Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

τα οποιαδήποτε θέματα ρευστότητας και οφειλών προς τρίτους του ΛΑΓΗΕ δεν έχουν σχέση με τη ΔΕΗ.


 H υπόλοιπη αλήθεια για την ΕΣΣΕ  Σπάρτακος
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, την Παρασκευή 18-5-2012 προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ΕΣΣΕ στη ΔΕΗ Α.Ε. λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 2013. Μια σύμβαση που είναι αορίστου χρόνου, καθώς ο Νόμος 1876/90 ορίζει ότι συμβάσεις που έχουν διάρκεια πέραν του ενός έτους θεωρούνται αορίστου. Συνεπώς με όσα ο Νόμος 4046/12 (Μνημόνιο ΙΙ) ορίζει, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου λήγουν στις 14/2/2013.

Όσοι δεν μπορούν να δουν ότι η ΓΕΝΟΠ πιέζεται προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν καλύτερα. Πιέσεις ασκούνται και μάλιστα ασφυκτικές από τις χιλιάδες των εργαζομένων που παρακολουθούν το θέμα και αναμένουν λεπτό προς λεπτό εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της σύμβασης. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε, ότι στη συνάντηση που είχαν Ζερβός – ΓΕΝΟΠ στις 22/3/2012 και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει «στην ανάγκη τήρησης ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός των προβλεπομένων από το Νόμο προθεσμιών». Δεν γνώριζαν τότε πότε λήγει η μετενέργεια; ή δεν διάβασαν την Εγκύκλιο που είχε στείλει η ΓΣΕΕ προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα στις 14 Μαρτίου του 2012;

Οι εργαζόμενοι δικαιολογούνται απολύτως να πιέζουν, με τον τρόπο που  πιέζουν, για λόγους βασικούς, κατανοητούς και εξαιρετικά σημαντικούς.

Για λόγους που δεν είναι άλλοι από:

● Το γεγονός της αυθαίρετης περικοπής μισθοδοσίας –από όσα ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 31 του Ν. 4024/11 -μέσω της μείωσης των ειδικών επιδομάτων και των προσαυξήσεων βάρδιας- στην οποία προχώρησε η Διοίκηση της ΔΕΗ σε βάρος (και εν αδίκω) των εργαζομένων σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία. Περικοπές στις οποίες η ίδια η ΓΕΝΟΠ είχε προσδώσει προσωρινό χαρακτήρα. Έκτοτε όμως παρήλθαν 7 μήνες και η αδικία παραμένει, ενώ μεμονωμένα οι εργαζόμενοι προσφεύγουν σε αγωγές κατά της ΔΕΗ για την άρση της αδικίας.

● Το γεγονός ότι στις 14/2/12 τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος 4046/12 (Μνημόνιο ΙΙ) στο πλαίσιο του οποίου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε αορίστου, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο των απολύσεων. Δυστυχώς από την πλευρά της Ομοσπονδίας δε φάνηκε να υπάρχει πρόθεση και δεν υπήρχε καμία αγωνιστική κινητοποίηση που θα μπορούσε να αποτρέψει τις εξελίξεις. Η μάχη σαφέστατα έπρεπε να δοθεί πριν την ψήφιση του Νόμου και όχι τώρα που προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται στο κείμενο της σύμβασης –για το ενδεχόμενο απολύσεων- είναι σε θετική κατεύθυνση.

● Το γεγονός ότι στη μητρική ΔΕΗ δεν υπάρχει χαρακτηρισμένο κανένα επίδομα ¨επικινδύνου εργασίας¨. Επίδομα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεδομένων των άκρως επικίνδυνων και ειδικών συνθηκών εργασίας που υπάρχουν στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία. Είναι σαφές και δεδομένο λοιπόν το ενδεχόμενο ναυάγιο στην υπογραφή της ΕΣΣΕ -που σημαίνει ότι θα τεθούν εν αμφιβόλω τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία- να προκαλεί και την τωρινή τους αντίδραση. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε, σε όσους το ξεχνούν, ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με πρόσφατη κινητοποίησή του κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της Διοίκησης για μετονομασία του επιδόματος Κυρίων Σταθμών Παραγωγής και Λιγνιτωρυχείων σε επίδομα ειδικών συνθηκών και επικινδύνου εργασίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Σχέδιο της ΕΣΣΕ, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατόπιν των όσων αποφάσισε στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 8-5-2012 κάνει σαφές πως ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ:

● Την πρόθεσή τους να μεταφέρουν χρονικά (και πιο συγκεκριμένα για χρονικό διάστημα δύο μηνών μετά την υπογραφή της Σύμβασης) τον χαρακτηρισμό των επιδομάτων ειδικών συνθηκών και επικινδύνου εργασίας. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2009 παρότι είχαμε ενάμιση χρόνο στη διάθεσή μας, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στον αντίστοιχο εξορθολογισμό των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να χαθούν 50 εκατ. Ευρώ. Γι΄αυτό δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση. Ο χαρακτηρισμός να γίνει ΤΩΡΑ.

● Την μείωση της προσαύξησης της υποχρεωτικής εργασίας σε βάρος των εργαζομένων της βάρδιας. Εύλογα γεννάται το ερώτημα: γιατί θα πρέπει να αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις από εργαζόμενους που κάνουν βάρδια στη ΔΕΗ Α.Ε. και απουσιάζουν από αυτή (τη βάρδια) λόγω ασθένειας, εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργούν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας από χρόνιες, ανίατες και επικίνδυνες ασθένειες;(ασθένειες που χρόνια τώρα απαιτούμε να χαρακτηριστούν ως επαγγελματικές).

● Την μείωση της προσαύξησης της αμοιβής που καταβάλλεται για τη νυχτερινή εργασία.

● Τον «Μηχανισμό Στήριξης» που δημιουργείται σε βάρος (και πάλι) των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλούνται να καταβάλλουν χρήματα για τυχόν μισθολογικές διαφορές που θα προκύπτουν από τυχόν αποκλίσεις μισθοδοσίας σε περιπτώσεις όπως είναι οι αναθέσεις καθηκόντων, μισθολογικά κλιμάκια κλπ, αφού στο σχέδιο της ΕΣΣΕ προβλέπεται ότι τα χρήματα θα παρακρατούνται από τις προσαυξήσεις της βάρδιας και τα ειδικά επιδόματα.

Επιπρόσθετα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρίνει πως είναι απαραίτητο να χαρακτηριστεί –για τους εργαζόμενους σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία -ως παγίως καταβαλλόμενο, μέρος του επιδόματος Κ.Σ.Π. και Λιγ/χων και να προσμετράται  κατά την απονομή της σύνταξης, έτσι όπως γίνεται σε εργαζόμενους των θυγατρικών ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, που τους απονέμεται σύνταξη μεγαλύτερη έως και 25% από τους εργαζόμενους στη μητρική, παρά το γεγονός ότι οι εισφορές τους, υπέρ των ασφαλιστικών φορέων, είναι μικρότερες.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναλαμβάνοντας την υποχρέωση που έχει απέναντι στις χιλιάδες των εργαζομένων που εκπροσωπεί και λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας σέβεται τις αποφάσεις και τον προγραμματισμό που υπάρχει αλλά –από την άλλη- δηλώνει σαφέστατα ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα όσα βάζει στο τραπέζι θα κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει και για μονομερή διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.  προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων που εκπροσωπεί.

Σε όσους δε επιμένουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στα γεγονότα ή επιμένουν να έχουν επιλεκτική μνήμη και αυτομάτως διαγράφουν αυτά που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επικαλούνταν και αναγνώριζαν στο Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, προτείνουμε να ανατρέξουν στα video και στα ηχητικά ντοκουμέντα που υπάρχουν.

Σε κάθε  περίπτωση, όπως κάθε φορά,  ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα είναι παρών και σε απόλυτη ετοιμότητα για οποιαδήποτε δράση και κινητοποίηση οι συνθήκες απαιτήσουν.

==============================
ΔΕΗ: Δεν υπάρχουν οφειλές προς ΛΑΓΗΕ
Η ΔΕΗ διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της πως δεν υπάρχουν οφειλές προς τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) - συμπεριλαμβανομένου και του τέλους λιγνίτη 2 ευρώ/MWh - και τη ΔΕΠΑ.

Όπως λέει, με δεδομένη τη μη ύπαρξη οφειλών της ΔΕΗ προς το ΛΑΓΗΕ, τα οποιαδήποτε θέματα ρευστότητας και οφειλών προς τρίτους του ΛΑΓΗΕ δεν έχουν σχέση με τη ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση σημειώνει επίσης πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί πελατών της σημείωσαν μείωση τον Απρίλιο, καθώς, όπως έχει ήδη επισημανθεί, αύξηση του ρυθμού των αποκοπών από το Μάρτιο οδήγησε σε βελτίωση του ρυθμού είσπραξης των λογαριασμών.

Η ΔΕΗ αναφέρει τέλος πως η είσπραξη από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) για το Μάρτιο ανήλθε σε 205 εκατ. ευρώ.
=============================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
  
Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΣΣΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με το κύρος και το ηθικό ανάστημα του ταξικού και ασυμβίβαστου συνδικάτου αλλά ταυτοχρόνως του απολύτως ώριμου και υπεύθυνου εκπροσώπου του συνόλου των εργαζομένων σε συνέχεια της από 2/5/2012 ανακοίνωσης της, για μια φορά ακόμα ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει τα εξής:
  • Η ισχύς της συλλογικής μας σύμβασης λήγει στις 12 Φλεβάρη του 2013.
Συνεπώς καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει σε κανέναν εργαζόμενο για το ενδεχόμενο να πέσουμε άμεσα στην απαράδεκτη λογική της μετενέργειας.
Παρά ταύτα, παρά δηλαδή το γεγονός ότι δεν έχουμε την πίεση της μετενέργειας, επαναλαμβάνουμε ότι στόχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει,είναι άμεσα να υπογράψουμε ΕΣΣΕ. Με βάση αυτό δεν κρύβουμε την έκπληξη μας για το γεγονός του ότι κάποιοι, ενώ αυτό είναι γνωστό (έχει αποτυπωθεί και εγγράφως στην ανακοίνωση μας με ημερομηνία 2.5.2012), εμφανίζονται να «πιέζουν» την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να υπογράψει ΕΣΣΕ.
Για να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που εκπροσωπεί 20.000 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 13.000 τεχνίτες και που τους σέβεται όλους εξίσου δεν μπορεί να «πιεστεί» από κανέναν απολύτως.
Όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να εμφανίζονται ότι «πιέζουν» την ΓΕΝΟΠ ενώ είναι η ίδια η ΓΕΝΟΠ που από τις 2 Μάη αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «παρά το γεγονός του ότι η σύμβαση μας λήγει στις 12 Φλεβάρη του 2013 και αυτό όντως μας δίνει μια μεγάλη ανάσα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δουλεύοντας νύχτα μέρα επί ολόκληρες εβδομάδες επιδιώκει από τώρα, χωρίς να αφήσει να χαθεί ούτε μέρα να υπογράψει νέα ΕΣΣΕ…», μάλλον δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες.
Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με όσους προσπαθούν να φτιάξουν ανύπαρκτα θέματα με τα ειδικά επιδόματα και το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στα ορυχεία ή την παραγωγή στην περίπτωση που «πέσουμε» στην μετενέργεια ,δηλαδή του χρόνου (και αυτό εάν δεν υπογράψουμε σύμβαση) δεν θα παίρνουν επικινδύνου!!!
Αυτό, όσο υπάρχει ΓΕΝΟΠ που εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων στα Ορυχεία και την Παραγωγή και που ξεπερνούν τους 10.000 εργαζόμενους δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΣΣΕ:

Επειδή για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ως ταξικό και ασυμβίβαστο συνδικάτο με ξεκάθαρο αντιμνημονιακό λόγο και δράση, αυτή η συλλογική σύμβαση δεν είναι όπως οι άλλες και το περιεχόμενο της μπορεί να παρασύρει είτε θετικά είτε αρνητικά και τις άλλες ΕΣΣΕ άλλων Ομοσπονδιών, άλλων συναγωνιστών μας, ο προγραμματισμός μας έχει ως εξής:

1ο έχουμε ζητήσει ήδη με επιστολή που απευθύναμε προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ (με κοινοποίηση στις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες της χώρας) να πραγματοποιηθεί άμεσα με πρωτοβουλία της κοινή σύσκεψη όλων των μεγάλων Ομοσπονδιών προκειμένου πριν συνεδριάσει το Δ.Σ., μας να γνωρίζουμε την άποψη του Τριτοβάθμιου Οργάνου αλλά και των άλλων Ομοσπονδιών πάνω στο σχέδιο της ΕΣΣΕ που (μέχρι στιγμής) μετά από ενάμισι μήνα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και την Διοίκηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ έχει διαμορφωθεί.

2ο Έχουμε ζητήσει ήδη προφορικά από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και εγγράφως σήμερα, την Πέμπτη 17/5/2012 να προηγηθεί συνεδρίαση των Δ.Σ. όλων των συλλόγων μελών μας με αποκλειστικό θέμα το τελευταίο σχέδιο της ΕΣΣΕ που ήδη εδώ και επτά ημέρες όλοι οι πρόεδροι έχουν στα χέρια τους και που στην τελική του μορφή με τις όποιες τροποποιήσεις θα παραλάβουν το αργότερο την Τετάρτη 16/5/2012.

3ο Την Παρασκευή 18/5/2012 στις 10:00 π.μ. συγκαλούμε Δ.Σ. της ομοσπονδίας με πρόσκληση παρουσίας και δικαίωμα λόγου (μέσω των προέδρων) όλων των συλλόγων μελών της ομοσπονδίας μας.
Σε αυτό το Δ.Σ., το σώμα των μελών του, :
Α) Με βάση το τελευταίο κείμενο που ήδη έχουν τα μέλη του Δ.Σ. και τα σωματεία μας στα χέρια τους και όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι την Τετάρτη μετά τις παρατηρήσεις τους που καθημερινά φθάνουν στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,
Β) με βάση την άποψη της τριτοβάθμιας Οργάνωσης και της σύσκεψης των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών της χώρας και
Γ) με βάση την άποψη της πλειοψηφίας των συλλόγων μελών μας (εάν συμφωνούν ή όχι) να υπογράψουμε το τελικό κείμενο όπως θα έχει διαμορφωθεί ως την Τετάρτη, έχοντας ακούσει και ενημερωθεί και αφού αναλύσει όλες τις παραμέτρους του θέματος όπως και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και την χώρα μας θα λάβει την τελική απόφαση υπογραφής ή όχι του τελικού κειμένου.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΩΣ ΔΕ,
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ==============================
ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για μεταβίβαση ποσοστού στο ΤΑΙΠΕΔ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι «με απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στις 25 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 17% της ΔΕΗ», προχώρησε η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η Επιχείρηση διευκρινίζει ότι αυτό που αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 1363/26.04.2012, είναι ότι: «παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε." συμβάσεις, με τις οποίες η τελευταία θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από την ιδιότητα του Δημοσίου ως κυρίου, των μετοχών των κατωτέρω αναφερόμενων εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης εκάστης εταιρείας, όπως αυτή περιγράφεται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 (Ν.3895/2011, ΦΕΚ Α' 151). .. Για την εταιρεία ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 17,00% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 39.440.000 μετοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: