Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, κατά την διάρκεια εργασιών στη νυχτερινή βάρδια


- ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου - ΣΟΧ 3/2012 - Αποτελέσματα 27.12.2012

=========================
Εξοφλούνται χρέη 170 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ
Ενεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει μέσω της εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από μετά από συνεννόηση του υφυπουργού Ενέργειας κ. Ασ. Παπαγεωργίου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και η αποπληρωμή των οφειλών θα ξεκινήσει το ταχύτερο και θα γίνει σταδιακά.
Εκτιμάται ότι η αποπληρωμή των οφειλών θα τονώσει την αγορά, καθώς θα πληρωθεί από τη ΔΕΗ και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ο οποίος με τη σειρά του πληρώνει τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού.
Σημειώνεται, ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ ανέρχονταν σε 220 εκατ. ευρώ αλλά από τις 16 Δεκεμβρίου οι οφειλές μειώθηκαν σε 170 εκατ., καθώς εξοφλήθηκαν τα χρέη του υπουργείου Μεταφορών για τους φωτεινούς σηματοδότες της Αττικής που έμεναν απλήρωτοι από το 1986.
Τέλος, στελέχη της ενεργειακής αγοράς σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση αναζητά και άλλες λύσεις για την ενίσχυση της αγοράς ενέργειας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63758553
=========================
Eργατικό Κέντρο Κοζάνης: Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ


Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, κατά την διάρκεια εργασιών στη νυχτερινή βάρδια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου της ΔΕΗ Καραστογιάννη Νικόλαο. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η παντελής έλλειψη ελέγχων και μέτρων ασφαλείας οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους την  χειρότερη οικονομική κρίση με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον τους να είναι κυρίαρχα στοιχεία στην καθημερινή τους δραστηριότητα, με την ψυχολογία τους λόγω των βάναυσων περικοπών σε βάρος τους να είναι στο χαμηλότερο σημείο, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφάλειας στην Επιχείρηση, δημιουργούν ένα απόλυτα ανασφαλές περιβάλλον εργασίας με τραγικά αποτελέσματα.

 Επιβάλλεται η αυστηρή λήψη μέτρων και η απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, η πιστή τήρηση των κανονισμών και οι συστηματικοί έλεγχοι.

 Πως όμως θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας όταν οι εναπομείναντες μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδεκατισθεί.

 Χρόνια τώρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της περιοχής μας έχουμε ως κυρίαρχο αίτημα την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ) και την δημιουργια επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη.

Αντι όμως να ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, διαλύονται ή και καταργούνται.

Απαιτούμε από τον αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου, να στελεχώσει και να ενεργοποιήσει τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές και τις επιθεωρήσεις εργασίας για συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους.

Τέλος η ΔΕΗ οφείλει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και να κάνει αυστηρούς ελέγχους και  απαιτούμε από τους  υπεύθυνους και αρμόδιους την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.

Ευχομαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο εργαζόμενο της ΔΕΗ.
==========================
Σ.Ε.Ε.ΕΝ: Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου


Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου.Ο άτυχος εργαζόμενος Καραστογίαννης Νίκος, 38 ετών, βρέθηκε αναίσθητος στο δάπεδο του μηχανήματος (εκσκαφέα) Ε3 και νοσηλεύεται διασωληνομένος σε κρίσιμη κατάσταση.


Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες μέχρι αυτή τη στιγμή (μάλλον χτύπημα στο κεφάλι), όμως πρόκειται για συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και μόνο με τη γνώση και την εμπειρία τους τις αντιμετωπίζουν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στους σταθμούς και τα ορυχεία του Λ.Κ.- Δ.Μ., είναι δραματική.

Η μεγάλη μείωση προσωπικού λόγο συνταξιοδοτήσεων, η πολιτική των μη προσλήψεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους.
Καθημερινά έρχονται εργαζόμενοι μέσω του δουλεμπορίου, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπειρία, χωρίς καμία γνώση για το τι είναι σταθμός η ορυχείο και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας
Είναι γεγονός πως δεν είναι όλοι οι οδηγοί επαρκώς εκπαιδευμένοι, ούτε πληρούν όλοι τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν την όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει.
Συνάδελφοι- σες,

ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε., των ιδιωτών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νόμοι της αγοράς λειτουργούν στην εντέλεια, προς όφελος των λίγων και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Αυτοί λοιπόν οι νόμοι της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του «υγιούς» ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) και τις προηγούμενες, είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τα εργοδοτικά εγκλήματα. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική. Δε ρίχνει μόνο στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, αλλά διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε να μην απαιτούν ούτε τα αυτονόητα, δηλαδή τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας!

Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις  ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΣΑΔ, ενταγμένες στη λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους σ’ αυτή την πολιτική, ώστε να αποδεχτούν τη μιζέρια τους ως κάτι το μοιραίο.

Άξιος λοιπόν ο «μισθός» της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να ακολουθήσουν το δρόμο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ώστε την κρίση και τα κέρδη τους, να μην τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με τις ίδιες τους τις ζωές!
=================================
Το Σωματείο «Η Ένωση» για το εργατικό ατύχημα στο Νότιο Πεδίο

Ο μακρύς κατάλογος των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, δυστυχώς συμπληρώθηκε και με το όνομα του συναδέλφου Καραστογιάννη Νίκο όπου στην νυχτερινή βάρδια στις 26 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 03:00 περίπου που δούλευε στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου συνέβη το σοβαρό εργατικό ατύχημα.
Δυστυχώς οι επανειλημμένες επισημάνσεις – προτάσεις προς την Ιεραρχία της ΔΕΗ για την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, δεν φαίνεται να τα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της και συνεχίζει να λειτουργεί με τις λογικές του ΧΘΕΣ.
Θεωρούμε ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή και η ΔΕΗ έχει ηθική και νομική υποχρέωση να την προστατεύει και να την διασφαλίζει.
 Καταλαβαίνουμε ως ένα σημείο, τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων, όμως ξανατονίζουμε την αυστηρή τήρηση των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Πάνω από όλα και πρώτα απ’ όλα προέχει η ασφάλεια και η υγεία μας.
Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ να ασχοληθεί σοβαρά με την πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, να σηκώσει το ανάστημα της επιτέλους στην πολιτική ηγεσία, να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από τον νόμο 5 προς 1 και να γίνουν προσλήψεις εδώ και τώρα.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ  « Η ΕΝΩΣΗ » εύχεται καλή ανάρρωση στον συνάδελφο  και ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο εργατικό ατύχημα.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: