Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

«Κουρεύονται» τα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί από την 1η Αυγούστου του 2010 και μετά.


Στην καρδιά της παραγωγής ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ

Στην καρδιά της παραγωγής Η.Ε. θα βρίσκετε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος.
Ο συν. Φωτόπουλος ο οποίος αρκετές φορές έχει υποκλιθεί στους εργαζόμενους της περιοχής για την αγωνιστικότητά τους, στους οποίους οφείλει ακόμη, τον απολογισμό τι χάσαμε , τι κερδίσαμε από την προηγούμενη μεγάλη απεργία  και τι ακριβώς εννοούσε με την φράση του το «επιδοματάκι μας»,  σ΄αυτούς που μπροστά τους πολλάκις υποκλίθηκε .
Ο λόγος της επίσκεψης είναι να συναντήσει τα στελέχη της ΓΕΝΟΠ και τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων για τον συντονισμό των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ομοσπονδία.
Με δεδομένο την απόφαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ χθες για τις απεργίες, η σημερινή διαδικασία θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και θα θέλαμε πολύ - πολλοί  να είμαστε παρών να την παρακολουθήσουμε, (τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι του λεκανοπεδίου), καθώς όπως μάθαμε υπό τον φόβο του κ. Φωτόπουλου θα γίνει και κλεισμένων των θυρών και αυστηρός για τα προεδρεία των σωματείων και τους εκλεγμένους στην ΓΕΝΟΠ.
http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1720.html

==============================
Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. Ομίλου Δ.Ε.Η. :Το τέλος μίας χώρας, το τέλος ενός ολόκληρου λαού

Σε πολύ λίγα 24ώρα, αυτοί που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε (όπως λένε…) καλούνται να ψηφίσουν το τελείωμα μας ( για την σωτηρία μας όπως λένε…).
Οι ηγέτες της βουλευτικής τρόικας (σωτηρίας) εσωτερικού, συνεπικουρούμενοι από τα «ανεξάρτητα»  ΜΜΕ, προκειμένου να παραμείνουμε στο ευρώ, αποφάσισαν :
Το τέλος του κράτους πρόνοιας.
Το τέλος του συστήματος υγείας μας.
Το τέλος της παιδείας μας.
Το τέλος του εθνικού πλούτου μας.
Το τέλος της ανθρώπινης εργασίας μας.
Το τέλος των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Το τέλος της ελπίδας για το μέλλον των παιδιών μας.
Το τέλος της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
Την συνέχιση της συγκάλυψης των σκανδάλων τους.
Την αρχή της δυστυχίας μας.
Την αρχή της ζωής γαλέρας.
Την αρχή του τέλους μας.

 Στο ψευτοδίλημμα που ακούμε κάθε τρίμηνο, ευρώ ή δραχμή, το σίγουρο είναι ότι εμείς θα πεινάσουμε είτε στο ένα νόμισμα είτε στο άλλο.
Το υπάρχον πολιτικό σύστημα  αν δεν το «πειράξουμε», για το μόνο που θα το χρειαστούμε είναι να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο για να διώξουμε τα παιδία μας από την χώρα, μήπως βρουν αλλού ένα καλύτερο μέλλον.
Αυτοί που μας κυβερνούν δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα άλλο σ´ αυτόν τον τόπο.
Τώρα είναι η ώρα η δική μας.
Όλοι στους δρόμους να σταματήσουμε το τέλος μας.
Όλοι στους δρόμους να ξαναδώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας.
Όλοι στους δρόμους να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας.
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Δεν πάει άλλο ήρθε η ώρα του αγώνα.
Όλοι στην απεργία.
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
===============================
Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε.:Συμμετέχουμε δυναμικά στην 48ωρη απεργία


  Το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ  Α.Ε ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ συμπαραστέκεται   στην 48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ  και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης στις 6 & 7-11-2012.


     ΟΛΟΙ μαζί    στην συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική πλατεία της πόλεως  και ώρα 11,00 π.μ.  για να ενώσουμε και τις δικές μας φωνές ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα.

  Συμπαραστεκόμαστε  δυναμικά στη   48ωρη  απεργία για να σταματήσουμε την  εξόντωση των εργαζομένων και την εξαθλίωση των συνταξιούχων.

        Οι Συνταξιούχοι  της  ΔΕΗ μαζί με  τους εργαζόμενους πρέπει να    αντισταθούμε δυναμικά.

                  Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας εξοντώσουν
===================================

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 - 7 Νοεμβρίου
Τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή στη γενική πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 6 – 7 Νοέμβρη, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, συνεδρίασε τη Πέμπτη 1/11/2012, αφού αξιολόγησε τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και τα νέα βάρβαρα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα που διαλύουν κυριολεκτικά την ζωή μας και υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της χώρας μας.
Αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, συμμετέχοντας:
-Στη 48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012.
-Απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
Aπαίτηση όλων των συνδικάτων είναι η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ των απαράδεκτων, εξοντωτικών και εκβιαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι Τροϊκανοί και αποδέχεται η κυβέρνηση.
Μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και γενικά τους απλούς πολίτες της χώρας, «μονιμοποιούν» τη λιτότητα, τη φοροαφαίμαξη.
Πολιτικές που εκποιούν – ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τις επιχειρήσεις του δημοσίου.
Μέτρα και πολιτικές που εκτινάσσουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΥΦΕΣΗ και βυθίζουν την κοινωνία και τη χώρα στην καταστροφή.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε:
-ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
-ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
-ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΙΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
================================
Αν ψηφιστούν τα μέτρα
Τι αλλάζει στις συντάξεις με το Γ’ Μνημόνιο

Σύνταξη στις μητέρες στα 67, κλειστή η πόρτα εξόδου έως τα 62 με 40 χρόνια εργασίας, περικοπές έως και 25% στις συντάξεις, τέλος στα δώρα ακόμα και για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι οι πιο δυσβάστακτες αλλαγές που θα υποστούν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Συγκεκριμένα, από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια (που θα αποφέρει στον Προϋπολογισμό έσοδα 631 εκατ. ευρώ) βαρύτερα θα λαβωθούν:
■ Οσοι δεν πρόλαβαν έστω και για λίγες ημέρες να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Συγκεκριμένα, στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ:
■ Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης, θα παραμείνουν αναγκαστικά δύο χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους.
■ Ισόβια δεσμά περιμένουν τις μητέρες ανηλίκων που δεν πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (έξοδος στα 57 το 2012). Τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν ακαριαίως στα 67 για τις μητέρες ανηλίκων ενώ δραματικά μειωμένη σύνταξη μπορούν να πάρουν σε ηλικία 62 ετών.
■  Από τα 60 στα 65 αυξάνονται και τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη για τις γυναίκες που ο προηγούμενος νόμος όριζε σταδιακή αύξησή τους από τα 60 στα 65 έως το 2015.
Στον ιδιωτικό τομέα:
■ Οσοι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35ετία ώστε να βγουν στη σύνταξη στα 60, με το νέο καθεστώς θα συνταξιοδοτηθούν στα 62. Μάλιστα όσοι έχασαν την ευκαιρία να βγουν στη σύνταξη στα 59 τους το 2012, με τα μεταβατικά στάδια που προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου, θα υποστούν αύξηση των ορίων κατά τρία χρόνια αντί για δύο.
■ Στα 62 αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους μετά το 1983, για τους οποίους ίσχυε σταδιακή αύξηση των ορίων από τα 58 στα 60 έως το 2015.
■ Αυξάνονται στα 62 από τα 60 τα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών (4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα), ενώ για τους οικοδόμους τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν στα 60 από τα 58. Για όσους δε συγκεντρώνουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα βαρέα, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι πιο βάρβαρη: από 56,6 ετών που θα έβγαινε ο εργαζόμενος το 2012, θα φτάσει να συνταξιοδοτηθεί στα 60 και 9 μήνες το 2013 (αύξηση 4 χρόνια και 3 μήνες), ενώ οι γυναίκες από τα 57 θα συνταξιοδοτηθούν στα 62 το 2013.
■ Αιφνίδια ανατροπή όλων των προγραμμάτων ζωής περιμένει τις μητέρες ανηλίκων του ΙΚΑ που δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 5.500 ένσημα ώστε να αποδράσουν νωρίτερα προς τη σύνταξη χάρη στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου Λοβέρδου -  Κουτρουμάνη: από το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στα 67 με πλήρη σύνταξη και στα 62 με μειωμένη.
■ Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που δεν έχουν συμπληρώσει 35ετία στις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα υποστούν αναγκαστική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62.
■ Επίσης οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν τις μίνιμουμ προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (15ετία), καθώς και οι αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, από 1/1/2013 θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67.
Ενδεικτικό παράδειγμα των ανατροπών που έχουν επιφέρει σε έναν εργαζόμενο η κρίση και τα σκληρά μέτρα των μνημονίων είναι το ακόλουθο: εργαζόμενη ετών 52 είχε προγραμματίσει το 2009 να πάρει μειωμένη σύνταξη στα 55. Ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τις ελάχιστες προϋποθέσεις (4.500 ένσημα) καθώς μένει άνεργη και θα υποχρεωθεί να βγει στη σύνταξη 67 ετών, με καθυστέρηση 12 ετών.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος -ειδικευμένος στα Ασφαλιστικά- κ. Δημήτρης Μπούρλος, κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με 35ετία, οι γυναίκες στα βαρέα και οι μητέρες επιβαρύνονται με ένα, τέσσερα ή και δώδεκα χρόνια επιπλέον, αντίθετα με την πρόθεση της τρόικας που ήθελε να επιβάλει επιμήκυνση κατά δύο χρόνια. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, οφείλεται σε βιαστική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου που συνέταξε το νομοσχέδιο.

 Βαριές απώλειες θα υποστούν και χιλιάδες συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (αθροιστικά κύριες και επικουρικές), με σκοπό να εξοικονομηθούν 1,46 δισ. ευρώ. Η νέα εισφορά που θα παρακρατείται από το πρώτο ευρώ θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.500 ευρώ στο 5%, από 1.501 έως 2.000 ευρώ στο 10%, ενώ για ποσά σύνταξης 2.001 ευρώ και άνω -σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή- το ποσοστό της παρακράτησης θα αγγίζει το 15%. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια των μνημονίων 1 και 2, οι μειώσεις στις συντάξεις για το 35% των συνταξιούχων, δηλαδή για 870.000, ξεπέρασαν το 10%, ενώ για το 25% των συνταξιούχων (περίπου 625.000) η μείωση έφτασε το 40%, κυρίως για όσους έπαιρναν συντάξεις από 2.000 ευρώ και είχαν ηλικία μικρότερη των 55 ετών, ενώ άγγιξε το 48% για τα ειδικά μισθολόγια.


Με εισοδηματικά κριτήρια τα οικογενειακά επιδόματα
Ο εφαρμοστικός νόμος συν τοις άλλοις περιλαμβάνει:
■ Κατάργηση παράτυπων συντάξεων (συντάξεων-μαϊμού) που έχουν ήδη εντοπιστεί από την απογραφή, κατάργηση ειδικών συντάξεων συνδικαλιστών, καθώς και κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία κατέβαλλε ως σήμερα ο ΟΑΕΔ σε 150.000 εποχικά εργαζομένους και ανέργους.
 ■ Μείωση σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων (εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ). Αυστηρότερες προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια θα ισχύσουν για την καταβολή σύνταξης από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους άνω των 65. Από το 2013 το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5.020 ευρώ, από 4.300 που ίσχυε έως σήμερα (αντίστοιχα το οικογενειακό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10.040 από 8.600).
■ Την τελευταία στιγμή διατηρήθηκε η 15ετία (ή 4.500 ένσημα) ως βασική δυνατότητα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αντί της 20ετίας που είχε προταθεί.
■ Προβλέπεται επίσης η αναθεώρηση των αναπηρικών συντάξεων (πρώτο τρίμηνο του 2013) προκειμένου να μην αποτελούν περισσότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων, ενώ καταργείται το ΕΚΑΣ για συνταξιούχους άνω των 64 ετών.
■ Επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια για όσους εισπράττουν οικογενειακά επιδόματα. Ειδικότερα, το σύνολο του επιδόματος θα χορηγείται μόνο για εκείνους που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Οσοι έχουν αποδοχές που κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος. Αντίστοιχα όσοι έχουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος. Εκείνοι που δηλώνουν ετήσιες αποδοχές υψηλότερες των 30.000 ευρώ χάνουν τελείως το όποιο οικογενειακό επίδομα λάμβαναν (π.χ. πολυτέκνων). Το επίδομα για ένα παιδί ορίζεται στα 30 ευρώ, για δύο παιδιά στα 40 και για τρία και άνω παιδιά στα 50 ευρώ.
Τα Εργασιακά
Από την περασμένη Τετάρτη έχει κατατεθεί στη Βουλή και το κείμενο με τις επώδυνες αλλαγές στα Εργασιακά και αν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, αυτή θα προέλθει από το Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι από το 2013 οι αποζημιώσεις θα περικοπούν κατά το ήμισυ, ενώ ευνοϊκότερα αντιμετωπίζονται όλοι όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη πάνω από 16 χρόνια. Επίσης, παρά τη διάσωση των τριετιών, καταργείται τελικά το επίδομα γάμου (58 ευρώ μηνιαίως) για 350.000 εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ακόμη, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πέραν του 8ώρου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ενώ η εφαρμογή των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα μέτρα θίγουν δύο στους τρεις εργαζομένους (περίπου 1 εκατομμύριο), ενώ οι 700.000 εργαζόμενοι που παραμένουν προς το παρόν αλώβητοι καλύπτονται από τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο εμπόριο και στον τουρισμό και προβλέπουν μειώσεις αποδοχών έως και 14%.
Ποιοι χάνουν περισσότερα
Μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν από την παρακράτηση οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι δικαστικοί και τα στελέχη επιχειρήσεων που εισπράττουν συντάξεις συνολικά άνω των 2.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πάνω από 300.000 άτομα, τα οποία θα υποστούν μείωση της τάξης του 15%. Αν υπολογίσουμε και την κατάργηση των δώρων, τότε αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων θα χάσει πάνω από δύο συντάξεις ετησίως. Για παράδειγμα, ένα στέλεχος τραπέζης εισπράττει 2.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 400 επικουρική. Με παρακράτηση 15% θα χάσει 4.500 ετησίως, ενώ αν υπολογιστεί και η απώλεια των δώρων από την κύρια και την επικουρική σύνταξη, το ετήσιο εισόδημά του θα μειωθεί κατά 6.100 ευρώ, δηλαδή 17,3%.

Ουσιαστικά, όμως, με όρους επιβίωσης η απώλεια θα είναι βαρύτερη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα χάσουν το ετήσιο επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο είχε διασωθεί από τα δώρα, αλλά και για τους δικαιούχους του ΟΓΑ, που θα χάσουν τη 13η και τη 14η σύνταξη. Ετσι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των κατώτατων ορίων με την κατάργηση του επιδόματος των 800 ευρώ ετησίως χάνουν 10,3%, ενώ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν 14,2%.

Ετσι, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με 580 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική θα χάσει ετησίως με την πλήρη κατάργηση των δώρων 1.100 ευρώ, δηλαδή 11,1%. Οσο για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, με την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (720 ευρώ ετησίως) χάνουν, αν επιμεριστεί το ποσό, 60 ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα διπλάσια από τα 30 ευρώ που είχαν προτείνει να κοπούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Κοινωνική αδικία αποτελεί και η παρακράτηση που θα υποστούν οι χήρες, καθώς η νέα μείωση θα υπολογιστεί στο άθροισμα των αποδοχών τους από το πρώτο ευρώ.

Χαμένοι θα είναι επίσης οι υψηλοσυνταξιούχοι που είχαν ασφαλιστεί στην ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία των Ταμείων τους.

Επειτα από πέντε μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τέσσερις στις επικουρικές, συνταξιούχος του ΙΚΑ στην 28η κλάση με 10.500 ένσημα, από 1.720 ευρώ που εισέπραττε το 2009, το 2013, όταν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, θα εισπράξει σύνταξη 1.200 ευρώ.

Επίσης, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που πλήρωνε για την ασφάλισή του στην ανώτατη κλάση 900 ευρώ το δίμηνο και εισέπραττε το 2009 σύνταξη 2.900 ευρώ, έπειτα από τις πολλαπλές εισφορές και τη φορολογική αφαίμαξη (έκτακτη εισφορά και μείωση του αφορολογήτου), η σύνταξή του έχει συρρικνωθεί στα 1.500 ευρώ - μείωση της τάξης του 50%.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=234314
==================================
Οι 13 ανατροπές για συνταξιούχους, εργαζόμενους και εργοδότες
«Κουρεύονται» τα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί από την 1η Αυγούστου του 2010 και μετά, ενώ μπαίνει πλαφόν 15.000 ευρώ για όσους δεν έχουν πληρώσει εισφορές σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα από το 2014 τα ποσά των εφάπαξ θα προσδιορίζονται με νέο μαθηματικό τύπο που θα αποκλείει τη δημιουργία ελλειμμάτων στα Ταμεία Πρόνοιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112945006
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: