Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Με το νόμο 4001/2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εξομοίωσε τη μονάδα συμπαραγωγής με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι ο κ. Μυτιληναίος, μέσω της εταιρείας του «Αλουμίνιον», θα εισπράττει περίπου 215 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια!


Στο ΣτΕ η ρύθμιση – έκτρωμα υπέρ Μυτιληναίου
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών για τη ρύθμιση – έκτρωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος επί ημερών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία πέρασε νύχτα και χαρακτηρίστηκε ως «δώρο» στον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Με το νόμο 4001/2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εξομοίωσε τη μονάδα συμπαραγωγής με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι ο κ. Μυτιληναίος, μέσω της εταιρείας του «Αλουμίνιον», θα εισπράττει περίπου 215 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια!

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, με την εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 αποφάσεως, θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε). Ο ΣΠΕΦ ζητά την ακύρωση της απόφασης προκειμένου να προασπιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου των Φωτοβολταϊκών, καθώς και τα συμφέροντα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του o ΣΠΕΦ «με την εν λόγω Απόφαση υποβιβάζεται σημαντικά το επίπεδο των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δύναται να χαρακτηριστεί μια μονάδα ως ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), η ισχύς των οποίων θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και η παραγόμενη ενέργειά τους θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή (FIT)».

Η τακτική του μεγαλοφειλέτη της ΔΕΗ Μυτιλητανίου

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή τη ρύθμιση που στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν ως «δώρο» στον επιχειρηματία, την ίδια ώρα μάλιστα που εμφανίζεται ως μεγαλοφειλέτης της ΔΕΗ, καθώς χρωστάει περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ; Η εταιρεία «Αλουμίνιον» του κ. Μυτιληναίου θέλει να αγοράζει (βάσει της προσωρινής τιμής που καθόρισε ο ίδιος) ρεύμα, καταβάλλοντας 40 ευρώ στις 1.000 KWh. Όμως την ίδια στιγμή οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του επιχειρηματία πωλούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με μέση τιμή 59,4 ευρώ τις 1.000 KWh. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη συγκεκριμένη αγορά προμηθεύεται ρεύμα η ΔΕΗ, για να πουλήσει στην «Αλουμίνιον»! Με τη χαριστική ρύθμιση Παπακωνσταντίνου στο νόμο 4001/11, ειδικά από τη μονάδα συμπαραγωγής, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πουλά ρεύμα με 130 ευρώ τις 1.000 KWh. Δηλαδή με τιμή υπερτριπλάσια από αυτή που ο ίδιος θεωρεί, ότι πρέπει να αγοράζει από τη ΔΕΗ!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ο κ. Μυτιληναίος θα κερδίσει χάρη σε αυτή τη ρύθμιση περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια συνολική επιδότηση θα αγγίξει τα 215 εκατ. ευρώ. Όταν ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ και τα 215 εκατ. μεταφράζονται σε επιβάρυνση των τιμολογίων κατά 4% για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, αυτό σημαίνει, ότι στα 100 ευρώ που πληρώνει μία οικογένεια στη ΔΕΗ, τα 4 ευρώ θα καταλήγουν στον κ. Μυτιληναίο με τη μορφή επιδότησης!

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος απαντάει με εξώδικα. Υποστηρίζει ότι είναι μεγάλος καταναλωτής και αν σταματήσει η «Αλουμίνιον» να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ, θα κλείσει μια λιγνιτική μονάδα και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Όμως η ΔΕΗ φαίνεται να τον διαψεύδει, καθώς σύμφωνα με μελέτη της, αν σταματήσει να προμηθεύει με ρεύμα την «Αλουμίνιον», όχι μόνο δεν θα κλείσει καμία μονάδα, αλλά θα μειωθούν και οι ζημιές. Ασφαλώς και κανείς δεν θέλει να κλείσει μία μονάδα και να χάσει ο κόσμος τη δουλειά του. Πρέπει όμως να μπει ένα τέλος στο «πάρτι» που έχει στηθεί με τον κ. Μυτιληναίο, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ.

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ΣΠΕΦ, ο οποίος προειδοποιεί, ότι «με την εφαρμογή αυτής της Αποφάσεως θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αφενός θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκατοντάδων παραγωγών ΑΠΕ (οι οποίοι ήδη με τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία) και αφετέρου θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων – πρώην Τέλος ΑΠΕ) επιβαρύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΣΠΕΦ είχε αντιδράσει σφοδρότατα το περασμένο καλοκαίρι οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία (άρθρο 197 του ν.4001/2011). Με την επίμαχη τροπολογία δόθηκε προτεραιότητα κατά την κατανομή του φορτίου σε μονάδες ΣΗΘΥΑ ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος και την τιμολόγησή τους με εγγυημένη τιμή παρ’ ότι η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων.
====================================
Να εξοφληθούν οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας
Tην εξόφληση των παραγωγών «ηλιακής» ενέργειας μέσα στο Μάιο, των οποίων η πληρωμή καθυστερεί από τις αρχές του χρόνου ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Tην εξόφληση των παραγωγών «ηλιακής» ενέργειας μέσα στο Μάιο, των οποίων η πληρωμή καθυστερεί από τις αρχές του χρόνου ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Ο Σύνδεσμος επικαλείται την ανακοίνωση της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία έχει εξοφλήσει τα χρέη της προς το ΛΑΓΗΕ, οπότε καλεί το νέο φορέα να εξοφλήσει άμεσα και τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τουλάχιστον για τον ηλεκτρισμό που «έδωσαν» στο σύστημα την περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου.
Ασφυξία
Οι πληρωμές στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν καθυστερήσει σημαντικά λόγω της ασφυξίας που έχει επέλθει στην αγορά και του μεγάλου ελλείμματος της τάξης των 195 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ.
Η οικονομική δυσπραγία της ΔΕΗ επέτεινε το πρόβλημα, όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα έδωσαν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να εξοφλήσει χρέη προς τους άλλους φορείς της αγοράς, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές.
«Ο κλάδος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανελαστικές τοκοχρεωλυτικές του υποχρεώσεις (στο 65% του τζίρου) αλλά και την απόδοση 13% ΦΠΑ επί των τιμολογίων που έχουμε εκδώσει αλλά δεν έχουμε εισπράξει, τη στιγμή μάλιστα που υποχρεωνόμαστε να διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας φορολογικά ενήμερες, διαφορετικά δεν έχουμε καν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία πληρωμών», αναφέρει ο ΣΠΕΦ στην επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ Γρηγόρη Αντωνόπουλο.
===================================
Από τα ιππήλατα τραμ έως το συνεργείο ρευματοκλοπών
Της Βίκυς Χαρισοπούλου
Το έπος της πλέον πολυπολιτισμικής, πολυεθνικής, πολυθρησκευτικής πόλης (της Θεσσαλονίκης), οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες της, η βιομηχανική και τεχνολογική της εξέλιξη καθρεφτίζονται στα αρχεία των πολυεθνικών ηλεκτρικών εταιρειών, προγόνων της ΔΕΗ
Μια βελγική εταιρεία έδωσε για πρώτη φορά φως στη μουσουλμανική Θεσσαλονίκη τις πρώτες μέρες του 1900 και οκτώ χρόνια αργότερα κίνηση στα πρώτα - μετά τα ιππήλατα - ηλεκτροκίνητα τραμ: η Ηλεκτρική Εταιρεία Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού Θεσσαλονίκης (ΕΤΗ-Θ).
Εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, πρόσφυγες ελληνικής και τουρκικής καταγωγής, συνδικαλιστές - από τους πρώτους και ιδιαίτερα μαχητικούς - ήταν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διανομής της, που ιδρύθηκε την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.
Ακολούθησε η εξαγορά της ΕΤΗ-Θ από το κράτος το 1940 και η μετατροπή της σε Κρατική Εταιρεία Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΤΗΘ), την πρώτη ανάλογη κρατική εταιρεία στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ «γεννιέται» μισό αιώνα αργότερα και μόλις το 1956 καταφέρνει να εξαγοράσει τις δεκάδες ιδιωτικές (κυρίως ξένων συμφερόντων) και δημοτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έπος της πόλης και των ανθρώπων της, των εθνοτήτων, των θρησκειών, των πολέμων, των επιτάξεων, των συνδικαλιστικών αγώνων, των πολιτειακών και κοινωνικών αλλαγών χώρεσε σε χιλιάδες φακέλους, έγγραφα, φωτογραφίες, αρχεία προσωπικού στα σκονισμένα αρχεία των προ ΔΕΗ εταιρειών.
Το αρχείο τους, μέχρι την ίδρυση της ΔΕΗ, εντοπίστηκε σε αποθηκευτικούς χώρους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού το 2006 - και αφού μέρος του είχε ήδη κλαπεί ή καταστραφεί - και έκτοτε ξεκίνησε μια επιχείρηση αποκατάστασης και ταξινόμησής του (φυλάσσεται σε κτίριο της ΔΕΗ στην οδό Εντισον της Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν και το πρώτο εργοστάσιο της παλαιάς ηλεκτρικής Εταιρείας).
«Το υλικό περιέχει τα αρχεία των πρώτων ηλεκτρικών εταιρειών που λειτούργησαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 1900 μέχρι το 1953. Το κοινό έργο που ανέπτυξαν οι διαδοχικές εταιρείες παραγωγής και εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη διαμόρφωσε έναν κατ' ουσία ενιαίο οργανισμό στον οποίο οφείλεται και το ενιαίο αρχείο» λεει στα «ΝΕΑ» η αρχειονόμος Φλώρα Αναστασίου που ανέλαβε την ταξινόμηση και παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης το πολύτιμο υλικό.
Το Ιστορικό Αρχείο αποτελείται από 1.520 φακέλους και διακρίνεται σε δύο υποσύνολα: Προσωπικό και Εταιρείες. Το πρώτο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της διοίκησης και των εργοστασίων, την πολιτική της εταιρείας απέναντι στο προσωπικό της ιδιωτικής και της κρατικής εκμετάλλευσης κ.λπ.
Ετσι ανακαλύπτουμε στοιχεία για την «προέλευση» των εργαζομένων: χαρακτηριστική είναι η παρουσία υπερπολλαπλάσιου αριθμού εργατών εβραϊκής και μουσουλμανικής καταγωγής στα πρώτα χρόνια, η σταδιακή μείωσή τους μετά την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό ιστό, η αύξηση των τουρκικής καταγωγής αλλά ελληνικής εθνικότητας μετά την έλευση των προσφύγων και η εξαφάνιση των εβραίων εργατών μετά το 1944. Αλλά και στοιχεία για τα ισχυρά εργασιακά σωματεία, τη συμμετοχή τους σε γενικές απεργίες, στα γεγονότα του Μάη του '36 (με τον ξεσηκωμό των καπνεργατών) και άλλων εργατικών κινητοποιήσεων, τις απολύσεις κ.λπ.
Χαρακτηριστική είναι και η καταγραφή στα αρχεία της αναγκαιότητας ίδρυσης (από την περίοδο της βελγικής εταιρείας) του πρώτου «συνεργείου ρευματοκλοπών» που κατά την οθωμανική κυριαρχία, τη γερμανική κατοχή, τον Εμφύλιο και την περίοδο της έλευσης προσφύγων είχε ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις. Καθώς οι κλοπές δεν αφορούσαν πια μόνο το ρεύμα αλλά και κάθε είδους υλικό των εργοστασίων: πετρέλαιο, σιδηρικά, πορσελάνινα εξαρτήματα κ.λπ.
Το αρχείο, που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, θα ενταχθεί στη συνέχεια στο Ιστορικό Αρχείο της Θεσσαλονίκης.
===============================
Λεηλασία
Κίνδυνος μπλακ άουτ στην Κέρκυρα από κλοπές στη ΔΕΗ
Στο σκοτάδι κινδυνεύει να βυθιστεί η βόρεια Κέρκυρα εξαιτίας της λεηλασίας από «κυνηγούς» χαλκού που άρπαξαν καλώδια και τις… μισές μπαταρίες από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στα Γαζάτικα. Ήταν η τρίτη εισβολή σε υποσταθμό μέσα σε δυο μήνες και η πιο σοβαρή, καθώς η ισχύς της τροφοδοσίας του υποσταθμού μειώθηκε σημαντικά!
Οι δράστες διέρρηξαν τη κύρια είσοδο και εισέβαλαν στον χώρο του κοντρόλ του υποσταθμού, από τον οποίο «σήκωσαν» 40 από τις συνολικά 80 μπαταρίες που τροφοδοτούν με ρεύμα τα μηχανήματα σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρεύματος. Μαζί, έκλεψαν μία κουλούρα συρματόσχοινου και μπάρες χαλκού βάρους περίπου 200 κιλών!
Οι αστυνομικοί του τμήματος Παλαιοκαστρίτσας που ερευνούν για τον εντοπισμό των δραστών, εκτιμούν ότι πρόκειται για τους ίδιους που εισέβαλαν σε άλλους δυο υποσταθμούς της ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο. Στον υποσταθμό Μεσογγής, είχαν κόψει το συρματόπλεγμα και είχαν μπει στον υποσταθμό ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα στον φράχτη, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί να έκλεψαν κάτι. Το ίδιο συνέβη και στον υποσταθμό Κέρκυρα 2, στην περιοχή «Αλεπού», που και από εκεί οι άγνωστοι εισβολείς έφυγαν με άδεια χέρια.
*** Αλλά και οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στο Αίγιο έγιναν στόχος «κυνηγού» χαλκού, που όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει. Οι άνδρες της Ασφάλειας έπιασαν επ’ αυτοφώρω στον Ελαιώνα Αιγιαλείας έναν 24χρονο Αλβανό τη στιγμή που είχε κόψει με σιδεροπρίονο οχτώ μέτρα καλωδίου χαλκού από το δίκτυο της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών- Πατρών! Ο νεαρός αλλοδαπός θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου, ενώ τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του ΟΣΕ.
===============================
Κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτός που προσέφυγε πρώτος κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ!
Ο Κεφαλλονίτης Αντώνης Αργυρός (δεξιά στη φωτογραφία μαζί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό) με την προσφυγή του ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ...
Στο λογαριασμό περιελάμβανε επιπρόσθετα το ποσό 832 ευρώ ως έκτακτο φόρο για διαμέρισμα που έχει στην κατοχή του ο δικηγόρος στην περιοχή των Αθηνών.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ. Μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία.
Πλέον, τελεί χρέη ως υπουργό Επικρατείας και εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Πικραμένου. Για να δούμε τι θα κάνει (όσο μπορεί, βέβαια).
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: