Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προς παράταση δύο μηνών προσανατολίζονται οι πιστώτριες τράπεζες για να μην αθετήσει η εταιρεία τους όρους πληρωμής

Αγώνας δρόμου για το χρέος της ΔΕΗ
Προς παράταση δύο μηνών προσανατολίζονται οι πιστώτριες τράπεζες για να μην αθετήσει η εταιρεία τους όρους πληρωμής
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση δανείων της ΔΕΗ ύψους 525 εκατ. ευρώ που λήγουν στο τέλος του Ιουνίου. Μπορεί το 40% του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ (περίπου 5,2 δισ. ευρώ) να έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλά επιτόκια, αλλά τα 525 εκατ. ευρώ που είναι άμεσα απαιτητά αφορούν τις δανειοδοτήσεις τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού λόγω της δραστικής μείωσης των καταθέσεων και των νέων επισφαλειών που ανέδειξε ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock.
Πριν από λίγο καιρό η αναχρηματοδότηση θα ήταν μια υπόθεση ρουτίνας, αφού η ΔΕΗ - ένας κολοσσός κοινής ωφέλειας με δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας - είχε τις απαραίτητες λειτουργικές ταμειακές ροές για να εξυπηρετεί τον δανεισμό της, να τον μειώνει και να τον αναχρηματοδοτεί με προνομιακούς όρους. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2012 είχε γίνει αναχρηματοδότηση δανείων 200 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα.

Αδεια ταμεία
Δυστυχώς όμως στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012 στα ταμεία της ΔΕΗ βρίσκονταν μόλις 170 εκατ. ευρώ τα οποία σήμερα έχουν «καεί» γι' αυτό και η επιχείρηση σύναψε δάνειο 110 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, το οποίο δάνειο όμως δεν έχει σχέση με την αναχρηματοδότηση των 525 εκατ. ευρώ.
Η έλλειψη ρευστού και η αδυναμία μείωσης του δανεισμού ώστε η αναχρηματοδότηση να γίνει πιο εύκολα αποδίδονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές - εξαιρουμένων αυτών που είναι σε διακανονισμό - ύψους 629 εκατ. ευρώ από πελάτες της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω του τέλους ακινήτων που τους επιβαρύνει.

Διαπραγματεύσεις
Ετσι, οι τέσσερις ελληνικές πιστώτριες τράπεζες μαζί με τη διοίκηση της εταιρείας βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για να δοθεί μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Στις διαπραγματεύσεις πλέον θα έχει ενεργό ρόλο και η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο οποίο υπάγεται η ΔΕΗ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός δήλωσε σχετικά με την αναχρηματοδότηση της εταιρείας ότι «καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει συμφέρον να κατεβάσει τον διακόπτη», επικαλούμενος πως η ΔΕΗ καλύπτει τα δύο τρίτα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της ΔΕΗ θα είναι συστημικός και θα παρασύρει όλη την αγορά.
Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι ότι τα πρώτα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν εκταμιευτεί και υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση. Οι όροι βεβαίως θα είναι πιο δυσμενείς για την εταιρεία, αφού εκτιμάται ότι ένα επιτόκιο της τάξης του 7% + euribor τριμήνου είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
Ενα πιθανό σενάριο είναι να δοθεί μια παράταση δύο μηνών στην επιχείρηση, ώστε οι τράπεζες να έχουν το περιθώριο να αποφασίσουν αν θα συνδράμουν μέσω κοινοπρακτικού δανείου ή η καθεμία ξεχωριστά αλλά κυρίως να μη φανεί ότι η ΔΕΗ αθετεί όρους πληρωμής που θα πλήξουν το ήδη τρωθέν αξιόχρεό της από ξένους οίκους. Ως τότε μάλιστα εκτιμάται ότι ο ρυθμός είσπραξης των οφειλών θα βελτιωθεί και θα ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας.

Οι προβλέψεις
Αλλωστε η διοίκηση αναμένει σταδιακή βελτίωση στα αποτελέσματα της εταιρείας λόγω της πλήρους επίδρασης από την αύξηση των τιμολογίων, καθώς και της ανάκτησης μεριδίου αγοράς στη λιανική, αλλά και από τη σημαντική αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων (έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα), κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του μείγματος παραγωγής της ΔΕΗ τους επόμενους μήνες. Αν συμβούν τα παραπάνω, θα είναι μια θετική εξέλιξη γιατί η ΔΕΗ δεν έχει μόνο τις λήξεις δανείων του Ιουνίου αλλά ακόμη 500 εκατ. ευρώ που λήγουν ως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ για το 2012 που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο προβλέπει έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας 5,7 δισ. ευρώ και συνολικά έσοδα 6,2 δισ. ευρώ με το περιθώριο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) να διαμορφώνεται στο 17% με 18%, με παραδοχές την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου στο 1,3 και την τιμή του πετρελαίου brent στα 109 δολάρια το βαρέλι.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: