Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012
Διοικητική Ανάκριση για το "ριφιφί" Φωτόπουλου
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε εξέλιξη από τα μέσα Οκτωβρίου βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Ανάκριση,  που ξεκίνησε με εντολή της διοίκησης της ΔΕΗ αμέσως μετά τα γεγονότα του περασμένου μήνα όταν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ν. Φωτόπουλο εισέβαλαν και κατέλαβαν το κέντρο μηχανοργάνωσης και στο διάστημα που το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη, υπέκλεψαν στοιχεία για λογαριασμούς πελατών της ΔΕΗ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σύσταση της ΕΔΑ δε δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ από την εταιρεία παρότι το θέμα είχε πάρει διαστάσεις εκείνες τις ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και βουλευτές όπως ο κ. Α. Γεωργιάδης, παρενέβησαν με δηλώσεις τους στην υπόθεση ζητώντας να υπάρξουν κυρώσεις για τη συμπεριφορά του κ. Φωτόπουλου. Αντικείμενο της ΕΔΑ, όπως πληροφορήθηκαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, είναι η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες  προσωπικά δεδομένα πελατών έφτασαν στα χέρια των συνδικαλιστών, οι οποίοι με τη σειρά τους τα δημοσιοποίησαν μέσω συνέντευξης τύπου.
Πάντως, το έργο της επιτροπής είναι πολύ πιο εύκολο από όσο θα νόμιζε κάποιος καθώς ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι τα στοιχεία για τους λογαριασμούς των πελατών υπεκλάπησαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το πόρισμα της ΕΔΑ δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που διεξάγουν την ανάκριση, επίσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τη ΔΕΗ. Μόλις το πόρισμα εκδοθεί θα διαβιβαστεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό μετέχει και εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ.
Αλλά και επί της ουσίας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές εντός της εταιρείας, τόσο οι συνδικαλιστικοί νόμοι, όσο και ο κανονισμός προσωπικού, στην ουσία αποτελούν μια σχεδόν αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας, η οποία δεν επιτρέπει στην πράξη καμία κύρωση για συνδικαλιστές της επιχείρησης. Αυτό διαπιστώθηκε και σε άλλες περιπτώσεις όταν ακόμη και για ποινικά κολάσιμες πράξεις εκπρόσωποι των εργαζομένων έμειναν στο απυρόβλητο, εξαιτίας των προστατευτικών κανονισμών.
Πηγή:www.capital.gr

=============================
ΔΕΗ: Στις 30/11 η έκτακτη γενική συνέλευση

 
Στις 30 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ με αντικείμενο την κατάργηση του άρθρου (8), τροποποίηση των άρθρων (20) και (21), και Κωδικοποίηση του Καταστατικού της ΔΕΗ Α.Ε.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι μέτοχοι της εταιρείας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στα Γραφεία της Εταιρείας στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη 30, 6ος όροφος), στις 30 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ., για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης :
ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Κατάργηση του άρθρου (8), τροποποίηση των άρθρων (20) και (21), και Κωδικοποίηση του Καταστατικού της ΔΕΗ Α.Ε.
ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις


Πηγή:www.capital.gr
==================================
ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
«Θύελλα» για απολύσεις και δημοτικά τέλη

Χωρίς μεγάλη συμμετοχή, χθες τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έξω από τη Βουλή διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετές ώρες
Σοκ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε υπερχρεωμένους δήμους, προκαλεί η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για αυξήσεις  φωτιά στα δημοτικά τέλη και ιδιαίτερα στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και κατευθύνεται στα δημοτικά ταμεία.
Το σενάριο αυτό, όπως και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που ζητά η τρόικα, προκαλεί θύελλα, με τους δημάρχους να απειλούν με διπλό «μπλόκο». Αφενός δεν προτίθενται να εφαρμόσουν το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας (το οποίο προβλέπει και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη) και αφετέρου δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαθεσιμότητας εργαζομένων στους δήμους.
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, το Μεσοπρόθεσμο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» να προχωρούν σε αυξήσεις προκειμένου να πάψουν να είναι υπερχρεωμένοι. Ομως, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σχεδιάζεται δεκαπλασιασμός του ανώτατου συντελεστή επιβολής του ΤΑΠ που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες και εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής θα φτάσει το τρία τοις χιλίοις ενώ σήμερα το ΤΑΠ είναι 0,25 - 0,35 τοις χιλίοις.
Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «οι δημότες που έχουν την ατυχία να κατοικούν σε υπερχρεωμένους («κόκκινους») δήμους, θα κληθούν να πληρώσουν «το μάρμαρο» της κακοδιαχείρισης στο δήμο τους με τη δραματική αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων, και ιδιαίτερα του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), μέχρι και 3 τοις χιλίοις, αν τους το επιβάλλει το νέο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που είναι σήμερα 50 - 75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από ένα μηνιαίο μίσθωμα.
«Το ποσοστό αυτό θα είναι επιπρόσθετο στον επίσης υπερπολλαπλάσιο προοδευτικό φορολογικό συντελεστή του νέου ΦΑΠ και στην καταληστευτική «αυτοτελή» φορολόγηση των μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ, που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πάμε δηλαδή για σαρωτική δήμευση της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της ξενοίκιαστης», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.
Το σενάριο της δραματικής αύξησης των δημοτικών τελών στους υπερχρεωμένους δήμους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων οι οποίοι σε έκτακτη σύσκεψή τους χθες αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας που προβλέπει και τις αυξήσεις στα τέλη. Αναφέρουν επίσης ότι το συνολικό χρέος των δήμων είναι 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,7 δισ. είναι δάνεια και 835 εκατ. ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Απολύσεις
Στο θέμα των απολύσεων οι δήμαρχοι απορρίπτουν τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλων και προτρέπουν όλους τους αιρετούς να μην έχουν καμιά συμμετοχή, ενώ αναφέρουν ότι οι ενδεχόμενες απολύσεις θα διαλύσουν τις υπηρεσίες των δήμων. Ουσιαστικά, η ΚΕΔΕ βάζει μπλόκο σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για την αποστολή ονοματεπωνύμων υπαλλήλων που θα απολυθούν, που ζητά η τρόικα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.
Πιθανότατα σήμερα να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα καλούνται οι διευθύνσεις προσωπικού των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, να αποστείλουν εντός 10 ημερών τον αριθμό των θέσεων που καταργούνται καθώς και αντίγραφα ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που απασχολούνται στις θέσεις αυτές.
============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: