Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Προεκλογικοί διορισμοί στη ΔΕΗ

Είδες ζημιές η ΔΕΗ;
Ζημίες 148,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το 2011 η ΔΕΗ, καθώς τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν εκτός των άλλων και από φόρους ανέλεγκτων χρήσεων. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 769,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.497,7 εκατ. ευρώ το 2010, μειωμένα κατά 728,3 εκατ. ευρώ (-48,6%). Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 14%, σε σύγκριση με 25,8% το 2010.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη μεταξύ 2011 και 2010 στις 61.834 GWh έναντι 61.817 GWh το 2010. Με την εξαίρεση όμως των εξαγωγών και της άντλησης, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 1,1% περίπου (622 GWh).
Από την άλλη πλευρά και σε ότι ειδικότερα αφορά το τέταρτο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση παρουσίασε αύξηση 2%, ενώ εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης η αύξηση στη ζήτηση ήταν 2,2%. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 2.270 GWh (-4,4%), σε 49.317 GWh, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,8%.
Παρά την αύξηση της ζήτησης στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένες κατά 1,2% κυρίως λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς. Oι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και τα αντίστοιχα έσοδα από την εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 4,7% (2.405 GWh) και 7% ( 367 εκατ. ευρώ), σε σχέση με το 2010. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5.513,6 εκατ. ευρώ από 5.809,8 εκατ. ευρώ το 2010, μειωμένος κατά 296,2 εκατ. ευρώ (-5,1%).
Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό 140,6 εκατ. ευρώ που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2010 ήταν 194,5 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή της ΔΕΗ, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 70,1% της συνολικής ζήτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 77,3%.
Σε απόλυτα μεγέθη σημειώθηκε μείωση η οποία ανήλθε σε 4.451 GWh. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ μειώθηκαν σε 1.846 GWh από 2.255 GWh το 2010 (-18,1%). Σε ό,τι αφορά την παραγωγή από ΑΠΕ το 2011, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ παρήγαγε 248 GWh έναντι 274 GWh το 2010, μείωση 26 GWh, κυρίως λόγω της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 20%.
=================================================
Προεκλογικοί διορισμοί στη ΔΕΗ με golden μισθούς
Η αμοιβή των στελεχών αυτών ξεπερνά τις 9.000 ευρώ μηνιαίως. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται εσπευσμένα, λόγω των επερχόμενων εκλογών.
Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελέυθερου Τύπου, προχωρά σε διορισμούς τόσο στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια όσο και στη νέα υπό σύσταση εταιρεία, θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) που θα αναλάβει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων γενικών διευθυντών της εταιρείας που θα αναλάβουν τους πλέον νευραλγικούς τομείς, αυτούς των Ανθρώπινων Πόρων & Οργάνωσης και των Υποστηρικτικών Λειτουργιών.
Η αμοιβή των στελεχών αυτών ξεπερνά τις 9.000 ευρώ μηνιαίως. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται εσπευσμένα, λόγω των επερχόμενων εκλογών.
Σημειώνεται ότι η θέση του γενικού διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης έχει «χηρέψει» από την 1η του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν λύθηκε η συνεργασία με τον τότε διευθυντή ο οποίος κατείχε τη θέση αν και φέρεται ότι ήταν ήδη συνταξιούχος.
Η θέση του γενικού διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργιών είναι νέα, με αντικείμενο την πληροφορική, τις προμήθειες, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη στέγαση και θεσμοθετήθηκε με βάση το νέο οργανόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο υποτίθεται ότι μειώνει τις θέσεις στελεχών κατά 20%!
Παραμονές εκλογών, η διοίκηση της ΔΕΗ προκηρύσσει και άλλες θέσεις στελεχών στη ΔΕΔΔΗΕ, και αυτό όταν στη μητρική εταιρεία προωθούνται πολλές συγχωνεύσεις διευθύνσεων με καταργήσεις στελεχιακών θέσεων…​
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
=====================================================
Ξεπέρασαν το 1 δις οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί - Ωρολογιακή βόμβα για τη ΔΕΗ
Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει αρχίσει πλέον να λαμβάνει το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση βλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Στο πρώτο δίμηνο του έτους, λοιπόν παρατηρείται γεωμετρική αύξηση κατά 280 εκατ. ευρώ των ανεξόφλητων λογαριασμών, που πλέον έχουν ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Με βάση την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της επιχείρησης, είχε γίνει γνωστό ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2011 το ύψος των ανεξόφλητών δηλαδή των λογαριασμών που δεν έχουν εξοφληθεί έστω και 1 ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης τους, έφτανε τα 819 εκατ. ευρώ.
«Φοροσόκ»
Η εκτίμηση που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ΔΕΗ είναι ότι η σημαντική αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς αποδίδεται καταρχήν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, λόγω της συνολικής μείωσης των εισοδημάτων. Ωστόσο ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι ο περίφημος έκτακτος φόρος για τα ακίνητα και οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ταυτόχρονα όμως, το φαινόμενο της αύξησης των ανεξόφλητων , συμπίπτει χρονικά με την έλευση των πρώτων λογαριασμών που περιλαμβάνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αυξήσεις από 9 έως 12,1% που ισχύουν από τον Ιανουάριο.
ΡΑΕ
Θυμίζουμε ότι μόλις την Τρίτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για πρώτη φορά έθιξε με αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε το φαινόμενο της υπερφορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση «η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί μοναδική παγκοσμίως περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος στο οποίο επιβλήθηκαν ή αυξήθηκαν δραστικά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια τρεις διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης, δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη και ένας στο τελικό προϊόν»
Επιπλέον η ΡΑΕ έκανε λόγο για «εξαντλητική φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας» και ταυτόχρονα στηλίτευσε την «ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για καθαρά εισπρακτικούς λόγους χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ κα) η οποία «είχε και έχει τις δυσμενείς εκείνες επιπτώσεις που πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές»..
ΣτΕ
Ένας ακόμη σοβαρός πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ αφορά στο λεγόμενο «χαράτσι». Η εικόνα που μεταφέρεται από τη ΔΕΗ είναι ότι υπάρχει συναγερμός μετά τη διαρροή στις αρχές του μήνα της απόφασης του ΣτΕ για το μη νόμιμο της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακινήτων. Από τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενταθούν ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα των ανεξόφλητων λογαριασμών που σαφώς συνδέονται με το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα.
Και βέβαια σε συνδυασμό με τα συνολικά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά έχει προκληθεί μπλακ άουτ στις χρηματοροές της ΔΕΗ.
http://www.energypress.gr
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: