκαετίες τώρα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και προς ενημέρωση όλων μας ο στόχος μας είναι όσο πιο σύντομα να καταλήξουμε σε μια σύμβαση που το περιεχόμενο της στις συνθήκες που υπάρχουν να μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι κάναμε το χρέος μας.
Τέλος, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει (και για εμάς είναι αυτονόητο και δεν το συζητάμε ότι θα γίνει κάτι άλλο) οι δύο συμβάσεις που θα υπογράψει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τόσο με τη ΔΕΗ Α.Ε. όσο και με τη θυγατρική της τον ΑΔΜΗΕ θα έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.
Μπορεί με την οδηγία 72/2009 να διέσπασαν την ενιαία και καθετοποιημένη ΔΕΗ εκείνο όμως που δεν μπορούν να διασπάσουν και που θα μας κρατά ενωμένους είναι η Ομοσπονδία μας.
Την μόνη εγγύηση (ως ο κοινός υπογράφων και στην Μητρική και τις θυγατρικές) ότι θα εξακολουθούμε να διεπόμαστε από τους ίδιους κανονισμούς, αυξήσεις κ.α.
Υ.Γ. Επειδή σε αυτό το συνδικάτο είμαστε ρεαλιστές αλλά δεν είμαστε μοιρολάτρες για μια φορά ακόμα οφείλουμε να τονίσουμε ότι, ο αγώνας όλων μας πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι για το γκρέμισμα αυτού του σάπιου συστήματος που καταστρέφει και κλέβει τις ζωές μας.
Για μια άλλη κοινωνία έχουμε χρέος καθημερινά να αγωνιζόμαστε.
Μόνο τότε θα ζούμε ΟΛΟΙ αξιοπρεπώς
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
===================================
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: "Οι κήρυκες της υποταγής και του συμβιβασμού"

H παροιμία που λέει: <<Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης>> ταιριάζει απόλυτα στη λυσσασμένη απάντηση της ΠΑΣΚΕ - ΕΤΕ.
Δεν μας ξενίζει :
• Έχουν ξεπουλήσει με την υπογραφή τους όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ εκτελώντας τις εντολές των αφεντικών τους.
• Η δήθεν απάντησή τους ήρθε αφού η Αγωνιστική Συνεργασία δημοσιοποίησε στους εργαζόμενους τόσο το πόρισμα για τα οικονομικά της ΕΤΕ όσο και το δελτίο τύπου με ημερομηνία 10-3-2012 που συνοπτικά πληροφορούσε τους εργαζόμενους για την στάση τόσο της παράταξής μας όσο και της ΠΑΣΚΕ.
Πανικόβλητη η ΠΑΣΚΕ μετά την δημοσιοποίηση του δελτίου τύπου και της έκθεσης της Αγωνιστικής Συνεργασίας προς την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή (για τα οικονομικά της ΕΤΕ), έβγαλε τρείς πολυσέλιδες ανακοινώσεις σε μια μέρα προς απάντησή μας.
<<Άνθρακες ο θησαυρός>>, το μόνο που κατόρθωσε είναι να εκτεθεί ακόμη περισσότερο.
Ενοχλήθηκε η ΠΑΣΚΕ στην ΓΕΝΟΠ και στην ΕΤΕ, γιατί δεν περιορίσαμε τις ευθύνες μόνο σε συγκεκριμένα πρόσωπα (που ασφαλώς και υπάρχουν), αλλά τις αποδώσαμε στο σύνολο των παρατάξεων της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ. Αποκαλύφθηκαν, ήθελαν οι ευθύνες να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους στους εργαζόμενους σαν ‘’αθώες περιστερές’’.
Αυτή η στάση τους, έγινε φανερή όχι μόνο στην συνεδρίαση του Δ.Σ. αλλά και στην συνάντηση που ζητήθηκε από τη ΠΑΣΚΕ και έγινε πριν από την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ και στην οποία συμμετείχε από πλευράς ΠΑΣΚΕ ο επικεφαλής στη ΓΕΝΟΠ, ο επικεφαλής της ΕΤΕ και αντίστοιχα οι επί κεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Στη συνάντηση, μας είπε ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ και επικεφαλής στη ΓΕΝΟΠ ότι σέβεται την παράταξή μας, εκθείασε τα στελέχη της Αγωνιστικής Συνεργασίας ότι έχουνε σπάνιο ήθος, πράγμα που κάποιοι άλλοι δεν έχουν και ότι αυτή είναι η επίσημη άποψη της παράταξής του.
Κάθε άλλη άποψη είναι εντελώς προσωπική. Μας είπε ακόμη, ότι όλο το προεδρείο της ΕΤΕ εκτός του αντιπροέδρου και του οργανωτικού γραμματέα έχει υποπέσει σε πολλά λάθη.
Τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις είχαν γίνει άλλες τρείς φορές με το ίδιο περιεχόμενο και με πρωτοβουλία πάντοτε της ΠΑΣΚΕ. Για όλα αυτά μπορούμε να επανέλθουμε.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι, πώς μέσα σε λίγες μόνο μέρες οι ηθικοί και αδιάβλητοι έγιναν μέρος του προβλήματος κατά την ΠΑΣΚΕ, τι μεσολάβησε ??
Η πρότασή τους ήταν να συμφωνήσουμε να αποδοθούν οι ευθύνες στα 3 πρόσωπα (πρώην πρόεδρο, γραμματέα και ταμία της ΕΤΕ) και αυτοί δήλωσαν ότι θα έβαζαν τα πορίσματα στο
συρτάρι του προέδρου της ΕΤΕ όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ.
Και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε για συγκάλυψη.
Τους απαντήσαμε ότι όχι μόνο δεν συναινούμε στην πρότασή τους αλλά εμείς, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν εκείνοι, θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, όπως και πράξαμε και ότι θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία αν χρειαστεί.
Τα στελέχη τους φιγουράρουν σ’ όλες τις λίστες στις οποίες παρατηρούν και οι ίδιοι παρατυπίες είτε πρόκειται για περιοδείες είτε για χρέη προς την κινητή τηλεφωνία.
Κανένα στέλεχος της Αγωνιστικής Συνεργασίας δεν ενέχεται όπως καταμαρτυρούν όλες οι εκθέσεις όλων των παρατάξεων όπως κατατέθηκαν στην Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή.
Όποιος καλοπροαίρετος αναλύσει τα στοιχεία και των τριών εκθέσεων, θα οδηγηθεί στο λογικό συμπέρασμα ότι η βιομηχανία των περιοδειών και των μικροαποδειξεων «δουλεύει» πολύ καλά και για πολλά άλλα στελέχη της «ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ» και όχι μόνο για τους ΠΡΟΕΔΡΟ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ – ΤΑΜΙΑ. Οι «αρχάγγελοι της κάθαρσης» θα κληθούν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. να τοποθετηθούν στην πρόταση μας:
Να δημοσιοποιηθούν με απόφαση και ευθύνη της ΚΕΞΠ όλα τα στοιχεία με ονόματα και ποσά.
<<Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα>>.
Αυτός ο ‘’τρόπος διαχείρισης’’ των οικονομικών, όχι μόνο δεν είναι άγνωστος στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, αλλά είναι η συνήθης τακτική που ακολουθούν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ.
Να θυμίσουμε μόνο, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν στη ΓΕΝΟΠ τα 2,5 εκατ ευρώ κάθεχρόνο προς τον ΟΚΔΕ, τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιχορηγήσεων της ΔΕΗ που δεν
περνούσαν καν τα παραστατικά τους από την εξελεγκτική επιτροπή της ΓΕΝΟΠ, τις χιλιάδες ευρώ από τα κέρδη της κινητής τηλεφωνίας που τα μοιράζονταν μεταξύ τους.
Εμείς σαν παράταξη έγκαιρα είχαμε ζητήσει από το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ να γίνει ενδελεχής έλεγχος για όλα τα ζητήματα, (το ζητήσαμε και στο τελευταίο Δ.Σ. 8/3/2012), και είχαμε ενημερώσει τους εργαζόμενους για όλα αυτά με ανακοινώσεις, δελτία τύπου κ.λ.π.
Όσον αφορά τις ατάκες που δανείστηκαν από Καρατζαφέρη και Πάγκαλο για ‘’καλόπαιδα’’ και ‘’καμάρια’’ δείχνουν το ήθος των συντακτών της ανακοίνωσης και την ιδεολογική συγγένεια με αυτούς.
1. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν με συνέπεια την Κυβερνητική πολιτική και ποιοι είναι αυτοί που συμφώνησαν με το ξεπούλημα του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα σήμερα να μην πληρώνονται φάρμακα, να μη δίνονται συντάξεις και εφ’ άπαξ.
2. Αυτοί, από την αρχή συμφώνησαν με την μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τον Οκτώβρη του 2010 σήκωσαν τα χέρια τους και συμφώνησαν στον διαχωρισμό της Μεταφοράς και της Διανομής, 9 μήνες πριν κάνει νόμο η κυβέρνηση, δηλώνοντας την υποταγή τους. Με την απόφασή τους αυτή, πέταξαν ουσιαστικά έξω από την ΔΕΗ τους μισούς εργαζόμενους σαν να ήταν ‘’μπάζα και σκουπίδια’’. Παρόμοια τύχη θα έχουν και οι εργαζόμενοι στην Εμπορία μετά την πρόσφατη συμφωνία της Διοίκησης της ΔΕΗ με την εταιρεία Κοπελούζου που η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ κάνει ότι δεν άκουσε τίποτα.
Η ύποπτη στάση της ΓΕΝΟΠ στα προηγούμενα, προδιαγράφει και την εξέλιξη στην Παραγωγή όταν αναμένονται πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για τους εργαζόμενους ! ! ! ! ! !
3. Ήταν οι ίδιοι που τον Οκτώβρη του 2011 όταν η κυβέρνησή τους αποφάσισε την μείωσητων μισθών κατά 35%, όχι μόνο δεν οργάνωσαν αντίσταση κατά της απόφασης αλλά αναφώνησαν ότι ευτυχώς που χάνουμε μόνο 35% και είναι σήμερα έτοιμοι, στο πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης σε συνεργασία με την Διοίκηση να εφαρμόσουν τα αντεργατικά τερατουργήματα που εκτός των άλλων καταργούν μονιμότητα (δηλαδή απολύσεις), κλιμάκια, χρονοεπίδομα κ.λ.π.
Εμείς στους υποτελείς αυτής της πολιτικής δεν απολογούμαστε, εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε ότι μόνο αυτοί μπορούν να βάλουν τέλος στον ασύδοτο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις και αταλάντευτα θα παλέψουμε ώστε οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να αγωνιστούν σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην περάσει αυτή η πολιτική, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα αγωνιστικό, ταξικό και όχι υπηρέτη της κυβέρνησης και της
εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να συντρίψουν τις αντεργατικές πολιτικές, να ανατρέψουν τα σχέδια του μαύρου μετώπου κυβέρνησης και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Να δώσουν λύση και στο τέλμα που έχουν οδηγήσει την ΕΤΕ-ΔΕΗ.
Οι προβοκάτσιες, οι απειλές και ο αντικομουνισμός που ήδη άρχισαν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλοςκαι ο Καρατζαφέρης προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων, θα συνεχιστούν από τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.
Όχι μόνο δεν αγγίζουν το ΠΑΜΕ όλα αυτά, αλλά με περισσότερη αποφασιστικότητα θα μπει επικεφαλής της πάλης των εργαζόμενων για την ανατροπή αυτής της λυκοσυμμαχίας, κυβέρνησης και υποταγμένων συνδικαλιστών.
Υ.Γ. Είχαν υποχρέωση, μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων των μελών της εξελεγκτικής επιτροπής που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, να λειτουργήσουν το Δ.Σ. της ΕΤΕ που σημειωτέον έχει να συνεδριάσει από τα μέσα του Οκτώβρη. Εύλογα λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλη αυτή η κωλυσιεργία έχει σκοπό τελικά να αποδυναμώσει το
μεγαλύτερο σωματείο που λειτουργεί στη ΔΕΗ διευκολύνοντας την Διοίκηση και την Κυβέρνηση για το πιο εύκολο πέρασμα των αντεργατικών μέτρων
====================================
Στις 30/3 τα αποτελέσματα έτους της ΔΕΗ
Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2011, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης.

=====================================
Δυναμίτης στο λογιστήριο της ΔΕΗ από τη χρέωση των ΥΚΩ
Σε ένα από τα πλέον «καυτά» θέματα, που απειλεί να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τα οικονομικά της ΔΕΗ αλλά και τις ισορροπίες στην αγορά ηλεκτρισμού, εξελίσσεται η υπόθεση της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος από το 2009 έως σήμερα. Το θέμα πήρε τις σημερινές δραματικές διαστάσεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τις προσφεύγουσες εταιρείες Energa και Hellas Power, και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να επιστρέψει 80 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ορκωτοί λογιστές που ελέγχουν τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ, αρνούνται να υπογράψουν, εάν δεν λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ που να ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς υπάρχει ο φόβος, εκτός από τα 80 εκατ. να χρειαστεί να καταβληθούν υψηλές αποζημιώσεις σε καταναλωτές που πιθανόν θα προσφύγουν για τις ΥΚΩ των προηγούμενων χρόνων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ υπήρξε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τη ΔΕΗ και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχουν ασφαλείς λύσεις και αυτό επιτείνει την ανησυχία.
Η κατεύθυνση που είναι πάνω στο τραπέζι είναι η μετατροπή των ΥΚΩ σε ένα είδος φόρου όπως «εισφορά αλληλεγγύης». Το πρόβλημα που δημιουργείται από μια τέτοια λύση είναι το πώς θα καλυφθεί αναδρομικά η ΔΕΗ. Και τούτο διότι τα ποσά που έχει εισπράξει η επιχείρηση και αφορούν ΥΚΩ για τα χρόνια 2009 έως 2011, φτάνουν περίπου το 1,5 δις. ευρώ. Όμως η επιβολή μιας «εισφοράς αλληλεγγύης» που αποτελεί επιβολή φόρου, μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ το μάξιμουμ ως ένα έτος πριν την εφαρμογή του. Άρα η ΔΕΗ μένει ακάλυπτη στις πιθανές απαιτήσεις καταναλωτών για τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλο αγκάθι από μια τέτοια λύση είναι το γεγονός ότι οι ΥΚΩ ήταν ανάλογες με την κατανάλωση. Ένας φόρος δεν μπορεί να έχει τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά μόνον εισοδηματικά.
Εύκολη λύση στο σταυρόλεξο δεν υπάρχει, ωστόσο όσο το νομικό κενό των ΥΚΩ παραμένει και το θέμα τελεί υπό διερεύνηση, μπαίνοντας μάλιστα σε προεκλογική περίοδο με ότι αυτό σημαίνει για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, ο χρόνος για τη ΔΕΗ «στενεύει». Σημειώνεται δε ότι μόνον με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να τακτοποιηθεί το θέμα.
Εν τω μεταξύ, υψηλές αποζημιώσεις έχουν αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αξιώνουν μεγάλοι καταναλωτές από την ΔΕΗ και απειλούν με αγωγές εναντίον της επιχείρησης. Άλλες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι πρώτες αγωγές από μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για επιστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της ΔΕΗ έχουν ήδη κατατεθεί. Ας σημειωθεί δε ότι οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ για το 2011, στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε την ελάφρυνση των οικιακών τιμολογίων για να μην επιβαρυνθούν υπέρογκα από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

====================================
Πρόστιμο €100.000 σε Energa-Hel​las Power
Μήνυμα προς την ενεργειακή αγορά, ότι θα ελέγχει εξονυχιστικά την προέλευση των κεφαλαίων και τους μετόχους των εταιρειών, μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, έστειλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΚΕΝΤΩΡ.
Η εταιρεία αποτελεί διάδοχο σχήμα της Energa, και δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Energa και της Hellas Power, από το fund "Worldwide Energy" πέρυσι το Νοέμβριο.
Υψηλά ιστάμενες πηγές της ΡΑΕ, έλεγαν στο euro2day ότι με βάση τον ισχύοντα κανονισμό αδειών και τις αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στη Αρχή από το Νόμο 4001, έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στις εταιρείες που αναλαμβάνουν παρόμοιες δραστηριότητες, ως προς την οικονομική τους επιφάνεια, την προέλευση των κεφαλαίων και τα πρόσωπα των μετόχων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διαδικασία ακροάσεων με το ερώτημα διατήρησης των αδειών των δύο εταιρειών έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται η εισήγηση προς την ολομέλεια της Αρχής.
Ακόμη η ΡΑΕ με επιστολές προς τις δύο εταιρείες, ζήτησε να επιστρέψουν στους πρώην πελάτες τους, οι οποίοι προσωρινά ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, οι εγγυήσεις που είχαν καταβάλλει. Ακόμη δε να διατηρήσουν την επαφή τους με τους πρώην πελάτες, ώστε να τους εξυπηρετούν για θέματα που ανακύπτουν κατά το μεταβατικό στάδιο έως το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης.
Από το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ για το πρόστιμο, και τα αποσπάσματα της αλληλογραφίας μεταξύ της εταιρείας και της ΡΑΕ, προκύπτει ότι πίσω από την «Worldwide Energy” υπάρχει και άλλη εταιρεία, η «Collier Finance S.A.» με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία είναι κάτοχος των 100 μετοχών της πρώτης.
Η ΡΑΕ από το Δεκέμβριο του 2011, με επιστολές ζήτησε σειρά στοιχείων από την εταιρεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης της, όπως:
* Αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της «Collier Finance S.A.» και τον αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου.
* Σε περίπτωση που ο μέτοχος ή οι μέτοχοι της «Collier Finance S.A.» είναι πάλι νομικά πρόσωπα, αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων του και τον αριθμό μετοχών κάθε μετόχου μέχρι φυσικού προσώπου.
* Το καταστατικό της «Worldwide Energy Limited» και το Πιστοποιητικό Σύστασης αυτής.
* Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της «Worldwide Energy Limited» ανέρχεται μόλις σε 100,000 Dirham (Νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου και η έδρα του fund,το οποίο ισούται με 21,320 ευρώ, περαιτέρω στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνεται η χρηματοοικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα, της συγκεκριμένης εταιρείας.
* Σε περίπτωση που μέτοχος μετόχου της αιτούσας είναι φυσικό πρόσωπο, αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, ιδίως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πάσης φύσεως κινητή και ακίνητη περιουσία αυτού, καθώς και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.
* Αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της «ENERGA POWER TRADING A.E.» μέχρι φυσικού προσώπου, η οποία κατέστη μέτοχος της εταιρείας μετά την απόσχιση κλάδου.
Σε περίπτωση που μέτοχος μετόχου της αιτούσας είναι φυσικό πρόσωπο, αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, ιδίως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πάσης φύσεως κινητή και ακίνητη περιουσία αυτού, καθώς και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.
Η απάντηση της εταιρείας προς τη ΡΑΕ που στάλθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, έλεγε ότι η Αρχή «δεν δικαιούται να ζητά τα παραπάνω στοιχεία, καθώς δεν προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο». Ακολούθησε νέος κύκλος αλληλογραφίας με τη ΡΑΕ να απαντά ότι έχει «την εκ του νόμου δυνατότητα και ταυτοχρόνως υποχρέωση να συλλέγει πάσης φύσεως στοιχεία, προκειμένου να ασκήσει τις εκ του νόμου (νόμος 4001 2011) αρμοδιότητές της».
Στην ανταπάντηση της η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ισχύων Κανονισμός Αδειών δεν προβλέπει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση τροποποίησης άδειας προμήθειας τη γνωστοποίηση ούτε του μετοχολογίου, ούτε της οικονομικής ευρωστίας του νομικών προσώπων που είναι μέτοχοι του αιτούντος ή των μετόχων μετόχου, ούτε του ποινικού μητρώου, ούτε της χρηματοοικονομικής δυνατότητας των φυσικών πρόσωπων μετόχων ή μετόχων και συνεπώς δεν μπορεί να χορηγήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητά η ΡΑΕ, ενώ χαρακτηρίζει ως παράνομη την απειλή της επιβολής προστίμου που περιλαμβάνεται στην επιστολή της ΡΑΕ.
Η ΡΑΕ όπως είναι φυσικό δεν έκανε δεκτή την άποψη της εταιρείας, αντιπαραθέτοντας σειρά νομικών επιχειρημάτων, βασισμένων στον πρόσφατο νόμο 4001 που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις ενεργειακές οδηγίες της ΕΕ και αναβαθμίζει το ρόλο της στην ενεργειακή αγορά, αλλά και τους όρους που περιγράφονται στην άδεια προμήθειας που έλαβε η εταιρεία.
Κατά της απόφασης που επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ, η εταιρεία μπορεί μέσα σε 30 μέρες να καταθέσει ένσταση.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το ζητούμενο για τη ΡΑΕ είναι οι μέτοχοι της υπεράκτιας εταιρείας (off shore) «Collier Finance S.A.» η οποία είναι κάτοχος του 100% των μετοχών του fund «Worldwide Energy Limited» το οποίο εξαγόρασε τις εταιρείες Energa και Hellas Power.
Το ενδιαφέρον της Αρχής εστιάζεται στην προέλευση των χρημάτων με τα οποία εξαγοράστηκαν οι δύο εταιρείες (20 εκατομμύρια για την Hellas Power και λιγότερο από 3 εκατομμύρια για την Energa), αλλά και η φερεγγυότητα του fund, το οποίο φέρεται να έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 21.320 ευρώ.
Σε συνέντευξη που είχαν δώσει οι επικεφαλής του fund στα μέσα Φεβρουαρίου, είχαν αρνηθεί να δώσουν στοιχεία για τους μετόχους του, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι από κανέναν νόμο. Ωστόσο στη ΡΑΕ αποκάλυψαν τον πραγματικό μέτοχο του fund, που είναι η off shore Collier, αρνούμενοι πάντως να αποκαλύψουν τους μετόχους της τελευταίας.
Όσο για το πολύ χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο, το δικαιολόγησαν λέγοντας ότι αυτό στο μέλλον θα αυξηθεί, με την είσοδο και άλλων μετόχων.
Να σημειωθεί ακόμη ότι για το θέμα της μη καταβολής από τις δύο εταιρείες των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρισμού), βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα η οποία έχει απαγγείλει βαριές κατηγορίες κατά των επικεφαλής προσώπων των δύο εταιρειών, (διακίνηση μαύρου χρήματος κ.λπ.) αλλά και της τότε διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, επειδή δεν απαίτησε από τις δύο εταιρείες την καταβολή των χρεωστούμενων.
Επίσης από την πρώτη στιγμή είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί των δύο εταιρειών στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό αξιοποιείται ως επιχείρημα από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, που πλέον έχουν κοινή διοίκηση, για τη μη καταβολή των υποχρεώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία δυσφήμισε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να ξεδιαλύνει, καθώς η ΡΑΕ εξετάζει την άρση των αδειών προμήθειας που έχουν οι δύο εταιρείες, ενώ άγνωστο είναι ακόμη που θα καταλήξει η δικαστική διερεύνηση.
(ΠΗΓΗ: euro2day.gr, 19/3/2012)
====================================
Μάστιγα οι Κλοπές Καλωδίων της ΔΕΗ
Συνεχίζονται οι κλοπές εξοπλισμού και καλωδίων της ΔΕΗ, αφού τις προηγούμενες ημέρες έγιναν νέες συλλήψεις Ελλήνων, Βουλγάρων και Αλβανών.
Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, μέλη συμμορίας είχαν κλέψει διακόσια μέτρα καλώδια και τελικά συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ηλικίας 45 και 67 ετών, καθώς και ένας Αλβανός, 20 ετών.
Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι, οι οποίοι τους τελευταίους δύο μήνες είχαν διαπράξει συνολικά 40 κλοπές καλωδίων της ΔΕΗ, προκαλώντας ζημιές ύψους 80.000 ευρώ στο Άργος Αργολίδας.
Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών , συνελήφθη ένας εκ των δύο δραστών, 38 ετών, καθώς ο δεύτερος, 30 ετών, κατάφερε να διαφύγει την ώρα που πραγματοποιούσαν συναλλαγή με έναν 37χρονο, ο οποίος επίσης συνελήφθη.
Σε βάρος του 38χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Ο 37χρονος κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
====================================
Αμύνταιο: Αλλαγή του Πλαισίου Συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ζητούν οι Λιγνιτικές Περιοχές
Την αλλαγή του πλαισίου συνεργασίας με τη ΔΕΗ ζητούν οι λιγνιτικές περιοχές της χώρας προκειμένου να τους χορηγούνται πολλαπλάσιοι ανταποδοτικοί πόροι ώστε να επουλώσουν τις «πληγές» που δημιούργησε η ΔΕΗ στο φυσικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Αμυνταίου με αφορμή την αύξηση, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, του τοπικού πόρου ανάπτυξης που καταβάλλεται στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας από 0,4 σε 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ ΑΕ.
«Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα την έντονης πίεσης που έχουν ασκήσει οι Δημοτικές Αρχές των λιγνιτικών περιοχών το τελευταίο ένα και πλέον έτος, με σαφές αίτημα τη δραστική αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Όμως, αν και ποσοστιαία η αύξηση αντιστοιχεί στο 25% των πόρων που ελάμβαναν οι λιγνιτικές περιοχές μέχρι το 2010, δεν είναι ικανοποιητική, καθώς το αίτημα που έχει κατατεθεί αναφέρεται στον τριπλασιασμό του Τοπικού Πόρου» τονίζει ο δήμος Αμυνταίου.
Υπογραμμίζει παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική κινητοποίηση των δήμων και των κοινωνιών των λιγνιτικών περιοχών ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους έναντι της Πολιτείας και της ΔΕΗ.
=====================================
Σ. Καλαφάτης: Ύποπτες οι Τοποθετήσεις Στελεχών στους Ενεργειακούς Φορείς Εν Μέσω Προεκλογικής Περιόδου
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται την τελευταία περίοδο από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με το διορισμό μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε φορείς του ενεργειακού τομέα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ η χώρα μπήκε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προβαίνει, την τελευταία στιγμή, σε μια σειρά κινήσεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες που τίθενται από τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης.
Φέρνει στη Βουλή τροπολογίες και διατάξεις, άσχετες με τα συζητούμενα σχέδια νόμου, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύει διορισμούς νέων μελών στις διοικήσεις διαφόρων φορέων του τομέα της ενέργειας. Ενδεικτικά και ειδικότερα:
· Στη Δ.Ε.Η. διορίσθηκαν νέα εκτελεστικά μέλη, το Δεκέμβριο του 2011, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
· Στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), διορίσθηκαν ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και επίκεινται οι τοποθετήσεις μελών του Δ.Σ.
· Στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά ο διορισμός της διοίκησης.
· Στο Διαχειριστή Ειδικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αναμένεται η τοποθέτηση των μελών της διοίκησης.
· Στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), πρόκειται να πληρωθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή.
· Στην Εταιρεία "ΗΛΙΟΣ Α.Ε.", σχεδιάζεται ο διορισμός Δ.Σ. και νόμιμου εκπροσώπου, ευθύς με την ψήφιση του σχετικού νόμου που αφορά στο Πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ".
· Στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών - Μελετών (ΙΓΜΕΜ), σχεδιάζεται ο διορισμός νέου Δ.Σ. και νόμιμου εκπροσώπου.
· Στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παρατηρείται ήδη κινητικότητα για την επιλογή και το διορισμό μελών του Δ.Σ.
Με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση, εκπληρώνει πλέον το σκοπό για τον οποίο σχηματίσθηκε και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ:
1. Να παγώσουν όλες οι τοποθετήσεις Προέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων και μελών Δ.Σ. στους συγκεκριμένους φορείς.
2. Οι ενδεχόμενες αναγκαίες τοποθετήσεις μελών Δ.Σ., να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, για να ασκείται απλά και μόνο η υπηρεσιακή λειτουργία του εκάστοτε φορέα.
3. Να μην υπογράφονται συμβάσεις μελών Δ.Σ., με ρήτρα αποζημίωσης, σε περίπτωση πρόωρης λήξης.
4. Να σταματήσουν οι τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών σε διευθυντικές θέσεις, καθώς και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή προσωπικού (μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λ.π.).

Να σημειωθεί ότι, με δήλωση μας στις 20/01/2012 είχαμε καταγγείλει τις πράξεις αυτές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ως απαράδεκτες, διότι αντίκεινται στην πολιτική δεοντολογία εν όψει των επερχόμενων εκλογών.
Ως Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζουμε ότι όλες οι τοποθετήσεις στελεχών που έγιναν ή εξακολουθούν να γίνονται αυτήν την περίοδο, θα επαναξιολογηθούν οπωσδήποτε από την επόμενη κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: