Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ρητή δικάσιμος για τις 18 Ιανουαρίου 2013.


ΤΟΥΣ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 18 συνδικαλιστές της ΔΕΗ
Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους σε βαθμό πλημμελήματος, οι 18 συλληφθέντες της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπός τους Νίκος Φωτόπουλος, κατά τη χθενισοβραδινή κατάληψη στο Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων της επιχείρησης στη λεωφόρο Μεσογείων.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατούνταν μετέβησαν νωρίτερα δύο εισαγγελείς ώστε να μην γίνει μεταγωγή των 18 καθώς ήδη στην Ευελπίδων υπήρχαν πολλοί συγκεντρωμένοι για τη δίκη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΗ 8/10
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ 8/10
Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης και για την εκδίκαση της υπόθεσης δόθηκε ρητή δικάσιμος για τις 18 Ιανουαρίου 2013.
Η χθεσινή κατάληψη προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ στις 11 το βράδυ και στη συνέχεια τη σύλληψη των 18 ατόμων, με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.
Η 18 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έξω από την οποία μετά τα μεσάνυχτα συγκεντρώθηκαν περίπου 60 άτομα για να διαμαρτυρηθούν. Αλλοι 200 εργαζόμενοι παρέμειναν έως αργά τη νύχτα έξω από το κτίριο της ΔΕΗ

Η κατάληψη είχε ξεκινήσει χθες το βράδυ μετά τις οκτώ. Ο κ. Φωτόπουλος επιδίωξε να αιτιολογήσει αυτήν την ενέργεια με το ότι ψάχνει στοιχεία προκειμένου να αποδείξει πώς δίνεται έκπτωση 30 έως και 50% στο ποσό που πληρώνουν μεγάλες επιχειρήσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων. Ο ίδιος επίσης καταγγέλλει και περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες ενώ υπάρχουν κτίρια, εντούτοις σε αυτά δεν έχει επιβληθεί το τέλος. Επιπλέον, υπαινίσσεται πως υπάρχουν και πρόσωπα τα οποία έχουν μετατρέψει εικονικά τις κατοικίες τους ως επαγγελματική στέγη προκειμένου να μην πληρώνουν το «χαράτσι». Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε μειώσει το ειδικό τέλος ακινήτων κατά 30% για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ. και 50% άνω των 2.000 τ.μ. που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη. Σκοπός αυτής της ρύθμισης ήταν να μην επιβαρυνθούν εν μέσω κρίσης μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία τους και κατά συνέπεια και οι θέσεις απασχόλησης. Ο κ. Φωτόπουλος είχε αναγγείλει ότι θα μείνει στο Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ μέχρι να συλλέξει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που αποδεικνύουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες του. Ισχυρίστηκε επίσης πως υπάρχει κίνδυνος τα στοιχεία αυτά να εξαφανιστούν. Θα τα παρουσιάσει, όπως προανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ θα τα καταθέσει και στον εισαγγελέα.
Αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ φαίνεται πως βάζει μπροστά το σχέδιό του για καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, καθώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες πέρα των προαναφερόμενων δικαιολογιών για το ειδικό τέλος υπερασπίζεται την κίνηση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά -οι οποίοι εισέβαλαν στο υπ. Εθνικής Αμυνας- και προειδοποιεί εμμέσως και για άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις.
ΝΔ: Πρακτικές υποκατάστασης του κράτους δεν θα περάσουν
Πρακτικές υποκατάστασης του κράτους δεν θα περάσουν τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Παράλληλα κατηγορεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διαπράττουν έγκλημα όταν παρακινούν καταστάσεις χάρους και αναρχίας.

«Απόπειρες – και μάλιστα βίαιες – που στόχο έχουν την υποκατάσταση του κράτους, πλήττουν καίρια τη διεθνή εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας. Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υποκινούν ή στηρίζουν παρόμοιες πρακτικές, ας σκεφτούν, επιτέλους, τι μπορούν να προσφέρουν και όχι τι να πάρουν από την Πατρίδα. Κάνουν λάθος εάν οραματίζονται μια Ελλάδα "ξέφραγο αμπέλι". Διαπράττουν έγκλημα εάν παρακινούν καταστάσεις χάους και αναρχίας. Τέτοιες πρακτικές δεν θα περάσουν», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Προηγουμένως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυταρχική και αντιδημοκρατική κατηφόρα» και «πρακτικές αστυνομικού κράτους», «αγνοώντας ακόμα και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές», ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση των 18 συλληφθέντων.
ΓΕΝΟΠ: Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα η ΓΕΝΟΠ, με αφορμή τη χθεσινή σύλληψη των συνδικαλιστών που είχαν καταλάβει το κέντρο πληροφορικής της ΔΕΗ.

«Χθες το βράδυ, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας και ύστερα από προτροπή μεγάλου καναλιού, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 18 συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας που είχαν καταλάβει το κτίριο πληροφοριακών συστημάτων στη Μεσογείων της ΔΕΗ, προκειμένου να αποκαλύψουν σκάνδαλα σχετικά με το χαράτσι και αυτό ενώ ο εισαγγελέας παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έλεγε πως δεν έχει διαπραχθεί κανένα αδίκημα», υποστηρίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Η ωμή αυτή παρέμβαση των πραγματικών κυβερνώντων του τόπου αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το πόσο σάπιο είναι το πολιτικό σύστημα αφού η πολιτική ηγεσία δεν υπηρετεί τους νόμους αλλά τις εντολές των μεγαλοκαναλαρχών. Ό,τι και να κάνουν, όσες φορές και να μας σύρουν στις αίθουσες του δικαστηρίου δεν πρόκειται να μας φιμώσουν», καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.


==========================
ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
Να απολυθεί από τη ΔΕΗ ο Φωτόπουλος, ζητά ο Α. Γεωργιάδης

Με αφορμή την κατάληψη στο κτίριο της γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως θα πρέπει ο Νίκος Φωτόπουλος να απολυθεί από τη ΔΕΗ.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο γαλάζιος βουλευτής είπε «να απολυθεί ο κ.Φωτόπουλος, όσο του ανήκει η ΔΕΗ, άλλο τόσο ανήκει και σε εμάς. Δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως τσιφλίκι του, δεν μπορεί να απειλή την Ελληνική Δημοκρατία ένας συνδικαλιστής. Αν συμπεριφέρεται κατά των συμφερόντων της εταιρίας θα πρέπει να απολυθεί».

==========================
Κίνδυνος μπλακ-άουτ σε Ευρώπη και Β. Αμερική μέχρι το 2030

Σήμα κινδύνου για επικείμενο "μπλακ-άουτ" στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική μέχρι το 2030 εκπέμπει ο κλάδος της ενέργειας, σύμφωνα με... τα αποτελέσματα μελέτης της Pricewaterhousecoopers (PwC), καθώς έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αφορούν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικούς όρους για τους καταναλωτές, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην εξασφάλιση παροχής ενέργειας.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι ο αριθμός των καταναλωτών με αδυναμία πρόσβασης σε πηγές ενέργειας λόγω οικονομικής δυσχέρειας θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Τα ευρήματα μελέτης της PwC για τις προοπτικές στον παγκόσμιο κλάδο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (Global Power & Utilities report - «The shape of power to come»), προέκυψαν από τις απόψεις στελεχών 72 εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σε 43 χώρες.

Με τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας να αναμένεται να αυξηθεί από 17.200 TWh το 2009 σε 31.700 TWh το 2035, οι μονάδες με βάση το φυσικό αέριο είναι πρώτες στη λίστα των επενδυτικών προτεραιοτήτων σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό των επενδύσεων για μονάδες με βάση την πυρηνική ενέργεια ή τις λιγνιτικές μονάδες. Παρ' όλα αυτά, οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά η υπάρχουσα ενεργειακή ισορροπία, με το μερίδιο του φυσικού αερίου να αναμένεται να αυξηθεί από 29% που είναι σήμερα σε 33% το 2030.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπουν μεταβολή της σύνθεσης του ενεργειακού μείγματος από 66% ορυκτά καύσιμα και 34% μη ορυκτά καύσιμα που ισχύει σήμερα σε 57% και 43% αντίστοιχα το 2030, γεγονός το οποίο καθιστά πολύ μακρινό το στόχο που έχει τεθεί για τον περιορισμό της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη.

Με τον προβληματισμό για την αδυναμία των καταναλωτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το ρυθμό των επενδύσεων σε υποδομές στις δυτικές αγορές να δημιουργούν ανασφάλεια για την εξασφάλιση παροχής ενέργειας, η Ευρώπη και η Βόρειος Αμερική ανησυχούν τώρα περισσότερο για τον κίνδυνο "μπλακ-άουτ", σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική περίπου οι μισοί των ερωτηθέντων (46%) προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο "μπλακ-άουτ" μέχρι το 2030 ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο συνηθισμένες, το 53% αναμένει ότι θα μειωθούν.

H αδυναμία ανταπόκρισης των καταναλωτών στο κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανέβει υψηλότερα στην ατζέντα, με την πλειοψηφία να παραδέχεται ότι το θέμα αυτό αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό για τον κλάδο, αφού ο αριθμός των καταναλωτών που δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε οικονομικές πηγές ενέργειας να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η αδυναμία ανάκτησης του κόστους των απαιτούμενων επενδύσεων από τον καταναλωτή θα αποτελέσει εμπόδιο στη δυνατότητα ανταπόκρισης στην αυξανόμενη ζήτηση.

Οι απόψεις για τα έξυπνα δίκτυα και τους έξυπνους μετρητές αντικατοπτρίζουν το κενό που πρέπει να γεφυρωθεί μεταξύ των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων του κλάδου. Το φαινόμενο δυσπιστίας είναι εντονότερο στη Βόρειo Αμερική και την Ευρώπη, όπου το 80% και 74% των ερωτηθέντων αντίστοιχα προβληματίζονται για την αποδοχή αυτών από τους καταναλωτές και θεωρούν ότι αυτό αποτελεί πιθανό εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Η νέα παραγωγική δυναμικότητα που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση θα ενισχύσει τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πολλούς ερωτηθέντες- πάνω από το 80% - να πιστεύουν ότι μέχρι το 2030 η αιολική ενέργεια, η βιομάζα καθώς και όλες οι μορφές ηλιακής ενέργειας δεν θα χρειάζονται πια επιδοτήσεις για να είναι ανταγωνιστικές. Γενικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν μια τεράστια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός των υδροηλεκτρικών ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στα σενάρια ενεργειακής ζήτησης για το 2030.

Ακόμη, περίπου 60% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν μέχρι το 2030 ένα σημαντικό ποσοστό των οχημάτων παγκοσμίως. Τρεις στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι υποδομές που απαιτούνται για μεταφορές με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσουν μια μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: