Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Συμπαραστάτης της αδικίας και του “εκβιασμού” που υφίστανται οι συμπολίτες μας απο τη ΔΕΗ, η«Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Συμπαραστάτης της αδικίας και του “εκβιασμού” που υφίστανται οι συμπολίτες μας απο τη ΔΕΗ, η«Αλουμίνιον της Ελλάδος», σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον Φεβρουάριο του 2009 δεν πληρώνει του λογαριασμούς της ΔΕΗ.
====================================
Στο μικροσκόπιο Πεπόνη ο όμιλος Μυτιληναίος...
Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας θα ξεκινήσει την έρευνά του εντός των επομένων ημερών καλώντας τους πρώτους μάρτυρες.
Δικαστική έρευνα παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα και τηλεοπτικό ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου Μυτιληναίος προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.
Ο οικονομικός εισαγγελέας ανέθεσε την υπόθεση στον αναπληρωτή του, εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, με την παραγγελία να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστώσει εάν αληθεύουν τα καταγγελλόμενα σχετικά με χρέη της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος) στις δύο κρατικές ενεργειακές εταιρείες.
Στην παραγγελία του, ο κ. Πεπόνης ζητεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα να διερευνήσει ακόμη μία υπόθεση που αφορά καταγγελίες για επιδότηση, την οποία φέρεται ότι πήρε ο όμιλος Μυτιληναίος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και την οποία όφειλε να την επιστρέψει από το 2008, αλλά δεν το έχει κάνει.
Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», σύμφωνα με δημοσιεύματα, χρωστά στη ΔΕΠΑ 75 εκατ., ενώ από τον Φεβρουάριο του 2009 δεν πληρώνει του λογαριασμούς της ΔΕΗ
Απιστία
Σε πρώτη φάση ο εισαγγελέας κ. Μουζακίτης θα διερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά πράξεις και παραλείψεις υπαλλήλων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν εισέπραξαν τα οφειλόμενα, όπως και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, που αφορά τους υπευθύνους του ομίλου.
Στη συνέχεια, δεν αποκλείεται η εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί προς την κατεύθυνση της διερεύνησης και άλλων πράξεων κακουργηματικής μορφής, όπως της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο κ. Μυτιληναίος υποστηρίζει πως η ΔΕΗ πωλεί στην «Αλουμίνιον» με 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην υπόλοιπη εγχώρια βιομηχανία η ηλεκτρική ενέργεια τιμολογείται με 65 ευρώ
Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας θα ξεκινήσει την έρευνά του εντός των επομένων ημερών καλώντας τους πρώτους μάρτυρες. Αξίζει να θυμηθούμε πάντως ότι η προηγούμενη εισαγγελική έρευνα είχε ως αποτέλεσμα οι υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο.
Σχετικά με την ανακίνηση του θέματος, πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», ενώ διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, θέλει να τροφοδοτείται σε τιμές κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ και να πουλά το ρεύμα που παράγει στη χονδρική, αποκομίζοντας υπερκέρδη.

Σύμφωνα επίσης με τα καταγγελλόμενα, μέσω δημοσιευμάτων, η εταιρεία φέρεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2009 σταμάτησε να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος. Παράλληλα, φέρεται ότι οφείλει στη ΔΕΠΑ ποσό των 75 εκατ. ευρώ, ενώ -σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα- η οφειλή της εταιρείας στο σύνολό της έχει φτάσει στα 107 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ.
Κίνδυνος
Σημειώνεται πάντως ότι η ΔΕΗ μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε δικαστική διαμάχη με την Αλουμίνιον, ωστόσο δεν αποκλείεται σύντομα η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να ακολουθήσει την ίδια... «οδό» και με το σύνολο των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, η βιωσιμότητα των οποίων απειλείται λόγω και της συνέχισης της ύφεσης.
Ευ. Μητιληναίος
«Το Δημόσιο μάς χρωστάει 216,5 εκατ.»
Απαντώντας στη δικαστική έρευνα που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και στα δημοσιεύματα περί χρεών προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, αλλά και στην παράνομη παρακράτηση κοινοτικών επιχορηγήσεων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου, υπογράμμισε ότι το ελληνικό Δημόσιο τους χρωστάει 216,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα του βιομηχανικού ομίλου, πρόκειται για ΦΠΑ από εξαγωγές που δεν έχει επιστραφεί στην εταιρεία και από οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ για πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύστημα.
Σχετικά με τις οφειλές του ομίλου ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η ΔΕΗ ισχυρίζεται πως η Αλουμίνιο της Ελλάδας τής χρωστάει 58 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ 65 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ποσό προκύπτει από τις επιπλέον χρεώσεις της ΔΕΗ για την πώληση ρεύματος και το δεύτερο για τα τέλη εισόδου του ρωσικού και τουρκικού αερίου».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Οκτώβριο του 2010 τον διακανονισμό οφειλής ύψους 82,5 εκατ. ευρώ, η οποία έκτοτε εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο προς εξόφληση ανέρχεται πλέον σε 39,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα θυμίζει ότι ΔΕΗ και Αλουμίνιο υπέγραψαν συνυποσχετικό για την παραπομπή στη διαιτησία της ΡΑΕ, η οποία θα αποφασίσει για το νέο σχέδιο σύμβασης, το οποίο και θα γίνει υποχρεωτικά αποδεκτό από τις δύο πλευρές. Δεν δίστασε πάντως να δηλώσει ότι σε περίπτωση που η διαιτησία καταλήξει σε τιμή κιλοβατώρας στα σημερινά επίπεδα, τότε το Αλουμίνιο δεν μπορεί να αντέξει... ούτε μία μέρα.
Αναφορικά τέλος με την υπόθεση των κοινοτικών προστίμων για παράνομες επιχορηγήσεις ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι αυτές αφορούν τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν λειτουργεί λόγω του ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εγκρίνει τις άδειές της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥΠΕΚΑ είχε στείλει επιστολή, με την οποία λέει ότι δεν ευθύνεται ο όμιλος.
«Αλουμίνιον της Ελλάδος»
«Αδικη η χρέωση του ρεύματος από τη ΔΕΗ»
Τον κίνδυνο βιωσιμότητας του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που απασχολεί 1.100 εργαζομένους, επικαλείται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του περί άδικης χρέωσης της τιμής ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Ο κ. Μυτιληναίος ζητεί προσωρινή απόφαση για τον τρόπο τιμολόγησης, υποστηρίζοντας πως η ΔΕΗ πωλεί στην «Αλουμίνιον» με 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην υπόλοιπη εγχώρια βιομηχανία η ηλεκτρική ενέργεια τιμολογείται με 65 ευρώ.
Τόνισε μάλιστα ότι στην Ευρώπη η τιμή είναι 37 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως ανέρχεται σε 28,85 ευρώ (37,80 δολάρια).
«Δεν μπορεί να αντέξει»
Πρόσθεσε δε ότι υπό τις σημερινές διεθνείς τιμές αλουμινίου -που ανέρχονται σε 2.200 δολάρια ο τόνος- το «Αλουμίνιον» συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν μπορούν να αντέξουν, καθώς το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 2.660 δολάρια.
Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι το ενεργειακό κόστος συμμετέχει με 42% στο συνολικό κόστος παραγωγής (10% το εργατικό, 30% η πρώτη ύλη - αλουμίνα κ.λπ.), η διαμόρφωση τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: