Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Με ρήτρα δραχμής τα δάνεια από την ΕΤΕπ Επίσης θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο


Εργατικό ατύχημα σε σταθμό της ΔΕΗ στην Κάλυμνο
Ο 53χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου, ενώ διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος.
Ένας 53χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι μετά από έκρηξη σε λέβητα εξαιτίας υψηλής πίεσης, στο σταθμό παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ [στην Κάλυμνο.
Ο 53χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου, ενώ διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος.
=============================
Με ρήτρα δραχμής τα δάνεια από την ΕΤΕπ
Επίσης θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο – Θα ισχύσει και για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης
Η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
H αρχή έγινε με τη ΔEH, όταν προ 15νθημέρου η διοίκηση της Επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ETEπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη. H πλευρά της ETEπ έθεσε για πρώτη φόρα στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Eυρωζώνη είτε της διάλυσης της Eυρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.
Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Eυρωζώνης. Στην πολιτική ηγεσία του υπ. Oικονομικών έχει γίνει σαφές από την ETEπ ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

==============================
ΔΕΗ: Κοινοπρακτικό δάνειο 960 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα χρέη
Η σύναψη του δανείου, που αναμένεται να κλείσει το Μάιο, θα επιτρέψει στην εταιρία να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του χρέους της που λήγει το 2012, συνολικού ύψους 1,12 δις ευρώ
Στη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 960 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικά κενά που προέκυψαν εν μέρει από κακοπληρωτές μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της.
Η σύναψη του δανείου, που σύμφωνα με πηγή της επιχείρησης αναμένεται να κλείσει το Μάιο, θα επιτρέψει στην εταιρία να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του χρέους της που λήγει το 2012, συνολικού ύψους 1,12 δις ευρώ. Η ΔΕΗ έχει ήδη αναχρηματοδοτήσει περίπου 350 εκατ. ευρώ από τις υποχρεώσεις αυτές.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τους όρους υπό έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 960 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση και χρεολυσίων του 2012», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η μετοχή της εταιρίας κατέγραφε σημαντική άνοδο, της τάξης του 4%, μετά την ανακοίνωση.
Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξήθηκαν πολύ το πρώτο τρίμηνο του 2012, ανέφερε η εταιρία, μετά τις διευκολύνσεις που παρείχε η κυβέρνηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων, που χρεώνεται στους λογαριασμούς της.
«Η αύξηση του χρονικού... ορίου (εξόφλησης) από 40 ημέρες σε 80 ημέρες, με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της πολιτείας, σε συνδυασμό με νομοθετική ρύθμιση που περιόριζε τη ΔΕΗ από το να προχωρά σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των αποκοπών στο 1ο τρίμηνο του 2012, και, κατ'επέκταση, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών,» είπε η εταιρία.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είχε πει το Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις, ότι η εξόφληση των λογαριασμών γινόταν κανονικά.
Η ΔΕΗ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει βελτίωση των χρηματοροών της αργότερα φέτος και απέδωσε την αισιοδοξία της αυτή στο κοινοπρακτικό δάνειο, στην αύξηση των τιμολογίων της από τον Ιανουάριο φέτος 536870913 καθώς και στην επιστροφή στους κόλπους της εταιρείας 200.000 περίπου πελατών των χρεοκοπημένων ανταγωνιστών της Energa και Hellas Power.
====================================
http://www.kommata.gr/
=====================================
Δραματική η κατάσταση: Οι μισοί Έλληνες αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα!
Ένας στους δύο Έλληνες δυσκολεύτηκε να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει τους λογαριασμούς του
Ένας στους δύο Έλληνες δυσκολεύτηκε να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τους τελευταίους 12 μήνες. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη – και καθόλου τιμητική – θέση, ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει φτωχό.
Το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι καθυστερεί να πληρώσει λογαριασμούς και οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα των παιδιών τους το επόμενο διάστημα.
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: