Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος



Όλοι στην απεργία

Όλοι στις διαδηλώσεις

Συγκέντρωση στην Κοζάνη 11.00 στην κεντρική πλατεία, στο ρολόι


========================================
Με χωριστά ψηφοδέλτια στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου της ΔΕΗ «Σπάρτακος» κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο «ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ» στο εκλογικό συνέδριο της Ομοσπονδίας την ερχόμενη εβδομάδα, κόντρα σε αυτό του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Με χωριστό ψηφοδέλτιο, κόντρα σε αυτό του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου, κατεβαίνει στο εκλογικό συνέδριο της Ομοσπονδίας την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου της ΔΕΗ «Σπάρτακος».
Το ψηφοδέλτιο, με τίτλο «ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ» κατατέθηκε χθες – τελευταία προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, κόντρα σε αυτό του Ν. Φωτόπουλου. Εκτός από τον Γ. Αδαμίδη, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν και άλλα γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη που εκλέγονται με τον «Σπάρτακο» στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.
«Υπήρξε έμμεσος εκβιασμός από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, με τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, και μάλιστα χωρίς να γίνει συζήτηση με τη γραμματεία της παράταξης», είπε στο «Εθνος» ο κ. Αδαμίδης και προσέθεσε: «Οι προτεραιότητες που βάζει ο Φωτόπουλος είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που βάζουν οι αρχές της παράταξης. Εμείς δεν κάνουμε ακτιβίστικες ενέργειες, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην παραίνεση για καταλήψεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, παντού».

Διάσπαση
Η διάσπαση της «πράσινης» παράταξης ήταν κατά πολλούς αναμενόμενη, λόγω της σφοδρής σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στο εσωτερικό της. Συνδικαλιστές έχουν διαφωνήσει ανοικτά και δημόσια με τη στρατηγική της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, την οποία έχουν καταγγείλει για «αναρχοσυνδικαλισμό», διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και άλλες ακτιβίστικες ενέργειες στις οποίες έχει πρωτοστατήσει μέχρι και πρόσφατα ο Ν. Φωτόπουλος.
Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η δήλωση του τελευταίου ότι στις εκλογές δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ, με πολλούς να του ζητούν να αποχωρήσει από την ΠΑΣΚΕ.
Οι δύο πλευρές έδωσαν «μάχες χαρακωμάτων» με αφορμή την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, με τους «βόρειους» να καταγγέλλουν ότι οι σκληρά εργαζόμενοι στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής επωμίζονται δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος στις μειώσεις αποδοχών, σε σχέση με τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κοζάνης veto fm, ο Γ. Αδαμίδης έκανε την αυτοκριτική του για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος την περίοδο της διοίκησης του Τ. Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

=================================
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την τρόικα για τη ΔΕΗ

   Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η παρουσίαση του οριστικού μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Η παρουσίαση θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία θέλει να έχει λόγο –όπως άλλωστε είναι και η κεντρική γραμμή για τις ιδιωτικοποιήσεις του τομέα της ενέργειας– προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος αλλά και η εξυπηρέτηση των μακροχρόνιων στρατηγικών στοχεύσεων της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί μεν να προχωρήσει μία μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου, ΑΔΜΗΕ, υπό συγκεκριμένους όρους και στρατηγική: η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στο διαχειριστή των δικτύων θα γίνει προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των εκτεταμένων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού.
Ως προς τη μεταφορά των υπό πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτή δεν επιβάλλεται να γίνει άμεσα, για τον πρόσθετο λόγο ότι υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες όπως η πιστοποίηση του διαχειριστή, το ξεκαθάρισμα των οικονομικών και των παγίων της εταιρείας κλπ, που μεταθέτουν χρονικά το όλο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες αυτές (πιστοποίηση, τακτοποίηση των οικονομικών και του ιδιοκτησιακού) θα πρέπει να γίνουν και να ολοκληρωθούν ανεξάρτητα από το εάν αποτελούν υποχρέωση του μνημονίου.
Εξάλλου, στην τελική παρουσίαση του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα περιλαμβάνεται η οριστική λύση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην απελευθέρωση και το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, την πρόσβαση τρίτων και στο υπόλοιπο παραγωγικό μείγμα χαμηλού κόστους της ΔΕΗ (υδροηλεκτρικά). Τα θέματα αυτά όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα διευθετηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης που θα αφορά τόσο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όσο και το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Τιμολόγια
Ένα ακόμη φλέγον θέμα για τον ηλεκτρισμό αφορά στο κομμάτι της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Είναι γνωστό ότι αποτελεί ήδη μνημονιακή υποχρέωση η πλήρης απελευθέρωση όλων των κατηγοριών τιμολογίων και η κατάρτιση κοστοβαρών τιμολογίων που να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη. Η συμμόρφωση στην υποχρέωση αυτή προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο προκειμένου να μη γίνει με μία μόνο αύξηση μια βίαιη προσαρμογή των τιμών, το επικρατέστερο σενάριο είναι να αποφασιστεί η σταδιακή προσαρμογή με περισσότερες της μίας δόσεις αυξήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα η προσαρμογή θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2013, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πιθανόν το Δεκέμβριο.
Πηγή:www.capital.gr
=============================
Κάθε μήνα θα πληρώνουμε τη ΔΕΗ


Από τις αρχές του 2013 θα χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που υπολογίζουμε τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού μας, αφού όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης –τρόικας οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα πληρώνονται μελλοντικά ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ και όχι κάθε δίμηνο όπως είθισται.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να αλλάξουν σε μηνιαία την είσπραξη των λογαριασμών είτε με το να εκδίδουν κάθε μήνα τιμολόγια, είτε με το να καθορίζουν μηνιαίες δόσεις στους εκδιδόμενους λογαριασμούς. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι λογαριασμοί θα εισπράττονται είτε από τη ΔΕΗ, είτε από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Κομμένα πια τα οικιακά.
Δεν θα το πιστέψετε αλλά είναι γεγονός! Οι τροικανοί «μάχονται» για τις νοικοκυρές που βάζουν πλυντήριο τη νύχτα προκειμένου να κάψεις λιγότερο ρεύμα.
Πως ακριβώς;
Καταργώντας τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, από δω και στο εξής οι νοικοκυρές δεν θα έχουν κανένα λόγο να ξημεροβραδιάζονται περιμένοντας να πλυθούν τα ρούχα… αφού θα πληρώνουν όσο ακριβώς καίνε και τίποτα λιγότερο.
Με απλά λόγια, στο εγγύς μέλλον ΟΛΟΙ μας, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες δεν θα έχουμε «εκπτώσεις» στο ρεύμα. Αντιθέτως άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ΑΜΕΑ θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο και είναι 20-30% φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Φωτοβολταϊκά STOP.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κος Τόμσεν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν ώστε να παγώσουν προσωρινά οι αιτήσεις εγκατάστασης, επιμένοντας μάλιστα να καταργηθούν οι αχρησιμοποίητες άδειες για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εφόσον έχουν λήξει οι σχετικές προθεσμίες.

star.gr
=====================================
Ηλεκτρική ενέργεια: ιδιωτικοποιήσεις δικτύων, λιγνιτών και αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά η τρόικα

Την άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση μέσα στο 2013 πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Τα εν λόγω μέτρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που καταγράφονται ως θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα γίνει με μεταφορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέσα στον Οκτώβριο.
Όσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες, η πώλησή τους ζητείται να έχει πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες για πιέσεις προς εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δικαίωση της ΔΕΗ από το Ευρωδικαστήριο σχετικά με τις αιτιάσεις περί δεσπόζουσας θέσης στη λιγνιτική παραγωγή και την απαίτηση της Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση λιγνιτών η οποία εντέλει δεν πέρασε.
Τέλος, η τρόικα ζητάει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2013.
======================================
Νέα ανατροπή στην αγορά: «Κλείδωμα» τιμής με την ηλέκτριση του σταθμού
Στη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μία μονάδα «κλειδώνει» την επιδοτούμενη τιμή feed in tariff προχωρά το ΥΠΕΚΑ, επιφέροντας – υπό την πίεση των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ και της επιμονής της τρόικας για μια βιώσιμη συνολική λύση – μια ακόμη ανατροπή στην αγορά των ΑΠΕ και κυρίως στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Έτσι στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν για τις ΑΠΕ, τις αμέσως επόμενες ημέρες,– σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress – αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση ότι παύει να ισχύει το κλείδωμα της τιμής με την υπογραφή της σύμβασης και ο επενδυτής θα εξασφαλίζει την ευνοϊκή τιμή feed in tariff με την ηλέκτριση της μονάδας του.
Η απόφαση επί της ουσίας διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του «κουρέματος» των τιμών για τα φωτοβολταϊκά καθώς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στα μέτρα του Αυγούστου αποφασίστηκε γενναίο ψαλίδι έως και 47% στις τιμές των νέων φωτοβολταϊκών. Για μια σειρά από έργα λοιπόν, η μείωση της τιμής εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη με δεδομένο ότι επί της ουσίας καταργείται το λεγόμενο 18μηνο και οι τιμές θα κλειδώνουν με την ηλέκτριση του σταθμού.
Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα φέρει στη βουλή – πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα – το ΥΠΕΚΑ με αιχμή του δόρατος την περίφημη έκτακτη εισφορά επί του τζίρου. Οι αλλαγές  – σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου – έχουν εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας και αποτελούν την τελευταία παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ.

Εκτός από την εισφορά και την αλλαγή στο τρόπο κλειδώματος της τιμής FIT, στις νέες ρυθμίσεις θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις, που έχουν πάρει και το πράσινο φως της τρόικας.
Θυμίζουμε ότι με το πρώτο πακέτο μέτρων για την αγορά περιείχε δέσμη μέτρων όπως ψαλίδισμα των τιμών FIT και αναστολή χορήγησης νέων αδειών, προκαλώντας αντιδράσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο ήδη από τον Αύγουστο, όταν και έγιναν γνωστά τα μέτρα, ο κλάδος ανέμενε και το δεύτερο πακέτο, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιέχει, λαμβάνει μορφή ουσιαστικής παρέμβασης και αναμόρφωσης συνολικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η φωτοβολταϊκή αγορά.
=======================================
Το χάος πνίγει την ενέργεια
Eδώ και σχεδόν μιάμιση δεκαετία ο τομέας της ηλεκτρικής ενέρ­γειας στη χώρα μας είναι θεωρητικά απελευθερωμένος. Άλλα τόσα χρόνια διαρκεί το σίριαλ των παραπόνων, των αντιθέσεων, των... αντιπαραθέσεων και των εντάσεων μεταξύ φο­ρέων και παραγόντων, καθώς η κάθε πλευρά προσπαθεί να αποσπάσει όσο γίνεται περισσότερες θετικές - για τα δικά της συμφέροντα - νομοθετικές παρεμβάσεις.

Από το 1999, λοιπόν, το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει αμέτρητες
φορές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τροποποιη­τικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν δημι­ουργήσει ένα δαιδαλώδες πλέγμα νο­μοθετημάτων, που κάθε άλλο παρά βο­ηθάει στην ανάπτυξη της αγοράς, όπως ήταν και ο αρχικός στόχος της «απελευθέρωσης».

Κατανοώντας την ανάγκη για αλλα­γές στο ισχύον καθεστώς, αλλά και διαπιστώνοντας πως η σημερινή κατάστα­ση δεν πάει άλλο, η σημερινή διοίκηση της ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευ­ση από το τέλος Ιουλίου τις προτάσεις της για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιχειρώντας να κάνει όσα δεν έγι­ναν κατά την προηγούμενη 15ετία και να παρέμβει εκεί που δεν τόλμησαν διάφοροι αρμόδιοι (αλλά παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο), ώστε να διαμορφώσουν ένα νέο θεσμικό πλαί­σιο, που να ανταποκρίνεται στις σημε­ρινές συνθήκες.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι πρώτοι νόμοι για την απελευθέρωση της αγο­ράς ηλεκτρισμού ψηφίστηκαν τη δεκαε­τία του ’90, όταν την εγχώρια αγορά μονοπωλούσε η ΔΕΗ και στα τρία στάδιά της (παραγωγή, μεταφορά, διανομή).

Σήμερα, οι ιδιωτικές μονάδες παρά­γουν σχεδόν το 23% του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται σε όλη την Ελλά­δα, ενώ κυριαρχούν σε ορισμένες τεχνολογίες, όπως οι Ανανεώσιμες Πη­γές Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παράλληλα με την απώλεια κι άλλων μεριδίων στην παραγωγή και τη δι­ανομή, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, με συνθήκες χάους και απόλυτης αναρχίας στην αγορά.

Δεν είναι εμπόρευμα

Η ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, δεν αποτελεί ένα εμπόρευμα που εάν λεί­ψει από τα ράφια ενός καταστήματος δεν θα προκαλέσει κάποιες παρενέρ­γειες. Οι σύγχρονες κοινωνίες «νεκρώ­νουν» χωρίς ρεύμα, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης (είτε με καύσωνα, είτε με κρύο) για τους καταναλωτές.

Ακριβώς αυτές τις καταστάσεις επι­χειρεί να προλάβει η ΡΑΕ, με τη δη­μόσια διαβούλευση σχετικά με το θε­σμικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διαβούλευση διήρκεσε περίπου τρεις μήνες και συμμετείχαν όλοι οι φορείς της αγοράς, επιχειρήσεις και πα­ράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμε­νο. Ήδη, η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει την επε­ξεργασία των θέσεων που έχουν διατυ­πώσει οι φορείς και οι παράγοντες της αγοράς και στη συνέχεια θα κωδικοποιήσει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Η τελική μορφή των προτάσεων θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει και δημόσια συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Στη συνέχεια, οι κωδικοποιημένες προτάσεις θα κατατεθούν στο υπουρ­γείο ΠΕΚΑ, για έναν ακόμη γύρο (τελι­κής αυτή τη φορά) διαβούλευσης και στη συνέχεια θα προωθηθούν προς ψή­φιση στη Βουλή υπό τη μορφή ενιαίου νομοσχεδίου.
Οι πάντες συμφωνούν στο ότι είναι απαραίτητο το νέο πλαίσιο να δημιουρ­γεί τις προϋποθέσεις ώστε η αγορά να λειτουργεί με ενιαίους και ισότιμους για όλους κανόνες, με αυστηρή επο­πτεία από τις αρμόδιες αρχές και με γνώμονα την κάλυψη των εθνικών ανα­γκών σε βάθος χρόνου.

Οι πάντες, επίσης, δίνουν όρκους για τον τελικό στόχο, που είναι η παραγω­γή και διάθεση όσο γίνεται φθηνότε­ρης ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφε­λος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία, τό­σο για τη χώρα μας όσο και για τις άλ­λες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η «απε­λευθέρωση» λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, οδήγησαν σε πολύ ακριβότερο ρεύμα. Ένα και μόνο στοιχείο για τις τιμές στην ελληνική αγορά αποτυπώνει την πραγματικότητα, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τις στρεβλώσεις, αλ­λά κυρίως με το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας καλλιεργεί το έδαφος για κερδοσκοπία από εκείνους που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και πουλάνε την ενέργεια όπως και οποιο­δήποτε άλλο προϊόν: με υψηλά ποσο­στά κέρδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα την τελευ­ταία 10ετία (από το 2001 έως το 2011) οι τιμές κατανάλωσης ρεύματος στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 60,6% (!!!) από τα 57,1 ευρώ/MWh σε 91,7 ευρώ, ενώ στην οικιακή κατανάλωση το άλμα των τιμών σχεδόν διπλασίασε το κό­στος (81,7%). Να σημειωθεί, επίσης, ότι ακόμη και στην ισχυρή Γερμανία, όπου η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών «τρέχει» πολύ περισσότερα χρόνια, στην τελευταία 10ετία οι βιομηχανίες πληρώνουν κατά 34,5% ακριβότερα το ρεύμα και οι απλοί καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί κατά 15,25%.

Στα ίδια στοιχεία (Eurostat) και για το ίδιο διάστημα (10ετία) δεν υπάρχει ούτε μία χώρα της Ε.Ε. που να εμφανί­ζει μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ακραίο παράδειγμα είναι η εξωκοινοτική Νορβηγία, όπου οι τιμές τριπλασιάστηκαν! Παράλληλα, παρα­τηρείται ένα «άνοιγμα» στην ψαλίδα των τιμολογίων προς τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις (όπως είναι και η Ελλάδα) στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι τιμές βιομηχανικού και οικιακού ρεύματος ήταν περίπου στα ίδια επίπε­δα, ενώ σήμερα το τιμολόγιο για τους απλούς καταναλωτές έχει ξεφύγει και είναι κατά πολύ ακριβότερο.
new.topontiki.gr
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: