Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και των εργολάβων αγωνιούν μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση


ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Παύση πληρωμών η ΔΕΗ, παύση εργασιών οι εργολάβοι

Η ΔΕΗ δεν πληρώνει τις εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εταιρίες και εργολάβοι κήρυξαν «παύση εργασιών», αντιδρώντας στην «παύση πληρωμών» που κήρυξε η ΔΕΗ.
Με δεδομένο το πρόβλημα «ρευστότητας» που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ άφησε απλήρωτους τους εργολάβους, οι οποίοι να σημειωθεί εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Όλες οι μεγάλες εταιρίες και οι εργολάβοι που υλοποιούν μεγάλες εργολαβίες στα ορυχεία και στους σταθμούς, έδεσαν χειρόφρενο στα χωματουργικά και σε όλα τα μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για τα οφειλόμενα τριών μηνών για έργο που έχει εκτελεστεί. Αυτό βεβαίως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες άφησαν απλήρωτους τους μικρούς υπεργολάβους και αυτοί τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι εργαζόμενοι σε εργολάβους είναι περισσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Όλοι αυτοί ή είναι απλήρωτοι και χάνουν τα μεροκάματα, αφού οι εταιρίες που τους απασχολούν, δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας.
Η «παύση εργασιών» από τις μεγάλες εταιρίες και κατά συνέπεια από όλους τους εργολάβους άρχισε την περασμένη Τετάρτη 25 Απριλίου. Είχε προηγηθεί μία άκαρπη συνάντηση των εργοληπτών με την διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου, η οποία δήλωσε αναρμόδια για την επίλυση του θέματος. Δεδομένου ότι «τα λεφτά είναι πολλά» και το πρόβλημα σχετίζεται με την «έλλειψη ρευστότητας» που παρουσιάζει η ΔΕΗ, η διευθύντρια του λιγνιτικού κέντρου, παρέπεμψε τους εργολήπτες στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ. Η συνάντηση με υψηλά ιστάμενους της επιχείρησης πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όμως η επίλυση είναι δύσκολη, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας. Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες είναι απλήρωτες για εργασίες που υλοποίησαν από τον Ιανουάριο και εντεύθεν. Ειδικότερα, για τις εργολαβίες του Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθούν στις 24/3 και για τις εργολαβίες του Φεβρουαρίου στις 24/4, αλλά δεν πληρώθηκαν. «Αυτό έχει σα συνέπεια να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να αδυνατούμε να λειτουργήσουμε. Δε έχουμε να βάλουμε πετρέλαια στα αυτοκίνητα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους», δήλωσε στον «Π» ο Λάκης Κωστούβας, υπεύθυνος έργου της «ΑΚΜΗΣ», μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και των εργολάβων αγωνιούν μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση, καθώς γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος δραστηριοτήτων, υλοποιείται από εργολάβους. Ειδικά στον τομέα των χωματουργικών, σχεδόν εξολοκλήρου η μετακίνηση μαζών γίνεται από εργολάβους. Φοβούνται λοιπόν ότι «πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και θα παραλύσει το σύστημα». Ο γραμματέας του σωματείου χειριστών, Άκης Καραγιάννης, κάνει λόγο για «συντεχνίες και σκοπιμότητες, οι οποίες επιδιώκουν την απαξίωση της ΔΕΗ, την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Ασκείται μία πίεση, ώστε να χαμηλώσουν κι’ άλλο οι μισθοί και τα μεροκάματα πείνας των εργαζομένων, αλλά και να οδηγηθούν αδιαμαρτύρητα οι εργαζόμενοι στην ανεργία».
Από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας του «Σπάρτακου», Φάνης Καραμπίκας, εκτιμά ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας λιγνίτη στις αυλές των σταθμών, επομένως πρόβλημα τροφοδοσίας των μονάδων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
http://www.e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=17956
===============================
Παραγωγοί ΑΠΕ: Ευθύνες στην ΔΕΗ για το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού
Οι οφειλές επίσης του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ ανέρχονται στα 162 εκατ. ευρώ.
Στην αντεπίθεση περνούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) αναφορικά με το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού, που αγγίζει το 1,5 δις. ευρώ.
Υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι για την έλλειψη ρεύματος είναι οι προμηθευτές ρεύματος και κυρίως η ΔΕΗ με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων, ύψους 1,2 δις. ευρώ. Εκτιμούν ότι οι συνολικές οφειλές των προμηθευτών ανέρχονται σε 1,5 δις. ευρώ. Οι οφειλές επίσης του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ ανέρχονται στα 162 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Α.Π.Ε., της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά και του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών τόνισαν για το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού: «Βαράγαμε το σαμάρι επειδή δεν μπορούσαμε να βαρέσουμε το γάιδαρο! Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ανάλυση της προβληματικής κατάστασης της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα, η οποία οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαγνώσει έγκαιρα τις πραγματικές αιτίες της, που είναι οι διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες στον κλάδο της προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, και να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις». Και συνέχισαν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων: «Αντ' αυτού, από το φθινόπωρο το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε μια μακρά διελκυστίνδα συζητήσεων μόνον για τις Α.Π.Ε., η οποία μάλιστα ξέφυγε από τα όρια της εύλογης παρέμβασης , και καλλιέργησε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια σε βάρος της αγοράς των ΑΠΕ, που φέρνει ακόμα και τώρα επενδύσεις και απασχόληση στην εθνική οικονομία».
Οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ, του ΕΛΕΤΑΕΝ, του ΣΠΕΦ και του ΕΣΜΥΕ εντοπίζουν το πρόβλημα:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ της 8.3.2012, το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών των καταναλωτών προς της ΔΕΗ ανερχόταν σε 819 εκατ. ευρώ στις 31.12.2011. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, σήμερα το ποσό αυτό αγγίζει πλέον το ιλιγγιώδες ποσό των 1,2 δις Ευρώ. Αιτία για αυτό δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως ο βολικός φορο-εισπράκτορας. Και αν αυτό ήταν ανεκτό κατά τους χρόνους της εικονικής ευμάρειας είναι πλέον απαράδεκτο σήμερα. Η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της στις 27.3.2012 επισημαίνει τις δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνον από την εξαντλητική φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από την ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (τέλος ΕΡΤ, χαράτσι, κλπ.)
Το συνολικό ποσό που οφείλεται στην Προμήθεια, εκτοξεύεται σχεδόν σε 1,5 δις Ευρώ, αν ληφθούν υπόψη οι οφειλές των μεγάλων και μικρών ιδιωτών προμηθευτών.
Την ίδια στιγμή, οι συνολικές οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τις Α.Π.Ε. για την περιόδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 εκατ. Ευρώ.
Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις προς τις Α.Π.Ε. δεν συγκρίνονται με το συνολικό μέγεθος του προβλήματος.
Και προτείνουν:
Εξόφληση της παραχθείσας ενέργειας Α.Π.Ε. ενός τουλάχιστον μήνα, ώστε να υπάρξει ένεση απαραίτητης ελάχιστης ρευστότητας στην αγορά,
Πλήρης ενημέρωση των φορέων της αγοράς για όλα τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής μελέτης της PWC και των υπολοίπων μελετών και εκτιμήσεων των Διαχειριστών και του Υπουργείου.
Χρ. Κολώνας
===============================
Δε βρίσκει λεφτά η ΔΕΗ


  
Ακόμη και τα κεφάλαια κίνησης, για την αποπληρωμή των καθημερινών λειτουργικών δραστηριοτήτων της δυσκολεύεται να βρει η ΔΕΗ όσο καθυστερεί η αναχρηματοδότηση του εκτεταμένου δανεισμού της επιχείρησης, που έχει σκαλώσει στα γενικότερα προβλήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Αλλά και οι όροι του νέου δανεισμού, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές συμφωνίες, φαίνεται ότι θα είναι σαφώς δυσμενέστεροι σε σχέση με το παρελθόν και θα αντανακλούν το δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της αγοράς.

Διαβάστε αύριο στο «Κ» για το περίφημο κοινοπρακτικό, τους όρους αλλά και για τη σημασία που έχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη ΔΕΗ.

Πηγή:www.capital.gr
===============================
Δυο μήνες απλήρωτοι φωτοβολταϊκοί και άλλες ΑΠΕ


  
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι φορείς της αγοράς ΑΠΕ για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, αποκαλύπτοντας ότι όλοι οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, μεταξύ των οποίων και  οι οικιακοί παραγωγοί φωτοβολταϊκών, παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις (δάνεια, ΦΠΑ για τους επαγγελματικούς παραγωγούς) τρέχουν.

Οι φορείς της αγοράς (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΜΥΕ, ΣΠΕΦ)  ζήτησαν την άμεση παροχή ρευστότητας από την πλευρά της κυβέρνησης προς ΛΑΓΗΕ αλλά κυρίως προς του παραγωγούς ΑΠΕ και επίσης να δοθούν άμεσα τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης της PwC για τα ελλείμματα στην αγορά προκειμένου οι φορείς της αγοράς ΑΠΕ να καταρτίσουν τη δική τους πρόταση για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των στρεβλώσεων της αγοράς.

Επίσης, οι φορείς επέκριναν δριμύτατα το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι φορτωμένοι με φόρους, αποδίδοντας μάλιστα σε αυτό το γεγονός την έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, οι φόροι έδιωξαν από τα κισσέ της ΔΕΗ τους καταναλωτές. Ειδικότερα, πρότειναν την εξόφληση της παραχθείσας ενέργειας ΑΠΕ ενός τουλάχιστον μήνα ως ένεση ρευστότητας στην αγορά και ζήτησαν πλήρη ενημέρωση των φορέων της αγοράς για όλα τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος.

Κατέθεσαν μάλιστα έξι προτάσεις για συνολική αντιμετώπιση για τη βιώσιμη λύση του προβλήματος, οι οποίες είναι:

1. Απαλλαγή της ΔΕΗ από τις φορο-εισπρακτικές της αρμοδιότητες.

2. Ριζική αναθεώρηση και ελάφρυνση του υπερβολικού φορολογικού βάρους που έχει επιβληθεί στην ηλεκτρική ενέργεια κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο επανασχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει την μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την κατανάλωση ενέργειας γενικά, στην κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με στόχο την ενίσχυση του πράσινου ενεργειακού ισοζυγίου.

3. Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)   μέσω του ελληνικού ΜΧΣ  για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος, κατά τα πρότυπα της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό πιθανόν να μπορεί να συμβεί με μεταφορά του συνόλου του ελλείμματος, περιλαμβανομένων των επισφαλειών της Προμήθειας, στους Διαχειριστές, άμεση τιτλοποίησή του και κάλυψη των εκδιδόμενων τίτλων από το Μηχανισμό.

4. Διερεύνηση της δυνατότητας παροχής εγγυήσεων από τον Μηχανισμό για τις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε., ώστε να εξομαλυνθεί το country risk και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση.

5. Ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται ο Λογαριασμός Α.Π.Ε. στο κόστος Προμήθειας και απαλοιφή της απευθείας διακριτής/ρυθμιζόμενης είσπραξής του από τους καταναλωτές.

6. Υιοθέτηση των σημαντικότερων από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της PWC που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ ή και πιο ριζοσπαστική εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται η τροποποίηση του Κώδικα, ώστε η συνολική χρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ να γίνεται απευθείας από την Προμήθεια χωρίς μεσολάβηση του ΑΔΜΗΕ.



Πηγή:www.capital.gr
==================================
Πέφτει η κατανάλωση ρεύματος, "ταλαιπωρούνται" οι μονάδες
Μεγάλη μείωση καταγράφεται πλέον στην κατανάλωση ρεύματος, καθώς με την καλυτέρευση του καιρού «έσβησαν» τα κλιματιστικά που χρησιμοποίησαν εφέτος κατά κόρον οι καταναλωτές για θέρμανση.
Η μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου οδήγησε πολλούς στη χρήση κλιματιστικών θεωρώντας ότι το ρεύμα είναι φθηνότερο, ενώ δεν χρειάζεται να προκαταβάλλει κανείς το σχετικό έξοδο. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταγράφεται το χειμώνα αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος. Ωστόσο το τελευταίο 15μερο η ημερήσια κατανάλωση έχει κάνει βουτιά και βρίσκεται μονίμως κάτω από τα 6.000 Μεγαβάτ, γεγονός που έχει ως συνέπεια την κατάρρευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Της τιμής δηλαδή με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού για το ρεύμα που προσφέρουν στο σύστημα.
Παρόλα αυτά οι απώλειες (η διαφορά σε σχέση με το τι συνέβαινε) για τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο δεν είναι μεγάλες, καθώς στην πραγματικότητα πληρώνονται όχι για την παραγωγή τους αλλά για τη διαθεσιμότητά τους (προκειμένου δηλαδή να είναι stand by) με τα ΑΔΙ και το μηχανισμό «ανάκτησης μεταβλητού κόστους». Ένα σύστημα  που υιοθετήθηκε μεν προσωρινά όταν η κατανάλωση ρεύματος έτρεχε με ρυθμούς 4% το χρόνο και υπήρχε έλλειψη ισχύος, παραμένει όμως έκτοτε ενεργό.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις μεγάλες μονάδες που καίνε λιγνίτη και δεν μπορούν, τεχνικά, να διακόψουν την παραγωγή τους και να ξαναρχίσουν όταν υπάρχει ζήτηση. Οι τελευταίες στηρίζονται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, στην κατανάλωση των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κλπ). Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, εάν κάποια από αυτά τα εργοστάσια έκλειναν (όπως έχουν «απειλήσει» ότι θα κάνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες λόγω ασυμφωνίας με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση του ρεύματος) τότε η ΔΕΗ θα ήταν αναγκασμένη να διακόψει την λειτουργία λιγνιτικών μονάδων και να βάζει σε λειτουργία  μονάδες φυσικού αερίου όταν υπάρχει ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε το κόστος του παραγόμενου ρεύματος, προς ζημία, τόσο της ΔΕΗ όσο και των καταναλωτών.
Την παράμετρο αυτή έχουν κληθεί να προσμετρήσουν, μεταξύ άλλων, οι εμπλεκόμενοι, κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την τιμολόγηση του ρεύματος. Οι διαπραγματεύσεις, σημειωτέον, καθυστερούν αδικαιολόγητα.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το σύνολο των καταναλωτών υψηλής τάσης (32 βιομηχανίες) με σταθερά φορτία όλα το 24ωρο, απορροφούν την παραγωγή μονάδων πάνω από 1000 Μεγαβάτ, ενώ η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και η ΛΑΡΚΟ, οι δύο πλέον ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες, απορροφούν επί 24ώρου βάσεως την παραγωγή λιγνιτικών μονάδων με ισχύ περίπου 470 Μεγαβάτ.
===============================
"Η ΔΕΗ πρέπει να μείνει κρατική"
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8rp1o20IL-g#!

Δεν υπάρχουν σχόλια: