Πέμπτη 19 Απριλίου 2012




Νέο χαμηλό όλων των εποχών για τη ΔΕΗ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρεί την Τετάρτη η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία δέχεται πιέσεις σε επίπεδα κάτω και από τα 3 ευρώ.

Χθες, η ελάχιστη τιμή στην οποία βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ήταν τα 3,02 ευρώ ενώ το κλείσιμο της στα 3,04 ευρώ με απώλειες 1,94% αποτελεί και αυτό χαμηλό όλων των εποχών.

Σήμερα Τετάρτη, η μετοχή δέχεται εκ νέου πιέσεις, υποχωρώντας έως και 3,95% στα 2,92 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας ισοδυναμεί σήμερα με την αξία κατασκευής μιας σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καθώς διαμορφώνεται κάτω από τα 690 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία του ενεργητικού της (μονάδες, πάγιος εξοπλισμός κ.α) αποτιμάται στον ισολογισμό της στα 16 δισ. ευρώ. Αν όμως το ελληνικό δημόσιο πουλούσε αύριο ολόκληρη τη συμμετοχή του (51,49%) δεν θα έπιανε ούτε 365 εκατ. ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr

============================

ΔΕΗ: «Ηλεκτροσόκ» στα ταμεία της επιχείρησης
Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για τη λήψη κοινοπρακτικού δανείου 960 εκατ. ευρώ

Της Μανταλένας Πίου
«Ενεση» ρευστότητας στη ΔΕΗ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης, που έχει αρνητικές συνέπειες σε όλο τον ενεργειακό τομέα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ και στο ίδιο χρονικό διάστημα η εταιρεία έπρεπε να αποπληρώσει περί τα 700 εκατ. ευρώ σε δάνεια, από το σύνολο των περίπου 1,2 δισ. ευρώ δανείων που «ωριμάζουν» φέτος.
Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει καταφέρει να αποπληρώσει περί τα 350 εκατ. ευρώ δανείων, ενώ για τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που υπολείπονται από το πρώτο τρίμηνο βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για τη λήψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 960 εκατ. ευρώ. Βέβαια ο χρόνος αποπληρωμής έχει λάβει παράταση έως το τέλος Ιουνίου, καθώς για να «τρέξει» το κοινοπρακτικό δάνειο πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η πρωτοφανής οικονομική στενότητα στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ οφείλεται έως ένα βαθμό και στο τέλος ακινήτων, το οποίο έχει αυξήσει δραστικά τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να επιτρέψει στη ΔΕΗ να διακρατήσει ένα μέρος των εσόδων από το Ειδικό Τέλος για δύο τρεις μήνες, προκειμένου να μπορέσει να το διαχειριστεί ώστε να εξυπηρετήσει άλλες οφειλές.
Αγορά ενέργειας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ΛΑΓΗΕ, ο νεοσύστατος οργανισμός για τη διαχείριση των δικτύων, 100% θυγατρικός της ΔΕΗ, στον οποίο όμως η μητρική δεν μπόρεσε να πληρώσει το σύνολο του ποσού για την ενέργεια που αγοράζει και πληρώνει μόνον το μισό. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δανείσει γύρω στα 300-400 εκατ. ευρώ απευθείας στο ΛΑΓΗΕ, προκειμένου αφενός να μη «βουλιάξει» ο νέος φορέας προκαλώντας αλυσιδωτά κραχ σε όλη την ενεργειακή αγορά και αφετέρου να μη διογκωθεί περαιτέρω το ήδη τεράστιο χρέος της ΔΕΗ, που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.
Στην ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας έχει αποτυπωθεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΠΑ, με την οποία η ΔΕΗ πριν από λίγους μήνες έκανε διακανονισμό για την εξόφληση οφειλών, που προέκυψαν από τις αγορές φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν έχει εξευρεθεί ο τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ τα χρέη από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος που έκλεισαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, ενώ οι αυξήσεις από τα νέα τιμολόγια που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του χρόνου, μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να αποδίδουν στα ταμεία της επιχείρησης, αφού οι λογαριασμοί εκδίδονται ανά δίμηνο.
Απλήρωτοι λογαριασμοί 1,1 δισ.
1,1 δισ. ευρώ ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος.
Περί τα 700 εκατ. ευρώ σε δάνεια έπρεπε να αποπληρώσει και στο ίδιο χρονικό διάστημα η εταιρεία.
Περίπου 1,2 δισ. ευρώ τα δάνεια που «ωριμάζουν» φέτος.
=============================


Κατάληψη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου - Φιλώτα
Στην κατάληψη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου - Φιλώτα προχώρησε το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Ανάλογη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα και στο σύστημα τροφοδοσίας λιγνίτη της 3ης μονάδας παραγωγής ρεύματος του ατμοηλεκτρικού σταθμού Μεγαλόπολης.

Στη διαμαρτυρία του Αμυνταίου το «παρών» έδωσαν οι ενεργειακοί δήμοι της δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των επιμελητηρίων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

«Είναι πολύ μεγάλη η κινητοποίηση, ίσως πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του τόπου», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης. Τόνισε, ωστόσο, ότι «σκοπός της σημερινής διαμαρτυρίας δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά να δοθεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ θα έχει άμεσες συνέπειες στην τοπική κοινωνία».

Αναφερόμενος στο μέλλον των κινητοποιήσεων των ενεργειακών δήμων επισήμανε ότι η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία δυναμικών κινητοποιήσεων, η μορφή των οποίων θα προσδιοριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στα ενεργειακά ζητήματα.

==================================
Μπάχαλο στο νέο κτίριο του ασφαλιστικού της ΔΕΗ στην Κοζάνη – Καταστρέφεται εξοπλισμός και κανείς δεν ενδιαφέρεται
Πολλές ήταν οι καταγγελίες όλο το προηγούμενο διάστημα στο kozan.gr για την ανοργανωσιά που παρατηρούνταν στο νέο κτίριο του ασφαλιστικού της ΔΕΗ στην Κοζάνη, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθός της.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες - σημερινής λήψης - που σας παρουσιάζει το kozan.gr, στην τύχη τους έχουν αφεθεί διάφορα έπιπλα και αντικείμενα εξοπλισμού γραφείου, αφού κανείς δε φρόντισε να τα προστατεύσει από τα νερά της βροχής, μετακινώντας τα από το μπαλκόνι στο οποίο βρίσκονται σε κάποιο ασφαλή χώρο.
Έντονα είναι όμως τα παράπονα των ασφαλισμένων και για την αίθουσα αναμονής στην πτέρυγα των ιατρείων, στην οποία στοιβάζονται καθημερινώς περισσότερα από 100 άτομα, σε έναν χώρο που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν εξαερισμός. Φανταστείτε δηλ. τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Δείτε τις φωτογραφίες..

============================
«Βρόχος» στις εταιρείες φωτοβολταϊκών

Ασφυκτικές πιέσεις στους παραγωγούς από τις καθυστερήσεις πληρωμών των ΛAΓHE και ΔΕΗ
Tης Xρυσας Λιαγγου


Eξαντλεί τις αντοχές των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά το πρόβλημα ρευστότητας του ΛAΓHE και της ΔEH. Oι καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας, πρώην ΔEΣMHE) πιέζουν ασφυκτικά τους παραγωγούς οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια σε ανελαστικές ημερομηνίες, αλλά και ΦΠA για ποσά που δεν έχουν εισπράξει. H μεγαλύτερη αγωνία των εταιρειών του κλάδου συνδέεται με την αδυναμία έγκυρης αποπληρωμής των δανείων, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αναπροσαρμογή των δανειακών συμβάσεων ή ακομα και σε καταγγελία τους. O Σύνδεσμος Παραγωγών Eνεργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠEΦ) περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΛAΓHE κ. Γρηγόρη Aντωνόπουλο και τον πρόεδρο της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (PAE) κ. Nίκο Bασιλάκο. H διοίκηση του ΣΠEΦ υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες του κλάδου που εκπροσωπεί οδηγούνται ολαταχώς σε πτώχευση. Θέτει επίσης θέμα διαχείρισης των χρημάτων από τον τριπλασιασμό του τέλους AΠE από τις αρχές του έτους, καλώντας τον κ. Aντωνόπουλο να απαντήσει πού βρίσκονται τα ποσά που σίγουρα προέκυψαν. «Kαθώς οι εταιρείες μας βαίνουν ολαταχώς στην πτώχευση είναι αναγκαίο απόλυτα να γνωριζουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα του τριπλάσιου τέλους AΠE όπως εισπράττονται από τους καταναλωτές και που αναμένονταν στα ταμεία του ΛAΓHE ήδη από τα τέλη Mαρτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. O ΣΠEΦ ενημερώνει τον ΛAΓHE ότι υπερημερίες πέραν των 60 ημερών θα οδηγήσουν στην αρχή της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων των επιχειρήσεων από τις τράπεζες στις οποίες έχουν εκχωρηθεί ως εξασφάλιση.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά, η ενέργεια των οποίων αγοράζεται απευθείας απο τη ΔEH και όχι από τον ΛAΓHE. Oι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παραγωγών από κάποιες ημέρες κατέληξαν να ξεπεράσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους δύο μήνες. Παραγωγοί αυτής της κατηγορίας καταγγέλλουν ότι έχουν ήδη δύο τιμολόγια απλήρωτα από τη ΔEH εκφράζοντας την ανησυχία πως θα προκύψει και τρίτο, αφού δεν υπάρχει -όπως τονίζουν χαρακτηριστικά- κάποιο σχέδιο αποπληρωμής.
==================================
Αναβάλλεται για ένα μήνα η μείωση των συντάξεων

Μετατίθεται κατά ένα μήνα η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επρόκειτο να εφαρμοσθεί από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου. Ως εκ τούτου, μειωμένες θα είναι οι συντάξεις του Ιουνίου και όχι αυτές του Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η παράταση αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που ζήτησε περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εντάξει στο σύστημα όλες τις μειώσεις που δεν είναι οριζόντιες, αλλά διαφορετικές ανά κατηγορίες συνταξιούχων που ανήκουν σε διαφορετικά Ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει καλέσει σε σύσκεψη τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις των 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7% θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

Οι περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου έτους.

Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

Aνακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση.

«Οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τους πολίτες, είναι αδιόρθωτοι. Τη στιγμή που μοιράζουν προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως εξαιτίας «δυσλειτουργίας»
του συστήματος μηχανογράφησης οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν μετά τις εκλογές. Όπως θα αποσταλούν μετά τις εκλογές και τα εκκαθαριστικά της εφορίας για την φοροκαταιγίδα επί των ακινήτων. Αιδώς Αργείοι!».
================================
Βροχή τα ραβασάκια μετά τις εκλογές για φόρους, εισφορές
Βροχή από φοροραβασάκια έρχεται για τους φορολογουμένους έπειτα από τις εκλογές, καθώς μετά τον Μάιο θα αρχίσουν να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια των έκτακτων εισφορών, των φόρων ακινήτων, αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος μετά τη μείωση του αφορολογήτου σε 5.000 ευρώ και τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών θα είναι εμφανώς φουσκωμένος. Το υπουργείο Οικονομικών, με τη μετάθεση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχει εξασφαλίσει ότι κανένα εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος δεν θα έχει αποσταλεί έως τις κάλπες. Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, η οποία αγγίζει εφέτος υποχρεωτικά και τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, στις 9 Μαΐου. Επίσης, τα σημειώματα ΕΤΑΚ είναι εδώ και μήνες έτοιμα αλλά η εντολή αποστολής τους δεν έχει δοθεί ακόμη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και τα ραβασάκια αναμένεται να ταχυδρομηθούν μετά τις εκλογές. Αναλυτικά, μετά τις εκλογές παίρνουν σειρά για αποστολή τα παρακάτω εκκαθαριστικά:
1. Φόρος εισοδήματος. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Οι φόροι που θα προκύψουν θα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στις 5.000 ευρώ ενώ έχουν περικοπεί φοροαπαλλαγές.
2. Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Εφέτος η έκτακτη εισφορά θα είναι διπλή: μία για τα εισοδήματα του 2012, η οποία παρακρατείται σε μηνιαία βάση από τον μισθό από τις αρχές του έτους, και μία για τα εισοδήματα του 2011, η οποία θα έρθει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης. Η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς θα γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος σε έως τρεις δόσεις.
3. Τέλος επιτηδεύματος. Περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν εφέτος 500 ευρώ, από 300 πέρυσι. Το τέλος θα έρθει με το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
4. ΕΤΑΚ 2009. Περισσότεροι από 270.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, με τον συνολικό φόρο στα 100 εκατ. ευρώ. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
5. Εκτακτη εισφορά ακινήτων. Οσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας (κλιμακωτά, με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%).
6. ΦΑΠ 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα λάβουν τον λογαριασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2010.
7. ΦΑΠ 2011. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν και άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.
8. Ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012. Θα αρχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η εξόφλησή του θα γίνει σε έως πέντε διμηνιαίες δόσεις.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: