Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

ΕΕΤΗΔΕ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ


Στην Αθήνα μεταβαίνουν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ του περιφερειακού σωματείου Α.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Το  Δ/Σ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ Α.Ε. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  συνήλθε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 16-11-2012 και ώρα 20,00 μ.μ. με τα εξής θέματα:
-          Εξελίξεις στο ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ ( φορολόγηση αυτού)
-          Ακύρωση της λίστας του υπουργού εργασίας για το εφάπαξ βοήθημα.
-          Άμεση χρηματοδότηση του ταμείου μας.
-          Συντάξεις – υγεία – πρόνοια- φάρμακα και  ΟΛΩΝ των  επώδυνων μέτρων που μας φόρτωσαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
        Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε ομόφωνα, όπως μεταβούμε στην ΑΘΗΝΑ  στο υπουργείο την Τρίτη 20-11-2012  δρομολογώντας λεωφορείο με έξοδα του Σωματείου.
        Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Κυριακή το βράδυ στον υπεύθυνο Δημ. Σχέσεων κ. Πούχια Ιωάννη στο τηλ. 6946544852.
===============================
Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια
Να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν από το ΣτΕ 19 συνδικαλιστές
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος και άλλα 18 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ο διορισμός του Παν. Αθανασόπουλου και του Γ. Εμίρη στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Οι δύο αυτές θέσεις πληρώθηκαν μετά τις παραιτήσεις των Γ. Κουκιάδη (προέδρου) και Κ. Μητρόπουλου (διευθύνοντος συμβούλου).
Ειδικότερα, οι 19 συνδικαλιστές που προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με δικηγόρο τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 7.9.2012 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία διορίστηκαν οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης.
Επίσης, ζητούν να ακυρωθεί η από 6.9.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία τροποποίησε το Ν. 3986/2011 (επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής) και προέβλεψε ότι πριν από το διορισμό του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να διατυπώνει γνώμη για την καταλληλότητα των προσώπων αυτών η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 49Α του κανονισμού της Βουλής.
Οι «19» υποστηρίζουν ότι τίποτα το κατεπείγον έκτακτο ή απρόβλεπτο δεν υπήρξε για να εκδοθεί η ΠΝΠ, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 44 του Συντάγματος. Οι ΠΝΠ εκδίδονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές, ανεξάρτητα εάν το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί η εξαιρετική αυτή νομοθετική διαδικασία σε κανόνα.
Εξάλλου, σημειώνουν, ότι δεν συνέτρεχε καμία κατεπείγουσα ανάγκη για την έκδοση της επίμαχης ΠΝΠ. Αντίθετα, μάλιστα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτός με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή.
Παράλληλα, τονίζουν ότι στη σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής δεν σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, καθώς οι θετικές ψήφοι ήταν 9 και οι αρνητικές 6. Με άλλα λόγια δεν συγκεντρώθηκε δηλαδή ο απαιτούμενος αριθμός των 10 θετικών ψήφων.
Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι συνδικαλιστές, παράνομα ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής προχώρησε στην έκδοση έγγραφης έκθεσης προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών για τη θετική γνώμη της επιτροπής, καθώς στην ουσία δεν σχηματίστηκε σύμφωνη γνώμη.
Αυτό έχει ως συνέπεια η επίμαχη ΠΝΠ να εκδοθεί κατά κατάχρηση εξουσίας, αφού δεν προηγήθηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η γνώμη της επίμαχης επιτροπής της Βουλής, προσθέτουν οι «19».
Ακόμη, υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι η ΠΝΠ είναι αντίθετη στα άρθρα 44, παράγραφος 1, και 26, παράγραφος 1, του Συντάγματος, αφού ουδέποτε συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, αλλά απλώς διά περιφοράς τέθηκαν οι υπογραφές.
Η υπόθεση, με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.
===============================
Πρόεδρος ΔΕΗ: Ολα νόμιμα για την οικία Αγγελοπούλου
Αναφορικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το πως υπολογίζεται το ειδικό τέλος ακινήτων της οικίας Αγγελοπούλου, απάντησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή.

«Δεν έχει γίνει ψευδής δήλωση για τη χρήση της οικίας Αγγελοπούλου και ορθώς ηλεκτροδοτείται από παροχή Μέσης Τάσης και με τιμολόγιο γενικής χρήσης».

Συγχρόνως, ο κ. Ζερβός τονίζει ότι η ΔΕΗ εφαρμόζει πλήρως όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ (ειδικό τέλος ακινήτων) ή και μερικής ή ολικής απαλλαγής από αυτό, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, όπως το εμβαδόν της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα, λήφθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, όπως αυτά είχαν καταχωρισθεί στη βάσει πληροφοριών της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2012.

Με το νόμο 4047/2012 ορίστηκε ότι για τα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τμ μειώθηκε ο συντελεστής προσδιορισμού της ΕΕΤΗΔΕ, κατά 30%, ενώ για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου ο σχετικός συντελεστής μειώθηκε κατά 60%.

Παράλληλα, στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος είναι και αρμόδιος για το είδος τιμολογίου που χορηγεί.

==============================

ΕΕΤΗΔΕ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ

Για όποιον έκανε τον κόπο να διαβάσει το κείμενο της συνέντευξης τύπου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 8 Οκτώβρη σχετικά με τα όσα περίεργα συνέβησαν και συμβαίνουν με το χαράτσι όπου εμφανίζεται η εικόνα, άλλοι να πληρώνουν, άλλοι να μην πληρώνουν και άλλοι να έχουν έκπτωση θα διαπίστωσε ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν κατήγγειλε κανένα επιχειρηματία ότι συνειδητά έχει κάνει κάποια παρανομία.
Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο είναι δουλειά του εισαγγελέα να το ανακαλύψει στον οποίο και προσφύγαμε προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση.
Εκείνο το οποίο έθεσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και εξακολουθεί να θέτει είναι μια σειρά ερωτήματα όπως: γιατί, με ποιο νόμο, με ποια διάταξη με ποιο σκεπτικό κάποιοι εκλεκτοί κύριοι, είτε έχουν έκπτωση είτε δεν πληρώνουν καθόλου.
Με βάση αυτά και επειδή διαβάζουμε ότι η θέση της ΔΕΗ είναι πως αφενός όλα είναι νόμιμα με την οικία του κυρίου Αγγελόπουλου και αφετέρου ότι γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης περίπτωσης το οποίο μάλιστα επιβεβαιώνει ότι την γνώριζε, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 18 Οκτωβρίου 2012, δηλαδή ότι:
Υπάρχουν οικίες που λόγω της σύνδεσης τους στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης (προφανώς πολλών χιλιάδων τετραγωνικών, ώστε να έχουν ανάγκη ηλεκτροδότησης από το δίκτυο της μέσης τάσης) θεωρούνται υποχρεωτικά γενικής χρήσης και εξαιτίας αυτού του τεχνικού λόγου δεν αντιμετωπίζονται ως οικίες αλλά εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νόμου 4047/2012 (έκπτωση 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. και 60% για το άνω των 2.000 τ.μ.)
Ρωτάμε:
1.Πόσες είναι αυτές οι οικίες;
2.Η ΔΕΗ κατά την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ είχε γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Οικονομικών ή στη ΓΓΠΣ την ύπαρξη της συγκεκριμένης περίπτωσης;
3.Ο διαχειριστής δικτύου της ΔΕΗ γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης περίπτωσης; Αν την γνώριζε γιατί εφάρμοσε σε οικίες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νόμου 4047/2012; Δεν γνώριζε ότι ως οικίες δεν εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νόμου 4047/2012 ανεξάρτητα αν ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή ή τη μέση τάση;
4.Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ στα οικιακά τιμολόγια είναι η εφαρμογή κλιμακωτών τιμολογίων με αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στις υψηλές κλίμακες κατανάλωσης. Μάλιστα τα τιμολόγια της ΔΕΗ εγκρίνονται πάντοτε από το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο. Το ερώτημα είναι : Η ΔΕΗ είχε γνωστοποιήσει ποτέ την ύπαρξη οικιών που τιμολογούνται αντίθετα με την τιμολογιακή πολιτική των οικιακών τιμολογίων;

Με λίγα λόγια ρωτάμε:
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ και όχι τυπικά είναι ή δεν είναι παράνομο, αφού το συγκεκριμένο ακίνητο είναι η οικία του κυρίου Αγγελόπουλου, να απολαμβάνει έκπτωση;
Αλήθεια στις μέρες μας που η φτώχεια και η ανεργία θερίζουν εκατομμύρια συνάνθρωπων μας, ποιος έχει ανάγκη βοήθειας και έκπτωσης ;
Όσο δε για τις υπόλοιπες περιπτώσεις από τις χιλιάδες που προλάβαμε να διασταυρώσουμε πρέπει να πούμε ότι με βάση τα όσα γνωρίζουμε οι ιδιοκτήτες του κτιρίου στο οποίο εδράζεται και από το οποίο εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και το οποίο ανήκει στη ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ (ιδιοκτησίας του κυρίου Αλαφούζου) προσήλθαν τόσο στη ΔΕΗ και πλήρωσαν το χαράτσι όσο και στο Δήμο Πειραιώς και πλήρωσαν το ΤΑΠ που επί χρόνια δεν πλήρωναν.
Σε σχέση με τα εκπαιδευτήρια Γείτονα οφείλουμε να ξαναπούμε ότι ουδέποτε κατηγορήσαμε τον κύριο Γείτονα αλλά και όλους τους άλλους επιχειρηματίες ότι οι ίδιοι διέπραξαν σκόπιμα και συνειδητά παρανομία προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ή να μην πληρώσουν.
Σεβόμαστε απόλυτα τόσο τον κύριο Γείτονα όσο και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν.

Δικό μας καθήκον προκειμένου να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον ήταν να τα θέσουμε.
Επειδή δεν είναι στην πρόθεσή μας να βλάψουμε την τιμή και την υπόληψη κανενός ή να προξενήσουμε την οποιαδήποτε επιχειρηματική βλάβη όταν δοθούν οι απαντήσεις πρώτοι με όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα τις προβάλουμε.
Τέλος κλείνοντας θέλουμε να ξαναθέσουμε δύο ερωτήματα:
Το πρώτο απευθύνεται σε όλους όσους σκοπίμως (και για να καλύψουν την πρόκληση του κυρίου Βενιζέλου να κάνει δώρο εκατοντάδες εκ. € από το χαράτσι στους έχοντες και κατέχοντες) λένε ότι η έκπτωση δόθηκε για να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας.
Το δεύτερο ερώτημα απευθύνεται στην Κυβέρνηση
Ερώτημα πρώτο:
Π.χ. στο «The Mall» με ποιο τρόπο ενισχύθηκαν οι θέσεις εργασίας;
Ποιος βγήκε ωφελημένος από την έκπτωση των εκατοντάδων χιλιάδων € στο χαράτσι;
Όσοι ενοικιάζουν καταστήματα ή ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος;
Το δεύτερο ερώτημα:
Σε όσες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχετε δώσει απαλλαγή για να ενισχύσετε τις θέσεις εργασίας.
Έχετε ελέγξει κατά πόσο οι χρήστες του κτιρίου είναι και οι ιδιοκτήτες;
Έχετε ελέγξει μήπως η απαλλαγή των εκατομμυρίων € πάει στους ιδιοκτήτες του κτιρίου που δεν έχουν καμία σχέση με την βιομηχανική δραστηριότητα;
Μήπως σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων που πετσοκόψατε τους μισθούς και τις συντάξεις και με αυτό τον τρόπο κάνετε δωράκια εκατομμυρίων € στους έχοντες και κατέχοντες;
Υ.Γ. Για όσους δεν γνωρίζουν ή έχουν ασθενή μνήμη ο νόμος λέει:

[Άρθρο 2

Συμπλήρωση διατάξεων για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)
1.Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του ν.4021/2011 (Α’ 218) προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν.4021/2011, εδάφιο ως εξής: «Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδό δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους του πίνακα α΄ υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.»
=============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: