Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Το θέατρο κυβέρνησης ΔΕΗ για τις απαράδεκτες αυξήσεις Τα είχαν όλα προβλέψει στα μνημόνια.








==========================
http://etedakedei.blogspot.gr/2012/12/blog-post_20.html

Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Με τη δύναμη της ψυχής και την ελπίδα για ζωή μπορούμε να κερδίσουμε ξανά όσα μας στέρησαν οι εκφραστές του μνημονίου.
Ευχόμαστε η καινούργια χρονιά να είναι γεμάτη από οικογενειακή ευτυχία, με υγεία και με αισιοδοξία.
Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Καλές γιορτές σε όλους τους συναδέλφους!
==============================
Το θέατρο κυβέρνησης ΔΕΗ για τις απαράδεκτες αυξήσεις

Η αγορά που έχει δημιουργηθεί με τις ιδιωτικές εταιρείες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ΑΠΕ ,κλπ. είναι ακόμη άγνωστη γενικότερα και δεν είναι τυχαίο ότι δεν μαθαίνουμε και πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συμβαίνει …
Το βέβαιο είναι ότι θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
==========================
Χατζηδάκης: Αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, φθηνό ή όχι το τιμολόγιο, δεν θα υπάρχει καθόλου
«Ασφαλώς, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και το κάθε αρμόδιο υπουργείο θα δει το θέμα με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις... διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως προκύπτουν από τη συμφωνία με την τρόικα και την ανάγκη να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ. Γιατί αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, είτε είναι φθηνό το τιμολόγιο είτε όχι, δεν θα υπάρχει καθόλου» δήλωσε για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον Βήμα fm, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να περιορίσει το κόστος για τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα και τους αυτοκινητοδρόμους ο υπουργός σημείωσε πως «τα έργα αυτά ήταν ημιλιπόθυμα για 20 μήνες. Είναι κατά 75% χρηματοδοτούμενα από τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω, ότι αν όλα πάνε καλά, τον Απρίλιο θα μπουν μπουλντόζες».
ezy.gr
=========================
ΔΕΗ / Κέντρο διαπλοκής και πολιτικής αλληλοεξυπηρέτησης, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ...!!!

Στο φως οι αποραλιστές της ΔΕΗ / Η κόρη της βουλευτίνας της ΔΗΜΑΡ, Ξηροτύρι, είναι μέλος του ΔΣ μαζί με τον εφοπλιστή Βερνίκο, ελέω Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου.     Ιδού γιατί η ξιπασμένη ΔΗΜΑΡ ήταν θετική στην ανανέωση της θητείας του Αρθούρου Ζερβού στην προεδρία της χρεοκοπημένης  ΔΕΗ. Ένας Ζερβός ο οποίος από τη μία τσέπη μοιράζει ένα σκασμό λεφτά-κάποιοι κάνουν λόγο για 12 εκατομμύρια ευρώ-σε διαφημίσεις του ρεύματος(!) και από την άλλη ζητάει ιλιγγιώδεις αρρωστημένες αυξήσεις στα τιμολόγια plus το χυδαίο χαράτσι. Λοιπόν εκτός από τον περίφημο Κωνσταντίνο Θέο που τον πάρκαρε εκεί ο ΓΑΠ, στο ΔΣ της ΔΕΗ φιγουράρει η κ. Ουρανία Αικατερινάρη, Αναπλ. Διευθύνουσα Σύμβουλος με αρμοδιότητα την εποπτεία των Επιτελικών Γεν. Διευθύνσεων (Γενικές Διευθύνσεις. Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανθρωπίνων Πόρων και Υποστηρικτικών Λειτουργιών).

Η κα Ράνια Αικατερινάρη είναι Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ Α.Ε. από τον Ιανουάριο του 2010 και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2011. Προΐσταται των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανθρωπίνων Πόρων και Υποστηρικτικών Λειτουργιών.



Από τον Φεβρουάριο του 2012, η κ. Αικατερινάρη είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.)

Λοιπόν η κ. Αικατερινάρη είναι κόρη της κ. Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, η οποία είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ,  μεταγραφή από τον Συνασπισμό!

Η Ουρανία λοιπόν, κόρη της Ξηροτύρη, και του μηχανικού επί χρόνια πρόεδρου του ΤΕΕ Κεντρ. Μακεδονίας του Αικατερινάρη, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ηλικίας περί τα 35 έτη, με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο ΑΠΘ και MBA στην Αγγλία, προσόντα που έχει το 90% των νέων ανέργων μηχανικών στην Ελλάδα, κοσμεί το Δ.Σ της ΔΕΗ από το 2011 που την τοποθέτησαν εκεί οι Βενιζέλος-Παπακωνσταντίνου. Περιμένουμε λοιπόν από τους 13 βουλευτές της καραδιαπλεκόμενης ΚΟ της ΔΗΜΑΡ (στον ΟΠΑΠ υπηρετεί με 100.000 ευρώ το χρόνο ως νομική σύμβουλος σύζυγος βουλευτή της ΔΗΜΑΡ), να πονέσουν για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και να προτάξουν τα στήθη τους.

Aυτή είναι η αριστερά της (κοινωνικής) ευθύνης!

Αυτή είναι η καραδιαπλεκόμενη συγκυβέρνηση που την παίζουν οι νταβατζήδες στα μπεγλέρια τους απειλώντας να στείλουν τον πλουμιστό βουλευτή Αηδόνη στον Λοβέρδο και να αφήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κουτσό άλογο με 149 βουλευτές και τον μπάρμπα Φώτη της διαπλεκόμενης ΔΗΜΑΡ να κάνει παιγνίδι.

Ουστ ρε, ουστ από δώ….

ΥΓ>Μέλος του ΔΣ είναι και ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος!

Πηγή / http://www.kourdistoportocali.com/articles/17068.htm
==================================
Οι αθεόφοβοι της ΔΕΗ και οι άσχετοι της Βουλής
Ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Αρθούρος Ζερβός, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επί χρόνια επικεφαλής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πήγε την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να περιγράψει την οικονομική θέση της επιχείρησης και να εκθέσει τις προοπτικές της και να ανανεώσει τη θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.

Και αφού είπε διάφορα δήθεν ηρωικά ανήγγειλε νέες υπεραυξήσεις στα τιμολόγια έως 49%. Στην προσπάθειά του μάλιστα να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις εξήγησε ότι η μηνιαία επιβάρυνση των νοικοκυριών δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ.

Ωστόσο δεν εξήγησε γιατί την τελευταία εξαετία η ΔΕΗ έχει επιβάλει πάνω από 20 ανατιμήσεις, ούτε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.200.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσο για το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης ουδέν ουσιώδες είπε. Υπερηφανεύεται ότι μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 40%, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ήταν αποτέλεσμα της εξομοίωσης των μισθολογίων στις ΔΕΚΟ, που νομοθετικά επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και το μνημόνιο.

Καμία εξήγηση για τον εκτίναξη του κόστους εξόρυξης του λιγνίτη,για την κακό προγραμματισμό των μονάδων,το παραμικρό για τις προμήθειες και την διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού της επιχείρησης. Και βεβαίως καμία αίσθηση των συνεπειών από τις εξαγγελθείσες ανατιμήσεις.

Δεν αντιλαμβάνεται η διοίκηση της ΔΕΗ ότι το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εκτινάσσεται στα ύψη, ότι τείνει να διπλασιασθεί έναντι εκείνου της Βουλγαρίας και ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται από το μνημόνιο μπορεί να υπονομευθεί από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καμία επίσης αντίληψη ότι οι νέες υπεραυξήσεις θα επαυξήσουν κοντά στα 3.000.000 τον αριθμό των νοικοκυριών που θα αδυνατούν στο μέλλον να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και θα οδηγήσουν σε ταμιακό κραχ τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση. Αλλά αν η Διοίκηση της ΔΕΗ υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της με τις αυξήσεις τιμολογίων, οι βουλευτές όλων των πτερύγων τι έκαναν;

Όσοι παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχουν να μεταδώσουν κάτι εξαιρετικό από τις παρεμβάσεις των κ. Ι.Τραγάκη, Απ. Κακλαμάνη, Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνη, Πετράκου, Αθ. Νάκου, της κυρίας Μαρίας Κόλια - Τσαρουχά ή των κυρίων Τσούκαλη και Χαλβατζή.

«Επαναστάτες» οι περισσότεροι φαίνεται δεν είχαν λόγια να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας. Αλλά μάλλον δεν είναι ζήτημα επαναστατικότητας. Η άγνοια και τα ελλείμματα κατανόησης αρκούν για να καταπνιγεί και η όποια επαναστατικότητα.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=489473
=================================
Aπελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 2014 ζητά η κυβέρνηση

Aίτημα προς την τρόικα για παράταση της ημερομηνίας απελευθέρωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, έχει διατυπώσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι είναι αδύνατον να αντέξουν οι καταναλωτές την επιβάρυνση που προκύπτει, ακόμη και μετά το «ψαλίδι» της PAE στις αυξήσεις που πρότεινε η ΔEH.

Tο βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα είναι η αδυναμία των καταναλωτών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος με τα σημερινά επίπεδα τιμών και ο κίνδυνος εκτίναξης των επισφαλειών της ΔEH, οι οποίες το εννεάμηνο του 2012 έχουν αυξηθεί κατά 140,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011 και διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ. Πρόσθετο επιχείρημα θα αποτελέσουν οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔEH ύψους 700 εκατ. ευρώ μόνο από τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και οι διακοπές ρεύματος που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔEH έχουν φτάσει τις 30.000 τον μήνα. Mε βάση τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, από τον Iούλιο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση η επιβάρυνση που προκύπτει να επιμεριστεί σε τρεις δόσεις, μία από 1ης Iανουρίου, μία τον Mάρτιο και μία τον Mάιο.

H πολιτική ηγεσία του YΠEKA που καλείται να υλοποιήσει τη σχετική δέσμευση, διαπίστωσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός για περιορισμό της πρώτης δόσης στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα θα προσέφερε στους καταναλωτές μια εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αφού μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα ήταν αναπόφευκτη η μεγάλη επιβάρυνση. Eτσι, ο στόχος για ελάχιστη αύξηση στην πρώτη δόση παρέμενε στους σχεδιασμούς και συνοδεύτηκε παράλληλα με αίτημα για παράταση της εναρμόνισης με την ευρωπαική Oδηγία και το Μνημόνιο για την απελευθέρωση των τιμολογίων, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

O χειρισμός αυτός καθιστά τη μετάβαση από τα ρυθμιστικά τιμολόγια σε τιμολόγια κόστους - οφέλους πιο ομαλή για τους καταναλωτές και διασφαλίζει παράλληλα τις ταμειακές εισροές της ΔEH. Mε αυτά τα δεδομένα και μετά το «ψαλίδι» που έβαλε η PAE στα στοιχεία κόστους της ΔEH περιορίζοντας τη μέση αύξηση από 25% συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 13%, η αύξηση από τις αρχές Iανουαρίου θα περιοριστεί σίγουρα σε μονοψήφιο ποσοστό και δεν αποκλείεται σε επίπεδα γύρω στο 5%, ανάλογα με το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παράταση της ημερομηνίας απελευθέρωσης των τιμολογίων. Oι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη γνωμάτευση που η PAE απέστειλε στο YΠEKA χθες, περιορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο για τη ΔEH στα επίπεδα του 3,1-3,2 δισ. ευρώ, περικόπτοντας ένα ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ από το προτεινόμενο της ΔEH. Aπό αυτή την αναπροσαρμογή προκύπτει μέση αύξηση τιμολογίων στο εξάμηνο της τάξης του 13% έναντι μεσοσταθμικής 25% που εισηγήθηκε η ΔEH. H PAE θεώρησε τα 600 εκατ. ευρώ μη αναγνωρίσιμα κόστη και προήλθε από περικοπές σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της ΔEH (ορυχεία, μονάδες παραγωγή, εμπορία κ.λπ.).

H PAE, σύμφωνα με πληροφορίες, περιόρισε επίσης το περιθώριο κέρδους της ΔEH στην εμπορία 1% έναντι 5% που προέβλεπε το αίτημά της. Σε ένα άλλο κεφάλαιο, την απόδοση των κεφαλαίων της επιχείρησης επί των παγίων της, η ΡΑΕ εισηγήθηκε να είναι γύρω στο 6% έναντι του ζητούμενου 8%. Ξεχωριστή γνωμάτευση προς το υπουργείο έκανε η αρμόδια Aρχή για την αναπροσαρμογή του ETMAEP (πρώην τέλους AΠE) σε επίπεδα που δεν έχουν γίνει γνωστά.

kathimerini.gr
============================
Το Ποντίκι
Η τρόικα το έχει τούμπανο
 Τα είχαν όλα προβλέψει στα μνημόνια (και στα τρία…). Οι τροϊκανοί το έχουν τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι! Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν «δεσμεύσεις» (όπως μας λένε οι φιλομνημονιακοί) της χώρας μας έναντι των δανειστών μας.
Όσοι, λοιπόν, είχαν διαβάσει τα σχετικά αποσπάσματα των μνημονίων, που αναφέρονται στις διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά, δεν τους εξέπληξε η πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, που αφορούν τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
«Περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό μέρος των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές», αναφέρεται κατά λέξη στο Μνημόνιο 3, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στα αντίστοιχα δύο προηγούμενα κείμενα.
Με μία διαφορά. Υπάρχει και η εξής παρατήρηση: «Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές τελικών χρηστών θα έπρεπε, ιδανικά, να έχουν λάβει χώρα στο τέλος του β’ τριμήνου του 2012 (σ.σ.: τότε που στήθηκαν οι κάλπες δύο φορές και κανείς – ούτε ο τεχνοκράτης Παπαδήμος – δεν τόλμησε να εφαρμόσει αυτή τη «δέσμευση») για να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση στις τιμές για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης όταν καταργηθούν οι τιμές τελικού χρήστη τον Ιούλιο του 2013».
Και η επισφράγιση της πλήρους εναρμόνισης με τη λογική και τις επιταγές των δανειστών: «Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών (β’ τρίμηνο του 2013)», αναφέρει το μνημόνιο, κάτι που σημαίνει πως πολύ σύντομα δεν θα περιμένουμε από το υπουργείο να ανακοινώνει τις αλλαγές στα τιμολόγια, αλλά η ΔΕΗ έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα προχωρεί σε αλλαγές (βλέπε αυξήσεις) της τιμολογιακής της πολιτικής. Όσο για τις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», μπαίνουν στη σειρά, μετά από όλους τους υπόλοιπους. Σήμερα μπορεί να προστατεύονται με μηδενικές αυξήσεις. Αύριο όμως;
Διαρκής κοροϊδία
Με άλλα λόγια, οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως τις ζήσαμε στο τέλος του 2011 και όπως αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες (και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους), ήταν προσχεδιασμένες και συμφωνημένες εδώ και πολύ καιρό. Απλώς τώρα επενδύονται με τη… βολική δικαιολογία της μνημονιακής δέσμευσης.
Επιπλέον, στην εβδομάδα που πέρασε από την πρώτη ανακοίνωση των προτάσεων της ΔΕΗ για τα νέα «καυτά» τιμολόγια αποκαλύφθηκε εκείνο που κατέγραφε το «Π» στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας: Οι αυξήσεις δεν είναι ούτε 15%, ούτε 49%. Σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών το νέο… χαράτσι θα οδηγήσει σε διπλάσιο κόστος της κιλοβατώρας.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, η διοίκηση της ΔΕΗ επαναλαμβάνει ένα παλιό και δοκιμασμένο (γι’ αυτό κι αναποτελεσματικό πλέον) επικοινωνιακό κόλπο: Μιλά πάντα με μέσους όρους, αλλά ποτέ δεν λέει την πραγματική τιμή της κιλοβατώρας, πριν και μετά τις αυξήσεις.
Για παράδειγμα, την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παραβρέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικές με τα τιμολόγια.
Για μία ακόμη φορά μάθαμε πως κατά μέσο όρο οι αυξήσεις θα είναι από 5 έως 15 ευρώ τον μήνα, για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μόνο που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ εκδίδονται ανά δίμηνο, άρα τα επιπλέον ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Πολύ περισσότερο όταν ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται για καθαρά ποσά, εάν δηλαδή θα υπάρξουν και περαιτέρω επιβαρύνσεις από ΦΠΑ κι άλλους φόρους που θα προστεθούν.
Η εξίσωση
Οι κρυφές αυξήσεις, ωστόσο, είναι εκείνες που εκτινάσσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΗ θα καταργηθούν οι τρεις κλίμακες χρεώσεων για τις μικρότερες καταναλώσεις. Έτσι, όσοι ήταν στην κατηγορία των 0-800 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο θα έχουν ίδιο τιμολόγιο με όσους κατανάλωναν έως 1.600 κιλοβατώρες. Η διαφορά των δύο κλιμακίων ήταν περίπου 30%.
Είναι εμφανές ότι η εξίσωση θα γίνει προς τα επάνω (δηλαδή προς τα επίπεδα τιμών των μεγαλύτερων καταναλώσεων), με αποτέλεσμα το νέο σύστημα τιμολόγησης να επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερο κόστος για όσους διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα ή για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή κατά την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αρθούρος Ζερβός, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή της Βουλής. Και τα «φέσια» αυτά δεν δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο από τους μπαταχτσήδες (με μεγαλύτερο το ίδιο το Δημόσιο), αλλά κυρίως από τις νεόπτωχες οικογένειες, των άνεργων γονιών, που με το ζόρι καταφέρνουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ζώντας στο πετσί τους όλη τη βαρβαρότητα της πολιτικής που επιβλήθηκε μέσω μνημονίων και της λιτότητας.
Οι αυξήσεις-φωτιά που ετοιμάζονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα καταφέρουν δύο πράγματα:
Θα αυξήσουν δραστικά τον αριθμό των καταναλωτών που θα αδυνατούν να πληρώσουν για το ρεύμα που κατανάλωσαν.
Θα προσαρμόσουν το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς στα όσα έχουν ζητήσει τρόικα και δανειστές, αλλά αυτή η ίδια η αγορά θα έχει όλο και λιγότερους καταναλωτές για να απευθυνθεί!
Τέλος, για τον μύθο του φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωζώνη, καλό θα ήταν όσοι τον επικαλούνται να ρίξουν μία ματιά στα στοιχεία της ίδιας της Eurostat. Η φθηνότερη κιλοβατώρα καταγράφεται στη Γαλλία (κάτω από τα 0,10 ευρώ), ενώ η Πορτογαλία έχει πολύ μικρή διαφορά (μόλις ένα λεπτό του ευρώ) από τις τιμές που ισχύουν στη χώρα μας (πριν από τις αυξήσεις).
Επιπλέον, εάν το πρότυπο είναι η Γερμανία, με περίπου 35% ακριβότερες τιμές για την οικιακή κατανάλωση, πολύ σύντομα και μετά τις αυξήσεις του νέου χρόνου θα την πλησιάσουμε! Και μάλιστα έχουμε όλα τα… φόντα να την ξεπεράσουμε!
===========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: