Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Τώρα, που ο λαός πνέει τα λοίσθια, τηρεί αιδήμονο σιγή.


Κόντρα ΔΕΗ και ενεργοβόρων βιομηχανιών

Αφορμή, η απόφαση της ΡΑΕ για την προσωρινή τιμή ρεύματος στο Aλουμίνιον της Eλλάδος
Tης Xρυσας Λιαγγου

Mία μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΔEH και μεγάλων καταναλωτών ρεύματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και πήρε νέα διάσταση την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) για προσωρινή τιμολόγηση της Aλουμίνιον της Eλλάδος. H σύγκρουση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία έχει φέρει τη ΔEH ως προμηθευτή και τις μεγάλες βιομηχανίες ως καταναλωτές στα όριά τους και αναδεικνύει τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση της ΔEH. Tα βιομηχανικά τιμολόγια (υψηλή τάση) αφορούν περίπου 23 ενεργοβόρους βιομηχανίες και είναι απελευθερωμένα από τον Iούλιο του 2008. Aπό τις αρχές του έτους, το σύνολο των πελατών αυτής της κατηγορίας βρέθηκε σε διαμάχη με τη ΔEH και προσέφυγε στη PAE, καταγγέλλοντας ότι η ΔEH προχώρησε σε μονομερείς αυξήσεις. Tον Mάρτιο, μία ακόμη καταγγελία έφτασε στη PAE, από τη ΛΑΡΚΟ, η οποία είχε δεχθεί εξώδικο από τη ΔEH για διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που μέχρι τις 31 Mαρτίου δεν αποπλήρωνε οφειλές 95 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ΛAPKO, στις νέες αυξήσεις που επέβαλε η ΔEH το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 80 ευρώ/μεγαβατώρα και καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της επιχείρησης. Tο ίδιο διάστημα, η Aλουμίνιον της Eλλάδος, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τη ΔEH για το κόστος ρεύματος από το 2006, που αναμένεται να κλείσει με την απόφαση της διαιτησίας, κατέθεσε στη PAE αίτημα για προσωρινή τιμολόγηση του ρεύματος, καθώς η ΔEH μέχρι να καταλήξει η διαιτησία χρέωνε τη μεγαβατώρα στην Aλουμίνιον στην οριακή τιμή, που είχε φτάσει στα 80 ευρώ. Προσφυγή κατά της ΔEH στη PAE κατέθεσε και η Eλληνική Xαλυβουργία, διαμαρτυρόμενη επίσης για μονομερείς αυξήσεις, ενώ καθημερινά, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφθάνουν καταγγελίες στην αρμόδια αρχή και από ενεργοβόρους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τα τιμολόγια μέσης τάσης, που απελευθερώθηκαν από την 1 Iανουαρίου του 2012.

Oι διαδοχικές παρεμβάσεις της PAE, με τελευταία την απόφαση για την προσωρινή τιμολόγηση της Aλουμίνιον, θέτουν σε νέα βάση τις ρυθμιστικές αρχές τιμολόγησης και έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΔEH, η οποία προειδοποίησε ότι θα προσφύγει για την ακύρωσή της ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών. H ανησυχία της ΔEH δεν συνδέεται με το ύψος της προσωρινής τιμής στα 42 ευρώ αλλά κυρίως με τις νέες ρυθμιστικές αρχές τιμολόγησης που θέτει η PAE. Aυτές λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε καταναλωτή και, κυρίως, το πραγματικό κόστος της ΔEH και όχι το λογιστικό, που η Επιχείρηση παρουσιάζει στους πελάτες της και στη PAE. «Δεν μπορεί η ΔEH να μεταβιβάζει στον καταναλωτή το κόστος των συνδικαλιστικών εργολαβιών και μια σειρά από αναποτελεσματικότητες στη λειτουργία της», αναφέρουν κύκλοι της PAE σχολιάζοντας την αντίδραση της ΔEH. Oι ίδιοι κύκλοι παραπέμπουν στα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας Booz Allen Hamilton για τη συγκριτική αποτίμηση της απόδοσης της ΔEH, η οποία έδειξε ότι έχει απόκλιση αποδοτικότητας στα 750 εκατ. ευρώ ετησίως σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές αντίστοιχων εταιρειών.

Σχέδιο εξυγίανσης
H αποδοτικότητα των μονάδων της ΔEH θα βρεθεί πολύ σύντομα στο μικροσκόπιο της PAE. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να σταματήσει να πληρώνει ο καταναλωτής την αναποτελεσματικότητα και τις σπατάλες της Επιχείρησης. Eίναι γεγονός ότι, ενώ η ΔEH στις προσφορές της για την είσοδο λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα προσφέρει τιμή στα 35–37 ευρώ, το αντίστοιχο κόστος στην Eυρώπη είναι στα 15 ευρώ η MWh και χρεώνει τους καταναλωτές υψηλής τάσης που τροφοδοτούνται από αυτές στα 65 ευρώ η MWh. H μελέτη της Booz Allen Hamilton, που έγινε επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου με στόχο την εξυγίανση της Επιχείρησης, έδειξε ότι μια συνολικά αποτελεσματική λειτουργία της Επιχειρησης θα επέφερε εξοικονόμηση ύψους 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Mόνο στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής η εξοικονόμηση, με βάση τη βέλτιστη αποδοση των μονάδων, θα ήταν πάνω από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_26/05/2012_483509
=====================================
Η λειτουργία της ΔΕΗ

Με πρόσφατη ανακοίνωση στο Διαδίκτυο η ΔΕΗ κομπορρημονεί ότι τηρεί απαρέγκλιτα τη νομοθεσία, εννοώντας προφανώς ότι τα εισπρακτικά μέτρα που επιβάλλει εις βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος είναι νόμιμα. Ακολουθώντας προφανώς την προσφιλή της αποπροσανατολιστική τακτική προσπαθεί να οδηγήσει τους πελάτες της στον λαβύρινθο της πολυνομίας, για να παλέψουν με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, χωρίς το μίτο της Αριάδνης και τις ικανότητες του Θησέα.
Αντί λοιπόν να καταφεύγει σε νομικά τερτίπια, ας κάνει αυτοκριτική και ας αλλάξει νοοτροπία. Ας αποβάλει την τήβεννο του ανάλγητου επιχειρηματία και ας φορέσει τη στολή του καλού Σαμαρείτη. Πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι οι κατηγορίες που της προσάπτουν δεν ευσταθούν. Ετσι θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.
Οφείλει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να καταργηθούν όλες οι διατάξεις των νόμων και των διαταγμάτων, βάσει των οποίων επινοήθηκε ο νέος εισπρακτικός μηχανισμός με το όνομα ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Ο εισπρακτικός αυτός μηχανισμός παρέα με τον ομογάλακτο αδελφό του που φέρει το όνομα ΧΡΕΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ επελαύνει κάθε δίμηνο στο ελληνικό νοικοκυριό οπλισμένο με το δίλημμα «ή πληρώνεις ή σου κόβουμε το ρεύμα», υποχρεώνει τον δεινοπαθούντα νοικοκύρη να πληρώσει από το υστέρημά του τη ΔΕΗ, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του λιμοκτονούν. Και όλα αυτά κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, που φτάνουν στα όρια των λαθροχειριών.
Πάντως εκείνο που μου προξενεί αλγεινή εντύπωση είναι ή στάση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έκαναν αγώνες προασπιζόμενοι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Τώρα, που ο λαός πνέει τα λοίσθια, τηρεί αιδήμονο σιγή.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4724560
===================================
Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα προβλήματα της ΔΕΗ

Σε δεινή οικονομική θέση από άποψη ρευστότητας βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που παρουσίασε στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, η διοίκηση της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέπτυξε έντονο προβληματισμό για τις πιέσεις που ασκούνται στη ρευστότητα της επιχείρησης εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι εγκεκριμένα δάνεια ύψους 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, λόγω της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η επιχείρηση δηλώνει αδυναμία να βρει κεφάλαια κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ενώ, επίσης έως το τέλος του επόμενου μήνα, οφείλει να αποδώσει στο Δημόσιο 260 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τα οποία έχει διακρατήσει. Στον αντίποδα, οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά η απόδοσή τους στη ΔΕΗ «προσκρούει» στην ιδιότυπη «στάση πληρωμών» του κράτους, λόγω της δραματικής υστέρησης στα έσοδα.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=149238&catID=2
===============
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ συνιστούν κοινωνική ωρολογιακή βόμβα
Στελέχη των κομμάτων τονίζουν ότι επιβάλλεται να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία ώστε να μη σημειωθεί έκρηξη, ενώ οι εκλογές της 17ης Ιουνίου πλησιάζουν

Την ανάγκη να υπάρξει κεντρική πολιτική πρωτοβουλία για να μην «ξεφύγει» από τον έλεγχο η κατάσταση με τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, τονίζουν πολιτικά στελέχη όλων των χώρων. Πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει και αφορά τις 300 και πλέον εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης σε σπίτια της Καβάλας, που καταφθάνουν κάθε μέρα στη ΔΕΗ, κάτι που φανερώνει την αδυναμία να αποπληρωθούν.
Όπως είπε ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «το πρώτο που θα μπορούσε να γίνει, είναι να σταματήσει κάθε τέτοια κίνηση όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος. Γιατί κάθε τέτοια κίνηση σπάει τα νεύρα του κόσμου. Είναι άλλος ένας λόγος για να χαθεί η λίγη ψυχραιμία. Από εκεί και πέρα θέλει συνολική αντιμετώπιση. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Γενικότερα στην ελληνική οικονομία ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Δεν ξέρω αν σε περιπτώσεις που έχει διακοπεί το ρεύμα υπήρξαν ειδοποιήσεις. Οι οφειλές του κράτους στους προμηθευτές είναι δεδομένο ότι πρέπει να εξοφληθούν για να λειτουργήσει. Πρακτικά πρέπει να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά».
Ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Ιωαννίδης, παρατήρησε ότι «μιλάμε για ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα. Φανταστείτε τώρα που θα έρθουν τα εκκαθαριστικά. Όταν λέμε ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, ότι όλα αυτά τα μέτρα αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δήθεν επικαλέστηκαν ότι θα τα αντιμετωπίσουν και θα τα λύσουν, τα πυρπολούν στην ουσία, αυτό είναι το ζήτημα.
Είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής. Έχετε υπόψη τη διαβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι κανένα σπίτι χωρίς κομμένο ρεύμα, χωρίς κομμένο νερό. Αυτό το έχουμε πει και είναι σημαία ενός αγώνα που κάνουμε όχι μόνο προεκλογικά, διαρκώς, και κυρίως τα τελευταία χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου. Η διαβεβαίωση αυτή φυσικά και ισχύει. Από εκεί και πέρα θα βρούμε τρόπους. Το χαράτσι οπωσδήποτε θα καταργηθεί. Αλίμονο μας αν δεν το κάνουμε».
Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης, σχολίασε πως «δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Δεν ξέρω αν τα λεφτά πληρώθηκαν και πήγαν για το χαράτσι. Πρέπει να γίνει μια κίνηση συνολική προς τη ΔΕΗ, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να δούμε τι μπορεί να γίνει».
Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr
http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_70880_1.asp

==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: