Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Με το εξωπραγματικό επιτόκιο 11,9% ολοκληρώθηκε η συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού ύψους 150 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ από την Αγροτική Τράπεζα.

============================
Οδηγός το "ιταλικό μοντέλο" στις αποκρατικοποιήσεις για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το πρόγραμμα και οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποσαφηνιστούν και να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Ένα πρώτο περίγραμμα ωστόσο των στόχων που θέτει η νέα κυβέρνηση για τις δημόσιες εταιρείες του τομέα της ενέργειας δόθηκε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό για τα θέματα ενέργειας, Μ. Παπαγεωργίου κατά το συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας μαζί με τις ποσοτικές και ποιοτικές προϋποθέσεις. Έτσι για τον ενεργειακό τομέα, οι εταιρείες δημοσίου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, διατηρούν διεθνείς συνεργασίες και έχουν αναλάβει κρίσιμους τομείς όπως η υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη –ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου– δεν είναι κάτι καινούριο, το έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις Παπαγεωργίου, μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει κατασταλάξει σε μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τους όρους των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα στο σκέλος των υποδομών με έμφαση στο αέριο.
«Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι δε μιλάμε μόνο για τίμημα, δεν αρκεί μόνο η τιμή. Βεβαίως και το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο, αλλά θα πρέπει να ικανοποιούνται και άλλοι ποιοτικοί όροι» αναφέρει στο Capital.gr κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει στρατηγική στόχευση ιδιαίτερα στο κομμάτι των υποδομών.
Δηλαδή βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του δημοσίου θα είναι να διατηρήσει μια συνέχεια στους βασικούς στόχους της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, ακόμη και με αποκρατικοποιημένες τις ενεργειακές ΔΕΚΟ. Οι στόχοι αυτοί, παραμένουν σταθεροί και αφορούν για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την αγορά του αερίου να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου για το αέριο από διάφορες πηγές όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, με κατεύθυνση την Ε.Ε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση στο κομμάτι της ενέργειας, φαίνεται να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του περίφημου «ιταλικού μοντέλου» για τις αποκρατικοποιήσεις του τομέα της ενέργειας. Στην Ιταλία τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις της Enel ή της Eni, που λειτούργησαν για το εθνικό όφελος της γειτονικής χώρας.
Η Enel από μια καλή ΔΕΗ στη χώρα της έχει γίνει ένας διεθνής παίκτης το ίδιο συνέβη και με την Eni, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το συμφέρον της χώρας και προς όφελος των Ελλήνων» αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή.
Πηγή:www.capital.gr
============================
Αποκρατικοποιήσεις, αυξήσεις τιμολογίων, επενδύσεις "έρχονται" στην αγορά ενέργειας

Με σαφή προσανατολισμό στις αποκρατικοποιήσεις, στις απελευθερωμένες αγορές και στις επενδύσεις, που προμηνύουν περαιτέρω επιβαρύνσεις για τους πολίτες, τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των αγορών για τον χώρο της ενέργειας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.
Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι, υπό προϋποθέσεις, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να ενισχύσει την όλη προσπάθεια, καθώς θα διευκολύνει την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και θα εξασφαλίσει διοικητική ευελιξία κατά την υλοποίηση, φέρνοντας ως παράδειγμα επιτυχημένων πρακτικών τον τομέα του φυσικού αερίου, από τον οποίο και προέρχεται.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι στρατηγικοί στόχοι στον τομέα του αερίου, δηλαδή να λειτουργήσει η χώρα ως ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη, διευκολύνοντας τη δίοδο φυσικού αερίου οιασδήποτε προέλευσης, αρχικά προς την Ιταλία και τις χώρες των Βαλκανίων, δεν έχουν μεταβληθεί.
Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες ανέφερε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα ερευνών, έληξε χθες η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τον νέο διαγωνισμό, ενώ οι διαγωνισμοί για τις σεισμικές έρευνες έχουν προχωρήσει και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, οι έρευνες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε επίσης ότι γίνεται προετοιμασία για το θέμα των ΑΟΖ, που πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά και λεπτομερώς, ενώ θα συζητηθεί και με την κυπριακή πλευρά.
Σχετικά ο διευθυντής Ενέργειας του αρμόδιου κυπριακού υπουργείου, Σ. Κασσίνης, στην ομιλία του στο συνέδριο, ανέφερε ότι για την Κρήτη η Ελλάδα πρέπει πρώτα να κηρύξει ΑΟΖ, να προχωρήσει με τις σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια να προχωρήσει σε πιθανές γεωτρήσεις. “Πρέπει όλα να γίνουν με τη σειρά”.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός επανέφερε το θέμα της σύνδεσης των λιανικών τιμών με τη χονδρεμπορική για να αντανακλάται το πραγματικό κόστος στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και κυρίως παλαιότεροι κανόνες λειτουργίας που εστιάζουν στην παροχή κινήτρων σε ιδιώτες παραγωγούς και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι μηχανισμοί στήριξης των μονάδων φυσικού αερίου κοστίζουν στη ΔΕΗ 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. πηγαίνουν στους ιδιώτες παραγωγούς και 200 εκατ. στη ΔΕΠΑ για αγορές αερίου. Πρόκειται, πρόσθεσε, για κανόνες με τους οποίους οι μονάδες παραγωγής μπορούν να παραμένουν σε λειτουργία παραβιάζοντας τη σειρά αξιολόγησης των μονάδων παραγωγής, ενώ μπορούν να εισπράττουν το μεταβλητό κόστος τους αυξημένο κατά 10%.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής - εκσυγχρονισμού της δομής της χονδρεμπορικής αγοράς και πρόταση της ΔΕΗ είναι η σταδιακή προσαρμογή της αγοράς στη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς (Target Model) όπου προβλέπονται διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών - προμηθευτών με δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ πελατών - προμηθευτών.
Για σοβαρές δομικές και διοικητικές στρεβλώσεις στην αγορά έκανε λόγο και ο πρόεδρος των ιδιωτών - εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Α. Καλλιτσάντσης, σημειώνοντας ότι, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας -ήδη στις ΑΠΕ αγγίζει τα 200 εκατ.-, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ή και μπλακ άουτ το προσεχές διάστημα.
Στις θετικές προοπτικές του φυσικού αερίου αναφέρθηκαν οι πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης και του ΔΕΣΦΑ Α. Παπάρσενος, ενώ ο γενικός διευθυντής του αγωγού ΤAP στην Ελλάδα R. Scoufias ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του αγωγού στην Ελλάδα προβλέπει επένδυση 1,5 δισ. και 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της.

============================
Α. Παπαγεωργίου: «Δεν τίθεται θέμα» για αυξήσεις της ΔΕΗ, για την ώρα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Ασημάκης Παπαγεωργίου, αναφορικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Δεν υπάρχει σκέψη για αυξήσεις, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να γίνει για τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα προέλθει μετά από μελέτη και πρόταση της ΔΕΗ, κάτι που δεν έχει συμβεί αυτήν τη στιγμή».

Αν υπάρξει τέτοια πρόταση, όπως είπε, «θα μελετηθεί και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις». «Η λύση δεν είναι πάντα η αύξηση των τιμολογίων, υπάρχουν και άλλες λύσεις οι οποίες μελετώνται αυτήν τη στιγμή, εξετάζονται διάφορες παραλλαγές ώστε να είναι η ομαλότερη λύση για να λειτουργήσει η αγορά σε αυτήν τη φάση», επισήμανε.

Με αφορμή σχετικές προειδοποιήσεις από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι δεν έχει εικόνα από τη ΔΕΗ για «μπλακ άουτ» αλλά υπάρχουν δυσλειτουργίες για την αντιμετώπιση των οποίων θα γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες κινήσεις.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας θα προχωρήσει και μπορεί να εισφέρει κεφάλαια, τεχνογνωσία και ευελιξία, πρόσθεσε ωστόσο ότι η όποια ιδιωτικοποίηση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δεν αρκεί να υπάρχει υψηλό τίμημα, το οποίο ασφαλώς πρέπει να είναι ανάλογο της αξίας των εταιρειών, αλλά υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου. «Ο ανάδοχος πρέπει να εξυπηρετεί τη διεθνή στρατηγική της χώρας και το business plan να απαντά στους στόχους που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας στον τομέα των αγωγών και των διεθνών διασυνδέσεων παραμένουν σταθεροί, αν και οι συσχετισμοί με την πάροδο του χρόνου και υπό το βάρος των οικονομικών εξελίξεων αλλάζουν.

Αναφερόμενος τέλος στο διαγωνισμό για τις έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα είπε ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
============================
Ο Τανισκίδης φαβορί για την ΔΕΗ


Ακούγεται εσχάτως το όνομα του κ. Αθανασόπουλου για την προεδρεία της ΔΕΗ! Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα τα οποία δεν έχουν κλείσει από την προηγούμενη θητεία του. Ζητήματα τα οποία είναι πασίδηλο ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας και ενδεχομένως να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάθεση έργου στην Ρόδο για το οποίο η ΔΕΗ έχει δώσει προκαταβολές- επι εποχής Αθανασόπουλου- αλλά μετά από τρία και πλέον χρόνια δεν έχει βρεθεί ούτε το οικόπεδο για να κατασκευαστεί ο υποσταθμός!
Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι για την διοίκηση της ΔΕΗ δυνατά παίζει και το όνομα του τέως επικεφαλής της Millennium Γιώργου Τανισκίδη.
Κρίσιμο σημείο που εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το «χρυσό» συμβόλαιο του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και πρώην στελέχους του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, Κώστα Θέου για το οποίο λέγεται ότι εάν «σπάσει» τότε η επιχείρηση πρέπει να τον αποζημιώσει με 300.000 ευρώ.
Πηγές του υπουργείου λένε ότι το συμβόλαιο αυτό έπρεπε ήδη να έχει δημοσιοποιηθεί στο opengov εφόσον η ΔΕΗ είναι μια καθαρά κρατική επιχείρηση με το ελληνικό δημόσιο διατηρεί πάνω από 50,01 % των μετοχών. Κατηγορούν ακόμα ανοικτά πως το διοικητικό συμβούλιο (και την νομική υπηρεσία) υπό τον Αρθούρο Ζερβό υπέγραψε το συμβόλαιο με τις αποδοχές του κ. Θέου να υπερβαίνουν τις 9.000 ευρώ την στιγμή που ο ίδιος δεν έχει καμία εμπειρία περί τα ενεργειακά.
Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σύμφωνα με την Standard & Poorʼs βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενώ πριν από λίγα 24ωρα δανείσθηκε ένα σημαντικό ποσό με το πρωτοφανές επιτόκιο του 11,2 % από την Αγροτική Τράπεζα.
Παράλληλα έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα και με τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΗ, Αργύρη Οικονόμου, μετά από τα πρόσφατα δημοσιεύματα. Το θέμα αυτό έχει ήδη συζητηθεί στην στενή ομάδα συνεργατών του κ. Σαμαρά και αναμένονται εξελίξεις.

=================================
Η Αγροτική δάνεισε την ΔΕΗ με επιτόκιο 11,9%

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με το εξωπραγματικό επιτόκιο 11,9% ολοκληρώθηκε η συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού ύψους 150 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ από την Αγροτική Τράπεζα. Το επιτόκιο αυτό που θεωρείται πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν οφείλεται στη ΔΕΗ αλλά στα κόστη της ίδιας της τράπεζας.
Ενόψει λοιπόν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αλλά και των πρόσφατων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας (Standard n Poor’s) που ουσιαστικά της έχουν κλείσει την πόρτα για άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό, η εταιρεία εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να δεχθεί το πρωτοφανές αυτό επιτόκιο.
Το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ είναι μέρος του συνολικού δανεισμού ύψους 525 εκατ. ευρώ, για το οποίο η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση με συνολικά τρεις ελληνικές τράπεζες.
Για το υπόλοιπο ποσό των 375 εκατ. ευρώ το επιτόκιο της αναχρηματοδότησης ήταν για την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 7,5%. Έτσι, το μέσο επιτόκιο για το σύνολο των 525 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται κοντά στο 9%.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΗ πλέον παίρνει μια πρόσκαιρη ανάσα καθώς ολοκληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της που λήγει εντός του 2012 (700 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 διs.). Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους καλείται να έρθει σε συμφωνία με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση και του υπόλοιπου δανεισμού που ωριμάζει, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Πηγή:www.capital.gr
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: