Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Εδώ κάπου μας εγκαταλείπει η λογική και επέρχεται η παραφροσύνη



ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Εδώ κάπου μας εγκαταλείπει η λογική και επέρχεται η παραφροσύνη.

Από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, 4000 περίπου συνταξιούχοι της ΔΕΗ δεν έχουν πληρωθεί το εφάπαξ λόγω οικονομικών προβλημάτων, με υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή τις κυβερνήσεις και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συναινούν σ΄ αυτές τις πρακτικές.
Συγχρόνως, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2010 και πήραν το εφάπαξ, είτε το πήραν με την άμεση κράτηση του 25% είτε τους ζητούν να επιστρέψουν το 25%, διότι το Ταμείο καθυστέρησε να τους εκδώσει τις οριστικές αποφάσεις απονομής του εφάπαξ.
Στις 28-6-2012 με Υπουργική απόφαση ύστερα από βέτο που έθεσε η Κυβερνητική Επίτροπος στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ, ο Υπουργός Εργασίας έκανε δεκτή την πρόταση της Κυβ. Επιτρόπου, αλλάζοντας έτσι τη σειρά απονομής του εφάπαξ που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα σε όλα τα Ταμεία και που ίσχυε η ημερομηνία κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης.
Με την απόφαση αυτή δίνεται εντολή στο ΤΑΥΤΕΚΩ να εφαρμόσει νέα σειρά προτεραιότητας παίρνοντας σαν κύριο κριτήριο την έκδοση της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2010 και το 2011 επειδή καθυστέρησε, -με ευθύνη της πολιτείας και του αρμόδιου Ασφαλιστικού Φορέα,-  η απονομή της Οριστικής Κύριας Σύνταξης γιατί είχαν ένσημα και από άλλα Ταμεία, να χάνουν τη σειρά τους και να οδηγούνται σε νέα πολύχρονη αναμονή.Και να έχουμε συνταξιούχους  που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης την ίδια μέρα να έχουν παρακράτηση στο εφάπαξ άλλος  από 0%,άλλος  από 15%,άλλος  από 25%,άλλος  από 30%,και άλλος  από 33,84%.

==============================


==============================
Πώληση «μικρής» ΔΕΗ και στρατηγικός επενδυτής

Το διπλό σχέδιο αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης
Τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα πωληθεί σε ιδιώτες μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και παράλληλα αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή σε μια «αναδιαρθρωμένη ΔΕΗ» περιλαμβάνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας.
Το project βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, έχει παρουσιαστεί ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς και στην τρόικα και έχει γίνει αποδεκτό. Η νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί θα είναι πλήρως καθετοποιημένη κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ.


============================
ΔΕΗ: Έντονο ενδιαφέρον από ξένους κολοσσούς
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων κολοσσών από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Μέση Ανατολή για τη «μικρή» ΔΕΗ, που αναμένεται να δημιουργηθεί εφόσον επιλεχθεί το ιταλικό μοντέλο διάσπασης της επιχείρησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, το σχέδιο που συντάσσει η κυβέρνηση προβλέπει τη διχοτόμηση της ΔΕΗ. Το 1/3 θα πωληθεί σε ιδιώτες και στο 66% της επιχείρησης θα μπει στρατηγικός επενδυτής.

Με το σχέδιο αυτό θα ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας, δεδομένου του ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της αγοράς και τα 2/3 της παραγωγής ενέργειας.
=============================
Σκέψεις για «σπάσιμο» της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη WSJ

 Η Ελλάδα απεργάζεται σχέδια για  να σπάσει τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να τονώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θέλει να «τρέξει» η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με στόχο το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική.
Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Με τη κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να είναι στο 1,5 δισ. ευρώ, το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι το νέο,μικρότερο σχήμα θα αξίζει αρκετά εκατ. ευρώ, με το ποσό να μην είναι εύκολο να καθοριστεί αν δεν κλείσουν οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι το αίτημα για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είναι κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ορίζεται από τους κοινοτικούς κανόνες της Ένωσης.
Πηγή:www.reporter.gr

==============================
Ιταλικό μοντέλο για «μικρή» ΔΕΗ μελετά η κυβέρνηση
 Αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα πρότυπα της ιταλικής Enel φέρεται ότι είναι το επικρατέστερο μοντέλο το οποίο μελετά η κυβέρνηση.
Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί ως τον Ιούνιο 2012, μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο και τελικά θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση στην τρόικα εντός του Φεβρουαρίου.
Το μοντέλο της Enel στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, βασίζεται στην αναδιάρθρωση της ιταλικής εταιρείας, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων. Ήδη για τη ΔΕΗ έχει εξεταστεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως και υδροηλεκτρικών.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα HSBC, που λειτουργεί ως σύμβουλος αποκρατικοποίησης για τη ΔΕΗ, προτείνει την πώληση του 30% της επιχείρησης μέσω της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού που θα «προικοδοτηθεί» με μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή μιας «μικρής ΔΕΗ».



Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ και πώληση


Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, στόχος είναι η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική. Η επιχείρηση αυτή θα μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία θα πωληθεί. Έτσι, ένα λειτουργικό και ελκυστικό από πλευράς πόρων μέρος της ΔΕΗ μαζί με το προσωπικό της θα αποτελέσουν μια νέα εταιρεία που άμεσα θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επίμονα την τελευταία δεκαετία από την Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 30% της ΔΕΗ , από το οποίο και προσδοκώνται έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει αυτού του ενδεικτικού ποσού η συνολική αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται σήμερα στα 3 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Ήδη το Κατάρ, η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison που ανήκει στον όμιλο EDF, καθώς και ισπανικός όμιλος είναι οι τέσσερις ξένοι επενδυτές που μέχρι σήμερα φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ».
Πηγή:www.reporter.gr
==================================
Τέσσερα πακέτα αξίας 5,377 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ
ΟικονομικάMonday, February 11, 2013 - 5:37:00 PM0
 Τέσσερα πακέτα συνολικής αξίας 5,377 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ, στην μετοχή της 7,17 ευρώ

Συγκεκριμένα μέσω του ΧΑ πέρασαν 4 πακέτα 108.750, 210.900, 351.600 και 78.750 τεμαχίων αντίστοιχα, ήτοι 750 χιλ. τεμάχια συνολικά.

==================================


Control Components Inc. –CCI 
Έδωσαν ονόματα όσων πήραν τις ΜΙΖΕΣστην ΔΕΗ και γλύτωσαν την φυλακή !
Γράφει ο ΑΝΤΙ300

Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης 2013-02-08 προτείνει να μηνφυλακιστούν οι τρεις αξιωματούχοι της Control Components Inc. –CCI γνωστή εταιρεία από τις ΜΙΖΕΣ που έδωσε σε κυβερνητικούς καιαξιωματούχους της ΔΕΗ για προμήθειες υλικού.Ο Δικαστής της υπόθεσης Alain Bohn πρότεινε να φυλακιστούν μεαναστολή οι Mario Covino, Richard Morlok, Και Ο Flavio Ricotti.Οι εισαγγελείς συμφώνησαν με το αιτιολογικό ότι αξίζουν αυτέςποινές, δηλαδή να μην εκτίσουν φυλακή ένεκα της μεγάλης συνεργασίας τους στην υπόθεση και των στοιχείων που αποκάλυψαν σχετικά με τις ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ σε αντίθεση με τους StuartCarson, Hong Rose Carson, Paul Cosgrove,David Edmonds,πουεκτίουν ποινές φυλάκισης ,Η τελική απόφαση έχει προγραμματιστεί στις 18 Μαρτίου 2013.
Θυμάστε που γράφαμε ότι δεν είναι μόνο οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ και κάποιοι ΓΑΛΛΟΙ με ΜΙΖΕΣ πέραν των γνωστών «επαγγελματιών στο είδος»που δωροδόκησαν τους Έλληνες Κυβερνητικούς, τα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τους Αξιωματούχους του Ελληνικού Δημοσίου όπως η σχετικά με ΜΙΖΕΣ και από Αμερικάνους.
==========================================

ΔΕΗ: Η φαραωνική επένδυση και τα "σπασμένα"

«Παθών» επιχειρηματίας από το τιμολογιακό τσουνάμι της ΔΕΗ, που απειλεί ευθέως εκατοντάδες επιχειρήσεις με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, μόλις διάβασε την είδηση για το νέο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη κάθισε και υπολόγισε τι σημαίνει η «επένδυση» αυτή για τον καταναλωτή.

Παραθέτουμε την επιστολή του:

«Διαβάσαμε πρόσφατα εμβρόντητοι την ανακοίνωση της ΔΕΗ για επαναπροκήρυξη του φαραωνικών διαστάσεων φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Επιδίδεται δε σε αγώνα ταχύτητος για την ολοκλήρωση του έργου προκειμένου το έργο να κλειδώσει την υψηλή εγγυημένη τιμή που εξασφαλίζει ο νόμος, παρά τη δραματική πτώση του κόστους επένδυσης τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό άνω του 75%.

Σημειώνεται πως με λιγότερο από 6 εκατ. ευρώ σήμερα η ΔΕΗ μπορεί να αγοράσει αυτούς τους 70.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για τα επόμενα 20 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται επένδυση δεκάδων εκατ. ευρώ. Αντίθετα, προτιμά να χρεώνει τον Έλληνα καταναλωτή με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο (περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στα 20 χρόνια) για ενέργεια που μπορεί να παραχθεί με κλάσμα αυτού του ποσού!

Για να είμαστε σαφείς: η ανακοίνωση 'διαφημίζει' ενέργεια που θα πληρώνουμε (εμείς, οι καταναλωτές) 390 ευρώ τη μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), ενώ την ίδια ενέργεια η ΔΕΗ μπορεί να την παράγει με λιγότερα από 60!

Πόσο κοινωνικά ευαίσθητη είναι μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που δήθεν κόπτεται για το περιβάλλον, αλλά αδιαφορεί για μια τακτική που κλείνει επιχειρήσεις, παράγει ανέργους και δε δημιουργεί καμία προστιθέμενη αξία στην οικονομία;

Το κακό είναι διπλό:

· Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ίδια την επιχείρηση, αποτελεί απόδειξη εμμονής σε λογικές 'εγγυημένου εσόδου', αποξένωσης από την οικονομική πραγματικότητα και δογματικής προσήλωσης σε ένα μοντέλο που υπό τις σημερινές συνθήκες προϋποθέτει την εξαθλίωση ή και εξόντωση του καταναλωτή.

· Δεύτερον, η ΔΕΗ εξ ορισμού, ως δεσπόζων παίκτης της εγχώριας αγοράς ενέργειας και με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, επηρεάζει ολόκληρη την αγορά ενέργειας. Οι επιλογές της στέλνουν σήματα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους παίκτες ή υποψήφιους επενδυτές όχι μόνο για τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας, αλλά και για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας πίσω από τις επιλογές αυτές. Το αν αυτό αληθεύει ή όχι είναι άνευ σημασίας. Αυτό που μετρά είναι το κλίμα που διαμορφώνεται.

Κοινώς, όταν η ΔΕΗ ανακοινώνει επένδυση τέτοιου μεγέθους σε φωτοβολταϊκά, στέλνει έμμεσα μήνυμα σε κάθε υποψήφιο μικρό ή μεγάλο επενδυτή ότι μέσω της ΔΕΗ η Πολιτεία στηρίζει τέτοιες επενδύσεις. Το μίγμα γίνεται πειστικό για τους περισσότερους: 'δεν μπορεί, για να το κάνει η ΔΕΗ σημαίνει πως το υπουργείο το στηρίζει, άρα είναι καλή επένδυση και με τις ευλογίες του κράτους».

Ξεχνάμε βέβαια το αβυσσαλέο κόστος των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (παρά τα πρόσφατα μέτρα), τα σήματα από όλο τον κόσμο για τον εξορθολογισμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ, την οικονομία που ασφυκτιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ευδοκιμούν τελευταία και διάφορα σκιώδη σχήματα που διαφημίζουν ανοιχτά πλέον πυραμιδικά σχέδια για επενδύσεις «εγγυημένης, υψηλής απόδοσης σε βάθος 20ετίας με μηδενικό ρίσκο»!

Ας μην αμφιβάλλει κανείς πως αυτή η ανακοίνωση της ΔΕΗ θα μπει στην πρώτη σελίδα του διαφημιστικού φυλλαδίου τους. Πόσα καμπανάκια χρειάζονται ακόμα; Αν ο Madoff και το χρηματιστήριο δε μας δίδαξαν τίποτα, τότε μάλλον ετοιμαζόμαστε να τα ξαναζήσουμε…

Προτείνεται λοιπόν στην (καλώς ή κακώς) Δημόσια Επιχείρηση, αντί να προβάλλει ως λύση για τη μείωση του κόστους της «τη διακοπή λειτουργίας μέρους ή όλων των [βιομηχανικών] πελατών» (sic) να εγκαταλείψει έστω και τώρα τις αδιέξοδες επιλογές και να ασχοληθεί ενεργά με την άμεση μείωση του κόστους του πολύτιμου αγαθού που μονοπωλιακά παρέχει στην ελληνική κοινωνία.
=========================
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ
Το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ
Στο προτελευταίο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ.

Οι μονάδες που θα συμπεριληφθούν στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, η υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ» και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής
Αυτό ανέφεραν χθες πηγές του ΥΠΕΚΑ, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκρίνεται το σπάσιμο της επιχείρησης σε μία μικρότερη, η οποία και θα πουληθεί. Στη συνέχεια για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος της ΔΕΗ θα γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας προβλέπει η «μικρή ΔΕΗ» να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του ομίλου. Το σπάσιμο γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι κοινοτικές απαιτήσεις περί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβασης των τρίτων (ιδιωτών) στον λιγνίτη και στο νερό.
Εγκυρες πηγές του «Εθνους» περιγράφουν μάλιστα τις μονάδες οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι», δηλαδή στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό. Ετσι λοιπόν πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, αλλά και την υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ», καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Πρόκειται για μια συνολική ισχύ της τάξης των 1.300 Μεγαβάτ και αν συνυπολογιστεί και η «Μελίτη ΙΙ», γύρω στα 1.600 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα, στο ίδιο σχήμα μπαίνουν και υδροηλεκτρικές μονάδες στον Νέστο ποταμό, που είναι ο Θησαυρός και η Πλατανόβρυση, άλλα περίπου 600 Μεγαβάτ. Με απλά λόγια, πάνω από 2.000 Μεγαβάτ θα διατεθούν σε ιδιώτη ή σε κοινοπραξία ιδιωτών παραγωγών ρεύματος. Πληροφορίες θέλουν επίσης να δίνεται κι ένα κομμάτι της εμπορίας της ΔΕΗ, δηλαδή πελατολόγιο της επιχείρησης.
Γι' αυτό το «καλάθι» ή τη «μικρή» ΔΕΗ θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης του ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταλήξει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται και όλα φαίνεται ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Μετά την πώληση της νέας ΔΕΗ, στην «παλιά» θα γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Αγνωστο παραμένει, για την ώρα, αν τελικά και μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα δύο σενάρια θα εφαρμοστεί το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη δημοπρασία ενέργειας που παράγεται από τη ΔΕΗ.
Το «σπάσιμο»
Το πρώτο σχέδιο που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ περιελάμβανε το «σπάσιμο» της εταιρείας σε τέσσερις μικρές.Αυτές θα είχαν επίσης «καλάθια» με λιγότερες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι με αυτό το σχέδιο θα ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση στους διαγωνισμούς των εγχώριων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης δυσκολεύει τα πράγματα, με δεδομένο το ότι θα απαιτηθούν πολλά κεφάλαια για την απόκτηση της μίας και μικρότερης ΔΕΗ. Θα χρειαστεί δηλαδή μεγάλος επενδυτής με σημαντική ρευστότητα. Ετσι, επικρατέστεροι μνηστήρες αναμένεται να είναι ξένοι όμιλοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι βέβαια δεν αποκλείεται να αναζητήσουν συμμαχίες με τους εγχώριους παραγωγούς.
«Wall Street Journal»
Πρόγραμμα νέας πνοής για τη ΔΕΗ
Νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση με το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και τη δημιουργία μιας επιχείρησης-μινιατούρα, με στόχο περίπου το 1/3 της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει παράλληλα στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική.
Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, είναι ότι με το σχέδιο αυτό θα καλυφθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κατά τα οριζόμενα από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το δημοσίευμα αναφέρει τέλος ότι η «μινιατούρα» της ΔΕΗ θα πάρει υπό τον έλεγχό της assets τα οποία βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, όπως εργοστάσια παραγωγής, αποθέματα καυσίμων, δίκτυο διανομής και πελάτες. Η νέα εταιρεία θα επιτρέπεται να ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
===========================
Άρθρο: Σύγχρονοι σκλάβοι στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ 11/02/2013


Την ίδια ώρα που μιλάμε για μείωση μισθών και συντάξεων, νέες συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις, υπάρχει μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων που μπορούν να λογιστούν ως πραγματικοί σύγχρονοι σκλάβοι.

Φανταστείτε κάθε μέρα να σηκώνεστε στις 6, να πληρώσετε 2,8 ευρώ για εισιτήρια τρένου και λεωφορείου που θα σας μεταφέρει σε κάποια περιοχή. Εκεί θα παραλάβετε ένα βιβλίο και ένα βιομηχανικό pda. Μετά θα αρχίσετε μια διαδικασία μέτρησης του ρεύματος.

Για κάθε ρολόι θα πληρώνεστε 3 λεπτά του ευρώ. Σε 8 ώρες, αν είστε τυχεροί και υπάρχουν αρκετές πολυκατοικίες, ίσως να έχετε μετρήσει 200 έως 300 ρολόγια.

Βγάλατε 6 έως 9 ευρώ!!! Χρειάζεται φαντασία; Όχι, γιατί είναι πραγματικότητα. Αυτή είναι η ζωή ενός εργαζόμενου σε εργολαβία για την ΔΕΗ.

Η εργασία αυτή, βέβαια, έχει ΙΚΑ, καθώς είναι υποχρεωμένοι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν το έργο να την δηλώνουν, αλλά δεν έχει τίποτε άλλο και φυσικά με τέτοια αμοιβή, είναι τυχερός κάποιος αν καθαρίσει πάνω από 300 ευρώ το μήνα, ενώ τα 100 τα έχει ήδη ξοδέψει για εισιτήρια.

Αυτός είναι ο κόσμος του μειωμένου κόστους για την ΔΕΗ. Αυτό είναι το κόστος για να βγαίνουν οι παλαιοί μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ με συντάξεις των δύο χιλιάδων ευρώ (ακόμα και μετά τις μειώσεις) ενώ απολαμβάνουν εφάπαξ πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Που βρίσκεται εδώ το κράτος να προστατέψει την εργασία;

Είναι δυνατόν να μιλάμε για κατώτερους μισθούς όταν με πρόσχημα την μείωση κόστους έχουμε εργασία με το κομμάτι που δεν ικανοποιεί ούτε τις βασικότερες ανάγκες ενός εργαζόμενου;

Βασίλης Περαντζάκης, Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
=============================
Αλλάζει και πάλι ο χάρτης του ασφαλιστικού συστήματος
Πηγή: Express.gr  03/02/13-07:00

 ΝΕΟ κύμα επώδυνων αλλαγών στη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων αναμένεται να επιφέρει η προωθούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στο στόχαστρο βρίσκονται αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι ηλικίας 50-55 ετών, οι οποίοι παρά τις πολυάριθμες μέχρι σήμερα ανατροπές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αρκετά κεκτημένα. Οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα μειώσουν έως 30% συντάξεις που καταβάλλουν ειδικά ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και τραπεζών, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, τις οποίες θα λάμβαναν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1983.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, αναμένεται να προχωρήσει στη λογιστική και διοικητική συγχώνευση 90 κλάδων στα υπάρχοντα κύρια ταμεία, υιοθετώντας παράλληλα κοινούς όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους των ταμείων, ίδιο ύψος καταβαλλόμενων εισφορών αλλά και παροχών έως το τέλος του έτους. Έτσι από το 2014, όπου σημειωτέον ξεκινούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία Πρόνοιας, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ενιαίο σύστημα παροχών και εισφορών των ασφαλισμένων στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι επικείμενες αλλαγές αφορούν:

 - Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων. Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις κ.λπ. Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει στο πώς θα χρησιμοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορέων που θα συγχωνευτούν στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Εάν δηλαδή για παράδειγμα το ΙΚΑ θα συνεχίσει να δανείζεται από το επικουρικό της ΔΕΗ ή θα μπορεί να τα οικειοποιηθεί.

- Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων. Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2015. Σύμφωνα με το νόμο, οι νέοι ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο πρώην ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία, στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η ανώτατη σύνταξη που καταβάλλει το ΙΚΑ ανέρχεται περίπου στα 1.700 ευρώ, όταν τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ καταβάλλουν συντάξεις 2.700 ευρώ. Η απόκλιση αυτή δεν στηρίζεται μόνο στις καταβληθείσες εισφορές, αλλά στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή ποιος μισθός καθορίζει τις συντάξιμες αποδοχές.
- Ενιαίες εισφορές. Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές άρα και παροχές. Το κράτος από το 2015 θα εγγυάται μόνο την εθνική κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ και πάνω σ'Α αυτή θα διαμορφώνεται το ποσό της τελικής σύνταξης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος, ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει. Οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από την 1.1.2011, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα λαμβάνουν τη λεγόμενη αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος και ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου. Δηλαδή, αναλογική σύνταξη σύμφωνα με ασφαλιστικές κλάσεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

- Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία εξαίρεσης ταμείων από το ΕΤΕΑ. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων δεν θα είναι μόνο διοικητική, αλλά θα σηματοδοτήσει περικοπές συντάξεων έως και 50%, ώστε να μην ξεπερνούν τα 250 με 300 ευρώ. Την ίδια όμως στιγμή αλλάζει ριζικά ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού στο ΕΤΕΑ θα υπάρχουν ατομικοί λογαριασμοί και το ποσό της σύνταξης θα είναι ανάλογο με το ποσό των καταβληθεισών εισφορών.
Μείωση εργοδοτικών εισφορών. Θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τις παραπάνω αλλαγές, η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που απαιτεί η τρόικα κατά 5% έως το τέλος του 2013. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχει τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθιστώντας τις ελκυστικότερες εν όψει των αποκρατικοποιήσεων και ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξέλιξη που αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της τρόικας.

Αργυρώ Μαυρούλη
Arma@express.g
=================================



Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ 10% ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ 30% ΣΕ ΤΕΒΕ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Νέος Αρμαγεδδώνας έρχεται στο ασφαλιστικό, με 6 παρεμβάσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω σε συντάξεις, εισφορές, παροχές. Με τις νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα μειωθούν έως 10% οι νέες συντάξεις σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και έως 30% οι συντάξεις στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ), γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

Τα ταμεία καταρρέουν και η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και πάλι: ψαλίδι στις συντάξεις
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε αίφνης την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μίλησε για «διοικητική ενσωμάτωση» στα συγχωνευμένα από το 2008 -με το νόμο Πετραλιά- ασφαλιστικά ταμεία σε επίπεδο εισφορών και παροχών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον κ. Βρούτση, από το 2014, όπου σημειωτέον ξεκινούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία Πρόνοιας -θα κυμαίνονται μέχρι 85%-, θα ξεκινήσει διάλογος για ενιαίες εισφορές και παροχές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», οι παρεμβάσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν νωρίτερα φέτος, και συγκεκριμένα από τον προσεχή Μάιο, καθώς τα οικονομικά των ταμείων έχουν ήδη καταρρεύσει.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα τρία μεγαλύτερα ταμεία εμφανίζουν τεράστια ελλείμματα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1,2 δισ. ευρώ έλλειμμα έχει ο ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικά, το έλλειμμα μέσα στο 2013 του ΙΚΑ, που είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών, θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ, του ΟΑΕΕ στα 700 εκατ. ευρώ και του ΟΓΑ στα 150 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας το ΑΕΠ κατά 1,35%, γεγονός για το οποίο η τρόικα θα απαιτήσει νέες μειώσεις. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα από την αύξηση των εισφορών για τους παλιούς ασφαλισμένους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα εισπραχθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Ετσι, στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζονται οι εξής παρεμβάσεις:

1Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων: Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους τρεις ασφαλιστικούς φορείς (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις, κ.λπ.

2 Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων: Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ σήμερα υπολογίζεται για τους ενδιάμεσα ασφαλισμένους (1983-1992) η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συγχωνευτεί ως αυτόνομοι λογαριασμοί, όπως για παράδειγμα του ΗΣΑΠ, της ΔΕΗ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ, κ.ά., ο συντελεστής υπολογισμού της σύνταξης είναι τελείως διαφορετικός. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2014, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

3 Ενιαίες εισφορές: Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές και άρα και παροχές. Το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει περιληφθεί στο 2ο Μνημόνιο προέβλεπε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών για το ΙΚΑ σε ποσοστό 5%. Η μόνη μείωση που έγινε ήταν της τάξης του 1,1% από την κατάργηση των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας. Μέχρι σήμερα έχει επιχειρηθεί από τον κ. Στουρνάρα δύο φορές μείωση των εισφορών, που μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε στο επίπεδο των κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), η ρύθμιση αποσύρθηκε.

4Παροχές σε χρήμα: Αφού θα έχουν ενσωματωθεί τα ομοειδή ταμεία, θα πρέπει να παρέχουν και τα ίδια επιδόματα (βρεφονηπιακοί σταθμοί, επιδόματα λοχείας, κ.ά.).

5 Εθνική σύνταξη: Εχει νομοθετηθεί να ισχύσει από το 2015, ενώ υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί από το 2014. Η εθνική σύνταξη θα είναι ένας κοινός συντελεστής για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 350 ευρώ, και στο ποσό αυτό θα υπολογίζονται οι νέοι συντελεστές που έχουν θεσπιστεί από το 2011.

6 Επικουρικά ταμεία: Εχουν προθεσμία μέχρι τις 28.2.2013 να ενταχθούν στον νέο φορέα (ΕΤΕΑ). Τα ταμεία αυτά λειτουργούν πλέον ως «ατομικοί λογαριασμοί», πράγμα που σημαίνει ότι, εφόσον μειώνονται οι μισθοί, άρα και οι κρατήσεις, είναι θέμα χρόνου η νέα ανακοίνωση στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ενώ εξετάζεται ακόμα και η κατάργησή τους και η ενσωμάτωση μικρού μέρους στην κύρια σύνταξη (ακραίο σενάριο προς το παρόν).
==============================





Δεν υπάρχουν σχόλια: