Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Δέσμευση Αλμούνια για διάλογο και με την τοπική κοινωνία σχετικά με τις μονάδες της ΔΕΗ


Με επιστολή στην Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας
Δέσμευση Αλμούνια για διάλογο και με την τοπική κοινωνία σχετικά με τις μονάδες της ΔΕΗ

Για την πραγματοποίηση ανοιχτού και διαφανή διαλόγου με πολίτες, περιφέρειες, κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους εταίρους, σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, δεσμεύεται με επιστολή του προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια.
Ο Επίτροπος, απαντώντας σε σχετική επιστολή του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, επισημαίνει ότι στόχος της Επιτροπής είναι η εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικό τομέα ενέργειας και σε πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο, λαμβάνοντας παράλληλα υπ' όψιν κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες παραμέτρους.
Στη συνέχεια ο κ. Αλμούνια περιγράφει λεπτομερώς τα εναλλακτικά μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο κείμενο θέσεων και προτάσεών της για τη Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού «Οδικός Χάρτης για το 2050», επισημαίνεται ότι από το υπό διαβούλευση σχέδιο, «δυστυχώς, όχι μόνον απουσιάζει ένα μεσοπρόθεσμο εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των ελληνικών λιγνιτών αλλά, δεν υπάρχει η παραμικρή λεκτική αναφορά ή έστω ο χαρακτηρισμός τους ως «εγχώριοι ενεργειακοί πόροι».
Ο κ. Δακής, που υπογράφει το κείμενο της Περιφέρειας, κάνει λόγο για «έντονη διάθεση απαξίωσης του λιγνίτη, η οποία δεν αντανακλά και δεν λαμβάνει υπόψη στοιχειώδεις κανόνες εθνικής περιφερειακής συνοχής».
Θέτει, εξάλλου, τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης στη Δυτική Μακεδονία, της απαξίωσης της περιφερειακής λιγνιτικής δραστηριότητας, της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της προώθησης μέτρων τα οποία θα καλύψουν σε ικανοποιητικό ποσοστό τις απώλειες θέσεων εργασίας και το έλλειμμα ανάπτυξης.
===========================
ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ
“Ψεύτες-Κλέφτες, Μαυραγορίτες-Τραπεζίτες”
ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ της ΔΕΗ
Οι Έλληνες ζούμε σήμερα ιστορικές στιγμές, ανάλογες μπορούμε να συναντήσουμε σε περιόδους πολέμων. Τις στιγμές αυτές κρίνεται το μέλλον μας και συναισθανόμενος ο κάθε ένας από εμάς την ευθύνη του για τις εξελίξεις καλείται να αποφασίσει χωρίς φόβο για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και ανεξαρτησίας.
Ο δρόμος αυτός περνά και από την υπεράσπιση του Δημόσιου πλούτου. Η υπεράσπισή του αποτελεί υπόθεση όλων μας αλλά και του κάθε ένα ξεχωριστά. Η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην Μεγαλόπολη και το Αμύνταιο ενάντια στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ δείχνει τον
δρόμο που ανατρέπει τα σχέδια του κεφαλαίου και των πολιτικών που το υπηρετούν.
Η συνεχής και με προκλητικό τρόπο υπονόμευση της ΔΕΗ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έφεραν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η πώληση πλέον μονάδων παραγωγής και δικτύων γίνεται ευκολότερη υπόθεση για τους κυβερνώντες. Νομίζουν … Ο διπλωματικός λόγος
τους περί αναμονής της απόφασης του ευρωδικαστηρίου από το ΠΑΣΟΚ και της χαμηλής σήμερα τιμής από την ΝΔ δείχνει την δυνατότητα που υπάρχει να αποτραπεί η δρομολογημένη πώληση.Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν υποχρέωση να ματαιώσουν τα σχέδιά τους και να υπερασπιστούν με επιτυχία τη Δημόσια περιουσία που λέγεται ΔΕΗ. Έχουν υποχρέωση να κινητοποιήσουν τον Λαό στον οποίο ανήκει αυτή η περιουσία, οργανώνοντας ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΣΩΤΗΡΙΑΣ της.
Ο συμβιβασμός και η συναίνεση στις πολιτικές του κεφαλαίου, η ανοχή και η στήριξη των πολιτικών ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και των πρωτοβάθμιων συνδικάτων για τη ΔΕΗ. Όσοι δεν βλέπουν έστω και τώρα ότι πρέπει να αλλάξουν στάση και να στη-
ρίξουν ΔΕΗ Δημόσια 100% ενιαία και καθετοποιημένη με απαγόρευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας οφείλουν να παραιτηθούν, η παρουσία τους υπονομεύει την όποια δυνατότητα υπάρχει για να σωθεί η ΔΕΗ.
Το ταξικό και αγωνιστικό τμήμα των συνδικαλιστών οφείλει να είναι απόλυτο απέναντι στα σημερινά γεγονότα. Να αποδίδει ευθύνη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να διατυπώνει προτάσεις που να πείθουν τους εργαζόμενους και να τους καλλιεργεί τις ιδέες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της  υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας.
Για αυτό τον λόγο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να καλέσει σε διάλογο για την στήριξη μιας Δημόσιας ΔΕΗ ενάντια στις θυγατρικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα όλους τους πολίτες που επιθυμούν μια ΔΕΗ στα χέρια του Λαού και όχι του ιδιωτικού κεφαλαίου οδηγώντας έτσι στην δημιουργία ενός Λαϊκού μετώπου σωτηρίας της ΔΕΗ, πράγμα που είναι αναγκαίο στους δύσκολους
καιρούς της παντοδυναμίας της παγκοσμιοποίησης
Το Λαϊκό μέτωπο σωτηρίας της ΔΕΗ πρέπει να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και σε
αυτό έχουν ιδιαίτερο ρόλο τα παραρτήματα των συνδικάτων. Σε κάθε Νομό υπάρχει και
ένα τουλάχιστον παράρτημα συνδικάτου μας.
Σε κάθε Νομό μπορεί να υπάρχει και μια επιτροπή σωτηρίας της ΔΕΗ που θα διαμαρτύ-
ρεται, θα κινητοποιείται και κυρίως θα καλλιεργεί στους κατοίκους της τις ιδέες τις ιδιαί-
τερης σημασίας που έχει για όλους μια Δημόσια και ενιαία ΔΕΗ. Θα καλλιεργεί την αξία
των δημόσια προσφερόμενων αγαθών και της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας.
Το Λαϊκό Μέτωπο σωτηρίας θα αποκαλύπτει ταυτόχρονα τον στόχο των πολιτικών που ασκούνται και που είναι η λεηλασία της Δημόσιας περιουσίας και η μετατροπή της χώρας μας σε αποικία των πολυεθνικών.
Θα αποκαλύπτει επίσης ότι οι ωραίες λέξεις που επιλέγουν να χρησιμοποιούν όπως πχ
«απελευθέρωση», αποτελούν τον φερετζέ με τον οποίο προσπαθούν να κρύψουν την απληστία τους και την διαφθορά τους.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Για μια ΔΕΗ 100% Δημόσια, ενιαία, κοινωνικοποιημένη με εργατικό έλεγχο.
Συντονισμό με το ΠΑΜΕ και τα υπόλοιπα ταξικά και αγωνιστικά συνδικάτα
Επιλέγουμε στις βουλευτικές εκλογές για την ΔΕΗ και για κάθε Δημόσια περιουσία
τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς
ΔΕΗ για τις ανάγκες του ΛΑΟΥ μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: