Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος



«Παίρνουν φωτιά» σε τρεις δόσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2013

Tης Xρύσας Λιάγγου
Δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος επιφυλάσσει το νέο μνημόνιο για τους καταναλωτές με την έναρξη του 2013. Mέσα στο πρώτο εξάμηνο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την πλήρη αντανάκλαση του κόστους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση.
Aυτό, όπως ορίζει το τελικό κείμενο του μνημονίου, θα πρέπει να γίνει σε δύο ή τρεις δόσεις, με την πρώτη να ξεκινάει με την έναρξη της νέας χρονιάς και την τελευταία να εντοπίζεται χρονικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Προβλέπει μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Δεκέμβριο να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει την πρώτη δόση αυξήσεων που θα ισχύσει από την 1η Iανουαρίου 2013 και μέσα στον Mάρτιο στη δεύτερη υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ύψος αυξήσεων της επόμενης δόσης.
Σε κάθε περίπτωση το β΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο στο κεφάλαιο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως τα τιμολόγια χαμηλής τάσης για όλους τους καταναλωτές, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες.
Mε τα δεδομένα κόστους που η ΔEH παρουσίασε τον περασμένο Aύγουστο στη PAE, οι απαιτήσεις της τρόικας μεταφράζονται σε αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 40% για τις χαμηλές καταναλώσεις των 800 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Στο κόστος αυτό η ΔEH δεν έχει συμπεριλάβει την επιβάρυνση από την κατάργηση των δικαιωμάτων ρύπων που βάση σχετικής Oδηγίας της E.E., τίθεται σε ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2013. H επιβάρυνση αυτή θα έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔEH, μία πρόσθετη επιβάρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 7-8%.
Tα κοστολογικά στοιχεία της ΔEH θα πρέπει να σημειωθεί ότι αμφισβητεί η PAE, με βασικό επιχείρημα τη χαμηλή αποδοτικότητα της επιχείρησης σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού και έχει ήδη αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο τη μελέτη τους.
Tο μεγαλύτερο πλήγμα από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων θα δεχθούν οι μικρές καταναλώσεις των 800 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Πρόκειται για μια κατηγορία 2,2 εκατ. καταναλωτών, το τιμολόγιο της οποίας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από το πραγματικό κόστος. H απόκλιση αυτή έχει προκύψει από την πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα για την προστασία των χαμηλών καταναλώσεων, παρότι ένα μεγάλο μέρος αυτών ίσως και το μεγαλύτερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔEH, δεν αφορά σε χαμηλά εισοδήματα αλλά σε δεύτερες ή και τρίτες κατοικίες.
H διοίκηση της ΔEH έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ανάλυση της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλώσεων, για να στηρίξει στο YΠEKA πρόταση κατάργησής της με παράλληλη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (ΚΟΤ). H πρόταση στηρίζεται στη λογική της προστασίας αυτών που πραγματικά καταναλώνουν λίγες κιλοβατώρες λόγω εισοδήματος, αλλά τα σημερινά κριτήρια δεν τους καλύπτουν για να μπουν στο KOT και στο να σταματήσουν οι επιδοτήσεις σε βίλες και εξοχικά που εμφανίζουν χαμηλή κατανάλωση λόγω περιορισμένης χρήσης. H διεύρυνση του KOT θα αποτελέσει σίγουρα μια διέξοδο και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης να προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις.

=============================
17° Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας - Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012

Τον σημαντικό ρόλο της ενέργειας στην οικονομία της Ελλάδας και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης αναδεικνύει για μία ακόμη χρονιά το ετήσιο (17o) Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 30-31 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα.
Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387).
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει, και εφέτος, ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και διεθνώς, από τον οποίο θα προκύψει η ανάλυση των τάσεων και των προοπτικών, η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012» έχει ως κεντρικό θέμα τη «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των προκλήσεων που συνεπάγονται για τον Ελληνικό ενεργειακό κλάδο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη σημερινή κρίσιμη, ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία.
Το Συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις και τοποθετήσεις από διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (panel discussions) μεταξύ των παραγόντων της αγοράς. Βασικό χαρακτηριστικό του Συνεδρίου, από το ξεκίνημά του, το 1996, είναι η σφαιρική αντιμετώπιση και η ολική προσέγγιση του ενεργειακού τομέα με ενδελεχή εξέταση των επιμέρους ενοτήτων και την ανάδειξη των διαμορφούμενων διασυνδέσεων (links) καθώς και των επικαλυπτόμενων ομάδων ενδιαφερόντων και δράσεων (interfaces).
Σήμερα η ενέργεια συγκαταλέγεται στους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ραγδαία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, και των πολύ μεγάλων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές οι οποίες απαιτούνται σε συνεχή βάση. Με την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης άμεσος είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον η προστασία του οποίου αποτελεί πλέον προτεραιότητα και εξετάζεται στο πλαίσιο της πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή. Ως εκ τούτου οι διάφορες ενεργειακές επενδύσεις και έργα υποδομής μελετώνται πλέον σε άμεση συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, οι προκηρύξεις ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η κρίση στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές αργού, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.
Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:
Η Οικονομική Κρίση και η Ενεργειακή Αγορά στην Ελλάδα
Ηλεκτροπαραγωγή και Επενδύσεις για τις Επόμενες Δεκαετίες
Μετασχηματισμός Ηλεκτρικού Τομέα Και Αγορά
Φυσικό Αέριο - Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
Ελληνική και Διεθνής Αγορά Πετρελαίου, Τελευταίες Εξελίξεις και Τάσεις
H Αναπτυξιακή και Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας
Η Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 και ο Ρόλος των ΑΠΕ
===========================
Επιστολή αναγνώστη στο kozan.gr σχετικά με την προκήρυξη 8μηνων στο Λ.Κ.Δ.Μ

Αγαπητό kozan.gr,

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των 8μήνων στο Λ.Κ.Δ.Μ. θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες προσωπικές μου σκέψεις, οι οποίες, έχω την πεποίθηση, εκφράζουν την πλειοψηφία των συμπολιτών μου του ευρύτερου Δήμου Εορδαίας.

Καταρχήν, οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι αδιαμφισβήτητα δυσαρεστημένοι με την προκήρυξη μόνο 320 θέσεων, για τις οποίες, σημειωτέον, υποβλήθηκαν περίπου 2000 αιτήσεις. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, με την ανεργία να καλπάζει και την απελπισία να κυριεύει την καθημερινότητά μας.

Για μια ακόμη φορά οι πληττόμενοι ευνοούνται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους μας. Πληττόμενοι ή μόνιμοι 8μηνίτες… Έλεος κύριοι… Προτάσσεται ο Κόμανος, το Κλείτος, ο Πτελεώνας, το Προάστειο και η Μαυροπηγή με μοναδικό περιορισμό το 4μηνο της ανεργίας. Δηλαδή οι τεράστιες οικονομικές αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις γης και ακινήτων δεν αποτελούν αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους των παραπάνω οικισμών; Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήδη αποτελεί μόνιμο προσωπικό της Δ.Ε.Η. και προκλητικότερο όλων καθίσταται το γεγονός ότι τα δισέγγονα και τρισέγγονά τους έχουν προτεραιότητα πρόσληψης εσαεί. Το νέφος, η τέφρα και οι διάφορες παθήσεις φαίνεται ότι πλήττουν αποκλειστικά μόνο τους κατοίκους των παραπάνω κοινοτήτων και όχι τους υπόλοιπους κατοίκους της Εορδαίας, οι οποίοι είχαν την »ατυχία» να είναι κάτοικοι Πτολεμαΐδας ή άλλων, πλην των ανωτέρω, κοινοτήτων της Εορδαίας…

Αλήθεια, στον τελευταίο διαγωνισμό της Δ.Ε.Η προσλήφθηκε κανένας μόνιμος κάτοικος Πτολεμαΐδας; Ένας νέος από την Πτολεμαΐδα χωρίς προϋπηρεσία, με 12μηνη ανεργία, έχει ελπίδα πρόσληψης άραγε; Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί επικίνδυνα και οδηγούμαστε μοιραία σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Θα φτάσουμε σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και κοινωνικής βίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μια τεμαχισμένη ήδη κοινωνία εξαιτίας της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης. Τοπικοί άρχοντες λειτουργούν ως οι »τσιφλικάδες των 8μήνων» και καθορίζουν ποιος θα πάρει την περιβόητη εντοπιότητα Α΄ ζώνης. Ανάλογα με τις καιροσκοπικές τους ορέξεις χορηγούν βεβαιώσεις Α΄ ζώνης για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους. Και εξηγούμαι: Υπάρχουν, με το υφιστάμενο καθεστώς προσλήψεων, κάτοικοι Πτολεμαΐδας δύο ειδών: κάτοικοι Πτολεμαΐδας πληττόμενοι (έχοντες βεβαιώσεις Α΄ ζώνης!) και κάτοικοι Πτολεμαΐδας μη πληττόμενοι. Είναι δυνατόν να υφίσταται κάτι τέτοιο; Ποιον κοροϊδεύουν άραγε;

Η προνομιακή μεταχείριση των πληττόμενων είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία και εξεγείρει το περί δικαίου και ισότητας αίσθημα. Αλήθεια, η κυρία Δήμαρχος της Πτολεμαΐδας (εξυπακούεται και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές) δεν γνωρίζει; Γιατί ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου σίγουρα δεν της ταιριάζει. Έχει επίγνωση ή απλώς κωφεύει σκόπιμα. Τοπικοί φορείς, όπως το εργατικό κέντρο, ο εμπορικός σύλλογος Εορδαίας και όλοι οι συναρμόδιοι, επιτέλους, ας ξυπνήσουν. Ας πάρουν, επιτέλους, θέση. Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζει ολόκληρη η Εορδαία και όχι μόνο ένα πληττόμενο μέρος. Δρόμους μπορεί να αποκλείσει και η Πτολεμαΐδα, δεν είναι μόνο αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων μειοψηφιών.

Όσον αφορά τους ανέργους της Εορδαίας απαιτείται να ενεργοποιηθούν άμεσα . Ας σηκωθούν από τους καναπέδες και τις καφετέριες και ας πάρουν τις τύχες τους στους δικούς τους ώμους. Ο ωχαδερφισμός σίγουρα δεν ταιριάζει στην νεολαία μας. Να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικούς άρχοντες και φορείς, με κινητοποιήσεις και παραστάσεις, όπου χρειάζεται (όπως με συλλογή υπογραφών). Επιτέλους, ας πάψουν κάποιοι να ομιλούν εκ μέρους των άνεργων Εορδαίων. Χρειάζεται περισσότερη μαζικότητα και ενεργητικότητα, ώστε να μην καπελωνόμαστε και να μην εκπροσωπούμαστε από τον κάθε ανευθυνουπεύθυνο. Φτάσαμε στο σημείο να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς και το μέλλον μας, δίχως εμάς .

Και φτάνουμε στο διαταύτα. Εφόσον συνεχίσουν να υφίστανται και δεν καταργηθούν τα 8μηνα, επείγει τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, να επαναξεταστούν τα κριτήρια πρόσληψης για τα 8μηνα. Με τις λίγες γνώσεις μου, θεωρώ ως ζωτικής σημασίας κριτήρια για τις εκάστοτε προσλήψεις τον χρόνο ανεργίας (όχι μόνο 12μηνη ανεργία αλλά και μεγαλύτερη) και, φυσικά, το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους. Υποτίθεται ότι η Δ.Ε.Η. επιτελεί κοινωνικό έργο και εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, αν έθιξα ορισμένους, όμως θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα στην δημοκρατία που έχουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, για να μπορεί η αλήθεια να παρουσιάζεται όσο και να μας πληγώνει.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την ειδησεογραφική ιστοσελίδα σας για την άμεση και αντικειμενική ενημέρωση . Χωρίς παρεμβάσεις παρουσιάζεται πλουραλισμό σκέψεων και ιδεών για τα δρώμενα της περιοχής και δίνεται βήμα επικοινωνίας στον οποιοδήποτε ασήμαντο πολίτη . Το τελευταίο σας τιμά ιδιαίτερα . Συγχαρητήρια .
http://www.kozan.gr/?p=49169
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: