Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Επιτακτική ανάγκη για απαντήσεις


Σύλληψη 33χρονου για κλοπή καλωδίων χαλκού στα Πετρανά Κοζάνης


Συνελήφθη χθες (19-05-2012) τις απογευματινές ώρες, στα Πετρανά Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης και του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Σερβίων, ένας 33χρονος ημεδαπός για κλοπή καλωδίων χαλκού.
Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελία φύλακα του αντλιοστασίου της Δ.Ε.Η. της περιοχής Βαθυλάκκου, ότι εντός του αντλιοστασίου της Δ.Ε.Η. στα Πετρανά βρισκόταν τέσσερα άτομα που είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού και σκόπευαν να τα φορτώσουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, αστυνομικοί έσπευσαν στο χώρο. Οι δράστες τους αντιλήφθηκαν και τράπηκαν σε φυγή.
Έπειτα από αναζητήσεις, ο 33χρονος ημεδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη.
Αναζητούνται οι άλλοι τρεις συνεργοί του.
Διακόσια μέτρα καλωδίων χαλκού που αφαιρέθηκαν από το χώρο, αφού κατασχεθήκαν αποδόθηκαν στον δικαιούχο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

================================
Ο Ευ. Μυτιληναίος, το χαράτσι και τα χρέη στη ΔΕΗ
Θόρυβο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για τις πρακτικές της εταιρείας «Αλουμίνιον» του κ. Ευ. Μυτιληναίου, που έχοντας κηρύξει «στάση πληρωμών» προς τη ΔΕΗ, τυγχάνει πολλαπλώς ευνοϊκής μεταχείρισης από την Πολιτεία.
Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν και αδυνατούν να πληρώσουν τους ολοένα και αυξανόμενους λογαριασμούς, ο κ. Μυτιληναίος έχει πετύχει απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ. Η απαλλαγή δεν έχει επιτευχθεί μόνον για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά και για 1.100 σπίτια και καταστήματα της εταιρείας με συνολικό εμβαδόν 120.000 τ.μ. στην Παραλία του Διστόμου, που –άγνωστο πώς- εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
«Δεν πληρώνω» στη ΔΕΗ
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί το κοινό αίσθημα αφορά τα χρέη της «Αλουμίνιον» του κ. Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ, που ζητά από την εταιρεία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο. Εξ αυτών, τα 74,5 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 39,5 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο της ρύθμισης προηγούμενου χρέους.

«Δωράκι» Παπακωνσταντίνου στον κ. Μυτιληναίο

Οι... «ευρηματικές» πρακτικές του κ. Μυτιληναίου φαίνεται ότι ... «συγκίνησαν» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που πέρασε εν μία νυκτί ευνοϊκή ρύθμιση-«δώρο» προς τον επιχειρηματία.
Με το νόμο 4001/2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξασφάλισε στην «Αλουμίνιον» και κατ' επέκταση, στον κ. Μυτιληναίο την είσπραξη του καθ' όλα αξιοσέβαστου ποσού των 215 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια! Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω της εξομοίωσης της μονάδας συμπαραγωγής με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Colpo grosso

Η «Αλουμίνιον» θέλει να αγοράζει ρεύμα καταβάλλοντας 40 ευρώ στις 1.000 KWh, την ίδια στιγμή που οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του κ. Μυτιληναίου πωλούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με μέση τιμή 59,4 ευρώ τις 1.000 KWh. Όμως, με το «δωράκι» του νόμου 4001/11 του κ. Παπακωνσταντίνου, παράγοντες τις αγοράς υπολογίζουν ότι οι μονάδες συμπαραγωγής θα πωλούν ρεύμα στην υπερτριπλάσια τιμή των 130 ευρώ στις 1.000 KWh.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μυτιληναίος θα κερδίζει πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επιδότηση θα φθάσει τα 215 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να καλυφθεί το ποσό, η ΔΕΗ θα προστρέξει για άλλη μια φορά στους... καταναλωτές, που θα υποστούν αυξήσεις τιμολογίων κατά 4%, επιδοτώντας τον επιχειρηματία.
Κι όλα αυτά, όταν οι εταιρείες του κ. Μυτιληναίου κατέγραψαν το εννεάμηνο του 2011 προ φόρων κέρδη 99,4 εκατ. ευρώ και προχωρούν σε εξαγορές-«μαμούθ».

Στο ΣτΕ η προκλητική ρύθμιση

Κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) που προειδοποιεί ότι «με την εφαρμογή αυτής της Αποφάσεως θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αφενός θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκατοντάδων παραγωγών ΑΠΕ (οι οποίοι ήδη με τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία) και αφετέρου θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών».

Επιτακτική ανάγκη για απαντήσεις
Σε μια περίοδο που οι Έλληνες βυθίζονται καθημερινά ολοένα και πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη να λάβουν θέση τόσο η «Αλουμίνιον» όσο και ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος και να δώσουν απαντήσεις σε όλες τις καταγγελίες.

===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: