Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων και τις μειώσεις των αποδοχών Βουλιάζει η ΔΕΗ

Βουλιάζει στις ζημιές η ΔΕΗ
Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων και τις μειώσεις των αποδοχών
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης

Στο κόκκινο έχει περάσει η ΔΕΗ που, παρά τις περυσινές αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά και τις μειώσεις των αποδοχών, ανακοίνωσε ζημιές 148,9 εκατ. ευρώ για το 2011 έναντι κερδών 557,9 εκατ. το 2010, δείγμα της προβληματικής τροχιάς στην οποία έχει εισέλθει.
Πρόκειται για ποσοστό μείωσης 126,7% στα αποτελέσματά της, καθώς οι ζημιές είναι πολύ υψηλότερες από τα 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ο πρόεδρός της Α. Ζερβός επικαλέστηκε τη μείωση της συνολικής ζήτησης, τον ανταγωνισμό σε χονδρεμπορική - λιανική (πέρυσι λειτουργούσαν ακόμη οι εταιρείες Energa - Hellas Power), την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, τους φόρους που επιβλήθηκαν σε αυτά, καθώς και τις λιγοστές βροχοπτώσεις που είχαν ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή των φθηνών υδροηλεκτρικών μονάδων.
Παρά τις φετινές αυξήσεις στα τιμολόγια, επανέρχεται στο θέμα ζητώντας να συνδεθεί η αγορά χονδρικής με τα τιμολόγια λιανικής. «Το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η εταιρεία και η ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να παρεμποδίζουν τη διασύνδεση της χονδρεμπορικής αγοράς με αυτήν της λιανικής, με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους παραγωγής να επιδρά αρνητικά κατά άμεσο τρόπο στην προοπτική κερδοφορίας της εταιρείας», υποστηρίζει ο κ. Ζερβός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2013 τα οικιακά τιμολόγια - πλην κάποιων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού - απελευθερώνονται, δηλαδή τις αυξήσεις θα τις καθορίζει η ΔΕΗ και όχι η κυβέρνηση όπως σήμερα.
Προβληματική τροχιά. Η γενικότερη πορεία της επιχείρησης σηματοδοτεί την επιστροφή της στην προ τριετίας κατάσταση καθώς η ΔΕΗ είχε να περάσει στο κόκκινο από το 2008 επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, όταν είχε γράψει ζημιές - ρεκόρ της τάξης των 306 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα αυτή δύσκολα θα ανατραπεί το 2012, πόσω μάλλον όταν το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Στο πρώτο δίμηνο του έτους παρατηρείται γεωμετρική αύξηση κατά 280 εκατ. ευρώ των ανεξόφλητων λογαριασμών, που πλέον έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ έναντι 819 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
=================================
Φέσι και στη ΔΕΗ έβαλαν τα κόμματα
Ενώ οι πολίτες, εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών, καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ δίνουν το... κακό παράδειγμα, καθώς χρωστούν 1.032.500 ευρώ και μάλιστα σε μία εποχή που διεκδικούν την ψήφο του λαού
Φέσι... τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ έχουν φορέσει τα κόμματα στη ΔΕΗ καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ χρωστούν 1.032.500 ευρώ στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Οι οφειλές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες.
Η οικονομική ύφεση, η ανεργία και οι μειώσεις των μισθών τους έχουν φέρει σε δυσχερή θέση και καλούνται μάλιστα ιδίως από τα δύο κόμματα εξουσίας να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις διαφορετικά θα έλθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
Δηλαδή να κατηγορηθούν ως φοροφυγάδες. Τα δύο κόμματα, όταν τα φέσια τους στη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 725.000 ευρώ, κάθε άλλο παρά το καλό παράδειγμα δίνουν προς τον κόσμο. Σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία διεκδικούν και την ψήφο του.
Αλλά και οι οφειλές του ΚΚΕ προκαλούν «την μήνιν» των πολιτών. Το κόμμα της Αριστεράς σε μία εποχή που θα έπρεπε, σύμφωνα και με τα όσα πολιτικά πρεσβεύει, να μη δίνει δικαίωμα σε κριτική, εμφανίζεται ασυνεπές στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του έναντι του κράτους. Πολύ δε περισσότερο όταν έχει προηγηθεί και η υπαγωγή της επιχείρησής του «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 αλλά και οι απολύσεις εργαζομένων της.
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», το μεγαλύτερο χρέος προς τη ΔΕΗ έχει η ΝΔ. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που φαίνονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του κτιρίου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά είναι απλήρωτοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φτάνουν τα 670.000 ευρώ.
Η ΔΕΗ, λένε οι πληροφορίες, είχε προχωρήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα τις ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τότε, όμως, παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και έγινε διακανονισμός. Τα ποσά που δίνει με δόσεις η ΝΔ είναι 615.000 ευρώ, ενώ στα 60.000 ευρώ ανέρχεται ο τρέχων απλήρωτος λογαριασμός.
Ο δεύτερος μεγάλος οφειλέτης είναι ο «Περισσός». Το ΚΚΕ, σημειώνουν πηγές, χρωστά 115.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 95.000 είναι το ειδικό τέλος ακινήτων. Το ποσό αυτό το ΚΚΕ αρνείται να το πληρώσει θεωρώντας το αντιλαϊκό μέτρο. Στα 20.000 ευρώ είναι ο τρέχων απλήρωτος λογαριασμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τυποεκδοτική», η επιχείρηση έκδοσης εντύπων που ανήκει στο ΚΚΕ, χρωστά 250.000 ευρώ. Πληροφορίες θέλουν το ποσό να έχει διακανονιστεί με τη ΔΕΗ αλλά η επιχείρηση δεν τηρεί τον διακανονισμό, με απλά λόγια καθυστερεί την καταβολή των δόσεων.
«Πονοκέφαλος»
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος, εμφανίζεται -χωρίς όμως να τα οφείλει ο ίδιος- με ανεξόφλητο ποσό 52.500 ευρώ.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον τρέχοντα λογαριασμό. Το «Εθνος της Κυριακής» αναζήτησε και ενδεχόμενες οφειλές και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Για αυτά δεν βρέθηκαν στοιχεία.
Τα χρέη των κομμάτων στη ΔΕΗ προκαλούν «πονοκέφαλο» και στη διοίκηση της εταιρείας για δύο λόγους.
- Ο πρώτος έχει να κάνει με το όταν η επιχείρηση πριν από λίγους μήνες είχε κληθεί -όταν επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων- να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στους πολίτες που δεν το πλήρωναν.
Εβλεπαν, δηλαδή, τον κόσμο να αδυνατεί πραγματικά, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και την ίδια στιγμή τα κόμματα, που απολαμβάνουν και την κρατική επιχορήγηση και επιχείρησαν πρόσφατα με νομοσχέδιο να ρυθμίσουν άλλα χρέη τους, να είναι οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές. Για τα κόμματα ήξεραν όμως τα στελέχη της ΔΕΗ ότι θα υπήρχαν παρεμβάσεις. Τον απλό κόσμο, που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, θα έπρεπε να τον τιμωρήσουν με το... σκοτάδι.
- Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Οι οφειλές των κομμάτων αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των ανεξόφλητων ποσών. Οπως βέβαια και παλαιότερα αλλά και υπάρχοντα χρέη υπουργείων. Η ΔΕΗ ξέρει πως αυτά τα χρήματα είναι σχεδόν αδύνατο να τα εισπράξει. Συνολικά το Δημόσιο οφείλει 181 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό και με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ- λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων- εκτιμά ότι το τέλος της χρονιάς θα τη βρει με ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις στη ΔΕΗ είναι 834 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι μισές είναι επισφαλείς απαιτήσεις.
ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Πηγές σημειώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι περίπου 700.000 καταναλωτές δεν είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο τέλος του 2011. Η οικονομική ύφεση οξύνεται και σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα έλθουν από τον Ιούνιο οι προσδοκίες της ΔΕΗ για είσπραξη των οφειλών μειώνονται, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ... της εταιρείας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
===================================
Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις, νέο μαχαίρι και 89 επιδόματα στο μικροσκόπιο
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως μια σειρά θεμάτων πρέπει να εξεταστούν εκ νέου στην «επίσκεψη» που θα κάνει στη χώρα μας τον Ιούνιο. Ουσιαστικά σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» θεωρείται μονόδρομος η επιβολή νέων μέτρων, που κυρίως θα κινούνται στην κατεύθυνση των μειώσεων των συντάξεων και των άλλων παροχών.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το εφάπαξ.
Καθώς το θέμα αναμένεται να κλείσει με διαδικασίες-εξπρές, οι διοικήσεις των Ταμείων θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε μείωση του βοηθήματος (κάτι που έχει ήδη γίνει στους φορείς των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής) ή θα αυξήσουν τις εισφορές (δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένας συνδυασμός των δύο προτάσεων).
Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κατά κύριο λόγο τα ταμεία πρόνοιας του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα.
Παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος είναι κυριολεκτικά σε οικονομικό αδιέξοδο.
Για παράδειγμα, συζητείται το ενδεχόμενο να δίνεται προκαταβολή 40% του βοηθήματος και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις.
Επιπλέον θα υπάρξει συμψηφισμός των δανείων που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ ανάλογη συζήτηση είναι σε εξέλιξη και για τις τράπεζες.
Tον Ιούνιο, η «ατζέντα» αναμένεται να περιλαμβάνει νέα περικοπή των συντάξεων, αυστηρότερα κριτήρια για τα καταβαλλόμενα επιδόματα και μείωση του εφάπαξ ή εναλλακτικά αύξηση των εισφορών.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως μια σειρά θεμάτων πρέπει να εξεταστούν εκ νέου στην «επίσκεψη» που θα κάνει στη χώρα μας τον Ιούνιο.
Ουσιαστικά σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» θεωρείται μονόδρομος η επιβολή νέων μέτρων, που κυρίως θα κινούνται στην κατεύθυνση των μειώσεων των συντάξεων και των άλλων παροχών. Συγκεκριμένα, έξι είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος:
1 Μείωση συντάξεων στα ταμεία κύριας ασφάλισης.
2 Νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
3 Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών.
4 Μείωση του εφάπαξ ή εναλλακτικά αύξηση των εισφορών.
5 Αυστηρότερα θα είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων.
6 Δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αναλυτικότερα στο στόχαστρο θα βρεθούν για άλλη μία φορά οι υψηλές συντάξεις, κυρίως όσες υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Από το νέο ψαλίδι χαμένοι θα είναι κυρίως οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι.
Σημειώνεται πως εδώ και έναν χρόνο είναι σε εξέλιξη διαδοχικές περικοπές στις υψηλές συντάξεις, μέσα από την επιβολή ειδικών εισφορών. Από τις περικοπές αυτές υπάρχουν ασφαλισμένοι που έχουν χάσει μέχρι και τρεις συντάξεις, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας. Νέα περικοπή προβλέπεται στις επικουρικές συντάξεις από ελλειμματικούς ασφαλιστικούς φορείς. Ο έλεγχος θα γίνεται κάθε τρίμηνο και σε όσα ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα θα περικόπτονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, το οποίο για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 20% έως 45%, κάτι που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε χαμηλότερες συντάξεις σε αρκετά Ταμεία. Σήμερα η αναπλήρωση φτάνει μέχρι και το 80%.
Τέλος θα υπάρξει στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών στα Ταμεία που είναι στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα χαμηλότερες συντάξεις.
Στα ταμεία κύριας ασφάλισης η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της βασικής, αλλά ακόμα και η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας (καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές για 12 μήνες).
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ το 2015 (οπότε και θα χορηγείται βασική και αναλογική σύνταξη). Ωστόσο, δεν αποκλείεται η τρόικα να ζητήσει την επίσπευση αυτών των αλλαγών, ανάλογα βέβαια με τα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυστηρότερα θα είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων από τα Ταμεία.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται 89 κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα (π.χ. προσαυξήσεις συντάξεων, ειδικά βοηθήματα, παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους) και ήδη είναι σε εξέλιξη σχετική μελέτη στον ΟΟΣΑ.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει μέχρι το 2015 να εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τις περικοπές στα επιδόματα.
Το πρώτο βήμα έγινε με τα πολυτεκνικά επιδόματα, όπου ήδη θεσπίστηκαν αυστηρότερες εισοδηματικές προϋποθέσεις. Τώρα έρχονται αυστηρότερα κριτήρια και σε άλλα επιδόματα, ενώ κάποιες παροχές θα καταργηθούν.
Τέλος οι δανειστές έχουν ζητήσει να μπει φραγμός στην πρόωρη «φυγή» στη σύνταξη και σε πρώτη φάση θα επανεξεταστούν οι αναπηρικές. Στόχος είναι το ποσοστό των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων να πέσει σταδιακά από το 14% στο 9%, προκειμένου να φτάσει στον κοινοτικό μέσο όρο.
Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να θέσει γενικότερο θέμα ορίων ηλικίας, με δεδομένο πως σε αρκετά κράτη έχει ανοίξει ο δρόμος για σύνταξη στα 67. Σε μία τέτοια περίπτωση απειλούνται κατά κύριο λόγο όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1985 και δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
==========================================
Ένα δύο, ένα δυό…. Στης υποτέλειας το νέο εθνικισμό!
Με αφορμή τις φετινές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου που ως είθισται γίνονται για να τιμήσουμε την επέτειο της επανάστασης του 1821, αλλά και τις αντιδράσεις χιλιάδων εργαζομένων, πολιτών και πολλών συλλογικοτήτων, γράφτηκαν πολλά στον τύπο γενικότερα και στον τοπικό τύπο ειδικότερα.


Κάποιοι διάλεξαν το δρόμο της συκοφάντησης τμήματος του λαϊκού κινήματος που δήθεν «αμαύρωσε τις παρελάσεις με τις διαμαρτυρίες του» στην Εθνική επέτειο που έπρεπε «να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», ενάντια σε ποιόν άραγε;
Σε άρθρο του στον τοπικό τύπο ο Στέλιος Φούντογλου θυμάται τα όμορφα παιδικά του χρόνια με την εθνική μας υπερηφάνεια στα ύψη: «Ένα δύο, εν δυο… Δεν χάνουμε ποτέ το βήμα, σταθερά και περήφανα»!!! και αφού μας ενημερώνει για τη «δήθεν» κρίση: «ότι η φτιαχτή οικονομική κρίση που «πλασάρεται σαν μάνα εξ ουρανού» μέσα στο πέρασμά της, θα κατάπινε κάτι, που στο παρελθόν αισθανόμασταν περήφανοι όταν κατηφορίζαμε τον δρόμο με καμάρι…» Δεν παραλείπει να ρίξει κι ένα «χαστούκι» σ αυτούς που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου: «Και γίναμε πάλι περίγελος για τους γνωστούς αγνώστους, μειοψηφίες πήγαν να αμαυρώσουν μια εθνική γιορτή μη χάνοντας την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές στα δελτία των οκτώ» και βέβαια όχι πως οι γονείς δεν ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους να παρελάσουν μπροστά από «επίσημους» που εκτός από τους μισθούς τους στέρησαν και την εθνική υπερηφάνεια αλλά από φόβο: «και γονείς φοβούμενοι από τυχόν επεισόδια δεν μπόρεσαν να δείξουν στα μικρά παιδιά τους αυτό για το οποίο θα διαλέξουν μόνοι τους αν θα θέλουν να συμμετάσχουν ή όχι!!!»


Όχι βέβαια πως είναι ο μόνος (είναι αρκετοί, από τη Μπακογιάννη μέχρι τον Γ. Πρετεντέρη) που επικαλούμενος την «εθνική μας υπερηφάνεια» που πρέπει να εκδηλωθεί στην παρέλαση θεωρεί αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν, το λιγότερο, ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι δημοσιότητα.
Σαν ένας απ’ αυτούς που συμμετείχαν, μαζί με την πλειοψηφία των παραβρισκόμενων, στις διαμαρτυρίες θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου για τα γεγονότα αλλά και τον τρόπο που κατά τη γνώμη μου οφείλουμε να τιμάμε την επανάσταση του 1821 και όλες τις αγωνιστικές ιστορικές επετείους του λαού μας.


Όλες τις μέρες πριν την παρέλαση υπήρξε ένα τεράστιο τρομοκρατικό ντελίριο της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, αλλά και η αριστερά του συστήματος που έβλεπε παντού πράκτορες, εθνικιστές και προβοκάτσιες συνέβαλε αποφασιστικά να μην εκδηλωθεί η οργή του λαού, αποτρέποντας ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία του να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες ενάντια στους εκπροσώπους της κυβέρνησης του κεφαλαίου και της Μέργκελ!

Όσοι τελικά δε «μάσησαν» σε όλα αυτά και δε πάγωσε το αίμα τους το πρωί της 25ης Μαρτίου αντικρίζοντας σιδερένιους φράχτες, εκατοντάδες ΜΑΤ και αστυνομικούς, (πρωτοφανές για την Κοζάνη), φτιάχνοντας κλίμα που θύμιζε Κατοχή και χούντα μαζί, βγήκαν και τίμησαν όπως πραγματικά αρμόζει στους ήρωες επαναστάτες του 1821 γιατί:

Η επανάσταση του 1821 έγινε για να αποτινάξει ο λαός μας το ζυγό της τουρκικής σκλαβιάς, να ελευθερωθεί ακόμα κι από τους κοτζαμπάσηδες και τους προεστούς οι οποίοι συνεργάζονταν με τους Τούρκους που έκλεβαν, βίαζαν, επέβαλαν χαράτσια και στερούσαν από το λαό μας τα στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά του δικαιώματα (σε τι διαφέρει το σήμερα;). Επίσης η αναδυόμενη τότε αστική τάξη της χώρας μας ήθελε να επικρατήσει στην εξουσία γκρεμίζοντας όλα τα στηρίγματα της φεουδαρχίας όπως έκανε η Γαλλική και άλλες επαναστάσεις στην τότε Ευρώπη.

Τι απ’ όλα αυτά εκφράζει σήμερα ο Γκαουλαίτερ της περιοχής μας Πάρης Κουκουλόπουλος και τα υπόλοιπα ανδρείκελα της δοτής κυβέρνησης του Τραπεζίτη της Goldman Sachs Λ. παπαδήμα; Δεν είναι ένας απ αυτούς που ψήφισε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που στερούν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το λαό το δικαίωμα για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του, το δικαίωμα της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών υγείας, το δικαίωμα στη ίδια του τη ζωή; Δεν είναι ένας απ’ αυτούς που άνοιξαν τους δρόμους της μετανάστευσης στα παιδιά μας, στη νέα γενιά; Που βύθισε το λαό και τη νεολαία στη φτώχεια και την ανεργία; Δεν είναι αυτοί που ταπείνωσαν έναν ολόκληρο λαό; (λες και έφταιγε αυτός για τις δικές τους ρεμούλες και την μεταφορά των χρημάτων από τα δάνεια στις τσέπες των κολλητών τους εργολάβων και βιομηχάνων) Δεν είναι αυτοί που ξεπουλάν για ένα πιάτο φακής ολόκληρη τη χώρα, που υποθήκευσαν τον εθνικό πλούτο, που απώλεσαν την εθνική μας κυριαρχία, που παίρνουν εντολές από την ξενόφερτη Τρόικα, τους Γερμανούς, τους δανειστές και τους τραπεζίτες;

Με ποιο ηθικό, πολιτικό και δημοκρατικό δικαίωμα αυτοί οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες, οι Νενέκοι, οι Τσολάκογλου καμαρώνουν στην εξέδρα των επισήμων κάτω από την προστασία εκατοντάδων ΜΑΤ και αστυνομικών; Με ποιο δικαίωμα μπορούν αυτοί να εκπροσωπήσουν το λαό και να εκφράσουν σήμερα το πνεύμα της επανάστασης του 1821; Αυτοί που τους γιουχάιζαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην παρέλαση και αντί να σκύψουν το κεφάλι και να ξαναμπούν «στις τρύπες τους» κουνούσαν απειλητικά το δάχτυλο κι έλεγαν «θα τα πούμε»!

Το δικαίωμα να εκφράσουν το πνεύμα της επανάστασης σήμερα το έχουν μόνο αυτοί που αγωνίζονται να αποτινάξουν το ζυγό της νέας κατοχής, αυτοί που αγωνίζονται για να ζήσει αξιοπρεπώς ο λαός μας, αυτοί που αγωνίζονται για την πραγματική εθνική υπερηφάνεια! Αυτοί που προχθές ήταν απέναντι στα ανδρείκελα, που τους βαρούσαν τα ΜΑΤ αλλά φώναζαν: «ΛΕΥΤΕΡΙΑ - ΨΩΜΙ - ΔΟΥΛΕΙΑ» και ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Ναι να γίνει η παρέλαση και να παρελάσουν περήφανα τα παιδιά μας αλλά στην εξέδρα των επισήμων δε θα κάθονται οι πραίτορες αλλά ο ίδιος ο λαός, θα κάθονται οι συγγενείς των θυμάτων και των αναπήρων πολέμων, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι εκπρόσωποι των παιδιών μας που υπηρετούν αμισθί στο στρατό, οι εκπρόσωποι των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζομένων που δεν έχουν εξαγοραστεί από το σύστημα!

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης και όχι στους προδότες και στους προσκυνημένους της Τρόικα και των τραπεζιτών!

Στέφανος Πράσσος
Πρόεδρος Σ.Ε.ΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»
================================================
ΛΑΓΗΕ: Διασυνδεδεμένα όλα τα νησιά έως το 2025 με άξονα τις ΑΠΕ
Στόχος του νέου σχεδιασμού για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι η διασύνδεση όλων των νησιών μέχρι το έτος 2025, ενώ προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του δικτύου ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την προσθήκη μεγάλης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι το όριο για ΑΠΕ του σημερινού δικτύου ηλεκτρισμού κυμαίνεται στα 10.000 MW.
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι μέχρι το 2025 θα υπάρξει δια΄συνδεση όλων των νησιών στα οποία έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για 10.000 MW (αιολικά) και 5.000 MW (υπεράκτια).
Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό προβλέπεται σημαντική αύξηση των ΑΠΕ, δίχως να λαμβάνεται υπ' όψιν το πρόγραμμα "Ήλιος", με απώτερο σκοπό να υπάρχει διείσδυση κατά 42% το 2020, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 13%.
Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει για τις ΑΠΕ είναι ότι εάν υπολογιστούν οι μη δεσμευτικές προσφορές ξεπερνάμε ήδη από νωρίς τον στόχο του 2020 σε εγκατεστημένη ισχύ.
Πάντως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, η επίδραση της μεγάλης κλίμακας διείσδυσης θα πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.
Επίσης, σημαντική κρίνεται από τις αρχές η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και οι ευέλικτες μονάδες.
Από την πλευρά του, ο διαχειριστής έχει κάνει προσπάθεια ώστε να έχει το προσωπικό του την μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές ομάδες και φορείς, όπως το δεκαετές σχέδιο που αναθεωρείται ετησίως, αλλά και το μακρόπνοο με άξονα το 2050.
Κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής του διαχειριστή είναι ότι έως 2025 αναμένεται να επιτευχθεί η διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου, πράγμα που αποτυπώνεται στον νέο, φετινό σχεδιασμό που θα δημοσιευτεί σύντομα για την περίοδο 2013-2022.
Στόχος είναι να σταματήσει η λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων των νησιών και να αξιοποιηθεί το δυναμικό των ΑΠΕ.
==================================
Επενδυτές στον κλάδο ενέργειας αναζητά το Κοσσυφοπέδιο
Τέσσερις κοινοπραξίες ανταγωνίζονται για να επιτύχουν σημαντική σύμβαση ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα επιτρέψει στην νικητήρια ομάδα να λειτουργήσει μια από τις δυο βασικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας, να ανοίξει ανθρακωρυχείο και να κατασκευάσει νέα μονάδα ενέργειας η οποία, όπως ελπίζουν αξιωματούχοι, θα συντελέσει στην επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας.
Η νικητήρια προσφορά θα κατασκευάσει την πρώτη ιδιωτική μονάδα καθαρής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.
Η μονάδα, η οποία θα έχει δυνατότητα έως 300 μεγαβάτ, θα εξυπηρετεί την περιοχή της Πρίστινας και θα της επιτρέπει να εξάγει ενέργεια σε Μαυροβούνιο και Αλβανία.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2013.
Η νικητήρια ομάδα θα αναλάβει επίσης έναν από τους δυο κρατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα του Κοσσυφοπεδίου – πρόκειται για τον Kosovo B - και θα λειτουργήσει νέο ορυχείο ώστε να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα αποθέματα λιγνίτη της χώρας, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 14 δις. τόνους.
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για την νέα μονάδα στις 6 Μαρτίου και τώρα ανέφερε πως ελπίζει να έχει επενδυτή μέχρι τα τέλη του έτους.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που διαγωνίζονται για την προσφορά είναι η PT Adani Global, κοινοπραξία από Ινδία και Ινδονησία, η AES Electric Ltd/Demir Export AS, τουρκική-αμερικανική κοινοπραξία, η τουρκική Park Holding και η PPC/ContourGlobal LLP, κοινοπραξία ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι συνεπενδυτής ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να κατέχει κάποια μερίδια στον Kosovo B.
Το Κοσσυφοπέδιο μαστίζεται εδώ και καιρό από ενεργειακές ελλείψεις και συχνές διακοπές ρεύματος.
Η παραγωγή ενέργειας στους τοπικούς σταθμούς έχει παρακωλυθεί από χρόνια τεχνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων μερικών που έχουν προκληθεί από πολλαπλούς κεραυνούς, πηγαίνοντας πίσω την παραγωγή.
Η μονάδα Kosovo A δεν λειτουργεί με πλήρεις ικανότητες και αξιωματούχοι σκοπεύουν να την κλείσουν όταν κατασκευαστεί η νέα μονάδα.
Οι μονάδες αποτελούν επίσης τους δυο χειρότερους ρυπαντές του Κοσσυφοπεδίου.
Η συνήθεια μη πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Κοσσυφοπεδίου - τα οφειλόμενα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ - καθώς επίσης η ευρύτατα διαδεδομένη κλοπή ενέργειας χειροτερεύουν την κατάσταση.
Επικριτές του σχεδίου της κυβέρνησης για λειτουργία νέας ιδιωτικής μονάδας και ιδιωτικοποίηση της Kosovo B αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
"Το επίπεδο διαφθοράς είναι εξαιρετικά υψηλό και έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αντιλήψεις των επενδυτών", ανέφερε στους SETimes η Αριέτα Ντεμίρι, επικεφαλής του Κέντρου για την Διακυβέρνηση και την Δημόσια Πολιτική του Κοσσυφοπεδίου.
Παράλληλα, υποστηρίζεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προάγει επενδυτικές ευκαιρίες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να εκπληρώσει τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"«Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εξετάσει όχι μόνο το λιγνίτη, αλλά επίσης να ικανοποιήσει το κριτήριο 20% που έχει θέσει η Ε.Ε. για την εξάρτηση του τομέα ενέργειας από ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτό πρέπει να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα, η οποία να προσελκύσει εύκολα επενδυτές" δήλωσε η ίδια.
Ο ειδικός του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Σεσίλια σημειώνει από την πλευρά του πως οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν δημιουργήσει κάποιο ενδιαφέρον, καθώς "βλέπουμε αύξηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα ενέργειας από υδάτινους πόρους, και υπάρχει επίσης ενδιαφέρον στην ενέργεια από αστικά απόβλητα".
=================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: