Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Σοβαρότατες ταμειακές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, και κινδυνεύει με «στάση πληρωμών» προς τράπεζες, προμηθευτές, εργολάβους αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο.


Έκτακτες διεργασίες για τον Σπάρτακο μπροστά στο καμπανάκι που κρούει το θέμα της ΕΣΣΕ

Σε έκτακτες διαδικασίες και ανάλογο προγραμματισμό οδηγούν το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ οι εξελίξεις από τη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (σχετικά με την ΕΣΣΕ), στο πλαίσιο της οποίας για μια ακόμα φορά εκφράστηκε η εντονότατη αντίδραση και διαφοροποίηση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ως προς το περιεχόμενο της Επιχειρησιακής Σύμβασης.

Με οριακή πλειοψηφία (μόλις 16 μελών), η ΓΕΝΟΠ έλαβε απόφαση για την υπογραφή σύμβασης, στη βάση ενός κειμένου με το οποίο διαφωνεί κατηγορηματικά το σύνολο των Σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε  Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία.

Τα όσα πλέον διακυβεύονται δεν επιτρέπουν στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ να σταματήσει τον αγώνα που δίνει υπέρ των εργαζομένων και υπέρ του να διασφαλιστούν τα όσα έχουν κατακτηθεί.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, το πρωί της Κυριακής 27 Μαΐου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ΓΕΝΟΠ.

===============================
ΔΕΗ: Αντιμέτωπη με «στάση πληρωμών»
Σε απελπιστικό σημείο βρίσκονται τα οικονομικά της ΔΕΗ, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζανιά.
Σοβαρότατες ταμειακές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, και κινδυνεύει με «στάση πληρωμών» προς τράπεζες, προμηθευτές, εργολάβους αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο.
Περιγράφοντας την κατάσταση στον κ. Ζανιά, ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια, που λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Μάλιστα, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο το χαράτσι των ακινήτων, ύψους 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει διακρατήσει. Από την πλευρά του, το Δημόσιο έχει οφειλές προς την επιχείρηση που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί να αποπληρώσει λόγω της δραματικής υστέρησης των εσόδων.
Την ίδια ώρα, καθυστερεί η είσπραξη δανείων 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εκφράζει φόβους για την κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ θα δυσκολευτεί πολύ να καταβάλει στο δημόσιο τα 260 εκατ. ευρώ του χαρατσιού, που έχει εισπράξει από τους καταναλωτές ήδη από τις αρχές του έτους. Επίσης, η επιχείρηση δηλώνει αδυναμία στην εξεύρεση κεφαλαίων κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, λόγω της μειωμένης ρευστότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
=============================
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αδειάζουν τα ταμεία της ΔΕΗ
Σε δεινή οικονομική θέση από άποψη ρευστότητας βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που παρουσίασε στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, η διοίκηση της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέπτυξε έντονο προβληματισμό για τις πιέσεις που ασκούνται στη ρευστότητα της επιχείρησης, εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι εγκεκριμένα δάνεια ύψους 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, λόγω της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, η επιχείρηση δηλώνει αδυναμία να βρει κεφάλαια κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ενώ, επίσης έως το τέλος του επόμενου μήνα, οφείλει να αποδώσει στο Δημόσιο 260 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τα οποία έχει διακρατήσει.
Στον αντίποδα, οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά η απόδοσή τους στη ΔΕΗ φαίνεται να είναι αδύνατη, λόγω της δραματικής υστέρησης στα έσοδα.
==================================
Περιστέρης: Οι στρεβλώσεις πνίγουν την ηλεκτρική αγορά αλλά και τη ΔΕΗ!
Τις θετικές προοπτικές και την μελλοντική επενδυτική στρατηγική της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρουσίασε στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία άνω του 75%, η Διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 350 MW, στην Ελλάδα (240 MW) και το εξωτερικό (80 MW στην Πολωνία και 30 MW στη  Βουλγαρία), ενώ επιπλέον 383 MW είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης, «παρά τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος κι υπολογίζουμε ότι τόσο φέτος όσο και το 2013 η εταιρεία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».
Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση στην διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών συνολικού ύψους 337 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων:
-          133 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα εντός Ελλάδας
-          148 εκατ. ευρώ αφορούν στο έργο των ΗΠΑ
-          56 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα της Πολωνίας
Αναφορικά με την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στις ΗΠΑ, τονίστηκε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσει σταδιακά η έναρξη λειτουργίας των πρώτων αιολικών πάρκων.
Απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσαν οι μέτοχοι της εταιρείας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει ουσιαστικός ενεργειακός σχεδιασμός για το μέλλον, ενώ ακόμα και τα κατεπείγοντα τρέχοντα προβλήματα της αγοράς ενέργειας είτε δεν αντιμετωπίζονται, είτε αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και με βάση κυρίως πολιτικά κι όχι οικονομικά κριτήρια». Όπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης, «η αγορά ενέργειας συνεχίζει να λειτουργεί με έναν απολύτως στρεβλό τρόπο που οδηγεί διαρκώς σε διεύρυνση των ελλειμμάτων της, ενώ έχει ως αποτέλεσμα και την απαξίωση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, της ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μία πανίσχυρη εταιρεία όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αγορά ενέργειας είναι ελλειμματική διότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος υπολείπονται του πραγματικού κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και η υλοποίηση των αποφάσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έχει καθυστερήσει, οδηγώντας σε ασφυξία την αγορά. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο παραλογισμός με το λεγόμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται με αυτή τη στρεβλή ονομασία παρά το γεγονός ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ΑΠΕ».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία το 2011 εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις 76,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 28,9% σε σχέση με το 2010), λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 32,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 53,4%), κέρδη προ φόρων 20,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 21,9%) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 14,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 53,4%).
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η διανομή καθαρού πληρωτέου μερίσματος 0,048268 ευρώ ανά μετοχή, όπως και η επιστροφή κεφαλαίου για τον μέτοχο ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά σε κάθε μέτοχο αναλογεί καθαρό πληρωτέο ποσό περίπου 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ακύρωση 5.220.000 εκ των ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία και η έκδοση 5.205.670 νέων μετοχών και η δωρεάν  διανομή τους  στους μετόχους σε αναλογία μία (1) νέα για κάθε 20 παλαιές.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον δύο μήνες μετά την χορήγηση των απαραίτητων εγκρίσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Γ. Περιστέρη, το μέρισμα μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου πλησιάζει τα 10 λεπτά ανά μετοχή –με την αφαίρεση των φόρων 9,5 λεπτά – και αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 10% λόγω «της απαράδεκτα χαμηλής τιμής της μετοχής».
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης ανέφερε ότι η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από τα έργα σε λειτουργία και τόνισε ότι το 2012 θα είναι έτος σταθμός καθώς υπάρχουν πολλά έργα υπό κατασκευή που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, ενώ η μεγάλη ρευστότητα της εταιρείας της επιτρέπει να προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της ΤΕΝΕΡΓ είναι 167 εκατ. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της μετοχής να φθάνει περίπου τα 105 εκατ. ευρώ.
========================
Eurostat: Μικρότερη του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου η Αύξηση της Τιμής του Ηλεκτρικού στην Ελλάδα

Αύξηση 6,3% στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και 12,6% στις τιμές φυσικού αερίου σημειώθηκε, κατά μέσον όρο, στα νοικοκυριά της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Το ίδιο διάστημα, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 2,2%.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Φινλανδία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ δεύτερου εξαμήνου 2010 και δεύτερου εξαμήνου 2011, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά, διαμορφώθηκε στα 12,4 ευρώ ανά 100 kWh (κιλοβατώρα), έναντι 18,4 ευρώ ανά 100 kWh στην ΕΕ.
Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 13,5 PPS ανά 100 kWh, έναντι 18,4 PPS ανά 100 kWh στην ΕΕ.
Οι υψηλότερες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, σημειώθηκαν στη Λετονία (27%), στην Κύπρο (19%), στην Ισπανία και στη Μ. Βρετανία (12%).
Μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν μόνο στο Λουξεμβούργο (-5%), ενώ στη Λιθουανία, τη Μάλτα και τη Φινλανδία οι τιμές παρέμειναν σταθερές.
Οι χαμηλότερες τιμές ανά 100 kWh, εκπεφρασμένες σε ευρώ, σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (8,7 ευρώ), στην Εσθονία (10,4 ευρώ) και στη Ρουμανία (10,9 ευρώ).
Οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία (29,8 ευρώ ), στη Γερμανία (25,3 ευρώ), στην Κύπρο (24,6 ευρώ) και στο Βέλγιο (21,2 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ανά 100 kWh, εκπεφρασμένες σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), οι χαμηλότερες καταγράφηκαν στη Φιλανδία (11,4 PPS), στη Γαλλία (12.6) και στην Ελλάδα (13,5).
Οι υψηλότερες τιμές διαμορφώθηκαν στην Κύπρο (26,7), στην Ουγγαρία (26,4), στη Σλοβακία (24,9) και στη Γερμανία (24,2).
Εξάλλου, οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ διαμορφώθηκαν στην Εσθονία (4,4), στη Λετονία (4,6) και στη Βουλγαρία (4,7), ενώ οι υψηλότερες στη Σουηδία (11,7), στη Δανία (10,9) και στην Ιταλία (8,8).
Η μέση τιμή φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι 6,4 ευρώ ανά 100 kWh.
Τέλος, εκπεφρασμένες σε τιμές αγοραστικής δύναμης (PPS), οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (4,8), στη Μ. Βρετανία (5,2), στη Ρουμανία (5,4), στην Ιρλανδία και τη Γαλλία (5,7), ενώ οι υψηλότερες στη Βουλγαρία (10,1), στην Ουγγαρία (9,7) και στη Σλοβενία (9,6).
==============================
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V2J3GgjCEpE#!

Δεν υπάρχουν σχόλια: