Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

τον «πόλεμο» για να μην «περάσουν» τα νέα μέτρα.


ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟ Ο Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ»
Απεργίες χωρίς... απεργούς για τα εργατικά συνδικάτα

Του Γιώργου Γάτου
«Δεν μπορείς να γίνεις... στρατηγός χωρίς...στρατό». Αυτή την απάντηση εισέπραξε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος όταν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Εργατικό Κέντρο της Κοζάνης, ζήτησε τη συμμετοχή κάθε εργαζομένου στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες - στον «πόλεμο» για να μην «περάσουν» τα νέα μέτρα.
Το ποσοστό των απεργών, την πρώτη ημέρα της 48ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην οποία ενεργά συμμετείχε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ήταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόλις 8,18% στη μητρική εταιρεία της ΔΕΗ! Σε σύνολο 10.941 εργαζομένων, οι απεργοί ήταν 895, το προσωπικό ασφαλείας (σε εφαρμογή του σχετικού νόμου) 1.030 άτομα και σε δεκάδες περιφερειακές υπηρεσίες οι εργαζόμενοι που δήλωσαν ασθένεια ή είχαν ρεπό ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό των απεργών. Στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων σε σύνολο 3.408 υπηρετούντων απήργησαν 288 (το 8,5%), 920 (το 27%) πήραν άδεια ή ρεπό και οι 1.580 ήταν προσωπικό ασφαλείας...
Ιδια ήταν η εικόνα σε πολλές πρώην ΔΕΚΟ που, σε άλλες εποχές, ήταν ο βασικός «μοχλός» της απεργιακής πίεσης των συνδικάτων. Και τώρα, στη μητέρα των «μαχών» που αποφάσισαν να δώσουν για πολιτικοσυνδικαλιστικούς λόγους έχοντας μάλιστα ως «σύμμαχο» τη συσσωρευμένη αγανάκτηση για τις απώλειες δικαιωμάτων και αποδοχών, βρήκαν «εσωτερική» αντίσταση από τους εργαζομένους που λόγω της κρίσης αρνήθηκαν να «θυσιάσουν» κι άλλα μεροκάματα από τους ήδη «κουρεμένους» μισθούς.

Θέσεις-κλειδιά
Με αυτά τα δεδομένα, οι συνδικαλιστές σε τομείς που έχουν δεσπόζουσα θέση στην οικονομική ζωή του τόπου (όπως στη ΔΕΗ, στις μεταφορές και στους ΟΤΑ) «κράτησαν» ανοικτό το απεργιακό «μέτωπο» κινητοποιώντας... λίγους εργαζομένους, αλλά σε νευραλγικά πόστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι ηλεκτροδηγοί που έθεσαν εκτός λειτουργίας το μετρό, χωρίς να χρειαστεί να απεργήσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όσοι απασχολούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων (σε αντίθεση με τους διοικητικούς υπαλλήλους των δήμων που εργάστηκαν οι περισσότεροι κανονικά...) κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Φωτόπουλος είχε βρεθεί στην Κοζάνη με στόχο να «κατεβάσει τους διακόπτες» σε 9 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας. Αν περνούσε τη «γραμμή» του, θεωρείται δεδομένο ότι θα προέκυπτε πρόβλημα στην τροφοδοσία του συστήματος με ηλεκτρικό ρεύμα και θα ήταν αναπόφευκτες οι περιοδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση όλης της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ωστόσο, συνάντησε τις αντιρρήσεις ακόμη και συνδικαλιστικών στελεχών για τη σκοπιμότητα μιας ανοιχτής ρήξης στην παρούσα συγκυρία, αλλά και την απροθυμία της πλειοψηφίας των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Σε κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον ταμία της ΓΕΝΟΠ, Κ. Κατσαρό, έγινε αποδέκτης κριτικής από συνδικαλιστές, οι οποίοι του καταλόγισαν ότι δεν υπερασπίστηκε την περιοχή όταν θιγόταν ο πυρήνας των μισθολογικών κατακτήσεων των εργαζομένων και ζητά τη ρήξη τώρα, που το πακέτο των μέτρων δεν περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ ή άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη γνωστή κόντρα μεταξύ της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου «Σπάρτακος», είχε ως αποτέλεσμα να μη βρει γόνιμο έδαφος ο σχεδιασμός Ομοσπονδίας.
Τελικά, δεν λειτούργησαν στη Δυτική Μακεδονία συνολικά 4 παραγωγικές μονάδες, από τις οποίες οι 3 τέθηκαν εκτός λόγω της απεργίας (από μία μονάδα στους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Αμυνταίου) ενώ η τέταρτη (η μονάδα 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας) είχε σταματήσει λόγω βλάβης και κρατήθηκε εκτός παρόλο που ήταν έτοιμη να μπει στο σύστημα.
Απροθυμία
Την αδυναμία κινητοποίησης της πλειοψηφίας των μελών τους παραδέχονται, στο παρασκήνιο, ακόμη και τα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που αποφάσισαν να συνεχίσουν την αντίσταση κατά των μέτρων με... συλλαλητήρια: Το πρώτο αύριο Κυριακή για τον προϋπολογισμό και το δεύτερο μαζί με στάση εργασίας (από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.) την ερχόμενη Τετάρτη, που θα γίνει στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των συνδικάτων κατά της ακολουθούμενης από την Ε.Ε. πολιτικής της λιτότητας και των ανατροπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Απροθυμία συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, που έχουν επιπλέον οικονομικό κόστος στις «γονατισμένες» από τα βάρη και την κρίση στην αγορά επιχειρήσεις τους, συνάντησαν και οι ηγεσίες των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) όταν αποφάσισαν να μπει για μια ημέρα απεργιακό «λουκέτο» στα καταστήματα. «Μόνο εγώ και άλλοι... τρεις συνάδελφοι κλείσαμε τα καταστήματά μας», έλεγε εκπρόσωπος εργοδοτικής οργάνωσης, διαπιστώνοντας ότι «η ψυχή μπορεί να είναι πρόθυμη, η σαρξ όμως είναι... ασθενής».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112947127
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: