Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η ΔΕΗ δεν έχει αλλάξει την πολιτική της σε ότι αφορά τις προκαταβολές των πελατών της έναντι λογαριασμών ρεύματος εδώ και δύο δεκαετίες.


Κίνδυνος μπλακάουτ στην αγορά ενέργειας
Νάρκη τα άδεια ταμεία της ΔΕΗ για την επάρκεια των παραγωγικών μονάδων σε λιγνίτη και φυσικό αέριο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης
Για κίνδυνο ακόμη και μπλακάουτ μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού όταν οι ανάγκες για ηλεκτρισμό θα έχουν κορυφωθεί εξαιτίας των κλιματιστικών που θα δουλεύουν στο φουλ, αλλά δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να δουλέψουν οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού ούτε ικανά αποθέματα λιγνίτη για τις μονάδες της ΔΕΗ, ανησυχεί η αγορά ενέργειας.
Τα στελέχη του χώρου εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για την εικόνα διάλυσης που προκαλούν τα χρέη της ΔΕΗ, που μάλιστα δεν βελτιώνεται παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης, βασικού αιμοδότη όλης της αγοράς.
Παράλληλα η τρόικα φέρεται να έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά πως είναι πρόθυμη να εγκρίνει το δάνειο 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιδιώκεται να δοθεί στην αγορά ηλεκτρισμού για να ενισχυθεί η ρευστότητά της, για την ώρα πάντως και για όσο καιρό η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας κάθε διαδικασία έχει παγώσει.
Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι οι πόροι που διασφαλίστηκαν προεκλογικά μέσω της επιστροφής στη ΔΕΗ 250 εκατ. ευρώ από τη δόση για το τέλος ακινήτων του Μαρτίου, καθώς και τον φόρο 130 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2011, αρκούν για να δώσουν ανάσα στην αγορά μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Βέβαια, μπλακάουτ μπορεί να προκληθεί μόνο αν οι προμηθευτές της ΔΕΠΑ από Ρωσία, Τουρκία και Αλγερία (Gazprom, Botas, Sonatrach) κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
Κάτι που θα συμβεί εφόσον τους επόμενους μήνες η επιχείρηση πληρώσει ακόμη μικρότερα ποσά από όσα χρωστά στον ΛΑΓΗΕ, εκείνος καθυστερήσει να αποπληρώσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που καταβάλλουν προς τα τέλη κάθε μήνα στη ΔΕΠΑ. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα φαίνεται και από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΠΑ να αντλήσει έσοδα από τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει να προχωρήσει στις 22 Μαΐου σε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με αποκλειστικό θέμα τη διανομή στους μετόχους αδιανέμητων κερδών από παρελθούσες χρήσεις, προσβλέποντας σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα αντλήσει, ως ο μοναδικός μέτοχος.

Ασπιρίνες... Το παράδειγμα της ΔΕΠΑ δεν είναι το μοναδικό. Κύκλοι του ΛΑΓΗΕ σημειώνουν ότι από τα χρήματα που πήρε η ΔΕΗ προεκλογικά του έδωσε 60 εκατ. ευρώ, τα οποία αυτός διέθεσε για να εξοφληθούν οφειλές προς ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και παραγωγούς ΑΠΕ (σε ποσοστό 50%-50%) και ότι του χρωστά επιπλέον άλλα 90 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που εισέπραξε ο ΛΑΓΗΕ από τη ΔΕΗ είναι ασπιρίνη καθώς το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος του προς τους μεν ηλεκτροπαραγωγούς είναι 170 εκατ. ευρώ, προς τους δε παραγωγούς ΑΠΕ 125 εκατ. ευρώ. σύνολο 295 εκατ. ευρώ. Το ποσό συνεχώς αυξάνεται, αντί να μειώνεται όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο αφού κανένα από αυτά δεν έχει εφαρμοστεί (διάθεση μέρους του τέλους ΕΡΤ, επιβολή τέλους λιγνίτη, έσοδα από δημοπρασίες ρύπων).
Παρόμοια εικόνα διάλυσης παρουσίαζε μέχρι πρότινος και το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εταιρείες και εργολάβοι είχαν κηρύξει για αρκετές ημέρες «παύση εργασιών», αντιδρώντας στην «παύση πληρωμών» που κήρυξε η ΔΕΗ.
Τελικά η επιχείρηση εξόφλησε υποχρεώσεις (μέχρι και 30 Μαρτίου), οπότε οι εργολάβοι άρχισαν και πάλι τις εργασίες. Ενα ερώτημα ωστόσο που απασχολεί την αγορά είναι κατά πόσο θα προλάβουν μέχρι το καλοκαίρι να συγκεντρώσουν ικανά αποθέματα λιγνίτη, καθώς οι εργολάβοι είχαν τραβήξει χειρόφρενο στα χωματουργικά μηχανήματα για αρκετό καιρό.

Νέο χαράτσι με αύξηση του ποσού εγγύησης ζητά η ΔΕΗ, τόσο για τους υφιστάμενους πελάτες της όσο και για εκείνους που θα υπογράψουν μελλοντικά σύμβαση μαζί της. «Το ποσό της εγγύησης δύναται να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική απόκλιση των λογαριασμών κατανάλωσης του πελάτη σε σχέση με το εκτιμώμενο ποσό που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της εγγύησης ή σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης καθυστέρησης του πελάτη στην εξόφληση των λογαριασμών του, καθώς και σε περίπτωση αναπροσαρμογής των τιμολογίων».
Για όσους μάλιστα πελάτες έχει εκδοθεί για δεύτερη φορά εντολή διακοπής λόγω χρέους, η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορεί να ισούται με εκτιμώμενη αξία κατανάλωσης 6 μηνών! Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή που έστειλε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που άρχισε η ΡΑΕ για τον νέο κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
================================
Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Για κίνδυνο «οι επόμενες εκλογές να γίνουν με… κεράκια» προειδοποιούν μεταξύ αστείου και σοβαρού όλο και περισσότερα στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού, εκπέμποντας κραυγή αγωνίας για την συνεχιζόμενη εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο χώρος.

Αν και τις τελευταίες ημέρες, σημαντικό μέρος των πόσων που διασφαλίστηκαν προεκλογικά για τη ΔΕΗ έχει αρχίσει να καταβάλλεται σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ για να βουλώσει «τρύπες», ωστόσο οι αρμόδιοι δεν καθησυχάζουν αφού το οικοδόμημα της αγοράς ηλεκτρισμού τρίζει και συνεχίζει να μπάζει νερά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ εισέπραξε τα τελευταία 24ωρα γύρω στα 100 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ για τις αγορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ενώ σε καμιά 10αριά ημέρες πρόκειται να του πληρώσει το ποσό και για τις αγορές του Απριλίου. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η ΔΕΗ του είχε καταβάλει γύρω στα 50 εκ. ευρώ, και μερικές εβδομάδες πιο πριν άλλα 100 εκ. ευρώ. Συνολικά τις τελευταίες εβδομάδες ο ΑΔΜΗΕ έχει βάλει στα ταμεία του περίπου 250 εκ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διαθέσει στον ΛΑΓΗΕ.

 Κρίσιμες οι εισπράξεις του Μαΐου…
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι ο ΛΑΓΗΕ είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους παραγωγούς ΑΠΕ, ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, εφόσον λόγω και του θολού πολιτικού τοπίου, φουντώσει ξανά το «δεν πληρώνω» των πελατών της ΔΕΗ. Τα «φέσια» της ΔΕΗ υποχώρησαν κάπως τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον τρέχοντα μήνα, πόσο μάλλον όταν το καθεστώς ακυβερνησίας ευνοεί φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται να έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά πως είναι πρόθυμη να εγκρίνει το δάνειο ύψους 350 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιδιώκεται να δοθεί στην αγορά ηλεκτρισμού για να ενισχυθεί η ρευστότητά της, ωστόσο η απουσία στην ουσία κυβέρνησης έχει «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα φαίνεται και από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΠΑ να αντλήσει έσοδα από τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στις 22 Μαΐου στη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΔΕΣΦΑ, με αποκλειστικό θέμα τη διανομή στους μετόχους αδιανέμητων κερδών από παρελθούσες χρήσεις, προσβλέποντας έτσι σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ που θα αντλήσει, ως ο μοναδικός μέτοχος.
Στα 295 εκ. ευρώ το συσσωρευμένο χρέος του ΛΑΓΗΕ!
Το παράδειγμα της ΔΕΠΑ δεν είναι το μοναδικό. Κύκλοι του ΛΑΓΗΕ σημειώνουν ότι από τα χρήματα που πήρε η ΔΕΗ πριν τις εκλογές, εκείνος εισέπραξε μέσω του ΑΔΜΗΕ  60 εκ. ευρώ, τα οποία αυτός διέθεσε για να εξοφληθούν οφειλές τόσο σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς όσο και σε παραγωγούς ΑΠΕ (σε ποσοστό 50%-50%), και ότι έχει λαμβάνειν από τον ΑΔΜΗΕ άλλα 90 εκ. ευρώ. Ωστόσο το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος του προς τους μεν ηλεκτροπαραγωγούς είναι 170 εκ. ευρώ, προς τους δε παραγωγούς ΑΠΕ 125 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για 295 εκ. ευρώ, που συνεχώς διογκώνονται αντί να μειώνονται, όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με τα μέτρα που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, αφού κανένα απ’ αυτά δεν έχει εφαρμοστεί (διάθεση μέρους του τέλους ΕΡΤ, επιβολή τέλους λιγνίτη, έσοδα από δημοπρασίες ρύπων). «Ξελασπώσαμε μόνο για μισό μήνα. Από 3 μήνες που ήταν απλήρωτοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, συμβατικοί και πράσινοι, το διάστημα έχει απλώς πέσει στους 2,5 μήνες», όπως λένε στελέχη του ΛΑΓΗΕ. Και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη σειρά τους χρωστούν αυτή τη στιγμή γύρω στα 230 εκ. ευρώ στη ΔΕΠΑ…
==============================
Κανένα «νέο χαράτσι» στους πελάτες της ΔΕΗ
Ρητά και κατηγορηματικά η ΔΕΗ διαψεύδει ως παντελώς ανακριβές και παραπλανητικό σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας με τίτλο «Μπλακάουτ στα ταμεία της ΔΕΗ».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης:

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και πέραν πάσης δημοσιογραφικής δεοντολογίας – που επιβάλλει στο συντάκτη τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν από τη δημοσίευσή της - το σχετικό κείμενο περιέχει πολλές ανακρίβειες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα – όπως άλλωστε και όλες οι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις – και με υπευθυνότητα καταβάλλει, σε συνεργασία με την Πολιτεία, συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικά αυτών που αφορούν στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όφελος όλων των καταναλωτών και της χώρας, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης επάρκεια.

Συγκριμένα, για τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, η ΔΕΗ υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
· Δεν υπάρχουν οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ (συμπεριλαμβανομένου και του τέλους λιγνίτη €2/MWh) και τη ΔΕΠΑ.

· Με δεδομένη τη μη ύπαρξη οφειλών της ΔΕΗ προς το ΛΑΓΗΕ, τα οποιαδήποτε θεματα ρευστότητας και οφειλών προς τρίτους του ΛΑΓΗΕ δεν έχουν σχέση με τη ΔΕΗ.


* Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί σημείωσαν μείωση τον Απρίλιο, καθώς υλοποιείται συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων για τη βελτίωση των εισπράξεων.
* Σε ότι αφορά την κάλυψη της ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες:

- Όλες οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ είναι συντηρημένες και πλήρως ικανές για αδιάλειπτη λειτουργία.
- Υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων νερών για λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών της.
- Οι εργασίες στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσονται κανονικά με ομαλή τροφοδοσία των Λιγνιτικών Σταθμών.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι, σήμερα τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των σταθμών και των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας είναι κατά 20% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Τέλος, σχετικά με την αναφορά που γίνεται για τις προκαταβολές έναντι κατανάλωσης τονίζονται τα ακόλουθα:

* Η ΔΕΗ δεν έχει αλλάξει την πολιτική της σε ότι αφορά τις προκαταβολές των πελατών της έναντι λογαριασμών ρεύματος εδώ και δύο δεκαετίες.
* Κανένα απολύτως «νέο χαράτσι» δεν πρόκειται να επιβληθεί στους πελάτες της.


*Σε ότι αφορά τυχόν εγγυήσεις για τους κατ΄ εξακολούθηση ασυνεπείς πελάτες το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της τεθείσας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαβούλευσης επί του επικαιροποιημένου σχεδίου νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: