Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Eγκυρες πληροφορίες φέρουν την επιχείρηση να αντιμετωπίζει πολύ σύντομα ακόμη και πρόβλημα καταβολής μισθών

Μεγάλα οικονομικά προβλήματα απειλούν την επόμενη μέρα της ΔΕΗ
Tης Xρυσας Λιαγγου


Kόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για τα οικονομικά της ΔEH, που καταρρέουν υπό το βάρος των ανεξόφλητων οφειλών του υψηλού κόστους αγοράς ενέργειας και της αδυναμίας ανατροφοδότησης των δανείων που ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Eγκυρες πληροφορίες φέρουν την επιχείρηση να αντιμετωπίζει πολύ σύντομα ακόμη και πρόβλημα καταβολής μισθών, παρά τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά 40% με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων. Προς το παρόν το ταμειακό έλλειμμα της επιχείρησης αντιμετωπίζεται με καθυστερήσεις πληρωμών σε εργολάβους και κάθε είδους προμηθευτές, ενώ σημαντικές περικοπές έχουν γίνει και στο επενδυτικό της πρόγραμμα.
O αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών και μαζί των επισφαλειών, το τελευταίο δίμηνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Tο οικονομικό αδιέξοδο αναμένεται να κορυφωθεί περί τα τέλη Mαρτίου, που λήγει η προθεσμία για την εξόφληση χρεολυσίων ύψους 700 εκατ. καθώς η διοίκηση έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής την αναχρηματοδότηση μόνο των 350 εκατ. εξ αυτών και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο.
Oι συνολικές οφειλές της επιχείρησης από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 820 εκατ., από τα οποία τα 250 εκατ. έχουν καταγραφεί ήδη ως επισφάλειες.
Tο μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής παρατηρείται, σύμφωνα με παράγοντες της εταιρείας, το τελευταίο δίμηνο, στοιχείο ανησυχητικό για την εξέλιξη του μεγέθους. Aπό το συνολικό ποσό των 820 εκατ. τα 400 περίπου αντιστοιχούν στη μέση και χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), στα 100 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔEH, ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές της Aλουμίνιον της Eλλάδος, περί τα 95 εκατ. της ΛAPKO και σε 180 εκατ. οι ανεξόφλητες οφειλές του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Στις οφειλές αυτές δεν περιλαμβάνεται ποσό ύψους 67 εκατ. ευρώ που έχουν αφήσει στην επιχείρηση οι εταιρείες Energa και Hellas Power έναντι υποχρεώσεων για χρεώσεις δικτύου.
Tο ταμειακό πρόβλημα δεν δείχνει να εξομαλύνεται, αλλά αντιθέτως να επιδεινώνεται από μια σειρά παράγοντες. Οι δαπάνες για αγορές ενέργειας αυξάνονται καθημερινά λόγω της αύξησης της Oριακής Tιμής στη χονδρική αγορά, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στις εισροές κεφαλαίων λόγω των καθυστερήσεων στις αποπληρωμές λογαριασμών ρεύματος. Kαταλυτικά στην καθυστέρηση αυτή συνέβαλαν οι αποφάσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων.
Tα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση απόγνωσης μετά και την απόφαση του ΣτE για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας. H απόφαση αυτή υποχρεώνει ήδη τη ΔEH να καταβάλλει στις Energa και Hellas Power συνολικό ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ και έχει ανοίξει τον δρόμο για συνολικές διεκδικήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.
===============================
“ Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέφτουνε πάνω στη ……. ΔΕΗ ”
Του Ανδρέα Αβραμίδη


Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται λίγο πριν από το τέλος της.
Οι μεθοδευμένες κινήσεις του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου ετοιμάζονται να την καταβροχθίσουν. Το σκηνικό έχει στηθεί και είναι το νομοθετικό πλαίσιο για την λεγόμενη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τις προβλέψεις των μνημονίων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου όρισε το γήπεδο και τους κανόνες πώλησης των κομματιών της ΔΕΗ. Ο διαιτητής ( δηλαδή η ΡΑΕ ) εξαγορασμένος. Οι μεγάλοι αγοραστές Ευρωπαίοι και Κινέζοι, έχουν πάρει θέση. Οι μικροί αγοραστές ( Μυτιληναίος, Κοπελούζος κλπ ) κατασπαράζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση.
Η ΔΕΗ εξουθενωμένη από το ολοένα και μεγαλύτερο βάρος χρηματοδότησης των ΑΠΕ, τις επιπτώσεις από τα χαράτσια, την διαφθορά, την λεηλασία της από τις διοικήσεις της και την σημερινή αδυναμία πολλών συμπατριωτών μας να πληρώσουν την κατανάλωσή τους, έφτασε στο σημείο της χρεοκοπίας.
Το έργο αυτό, δεν είναι μόνο έργο των εχθρών μας, των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που τους υπηρέτησαν και τους υπηρετούν. Είναι έργο και των συνδικαλιστών και των συνδικάτων που βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια για να στηθεί όλο αυτό το σκηνικό. Η ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ και η ΣΑΔ έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Γιατί συμφώνησαν στην κατάργηση της αυτασφάλισης και στις 3 μετοχοποιήσεις που έγιναν και γιατί συμφώνησαν στον κατακερματισμό της ΔΕΗ σε θυγατρικές ΑΠΕ, ΔΙΑΝΟΜΗΣ και ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Είναι έργο και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συμφώνησε στην γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχαν την ανοχή και την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του λαού. Ανοχή και σύμφωνη γνώμη που δόθηκε με την υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και που υπογραμμίζει την κυριαρχία των ιδεών της δήθεν ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Οι ιδέες αυτές μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στο προδιαγραφόμενο τέλος της ΔΕΗ. Οι ιδέες αυτές μας κάνουν δούλους στα μονοπώλια και την κοινωνία μας ένα ρατσιστικό και φασιστικό προτεκτοράτο τους.
Αν θέλουμε να υπάρξει αντίστροφη πορεία που να μας οδηγεί έξω από την χρεοκοπία πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι κυρίαρχες ιδέες στον καθένα μας και στην πλειοψηφία του λαού. Τις ιδέες αναζήτησης του ηγέτη που θα μας βγάλει από την χρεοκοπία και του ατομικού βολέματος να τις αντικαταστήσουμε με ιδέες που διευρύνουν την Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, με ιδέες όπου το εγώ γίνεται εμείς και που θεωρούμε σύντροφό μας τον διπλανό που αγωνίζεται. Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους χαλυβουργούς και σε κάθε άλλον που αγωνίζεται εργαζόμενο ή άνεργο, στην δουλειά του ή στην γειτονιά του.
Η ανάδειξη άλλων κυρίαρχων ιδεών στην κοινωνία απαιτεί χρόνο και διάλογο. Διάλογο παντού στον χώρο εργασίας, στην γειτονιά και στο σωματείο. Διάλογο που ταυτόχρονα θα αλλάζει την πραγματικότητα γύρω μας. Θα αλλάζει τους συσχετισμούς στα συνδικάτα υπέρ των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων, θα ενισχύει την δημοκρατία στον χώρο δουλειάς με την συγκρότηση συμβουλίου εργαζομένων και τέλος θα ενισχύει την αλληλεγγύη μας στην γειτονιά.
Μέσα σε αυτή την πορεία μπορεί να προστατευθεί και η ΔΕΗ και κάθε άλλη δημόσια περιουσία. Να προστατευθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΔΕΗ, όπως αυτά είναι ενταγμένα στα συμφέροντα της τάξης μας για μια ΔΕΗ 100% δημόσια, κοινωνικοποιημένη, ενιαία, με εργατικό έλεγχο και με απαγόρευση της ιδιωτικής δραστηριότητας.
==================================
http://deinews.blogspot.com/
Αν τολμήσουν να μας απολύσουν δεύτερη φορά...
================================
Η τρύπα στο νερό
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=447967&h1=true

Μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 15% μέσα σε μια διετία η ύφεση αύξησε 15% το βάρος του χρέους. Σχεδόν όσα γλιτώσαμε από το PSI!

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Κι αυτή είναι η πραγματική απειλή που πλανάται πάνω από τη χώρα.

Δεν το συνειδητοποιούν άραγε; Ενδεχομένως. Αλλά δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν. Οχι επειδή δεν θέλουν. Ισως επειδή δεν ξέρουν. Μάλλον επειδή δεν μπορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: