Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

H αντιστροφή της θετικής πορείας της ΔEH

Ανταγωνισμός, φορολογία, ακριβά καύσιμα στέρησαν τα κέρδη από τη ΔΕΗ
Tης Xρυσας Λιαγγου


Yφεση, ανταγωνισμός, καύσιμα και φορολογία «γονάτισαν» την ισχυρή κερδοφορία των δύο τελευταίων ετών της ΔEH, αντιστρέφοντας την πορεία της σε αρνητική. H επιχείρηση, που το 2009 κατέγραψε κέρδη 693,3 εκατ. ευρώ και το 2008 κέρδη 558 εκατ. ευρώ, έκλεισε τη χρήση του 2011 με ζημιές της τάξης των 148,9 εκατ. ευρώ. H ζημιά θα ήταν υπερδιπλάσια εάν δεν είχαν μειωθεί οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 161 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού κατά 1.024 άτομα σε σχέση με το 2010 και της μείωσης των δαπανών για υπερωρίες και βάρδιες κατά 42 εκατ. ευρώ, αλλά και της επίδρασης από το carry over της εφαρμογής των νόμων 3833 και 3845 του 2010.
Mειωμένος είναι και ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ο οποιος διαμορφώθηκε το 2011 σε 5.513,6 εκατ. ευρώ έναντι 5. 809,8 εκατ. ευρώ το 2010, παρά την ουσιαστικά αμετάβλητη πορεία της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια.
H αντιστροφή της θετικής πορείας της ΔEH είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. H ένταση του ανταγωνισμού τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τα αντίστοιχα έσοδα από την εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 4,7% και 7% αντίστοιχα σε σχέση με το 2010. Tο μερίδιο της επιχείρησης στη χονδρική αγορά περιορίστηκε το 2011 στο 70,1% έναντι 77,3% το 2010.
Aρνητικά επιβάρυνε τα αποτελέσματα της επιχείρησης η αύξηση των δαπανών για υγρά καύσιμα κατά 369,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα τόσο της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου και της αύξησης του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο μαζούτ και στο ντίζελ όσο και της επιβολής του στο φυσικό αέριο από τον Σεπτέμβριο του 2011. Oι αγορές από τρίτους αυξήθηκαν το 2011 σε ποσοστό 24,6% κυρίως λόγω της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής. H μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 45,2% σε σχέση με το 2010 που ήταν η καλύτερη υδρολογικά χρονιά των τελευταίων δεκαετιών και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 18,4% επηρέασαν αντιστοίχως αρνητικά τα αποτελέσματα του 2011, παρά τη μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 13,5%.
Aυξημένες κατά 24,7% σε σχέση με πέρυσι είναι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 223,9 εκατ. ευρώ. H μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται στον σχηματισμό προβλέψεων για τρίτους προμηθευτές. Στις μεταβολές εξωγενών παραγόντων, αλλά και στη ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική απέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Aρθούρος Zερβός, τα αρνητικά αποτελέσματα του 2011. Προέβλεψε πάντως θετική επίδραση στα αποτελέσματα το 2012 τόσο από την αύξηση των τιμολογίων όσο και από τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών. Oι μέτοχοι της εταιρείας δεν θα λάβουν μέρισμα για τη ζημιογόνα χρήση του 2011.
===================================
ΔΕΗ-ζημιές 148,9 εκατ. ευρώ>
Ο Ζερβός κόπτεται για τη διαφήμιση και ο Φωτόπουλος πάει Λαύριο
Με ζημιές 148,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2011 για την ΔΕΗ, η οποία στα χέρια των Αρθοούρου Ζερβού και Νίκου Φωτόπουλου μετατράπηκε σε ανηλέητο φορομπηχτικό μηχανισμό με πάσης φύσεως χαράτσια.
Ο μεν κ. Ζερβός αντί να κοιτάξει να μαζέψει τα οικονομικά του μαγαζιού του σπεύδει να πετάξει εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση της ΔΕΗ (!) στα επίσης ζημιογόνα ΜΜΕ που καραδοκούν το δημόσιο χρήμα σαν μάνα εξ ουρανού.
Καλά θα ήταν αυτά τα χρήματα αντί να τα σκορπίσει στα ΜΜΕ διαφημίζοντας το αυτονόητο να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος του καταναλωτή μην αυξάνοντας τα τιμoλόγια.
Την ίδια στιγμή ο κ. Νίκος Φωτόπουλος σπεύδει να πάρει (από μόνος του) μετάθεση στο Λαύριο, όπως ανακοίνωσε σε επίστολή του>
Με την επιστολή μου αυτή απευθυνόμενος σ΄όλους εσάς που χρόνια τώρα όλοι μαζί έχουμε δώσει μάχες και μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των συμφερόντων της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού, σ΄ολους εσάς που δυο χρόνια τώρα με πίστη και σθένος μαζί σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας από την λαίλαπα του μνημονίου και της ΤΡΟΙΚΑΣ, θέλω να σας ενημερώσω ότι σήμερα (τελευταία μέρα δυνατότητας λόγω απόσχισης της ΒΕΜ Διανομής από την ΔΕΗ ΑΕ και της σύστασης της θυγατρικής του ΔΕΔΔΗΕ) ζήτησα και πήρα μετάθεση από την Διανομή στην μητρική εταιρεία και συγκεκριμένα στον ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ.
Με την μετάθεση μου αυτή που δεν έχει κανένα οικονομικό κίνητρο μιας και δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική μεταβολή στον μισθό μου θέλω να στείλω ένα και μόνο μήνυμα.
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα.
Συναδέλφισσες – φοι
Ο λόγος που επέλεξα να πάρω μετάθεση είναι ότι αισθάνομαι ηθικό καθήκον να βρεθώ μαζί με τους συναδέλφους μας (συνδέοντας και την προσωπική μου τύχη) που είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό και κινδυνεύουν περισσότερο από τον καθένα και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στην Παραγωγή, τα Ορυχεία και την Εμπορία.
H κίνησή μου αυτή δεν θα είναι η τελευταία. Την κατάλληλη στιγμή (που θα είναι σύντομα) θα ακολουθήσει η επόμενη.
Αυτή είναι η κατάντια ενός Δημόσιου μονοπωλιακού Οργανισμού που έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο του υπ. Οικονομικών!
======================================================
ΕΤΕ-ΔΕΗ:ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με τη ψήφιση του δευτέρου μνημονίου, η Κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, την επιδίωξη κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και των βασικών διατάξεων των Κανονισμών Εργασίας.
Ενώ επικαλούνται την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, στην πραγματικότητα επιδιώκουν να δημιουργήσουν φθηνούς εργαζόμενους, που με την πλήρη αλλαγή (στην ουσία κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, που κατακτήθηκε με αγώνες των εργαζόμενων τις προηγούμενες δεκαετίες), τους παραδίδουν αδύναμους και ανίσχυρους στις ορέξεις των εργοδοτών και των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους.
Μειώνουν σημαντικά τους κατώτατους νόμιμους μισθούς. Εκβιάζουν για την υπογραφή συμβάσεων μέσα σε 3 μήνες (μετενέργεια) μετά την καταγγελία ή τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων, απειλώντας να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε δυσχερέστερη θέση.
Καταργούν στην πράξη τον θεσμό της διαιτησίας για να διευκολύνουν την ασυδοσία των εργοδοτών. Παρεμβαίνουν αυθαίρετα στους Κανονισμούς Εργασίας για να διαμορφώσουν ένα νέο κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους.
Ουσιαστικά, με ευθεία παρέμβαση του νομοθέτη στη συλλογική αυτονομία, τα μέρη καλούνται (με το πιστόλι στον κρόταφο), να αλλάξουν σε δυσμενέστερη κατεύθυνση όλα τα μέχρι σήμερα ισχύοντα σε συλλογικό, κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Όλα αυτά έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση όχι μόνο με το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα, αλλά και με κάθε έννοια λειτουργίας της συλλογικής αυτονομίας και προστασίας του μισθού και των συμβάσεων, όπως αυτή καθορίζεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η συνολική επίθεση που δεχόμαστε από την Κυβέρνηση και την Τρόικα των δανειστών γίνεται με βίαιο τρόπο, σε πολλά μέτωπα, ανατρέποντας τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Μοναδική διέξοδος η σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματά και η δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η σύναψη νέας ΣΣΕ θα υποστούμε με αυθαίρετο και μονομερή τρόπο σοβαρή περικοπή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, δεν αποδέχεται τετελεσμένα, δεν εγκαταλείπει τους εργαζόμενους στο έλεος της κυβερνητικής επιθετικότητας.

Μαζί με την Ομοσπονδία δίνει την μάχη για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν την εργατική τάξη, υπονομεύουν τους θεσμούς αντιπροσώπευσης και καταργούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών.

Στη βάση των παραπάνω διεκδικούμε:
ü Την άμεση υπογραφή νέας ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που να προστατεύει και να κατοχυρώνει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ (ΜΗΤΡΙΚΗ - ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ), από τον κίνδυνο κατεδάφισης των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους.
ü Την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, των συντάξεων και των παροχών υγείας.
ü Αγώνα και συντονισμό της δράσης από την Ομοσπονδία, με στόχο να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις και να περιφρουρηθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτόγνωρες και οι εξελίξεις καταιγιστικές.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση εμείς οι εργαζόμενοι προβάλουμε τις δικές μας ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολλών.
Θέλουμε μια πολιτική, που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, με κανόνες για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
Απέναντι στην πολίτικη της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έχουν μόνον ένα δρόμο. Να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για δράση.
Μπορεί με την οδηγία 72/2009 να διέσπασαν την ενιαία δομή της Επιχείρησης εκείνο όμως που δεν πρέπει να διασπάσουν είναι η ενότητα των εργαζομένων και του κινήματος.
Την ενότητα, που αποτελεί την μόνη εγγύηση για να εξακολουθούμε όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ να διεπόμαστε από τον ίδιο κανονισμό, οι ίδιες εργασιακές και μισθολογικές κατακτήσεις.
Τούτη την ώρα που κρίνονται όλα, δεν χωρούν παραφωνίες, μεμψιμοιρίες, υπεκφυγές και άλλοθι.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ και ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,
είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Κεντρικός μας στόχος, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας.
Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε με αποφασιστικότητα, θάρρος και αυτοπεποίθηση, με όπλα μας τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ
ΟΣΟ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ
ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: