Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

επικρατέστερο μοντέλο πλέον θα είναι το λεγόμενο γαλλικό (nome)


Προς ιδιωτικοποίηση η ΔΕΗ με... bonus τους λιγνίτες

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η αγορά του χρηματιστηρίου υποδέχθηκε χθες εξαιρετικά θετικά την είδηση ότι το γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε τις αποφάσεις της Κομισιόν το λιγνίτη, που προέβλεπαν ουσιαστικά την αναγκαστική πώληση μονάδων της εταιρείας. Η απόφαση αυτή, βεβαίως σε κανένα σημείο δε στοιχειοθετεί ότι η αγορά του λιγνίτη είναι απελευθερωμένη και το σκεπτικό της στηρίζεται στην αδυναμία της Κομισιόν να στοιχειοθετήσει εναντίον της ΔΕΗ κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (δηλαδή παρεμπόδιση από την εταιρεία της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη). Και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Κομισιόν θα επανέλθει, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα από το ελληνικό δημόσιο για το άνοιγμα της αγοράς.
Οι εξελίξεις πάντως γύρω από τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς με αφορμή την απόφαση, πλέον δίνεται το περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, χωρίς η αξία της εταιρείας να έχει υποστεί απομείωση από την πώληση μονάδων της και ταυτόχρονα να λάβει τα κατάλληλα εκείνα μέτρα που απαιτούνται για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης λοιπόν, όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά και η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της χωρίς να υφίσταται την φορτική πίεση της Κομισιόν για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μόνο χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 3,57%, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει σε άνοδο έως και 12,24%. Μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μετοχή καταγράφει κέρδη 53,79%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ από χαμηλό 262,16 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, πλέον βρίσκεται στα 941,92 εκατ. ευρώ.
Πέρα όμως από το bonus των λιγνιτών που εξασφάλισε η απόφαση του ΔΕΕ για τη ΔΕΗ ενόψει αποκρατικοποίησης, υπάρχει ένα ακόμη ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα της αγοράς με πραγματικούς όρους και η δυνατότητα τρίτων να έχουν πρόσβαση στο φθηνό μείγμα καυσίμου της ΔΕΗ. Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και νέα παρέμβαση της Επιτροπής σε περίπτωση που δε ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς. Ποιες θα είναι αυτές; Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επικρατέστερο μοντέλο πλέον θα είναι το λεγόμενο γαλλικό (nome) δηλαδή των δημοπρασιών ισχύος κατά το πρότυπο των δημοπρασιών που κάνει η EdF στην πυρηνική ενέργεια που παράγει. Η EdF έχει διατηρήσει την κυριότητα των πυρηνικών εργοστασίων, ωστόσο η παραγωγή τους πωλείται μέσω δημοπρασιών και με μακροχρόνια συμβόλαια σε τρίτους παίκτες της αγοράς, ώστε να υπάρχει απελευθέρωση στη λιανική. Σημειώνεται ότι εφόσον γίνουν δημοπρασίες για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ τότε θα έχουμε και μια πρώτη πραγματική με όρους αγοράς αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, αλλά και ένα κίνητρο για αγοραστές οι οποίοι θα έχουν διασφαλισμένα έσοδα μέσω των μακροχρόνιων συμβολαίων.



Πηγή:www.capital.gr
=================================
Το ΥΠΕΚΑ χαιρετίζει την απόφαση για τη ΔΕΗ

 
Για ιδιαίτερα θετική απόφαση, που θα διασφαλίσει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τη ΔΕΗ έκαναν λόγο κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ελληνικών λιγνιτών.
"Η Ελληνική Κυβέρνηση σέβεται πάντα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου" ανέφεραν συγκεκριμένα κύκλοι του υπουργείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Αθήνα δεν έχει φθάσει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Δικαστηρίου.
"Η σημερινή απόφαση, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι ιδιαίτερα θετική, ως προς την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποδοτικού μοντέλου για τον εξορθολογισμό και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση των επιτυχημένων διεθνών προτύπων, που θα διασφαλίσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο το Δημόσιο Συμφέρον, όσο και την Επιχείρηση."
Πηγή:www.capital.gr
===================================
«Άσσος στο μανίκι» της κυβέρνησης η απόφαση για τη ΔΕΗ

 Έναν "άσσο στο μανίκι" της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πιστεύει ότι βρήκε η κυβέρνηση στη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με τη μη ύπαρξη μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση έχει πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα, καθώς αναδεικνύει αντινομίες μεταξύ ευρωπαϊκής νομοθεσίας και Μνημονίου.
http://www.sofokleousin.gr/archives/109403.html
===================================
Συνταξιούχος της ΔΕΗ στα Χανιά έσωσε το μισθό και την περιουσία του με ασφαλιστικά μέτρα κατά τραπεζών

Σημαντική εξέλιξη υπερ δανειολήπτη, συνταξιούχο της ΔΕΗ στα Χανιά κατά τη διαδικασία εξέτασης των ασφαλιστικών μέτρων σε τράπεζες.
Πρόκειται για την υπόθεση δανειολήπτη συνταξιούχο της ΔΕΗ, έγγαμο με μη εργαζόμενη σύζυγο,με δύο ενήλικα παιδιά, αλλά οικονομικά τον επι βαρύνουν λόγω του ότι εξακολουθούν να σπουδάζουν.
Το χρέος του δανειολήπτη είναι σε εννέα Τράπεζες συνολικού ύψους 209.026,42 μεταξύ αυτών και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με αρκετά περιουσιακά στοιχεία, με εισόδημα καθαρό 2.405,00 Ευρώ/μήνα που όμως με τις "περικοπές" του μειώθηκε η σύνταξή του φθάνοντας στο ποσό των 1.945,89 ευρώ./μήνα.
Με την προσωρινή διαταγή που το Ειρηνοδικείο Χανίων εξέδωσε, η οικογένεια των δανειοληπτών πέτυχε:
- Να απαγορευτεί στις πιστώτριες Τράπεζες η επίσπευση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη.
-Το σημαντικότερο δε επί των ασφαλιστικών μέτρων είναι και στο οποίο αξίζουν τα συγχαρητήρια στον δικαστή είναι ότι απαγορεύει στις Τράπεζες που παρακρατούσαν γύρω στα 800 Ευρώ από τον μισθό του ,τώρα μη να παρακρατούν κάθε ποσό πέραν των 100 Ευρώ μηνιαίως εκάστη.Το δικαστήριο για την κανονική εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτικό δικαστήριο , χρονικά έχει προσδιοριστεί τον 11/2016.

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών:
"Η ΄Ενωση χαιρετίζει αυτή την απόφαση, 1)διότι ανοίγει δρόμο σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν εκχωρήσει σε διάφορες Τράπεζες δικαίωμα , να εισπράττουν το ποσό της δόσης του δανείου τους, από τον μισθό ή την σύνταξη τους, μισθό ή σύνταξη που μειώθηκε σε πολλές περιπτώσεις σε ποσοστό και 40% , χωρίς αντίστοιχη μείωση του ποσού της δόσης του δανείου, με τις Τράπεζες να εμμένουν στην Αρχική δόση, αγνοώντας ότι αυτή η εκχώρηση έγινε σε άλλη εποχή, που ο δανειζόμενος είχε την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. .Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δημοσίου υπαλλήλου από το Ρέθυμνο, που το ποσό που παίρνει στα χέρια της από τον μισθό της είναι 100 Ευρώ.
Tromaktiko
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: