Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζονται ως βαρίδια.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ;
ΠΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ; 

Οι επιθέσεις σε βάρος της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν μας παραξενεύουν. Είναι γνωστό για ποιο λόγο γίνονται.

Εκείνο όμως που μας εκπλήσσει, είναι τα τυφλά χτυπήματα σε βάρος των εργαζομένων και η σπίλωσή τους.

Ένα ακόμα τέτοιο απαράδεκτο κτύπημα, ήταν το στημένο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αδέσμευτος Τύπος που ανέφερε ότι χορηγείται «επίδομα φαξ 580 € το μήνα στη ΔΕΗ» !!!

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με όλη τη δύναμη της φωνής της, διαψεύδει το δημοσίευμα αυτό ως παντελώς ανακριβές και εκφράζει την δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι, η εφημερίδα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν έκανε τον κόπο να διασταυρώσει την πληροφορία της, εκτός αν δεν βόλευε, αφού το δημοσίευμα ήταν παντελώς ανακριβές και εξυπηρετούσε άλλα συμφέροντα.

Τέλος, θυμίζουμε στον συντάκτη του άρθρου ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που είναι πρώτοι σε θανατηφόρα ατυχήματα στη χώρα, από το 2010 μέχρι σήμερα έχασαν (από τις μειώσεις στους μισθούς τους) 700 εκατ € !
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Η ΡΑΕ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΤΕ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ 
  Αγανάκτηση και αηδία προκαλεί για πολλοστή φορά η Διοίκηση της ΡΑΕ που εντελώς ξεδιάντροπα λειτουργεί ως η Φιλιππινέζα των ιδιωτών.
 Σε συνέχεια των δεκάδων απαράδεκτων αποφάσεων της σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού, (Αλχημεία στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ – Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους +10% - τελευταίο καταφύγιο – αβαντάρισμα των απατεώνων της ENERGA και της HELLAS POWER κ.α.) προχθές με την απόφαση της, η τιμή διάθεσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος (ΑτΕ) να είναι τα 42€/Mwh ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λειτουργώντας απροκάλυπτα υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας ΑτΕ.
 Η απόφαση αυτή, σε συνέχεια των όσων συμβαίνουν επί χρόνια, υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους και να προσθέτει έτσι δεκάδες εκατ. € ζημιά στη μεγάλη λίστα των πηγών αφαίμαξής της.
 Με την απόφαση της ΡΑΕ ένα είναι σίγουρο: Tα δεκάδες εκατ. € που θα ζημιωθεί η Επιχείρηση του Ελληνικού λαού αφού η τιμή που υποχρεώνεται να πουλά απέχει σχεδόν το διπλάσιο από το ανταγωνιστικό κόστος των 72,71€, κόστος που η ίδια η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει στα όρια της υψηλής τάσης θα τα φορτωθεί ο έλληνας καταναλωτής και μέσω νέων δυσβάσταχτων αυξήσεων.
 Αυξήσεων, που θα πάνε όπως και οι προηγούμενες όχι για να σταθεί στα πόδια της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αλλά για να φουσκώσουν ακόμα πιο πολύ τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους οι πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τελευταίες δυσβάστακτες αυξήσεις του 12,6% που επιβλήθηκαν στα τιμολόγια της ΔΕΗ (και που τόσο χρεώθηκε ως υπεύθυνη και κοινωνικά ανάλγητη στα μάτια της κοινής γνώμης), στην Επιχείρηση δεν πήγε παρά μόνο το 1,1%! Όλα τα υπόλοιπα πήγαν κυρίως για να καλυφθούν οι απώλειες από τις αρπαχτές των ιδιωτών και τις απαράδεκτες αποφάσεις της Πολιτείας σε βάρος της.
 Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ποτέ και κανείς επιχειρηματίας δεν μας έβαλε στην τσέπη του, στεντόρεια τη φωνή δηλώνουμε ότι οι κύριοι της ΡΑΕ θα μας βρουν μπροστά τους.
Η απόφαση τους να βάλουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει (γιατί αυτό θα συμβεί στο τέλος) για να κερδίζουν οι λίγοι και «εκλεκτοί», δεν θα περάσει έτσι.
Τέλος, καλούμε τον κύριο εισαγγελέα που καλά κάνει και ψάχνει εάν ήταν παράνομες ή όχι οι ΣΣΕ της ΓΕΝΟΠ ,να ψάξει - χωρίς να σταματήσει ο έλεγχος για εμάς - και το τι έγινε και η ΔΕΗ από 550 εκ. € κέρδη το 2010 πέρσι έκλεισε με 150 εκ. ζημιές. Ευθύνεται η Διοίκηση; Ευθύνεται η αύξηση του καυσίμου ; ή μήπως οι εγκληματικές αποφάσεις της ΡΑΕ, τα στημένα παιχνίδια σε βάρος της ΔΕΗ και οι απαράδεκτες αποφάσεις της Διοίκησης ;
Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Eισαγγελέα να ψάξει το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτό και ποιους υπηρετεί.
Εμείς πάντως δεν θα περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=================================
ΔΕΗ : Τι απαντά για καταβολή επιδόματος φαξ στους εργαζομένους
Διαψεύδει η ΔΕΗ σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εργαζόμενοι στην επιχείρηση εισπράττουν επίδομα φαξ.
«Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδω σημερινό, πλήρως αναληθές, δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας- και μάλιστα κάτω από πρωτοσέλιδο τίτλο για "επίδομα φαξ 580 ευρώ το μήνα στη ΔΕΗ"», αναφέρει ο διευθυντής Τύπου της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης, κάνοντας λόγο επίσης για «αποκύημα νοσηρής φαντασίας ή σκοπιμότητας».
«Αυτή η πλήρως ατεκμηρίωτη αναφορά», προσθέτει, «όχι μόνο δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα σε βάρος της φήμης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, αλλά και σε βάρος των αρκετών χιλιάδων εργαζομένων σ΄ αυτήν, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατες μειώσεις των αποδοχών τους. Συγκεκριμένα, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, το κόστος της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ για το 2012 έχει μειωθεί κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ (41%) σε σχέση με τη δαπάνη του 2009 ύψους 1.700 εκατ. ευρώ περίπου».
===============================
Πλήρη στήριξη στο μνημόνιο
Απέρριψε την πρόταση καταψήφισης του σχεδίου της ΣΣΕ, το οποίο αποδέχεται τους νόμους του μνημονίου για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων
Με τις ψήφους σύσσωμης της ΣΑΔ (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και ενός συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, καταψηφίστηκε στη προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ ΔΕΗ) η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) να απορριφθεί το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το σχέδιο έχουν συνδιαμορφώσει η διοίκηση της επιχείρησης με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) και προβλέπει την αποδοχή των μνημονιακών νόμων για μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και κατάργηση της μονιμότητας, η οποία επιτρέπει στην εργοδοσία να προχωρήσει σε όσες απολύσεις θέλει.
Η προχθεσινή συνεδρίαση έγινε προκειμένου η ΕΤΕ να πάρει θέση για το σχέδιο της ΣΣΕ και να την παρουσιάσει - όπως και τα άλλα σωματεία - στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ που ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες.
Αρχικά ΣΑΔ και ΠΑΣΚΕ προσπάθησαν, με διάφορες υπεκφυγές και προσχήματα, να εμποδίσουν ακόμα και να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», ώστε να μην αναγκαστούν να πάρουν θέση. Ισχυρίστηκαν ότι δε χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία και πως η ΕΤΕ μπορεί στη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ να παρουσιάσει απλώς τα σημεία με τα οποία διαφωνεί. Παρά τις προσπάθειές τους η ψηφοφορία έγινε και αποκαλύφθηκαν.
Να σημειωθεί ότι οι όποιες διαφωνίες διατύπωσαν ΣΑΔ και ΠΑΣΚΕ με το σχέδιο δεν αφορούσαν στην ουσία του (μείωση μισθών - απολύσεις). Επίσης η ΣΑΔ εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί βάση για συζήτηση με την εργοδοσία.
Στη ψηφοφορία ήταν παρόντα τα 30 από τα 31 μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ. Ελειπε ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ. Την πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» υπερψήφισαν 14 μέλη του ΔΣ. Τα τέσσερα μέλη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», τα οκτώ από τα εννέα μέλη της ΔΑΚΕ, το ένα μέλος της «ΑΣΣΕ» και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ.
Την πρόταση καταψήφισαν τα τρία μέλη της ΣΑΔ και 12 μέλη της ΠΑΣΚΕ.
=================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανοίκεια επίθεση κατά της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους της επίθεσης κατά της ΕΤΕ/ΔΕΗ προκαλούν τόσο οι σημερινές δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα όσο και δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».
Με μια ισοπεδωτικού χαρακτήρα λογική το ΚΚΕ εμφανίζει την ΕΤΕ/ΔΕΗ ως συνδικάτο που αποδέχεται το Μνημόνιο και αγνοεί τη δράση του σωματείου μας στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Δυστυχώς για το ΚΚΕ αλλά και τους συναδέλφους μας στο ΠΑΜΕ με τους οποίους μαζί συμμετείχαμε σε αρκετές κινητοποιήσεις, η αλήθεια είναι διαφορετική και ακόμη χειρότερα αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ/ΔΕΗ) εξέφρασε έμπρακτα την αντίθεσή της στους βάρβαρους και αντεργατικούς νόμους του Μνημονίου με απεργίες, συλλαλητήρια και καταλήψεις και πρωτοστάτησε στον αγώνα που δόθηκε από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ κατά του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (χαράτσι).
Αποτέλεσμα αυτής της σταθερής στάσης είναι και το γεγονός ότι οχτώ μέλη της ΕΤΕ/ΔΕΗ μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της αλλά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διώκονται δικαστικά (ουσιαστικά βρίσκονται υπό ομηρία) για την κατάληψη στο κτίριο Πληροφορικής της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων.
Σε ότι αφορά στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ, θέμα της οποίας ήταν η υπογραφή της νέας ΣΣΕ, υπήρχε κατ΄ αρχήν η ομόφωνη απόφαση των 30 μελών του ΔΣ (και των συναδέλφων της Αγωνιστικής Συνεργασίας που πρόσκειται στο ΚΚΕ) για την αναγκαιότητα υπογραφής της Σύμβασης.
Στο Σώμα τέθηκαν δυο προτάσεις. Μια της Αγωνιστικής Συνεργασίας που απέρριπτε συνολικά το υπό διαβούλευση κείμενο της νέας ΣΣΕ και μια πρόταση που κατέθεσαν μέλη του προεδρείου της ΕΤΕ/ΔΕΗ και υποστήριζε την υπογραφή Σύμβασης με δυο βασικές προϋποθέσεις:
 Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή μειώσεων στις αποδοχές, η οποία και τελικά έγινε δεκτή. Τελεία και παύλα.
Κατανοούμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε, ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, από συγκεκριμένα και ισχυρά συμφέροντα αλλά μας προβληματίζει η στάση του ΚΚΕ τη στιγμή που οι Έλληνες εργαζόμενοι απαιτούν την συνένωση όλων των δυνάμεων για να αποκρούσουν τις βάρβαρες επιθέσεις της τρόικας στα εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ


=================================
ΔΕΗ: Κέρδη € 7,7 εκατ. για το α΄ τρίμηνο προβλέπει η IBG
Στα € 7,7 εκατ. τοποθετεί τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της ΔΕΗ η Eπενδυτική Τράπεζα Ελλάδας, σε έκθεση της με ημερομηνία 24 Μαϊου.
Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα κέρδη τριμήνου του προηγούμενου έτους ήταν € 93 εκατ.
Στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "hold" και τιμή-στόχο € 5,90.
Τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα € 232 εκατ., από 328 εκατ. το Q1 του 2011.
Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα € 1,57 δισ., αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης στα τιμολόγια, της ισχυρής ζήτησης τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και της επιστροφή πελατών μετά την ανάκληση των αδειών των δύο ιδιωτικών εταιρειών.
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, η Eπενδυτική Τράπεζα Ελλάδας εκτιμά ότι οι δαπάνες για καύσιμα και αγορά ενέργειας θα αυξηθούν κατά 75% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα € 785 εκατ.
Τα αποτελέσματα της επιχείρησης θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαϊου.
=============================

ΡΑΕ: Έλεγχος ανά παραγωγική μονάδα της ΔΕΗ

του Μιχάλη Καϊταντζίδη


Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μπαίνουν τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να δικαιολογήσει τα συγκριτικά υψηλά κόστη που εμφανίζει στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτες, φυσικό αέριο κ.ά.
Αυτό προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε η Αρχή για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αλουμίνιο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι με την απόφαση αυτήν η ΡΑΕ ανατέμνει τον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής, αποδεχόμενη ότι η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά και η μονοπωλιακή πρόσβαση σε φθηνές πηγές ενέργειας δεν λειτουργούν υπέρ της εθνικής οικονομίας, ενώ ασκούνται καταχρηστικές πολιτικές.

Έτσι, με αφορμή και την εξέταση της καταγγελίας της Αλουμίνιον, που ζητούσε από τη ΡΑΕ να προσδιορίσει προσωρινή τιμή ηλεκτρικού, η Αρχή μέσα στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρει ότι «προτίθεται να προχωρήσει σε λεπτομερή κοστολογικό έλεγχο και σύγκριση του κόστους παραγωγής κάθε μιας από τις μονάδες παραγωγής της (σ.σ.: ΔΕΗ), σε σχέση με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρημάτων που έχει καταθέσει το Αλουμίνιο περιλαμβάνεται η μελέτη που είχε αναθέσει η ΔΕΗ στη διεθνή εξειδικευμένη εταιρία Booz Allen Hamilton για τη συγκριτική αποτίμηση της απόδοσης της επιχείρησης.
Σύμφωνα με αυτήν, η ΔΕΗ «έχει απόκλιση αποδοτικότητας κατά προσέγγιση 750 εκατ. ευρώ ετησίως σε σύγκριση με ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Η εν λόγω απόκλιση στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής μεταφράζεται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ ετησίως στο κόστος των ορυχείων και άνω των 200 εκατ. ευρώ στο κόστος παραγωγής».
Επίσης, το Αλουμίνιο επικαλείται και την πλέον πρόσφατη μελέτη της εταιρίας McKinsey & Company για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με αυτήν, «το συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα μας είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος αναφοράς για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαφορά στο κόστος καυσίμου (ήτοι κόστος ορυχείων) και εν μέρει στο μεταβλητό λειτουργικό κόστος (εργατικό).

Έτσι, τονίζεται, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το οριακό κόστος που δηλώνει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές της μονάδες «είναι αδικαιολόγητα υπέρμετρο, ήτοι διπλάσιο σε σύγκριση με το κόστος αναφοράς». Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη το μέσο κόστος ανέρχεται σε 15 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), ενώ το αντίστοιχο κόστος της ΔΕΗ δηλώνεται από την ίδια στα... 35 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Αντιαναπτυξιακή τιμολόγηση

Σε ό,τι αφορά τα θέματα τιμολόγησης του ηλεκτρικού που καταναλώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (κυρίως εξαγωγικές), η απόφαση της ΡΑΕ τεκμηριώνει την άποψη ότι η προσέγγιση της ΔΕΗ στο θέμα είναι εντόνως αντιαναπτυξιακή.

Επιπλέον, μιλά και για την άσκηση καταχρηστικής συμπεριφοράς εκ μέρους της ΔΕΗ, η οποία, εκτός των άλλων, προκύπτει και από την έλλειψη στοιχειώδους ανταγωνισμού σε μεγάλο μέρος της αγοράς παραγωγής, δηλαδή την επιμέρους αγορά των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, που δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του πραγματικού ή του αποτελεσματικού κόστους των μονάδων αυτών.

«Η έλλειψη οποιουδήποτε ανταγωνισμού στο κρίσιμο αυτό τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μεταφέρει μέρος της υφιστάμενης κοστολογικής 'αναποτελεσματικότητας' (δηλαδή της μη βέλτιστης απόδοσής της) στην αγορά, υποχρεώνοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να φέρει το βάρος αυτό».

Τέλος, προκειμένου να στηρίξει την άποψη για την ανάγκη διαφορετικής τιμολόγησης ηλεκτρικού, ανά είδος δραστηριότητας, η ΡΑΕ επικαλείται την οδηγία 72/2009 της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία στις αγορές ενέργειας κατάλληλα τιμολογιακά κίνητρα θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων, μέσω της μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας που παράγεται από τη χρήση των πόρων αυτών.

«Συνεπώς», τονίζεται, «η διαφοροποίηση της τιμολόγησης μεταξύ των κατηγοριών καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με το μακροχρόνιο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κάθε κατηγορία καταναλωτή δημιουργεί, είναι θεμιτή».
============================
«Η Ρ.Α.Ε. ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ»

Είναι γνωστό, ότι η «ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας», με την λειτουργία της όχι μόνο δεν εκτελεί τα καθήκοντά της ανεπηρέαστα, αλλά αποτελεί το πλέον αβανταδόρικο όργανο υπέρ των Ιδιωτικών συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα,
Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. να κάνει δεκτό το αίτημά της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», - είχε προηγηθεί για την χαλυβουργία - για προσωρινή τιμολόγηση του Ηλεκτρικού ρεύματος στα  42€/MWh από τα 82€/MWh που είναι σήμερα μέχρι την οριστική διαιτησία, αποκαλύπτεται περίτρανα ο ρόλος της και το παιχνίδι που παίζει με σημαδεμένη τράπουλα υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδας, συμφερόντων Μυτιληναίου.
Μια τέτοια απόφαση, αποτελεί προνομιακή τιμή διάθεσης της Η.Ε. στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μια τέτοια τιμή απέχει κατά πολύ από το μέσο ανταγωνιστικό κόστος της ΔΕΗ (72,71 € την

MWh), όπου «ω του θαύματος», η ΡΑΕ έχει εγκρίνει.
Η απόφαση ανατρέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο η ίδια η ΡΑΕ έχει θεσπίσει, ενώ ανερυθρίαστα εγκαινιάζει νέο καθεστώς στην προοπτική να θησαυρίζουν οι βιομηχανίες και να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ.
Πρόκειται για τα γνωστά εγκλήματα που έχει κάνει διαχρονικά αυτή η ανεξάρτητη αρχή σε βάρος της ΔΕΗ, ενώ δεν διστάζει να δείξει την εύνοιά της, στο γνωστό επιχειρηματία τόσο στην περίπτωση αυτή, αλλά και στον αποχαρακτηρισμό της άδειας του Αλουμινίου της Ελλάδος από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό.


Γιατί δεν παίρνει άραγε τέτοιες ρηξικέλευθες αποφάσεις για τα γνωστά χρέη που οφείλει – πάνω από 80 εκατ. – στη ΔΕΗ, παρά τους διακανονισμούς του που έκαναν και παρά το κούρεμα που του έγινε στα χρέη, όπου με αυταρχισμό ο ίδιος ο επιχειρηματίας επέβαλε έχοντας την εύνοια της Ρ.Α.Ε. και του αρμόδιου υπουργείου;
 Γιατί άραγε ο κύριος Παπακωνσταντίνου, όταν ήταν υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, έκανε φωτογραφική διάταξη σε νόμο η οποία δίνει το δικαίωμα στο Αλουμίνιο της Ελλάδος να πουλά Η.Ε. όλες τις ώρες στο ηλεκτρικό σύστημα και να αποπληρώνεται ως Α.Π.Ε., επειδή παράγει ηλεκτρισμό και θερμότητα (ΣΗΘΥΑ);
Άραγε η ΔΕΗ, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τέτοιες μονάδες που παράγουν τα ίδια αγαθά;
Καλούμε την ευνομούμενη πολιτεία που υπηρετεί τους νόμους, να παρέμβει στην προκλητική απόφαση της Ρ.Α.Ε., πριν χρεοκοπήσουν την ΔΕΗ, οι «ακηδεμόνευτοι λειτουργοί» και οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες παραγωγοί.
Δηλώνουμε ότι το Σ.Κ. δεν θα ανεχθεί τέτοια εγκλήματα που διαπράττουν οργανωμένα συμφέροντα  που δρουν στην ενέργεια και λυμαίνονται την ΔΕΗ και τους καταναλωτές.
============================

=====================================
ΠΡΟΣ:  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ





Σχετικά με την πρόταση που μας καταθέσατε στις 21/5 για ΣΣΕ το Δ.Σ. του ΣΕΠ/ΔΕΗ αποφάσισε στις 22/5 ομόφωνα τα παρακάτω:

Η παραμονή του άρθρου 35, που αφορά την «κατάργηση θέσης είτε για λόγους αναδιοργάνωσης είτε για λόγους οικονομοτεχνικούς» δεν αποτελεί βάση συζήτησης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η μετονομασία. του όρου της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δηλ. της απόλυσης (όπως αναφερόταν στις προηγούμενες 2 προτάσεις), σε κατάργηση θέσης και η αλλαγή των διατηρητέων μισθωτών σε αξιοποιητέους δεν αναιρεί τις ενστάσεις που σας έχουμε καταθέσει για το άρθρο αυτό με την από 19/4/2012 επιστολή μας.

Επίσης στο ίδιο άρθρο παρ.4 συνδέεται η νόμιμη αποζημίωση με το εφάπαξ που ενδέχεται να αποδυναμώσει τη διαχρονική μας διεκδίκηση της αποζημίωσης ενώ στην παρ.5 ο απολυόμενος και δυνητικά επαναπροσλαμβανόμενος υποχρεώνεται στην επιστροφή και μάλιστα έντοκα !!! της αποζημίωσης.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη σχεδόν εμμονική υπεράσπιση του περιεχομένου του άρθρου αυτού ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία της πολιτικής ρευστότητας και την αμαχητί συναίνεση μας στο ενδεχόμενο των μαζικών απολύσεων και την επί της ουσίας αποδοχή της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ή πωλήσεις μονάδων.

Αντιπροτείνουμε την αντικατάστασή του με την παρακάτω διατύπωση:

«Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η εταιρεία δεσμεύεται να μην προσφύγει σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας εν γένει του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους»

Σε κάθε περίπτωση δεν  παρέχουμε εξουσιοδότηση υπογραφής ΣΣΕ που περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο συναινούμε σε απολύσεις.

Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά με περιεχόμενο που δεν θα αντιστρατεύεται αλλά αντίθετα, θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στη δουλειά. Οτιδήποτε πίσω από αυτό αποδυναμώνει τους εργαζόμενους, την ίδια την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους την επόμενη κιόλας μέρα.

Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει αναφορά για τους αποσπασμένους συναδέλφους μας στα Ασφαλιστικά Ταμεία για τους οποίους είχε υπογραφεί ειδική ΣΣΕ μετά τη διάλυση του ΟΑΠ-ΔΕΗ και τη μεταφορά τους σε ΙΚΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ.

Τέλος η διατύπωση για τις συνδικαλιστικές άδειες που εφαρμόζονται αναλογικά για κάθε εταιρεία είναι η χειρότερη που έχουμε δει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε Συλλόγους που έχουν εκλεγμένα μέλη τα οποία εργάζονται στις θυγατρικές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ ότι θα δοθεί λύση στο θέμα αυτό. Η διατύπωση της ρύθμισης αυτής όχι μόνο δε δίνει λύση αλλά ενδέχεται να ενισχύσει τις συζητήσεις και το ενδεχόμενο δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων στις θυγατρικές, που δεν αποτελεί επί του παρόντος επιλογή του συνδικαλιστικού κινήματος.



ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                       Ι. ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ                                             Ε. ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗ
==================================
ΔΑΚΕ:Δεν συμμετέχουμε σε καμία μορφή διαλόγου, εάν πρώτα δεν καταργηθούν οι επαίσχυντοι νόμοι που διαλύουν τους εργαζόμενους


Έπειτα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημέρων, αποδεικνύεται ότι η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, που προκλήθηκε από τον τέως Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, σε σχέση με τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της περαιτέρω ελαστικοποίησης μορφών απασχόλησης, ήταν τελικά αιτήματα κάποιων εργοδοτικών οργανώσεων και όχι της Τρόϊκα.
Εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι η ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΣΕΕ- Εργοδοτικών οργανώσεων δεν ελήφθη υπ’ όψιν της Κυβέρνησης Ειδικού σκοπού και νομοθετήθηκαν τα τρία από τα τέσσερα αιτήματα εις βάρος των εργαζομένων, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόσκληση του ΣΕΒ για …διάλογο με τη ΓΣΕΕ αποσκοπεί μόνο στο να αλλάξει με κοινή συμφωνία ή νέα νομοθετική παρέμβαση ότι απέμεινε και δεν νομοθετήθηκε.
Σ’ ότι αφορά την θέση του ΣΕΒ για την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της Μετενέργειας όπως ίσχυε προηγουμένως, δηλαδή στο σύνολό της, καθώς και την πρόταση του υπηρεσιακού Υπουργού κ. Ρουπακιώτη, είναι αυτονόητο ότι μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως αυτονόητη θεωρούμε την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κοινή θέση και πρόταση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και στις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων οι οποίοι συμφωνούν για πάγωμα και κατάργηση μετά τις εκλογές αυτών των διατάξεων.
Ως εκ τούτου και επειδή πιστεύουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να παίξουν για μια ακόμη φορά, πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια ενόψει των νέων εκλογών εις βάρος των εργαζομένων, η ΔΑΚΕ παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία της για διάλογο στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, δεν θα συμμετέχει σε καμία μορφή διαλόγου, εάν πρώτα δεν καταργηθούν οι επαίσχυντοι νόμοι που διαλύουν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.
Αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες όλων ( πολιτικές, κομματικές κ.α) για εφαρμογή των όρων του μνημονίου, αλλά σ’ ότι μας αφορά δεν πρόκειται να είμαστε αυτοί που θα προχωρήσουμε σε συζήτηση για υλοποίηση των παραγράφων 28 & 29 καθώς και του κεφαλαίου 4 που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, πολύ απλά γιατί δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στο “ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ” που συντελείται.
Σ΄ ότι αφορά τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων εάν πράγματι πιστεύουν αυτά που λένε, τους καλούμε το ΔΥΝΑΤΑΙ του επαίσχυντου νόμου να το χρησιμοποιήσουν προς όφελος των εργαζομένων και όχι για δικό τους όφελος!!!
Ίσως αυτό να είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να αποδείξουν ότι αυτά που λένε τα εννοούν και δεν είναι προσχηματικά!
Σε κάθε περίπτωση η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται ΑΡΝΕΙΤΑΙ να “παίξει” στα προεκλογικά αυτά παιχνίδια και αρνείται να συμμετέχει σε συζήτηση για ενδεχόμενη κατάργηση “ευγενών” συμβάσεων που ζητάει ο ΣΕΒ, σεβόμενοι τις ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις.
=================================
ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΜΑΪ́ΟΥ 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε από την Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού στις 15 Μαΐου 2012 αποτελείται από τους συναδέλφους:
ΑΔΑΜ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΓΡΥΛΛΑΚΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ, ΓΚΕΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟ, ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΝΗ και ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.
Αναπληρωματικά μέλη: ΚΑΙΝΙΧ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΦΩΤΕΙΝΑΤΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ.
Συνήλθε και συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:
Αντιπρόεδρος: Αδάμ Ελευθέριος
Μέλη : Καλοφωλιάς Παναγιώτης
Γρυλλάκης Αυγουστίνος
Γκέκας Ευάγγελος
Κοσσυβάκη Ελένη
Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού του Συνεταιρισμού αποφάσισε:
1) Οι εκλογές θα διεξαχθούν 11 και 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 (Δευτέρα και Τρίτη) για τα όργανα:
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
2) Αιτήσεις υποψηφιότητας γίνονται δεκτές μέχρι Τετάρτη 30 Μαϊου και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού (Γραβιάς 8, 5ος όροφος) κάθε εργάσιμη ημέρα από 09.00 έως 14.00
Οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Οι υποψήφιοι του κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από το τριπλάσιο του αριθμού των οργάνων (48 για το Δ.Σ. και 15 για Ε.Σ.).
Όσον αφορά τις Τοπικές Επιτροπές Διεύθυνσης, ισχύει ότι προβλέπει το άρθρο 24 του καταστατικού.
Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση υποψηφιότητας:
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ– ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΥ – ΑΜ/ΔΕΗ – ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΤΗΛΕΦΩΝΟ, και η αίτηση θα απευθύνεται προς την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε.Η.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2130163100–2130163191, FAX 2103807515- 2130163179.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: