Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Mετενέργεια η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο






Αντιμνημονιακή Πρωτομαγιά 

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την πιο βάρβαρη επίθεση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.Δραματικές μειώσεις σε μεροκάματα, απολύσεις-εφεδρείες, μείωση συντάξεων και κατάργηση επιδομάτων, διάλυση ασφάλισης και περίθαλψης αλλά και κατάργηση ακόμα και βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Tο έργο είναι γνωστό, το σκηνικό επαναλαμβανόμενο, το παιχνίδι στημένο. 
«Aν οι εκλογές έδιναν λύσεις θα είχαν καταργηθεί».
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!



===================================
Έφυγε η πρόταση της ΔΕΗ για νέα ΣΣΕ με ΓΕΝΟΠ

 
Μειώσεις των βασικών μισθών και του μισθολογικού κόστους αλλά και πιο ευέλικτες μεταθέσεις υπαλλήλων, περιέχει η τελική πρόταση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που έστειλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ. Πληροφορίες θέλουν τη ΓΕΝΟΠ να έχει καταθέσει αντιπροτάσεις τόσο στο μισθολογικό όσο και στις προβλέψεις για τις μεταθέσεις. Ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ είναι εξαιρετικά περιορισμένα και το συνδικάτο θα πρέπει να εγκρίνει και να συμφωνήσει σε νέα ΣΣΕ με τη διοίκηση μέχρι τις 14 Μαΐου. Και αυτό στην ημερομηνία αυτή λήγει η μετενέργεια της παλιάς συλλογικής σύμβασης και πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί η καινούρια. Πρακτικά δηλαδή, η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αν και κάποιες πληροφορίες θέλουν το συνδικάτο να εξετάζει άμεση αντίδραση προκειμένου να πιέσει τα πράγματα ακόμη και πριν τις εκλογές.
Πηγή:www.capital.gr
=============================
Νέα σύμβαση: Μείωση μισθών και ελεύθερες μεταθέσεις στη ΔΕΗ
Η μείωση των βασικών μισθών και εν γένει του μισθολογικού κόστους, αλλά και η δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος που θα αίρει τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα στις μεταθέσεις των υπαλλήλων, είναι τα βασικά στοιχεία της νέας συλλογικής σύμβασης που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που έχει δώσει ο κ. Ζερβός στη ΓΕΝΟΠ. Ο βασικός μισθός μειώνεται κατά 17% (δύο κλιμάκια πίσω), αλλά ο μέσος μισθός θα μειωθεί κατά 35%, όπως επιβάλλει ο νόμος.
Επί του κειμένου αυτού, αλλά και επί του συνόλου της διαδικασίας, συζητούν σήμερα στην Αθήνα η διοίκηση του συνδικάτου και τα σωματεία – μέλη της ΓΕΝΟΠ. Για την ουσία των μισθολογικών οι συνδικαλιστές έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει. Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις και διορθωτικές προτάσεις για τα επιδόματα, το καθεστώς μεταθετότητας κ.λπ.
Ωστόσο, περισσότερο από το να περάσουν οι αντιπροτάσεις της, η ΓΕΝΟΠ  έχει το πρόβλημα ότι φτάνει η ημερομηνία (14 Μαϊου) κατά την οποία τελειώνει η μετενέργεια της παλιάς συλλογικής σύμβασης, οπότε πρέπει πάση θυσία να έχει υπογραφεί η καινούργια. Συνεπώς η ΓΕΝΟΠ και εν γένει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».
Και τούτο διότι, σύμφωνα με το μνημόνιο ΙΙ, ορίζει ότι: «Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν συναφθεί νέα συμφωνία, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό, ενώ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών Συμβάσεων». Επίσης προβλέπει ότι «καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται με νόμο ή με συμβάσεις εργασίας».
Το ιστορικό
Στις 31/12/2009 έληξε η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) των ετών 2008 - 2009.
Η κυβέρνηση, στις 15 Μαρτίου και στις 6 Μαΐου 2010, ψήφισε τους νομούς 3833/10 και 3845/10. Οι δύο αυτοί νόμοι, συνδυαστικά με το νόμο 4024/11 επέφεραν μεγάλες μειώσεις επί των ποσών των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Τόσο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όσο και οι δεσμεύσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ έθεταν χρονικό ορίζοντα τους τρεις μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012), προκειμένου να επέλθει συμφωνία μέσα από Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) ή Μισθολόγιο.
=====================================
ΔΕΗ: Πρωτοφανής Απόφαση του ΔΣ - Καταργεί τη Νομοθεσία για Αγορά Ενέργειας!
Εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης επικρατεί στην αγορά ενέργειας, καθώς η στενότητα ρευστού κινδυνεύει να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού, όπως κομψά έλεγαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των παραγωγών ΑΠΕ, δηλαδή μπλακ άουτ.

Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο καθώς κάθε κίνηση που γίνεται για την εξομάλυνση της κατάστασης, προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι οι «αρμόδιοι», είτε έχουν πάψει να ασχολούνται με το τεράστιο πρόβλημα κυνηγώντας ψήφους, είτε έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, οπωσδήποτε, συγκαταλέγεται η απόφαση της 10ης Απριλίου του δ.σ. της ΔΕΗ. Με αυτή, και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το euro2day, χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους συνεννόηση με το Ρυθμιστή της αγοράς, η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να μην καταβάλλει στο διαχειριστή του συστήματος το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες ανάκτησης του μεταβλητού κόστους (recovery cost) για τις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών προκειμένου στη συνέχεια αυτό να πληρωθεί στους δικαιούχους.
Το θέμα είναι ότι ο υπολογισμός και καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στομεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου (κυρίως κόστος καυσίμου) προβλέπεται στον Κώδικα λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί κείμενο με ισχύ νόμου, ως μηχανισμός στήριξης των μονάδων υψηλού κόστους.

Καταβάλλεται δε σε όλες τα μονάδες φυσικού αερίου δηλαδή και στις μονάδες της ΔΕΗ. Με τη διαφορά ότι η ΔΕΗ είναι η ίδια παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, άρα θεωρητικά ό,τι χάνει ως παραγωγός, το κερδίζει ως προμηθευτής του 95% των καταναλωτών.

Από όσα γνωρίζει το euro2day, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα αναμένουν τις αμέσως επόμενες μέρες το κατά πόσο η ΔΕΗ θα κάνει πράξη την απόφαση του δ.σ. και στη συνέχεια είναι αποφασισμένοι να κινηθούν δικαστικά για την εφαρμογή του Κώδικα λειτουργίας της αγοράς.

Το κείμενο της απόφασης του δ.σ. της ΔΕΗ με θέμα «Ενέργειες για τη Διαχείριση της δαπάνης του Ενεργειακού ισοζυγίου της Εταιρείας», αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο με την απόφαση αρ. 109/10.04.2012, αποφάσισε:

1.Την αναβολή της καταβολής του ποσούπου περιέχεται στηνεκκαθάριση των αποκλίσεων, που αντιστοιχεί στη δαπάνη για την ανάκτηση του μεταβλητού κόστους από τις μονάδες ιδιωτών παραγωγών, για το μήνα Μάρτιο, του έτους 2012.

2. Την αναβολή της καταβολής του ποσού που αφορά την εν λόγω δαπάνη εις το μέλλον, για όσο διάστημα δεν υπάρξει κάποια μεταβολή του θεσμικούή κανονιστικού πλαισίου, που θα αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων στη χονδρεμπορική αγορά».

Το ενδιαφέρον που προκύπτει από την ανάγνωση της απόφασης, είναι ότι με τη δεύτερη παράγραφο της η ΔΕΗ προεξοφλεί ότι θα υπάρξει αλλαγή θεσμικού πλαισίου, και κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης του μεταβλητού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά. Για το θέμα αυτό έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η απόφαση θα δικαιώσει τους προσφεύγοντες. Σε κάθε περίπτωση ο Κώδικας συνεχίζει να ισχύει και ημη τήρησή του αποτελεί παράβαση.

Η ενίσχυση της ΔΕΗ

Και ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς όπως αναφέρουν ακριβείς πληροφορίες, οι παραγωγοί ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά κλπ) θα πληρωθούν τον…. Ιούλιο για την παραγωγή του Ιανουαρίου,η Κυβέρνηση αντί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), ώστε με τη σειρά του να πληρώσει τους παραγωγούς, χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ μέσω του ΕΤΗΔΕ (Χαράτσι).

Η υπόθεση μόνο ως φιάσκο μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς πριν από το Πάσχα, έγιναν συζητήσεις με την τρόικα και την ΕΕ για τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο στην πρότασή του το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε και ένα ποσό 50 εκατομμυρίων το οποίο θα δίνονταν στη ΔΕΗ. Όπως ήταν φυσικό η απάντηση της ΕΕ στο ελληνικό αίτημα ήταν αρνητική, καθώς η ΔΕΗ ως εταιρεία που λειτουργεί στον ανταγωνισμό δεν μπορεί να λάβε παρόμοιου τύπου χρηματοδοτήσεις.

Έτσι μετά το Πάσχα η κατάσταση ήταν η ίδια και χειρότερη από ότι τις προηγούμενες μέρες και βεβαίως συνεχίζει να είναι. Με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση για λόγους που η ίδια γνωρίζει,προτίμησε να επιστρέψει στη ΔΕΗ το ποσό των 200 εκατομμυρίων που αντιστοιχεί στο Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίαςγια το μήνα Μάρτιο, από το να ενισχύσει το ΛΑΓΗΕ, προκειμένυ να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί και ιδίως οι μικρομεσαίοι των ΑΠΕ.

Σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί στοιχειώδης ρευστότητα στη ΔΕΗ, η οποία όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα έχει πρόβλημα καταβολής ανελαστικών υποχρεώσεων.
=================================
Λιγνιτικό "μπλακ άουτ" στη ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο το ηλεκτρικό σύστημα

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κοντά σε λιγνιτικό μπλακ άουτ βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς από την περασμένη Τετάρτη έχουν σταματήσει να εργάζονται οι εταιρείες εργολάβοι της ΔΕΗ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι ανάδοχοι  (το 90%)  σταμάτησαν να εργάζονται, λόγω μη πληρωμής των πιστοποιήσεων του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, δηλώνοντας αδυναμία να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη συνέχεια των έργων. Ο κανονικός χρόνος πληρωμής των πιστοποιήσεων, μέχρι και το 2011, ήταν 2 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες της ΔΕΗ αντέχουν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς νέες προμήθειες λιγνίτη, καίγοντας δηλαδή μόνο τα αποθηκευμένα στις αυλές των μονάδων αποθέματα καυσίμου, για διάστημα περίπου 10 ημερών.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πληροφορίες από την περιοχή, η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται δραματική, ενώ είναι προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση εκπροσώπων των τεχνικών εταιρειών με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΔΕΗ, οι οποίες επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, σήμερα οι εταιρείες θα ενημερωθούν ότι έχει ήδη δοθεί στην αρμόδια γενική διεύθυνση το ποσό των 8 εκατ. ευρώ με την εντολή να ξεκινήσουν να πληρώνονται οι εργολάβοι και να ξεμπλοκάρει η τροφοδοσία των μονάδων με λιγνίτη.

Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν καθώς από την περασμένη εβδομάδα –και μετά τις διαμαρτυρίες της αγοράς και της ΔΕΗ– υπήρξε κινητοποίηση και λήφθηκε μια σειρά μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠΕΚΑ και Οικονομικών για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα συγκεκριμένα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας και να αποφευχθεί το μπλακ άουτ και η κατάρρευση στην αγορά ηλεκτρισμού ήταν:

1. Η υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επιστροφή στη ΔΕΗ ποσού 200 εκατ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ

2. Η επιστροφή φόρου ύψους 130 εκατ. ευρώ από τα οποία 70 εκατ. θα πάνε προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ και τα υπόλοιπα στη ΔΕΗ

3. Ο συμψηφισμός οφειλών ύψους 50 εκατ. ευρώ

4. Το ξεμπλοκάρισμα των δανειοδοτήσεων της ΕΤΕΠ, με αλλαγή του όρου που προέβλεπε ρήτρα αλλαγής νομίσματος. Σε πρώτη φάση αναμένεται η άμεση χορήγηση πίστωσης ύψους 150 εκατ. ευρώ ενώ σύντομα αναμένεται η χορήγηση ακόμη 280 εκατ. ευρώ

5. Η δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ με ποσό από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Για το δάνειο γίνονται συνεννοήσεις με την Τρόικα, ώστε να πειστεί ότι πρόκειται για ταμειακή διευκόλυνση και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος της αγοράς.

Πηγή:www.capital.gr

=================================
«Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα, των Ελλήνων τα χέρια είναι δεμένα και οι ίδιοι εξαρτώνται από το αν θα επενδύσει στη χώρα τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ πρέπει να ελπίζουν πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα»
=============================
Ήρθαν οι Κινέζοι και στη … ΡΑΕ
Συνάντηση εργασίας μεταξύ των μελών της ΡΑΕ και της αντιπροσωπείας της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού (State Electricity Regulatory Commission, SERC) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ελληνικής ανεξάρτητης αρχής.

Μάλιστα η πολυμελήςαντιπροσωπεία της SERC, εκπροσωπείτο σε ανώτατο επίπεδοκαι είχε επικεφαλής τον πρόεδρό της Xinxiong Wu και περιλάμβανε επίσης το Γενικό Γραμματέα της κ. Rongyao Tan, το Γενικό Δ/ντή Ρύθμισης Αγορών κ. Baohua Liu, τη Γενική Δ/ντρια του Εποπτικού Συμβουλίου της SERC κα. Jinghua Li, ανώτερα στελέχη της SERC, καθώς και τον Οικονομικό και Εμπορικό Ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. SunLiwei. Από πλευράς Ολομέλειας της ΡΑΕ συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Πρόεδρός της κ. Νίκος Βασιλάκος, οι Αντιπρόεδροικ.κ. Δ. Ραχιώτης και Μ. Ασλάνογλου και τα μέλη κ.κ. Β. Διαλυνάς και Μ. Θωμαδάκης, καθώς και ανώτερα στελέχη της Γραμματείας της ΡΑΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε μία σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όσον αφορά τους ενεργειακούς τομείς των δύο χωρών, και συμφώνησαν να δημιουργήσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στενής και συστηματικής συνεργασίας τους, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης, επισκέψεων και στρατηγικών προσεγγίσεων σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού της Κίνας έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη ΡΑΕ ανώτατα στελέχη του μεγάλου κινεζικού ενεργειακού ομίλου HANERGY, με σκοπό τη διερεύνηση και πληρέστερη αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται σήμερα στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα δε στο χώρο των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων.

Συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες επενδυτικής συμμετοχής της HANERGY σεμεγάλα έργα, εθνικού και διακρατικού χαρακτήρα, στον τομέα των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς.


Πηγή:www.capital.gr
==================================
Πρωτομαγιά 2012, ΜΠΟΡΟΥΜΕ Να ζήσουμε καλύτερα

==================================
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: «Πιστεύουμε ότι ο θυμός και η οργή μας είναι καλύτερη από τη λύπη διότι όταν είσαι θυμωμένος, γίνονται αλλαγές»


Δεν υπάρχουν σχόλια: