Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μαζί τα φάγατε ?


Η ΔΕΗ για τη «χρυσή» σύμβαση του Γ. Μέργου
Με μία εβδομάδα καθυστέρηση, η ΔΕΗ έδωσε τη δική της εκδοχή για τη «χρυσή» σύμβαση του Γιώργου Μέργου το 2009. Η zougla.gr είχε αποκαλύψει την έμμισθη σχέση του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών με τον οργανισμό, μία θέση η οποία είχε εξαιρεθεί από το πλούσιο βιογραφικό του.

Η σύμβαση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Ζούγκλα» ήταν διάρκειας ενός έτους και όπως μας ειδοποιεί ετεροχρονισμένα η εταιρεία, σε λιγότερο από έξι μήνες, ο κ. Μέργος παραιτήθηκε.

Βέβαια δεν μας εξηγεί τους λόγους της παραίτησης, αλλά η zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως η αφορμή ήταν μία διένεξη με άλλο στέλεχος-συνδικαλιστή της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα η επιχείρηση αναφέρει ότι: «η σύμβαση του κ. Γ. Μέργου άρχισε να ισχύει στις 23.6.2009, ενώ σε λιγότερο από έξι μήνες (στις 16.12.2009) υπέβαλε την παραίτησή του. Οι αποδοχές του κ. Γεωργίου Μέργου - εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2009 - υπελείποντο αυτών των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ κατά 30%. Παράλληλα, ο κ. Μέργος ήταν μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ χωρίς καμία απολύτως αμοιβή».
===========================
Στις 9 Μαρτίου οι υπογραφές ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ για Πτολεμαΐδα
Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, προχωρά η ΔΕΗ σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης.

Η απόφαση του ΔΣ αναφέρει ότι η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει στις 9 Μαρτίου πιθανότατα στην Πτολεμαΐδα, χωρίς να αποκλείεται η τελετή για συμβολικούς λόγους να γίνει ακόμη και στο κτίριο της μονάδας Πτολεμαΐδα 1 που έχει αποσυρθεί από τη λειτουργία λόγω παλαιότητας.

Η συμβολαιοποίηση της κατασκευής της μονάδας ισχύος 660MW και προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης της ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες και μαζί με το διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στη χώρα. Το έργο αντιμετώπισε προβλήματα στο σκέλος της χρηματοδότησης καθώς η απόφαση για την επένδυση συνέπεσε με τη χειρότερη συγκυρία της κρίσης και το πάγωμα κάθε είδους χρηματοδότησης επενδύσεων στη χώρα. Ωστόσο τα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος της επένδυσης οι μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες θα παρουσιαστούν μετά από το 2016, όταν και εκτιμάται ότι θα έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες ομαλότητας στην τραπεζική αγορά.

Σημειώνεται ότι η ισχύς της προσφοράς της κοινοπραξίας υπό την ΤΕΡΝΑ που αναδείχθηκε μειοδότης στο διαγωνισμό κατασκευής της μονάδας έληγε στις 28 Φεβρουαρίου ωστόσο το θέμα διευθετήθηκε και δόθηκε παράταση ενός μήνα, ώστε να συμβολαιοποιηθεί το έργο.

Χ. Φλουδόπουλος



Πηγή:www.capital.gr
========================
Μαζί τα φάγατε ?


Σκάνδαλο χωρίς τέλος
Η υπερτιμολόγηση της μονάδας της Φλώρινας κατά δεκάδες δισ. δρχ. θεωρείται δεδομένη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδείξει το αντίθετο, επιστρατεύοντας το... κύρος του διεθνούς "ανεξάρτητου εκτιμητή". Ο ίδιος ο εκτιμητής, το πόρισμα του οποίου καταλήγει ότι το κόστος της μονάδας θα μπορούσε να είναι και κατά 5% ακριβότερο από το συμβολαιοποιηθέν ποσό των 179,5 δισ. δρχ., διευκρινίζει ότι στηρίχτηκε σε στοιχεία "που προέρχονται από τη σύμβαση - που υπέγραψε η ΔΕΗ με την κατασκευάστρια κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου - και θεωρούνται δεδομένα". Τις παραδοχές δηλαδή, στις οποίες κατέφυγε η ΔΕΗ διά της αλχημείας για να εμφανίσει το τίμημα "εύλογο", δεν τις διερεύνησε και άρα δεν τις αμφισβήτησε. Επιπλέον, ο εκτιμητής έθεσε εκτός σύγκρισης αντίστοιχους σταθμούς που κατασκευάστηκαν την τελευταία 10ετία σε άλλες χώρες πλην της Γερμανίας, επικαλούμενος κριτήρια που δεν ευσταθούν. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι οι σταθμοί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δεν είναι συγκρίσιμοι γιατί "δεν έχουν κατασκευάσει νέους σταθμούς μετά την αλλαγή του οικονομικού τους συστήματος". Μη συγκρίσιμοι θεωρούνται επίσης και οι σταθμοί στις χώρες της Ασίας με το επιχείρημα ότι "είναι εγκαταστημένοι ή σε σοσιαλιστικές χώρες ή σε χώρες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου, αλλά κυρίως επειδή διαφέρουν στη σύλληψη σχεδιασμού τους".
Τα παραπάνω επιχειρήματα είναι ανυπόστατα και αφελή. Ο "Ρ" έχει παρουσιάσει ήδη αναλυτικά στοιχεία για το κόστος κατασκευής ανάλογων σταθμών στη διεθνή αγορά μετά το 1994, όπου υπάρχουν και σταθμοί οι οποίοι ανατέθηκαν μόλις το 1997. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ανάλογοι σταθμοί δεν ξεπερνούν σε κόστος τα 985 - 1.600 δολαρίων για κάθε κιλοβατώρα ισχύος (σε μία μόνο μονάδα αναφέρεται 1.875 δολάρια. /κιλοβατώρα), όταν για τη Φλώρινα το κόστος είναι 2.413 δολάρια ανά κιλοβατώρα!
Το κόστος πάντως για τη μονάδα της Φλώρινας αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την ανάθεση στον ανάδοχο τμημάτων του έργου χωρίς να έχει συμφωνηθεί ακόμη τίμημα, αν και με βάση το Ν. 2299/95 προϋπόθεση για να περιληφθούν αυτά τα τμήματα στη σύμβαση είναι η ύπαρξη ανταγωνιστικών όρων. Πρόκειται για τα τμήματα της αποκομιδής και απόθεσης τέφρας, καθώς και της αυλής λιγνίτη, για την οποία μάλιστα η ΔΕΗ δεν έχει δώσει στον ανάδοχο τεχνικές προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές της αυλής λιγνίτη θα δοθούν 3 μήνες μετά τη θέση σε ισχύ της σύμβασης, ενώ οι τιμές για τα παραπάνω τμήματα του έργου θα συμφωνηθούν αντίστοιχα σε 12 και σε 15 μήνες μετά τη θέση σε ισχύ της σύμβασης. Ομως, η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να αναιρέσει από τον ανάδοχο του έργου τα παραπάνω τμήματα στην περίπτωση που δε συμφωνήσει στις τιμές, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στη σύμβαση. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένη να συμφωνήσει με τον ανάδοχο μέσα στις παραπάνω προθεσμίες. Ετσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πρόσθετη υπερτιμολόγηση του έργου κατά παράβαση του Ν. 2299/95.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για το έργο της Φλώρινας, που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει προκειμένου να υλοποιήσει την εγκληματική πολιτική της στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
=============================
Πρώτος ο «Ρ»
Ο «Ρ» ήταν ο πρώτος, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τεράστιες διαστάσεις του σκανδάλου. Στις 26/10/97 δημοσίευσε πίνακα με το κόστος που είχαν 23 αντίστοιχοι σταθμοί ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον οποίο προέκυπτε πως: Το κόστος της μονάδας της Φλώρινας ανά παραγόμενο μεγαβάτ ήταν 2.413 δολάρια, όταν ανάλογοι σταθμοί σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου δεν ξεπερνούσαν τα 1.600 δολάρια ανά μεγαβάτ. Μόνο σε μια περίπτωση, στη Γερμανία, το κόστος καταγράφηκε στα 1.875 δολάρια. Μάλιστα, σε 9 περιπτώσεις, το κόστος της Φλώρινας ήταν υπερδιπλάσιο από εκείνο των αντίστοιχων μονάδων.
Η σχετική σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη ΔΕΗ και για άλλοθι η κυβέρνηση προσέλαβε ως ανεξάρτητο εκτιμητή τη γερμανική «Λαχμάγερ», η οποία έκρινε το τίμημα ως ...εύλογο. Για να καλύψει όμως τα νώτα της, στο σχετικό πόρισμα, ανέφερε: «Ολα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη προέρχονται από τη σύμβαση και θεωρούνται δεδομένα»! Σύμφωνα με στοιχεία που τότε είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρία, που κατασκεύασε τη μονάδα της Φλώρινας, πρότεινε την κατασκευή ίδιου σταθμού στην Τουρκία, φθηνότερου κατά 70 δισ. δραχμές... Βεβαίως, το ερώτημα για το πόσο πραγματικά κόστισε αυτό το έργο, δεν έχει απαντηθεί.
=============================
ΟΡΓΙΟ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 100% ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
65 εκατ. ευρώ ο ελληνικός αυτοκινητόδρομος, 20 ο ευρωπαϊκός
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ υπερβάσεων κόστους αλλά και ακρίβειας χαρακτηρίζει συγκεκριμένα ελληνικά έργα υποδομής, σύμφωνα με κοινοτική έκθεση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και αξιολογεί την «αποδοτικότητα και το κόστος των μεγάλων έργων» που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του Γ' ΚΠΣ.
Αποκαλύπτονται υπερβάσεις ακόμη και κατά 100% του κόστους ελληνικών έργων υποδομής. Υπολογίζεται επίσης ότι στη χώρα μας ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου αξίζει έως και 65 εκατ. ευρώ, όταν το πιο ακριβό έργο στα υπόλοιπα κοινοτικά κράτη πληρώνεται από το αντίστοιχο Δημόσιο το πολύ με 20 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο!

Την ίδια στιγμή οι πιο πολλές από αυτές τις επενδύσεις ανά την Ε.Ε. στοίχισαν το πολύ 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο. Μάλιστα, τα στοιχεία αναδεικνύουν τεράστιες διαφορές στο κόστος μεταξύ των ελληνικών έργων, ακόμη και σε υπεργολαβίες του ίδιου άξονα. Κάποια από αυτά μάλιστα ήταν τελικά φθηνότερα και από τον αρχικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η κακή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων όχι μόνο αύξησε το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό (που συμμετέχει με 25%-50% σε αυτά), αλλά και στέρησε από την Ελλάδα άλλες υποδομές που είχε ανάγκη και έμειναν στα χαρτιά. Ηδη το ΕΣΠΑ έχει «φορτωθεί» με έργα 6 δισ. ευρώ που «περίσσεψαν» από το ΚΠΣ...

Τα βασικά σημεία της μελέτης είναι:

Εγνατία 1 προς 20

**Το πιο ακριβό «μεγάλο» έργο που μελετήθηκε είναι η Εγνατία Οδός (τμήμα Ιωάννινα-Μέτσοβο), το οποίο, σύμφωνα με τις κοινοτικές μετρήσεις, κόστισε περίπου 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο. Επεται σε ακρίβεια τμήμα του Κηφισού (αξία: 60 εκατ. ευρώ ανά χιλ.). Αντιθέτως, υπάρχουν τουλάχιστον 4 έργα υποδομής που ήταν πολύ πιο φθηνά από άλλα κοινοτικά. Μεταξύ αυτών, τμήμα της Εγνατίας Οδού (γέφυρα Νέστου) κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ τμήμα της Εγνατίας, Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, ήταν από τα πιο φθηνά στην Ε.Ε. (περί το 1 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο οδικού άξονα).

**Το κοινοτικό όργανο επισημαίνει ότι για πολλά έργα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν αποτελέσματα. Πολλά επίσης (28 από τα 173) αποδείχτηκαν από τα στοιχεία ημιτελή (θα ολοκληρωθούν στο ΕΣΠΑ). Σε μία περίπτωση αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε πραγματικά ενιαίο έργο. Δηλαδή, σύμφωνα με την Κομισιόν, απλά «δημιουργήθηκε» για να κλείσει «τρύπες» άλλων οδικών συμβάσεων έργων που χρηματοδοτούνταν από τα κοινοτικά κονδύλια. Σε κάποιες περιπτώσεις σημειώνεται ότι η πρόσβαση στους διάφορους ελληνικούς οργανισμούς ήταν προβληματική.

Αττική Οδός: Από 9 στα 20 εκατ.

* Οσο για τις υπερβάσεις κόστους, κι αυτές ήταν μεγάλες σε κάποιες επενδύσεις. Ο Κηφισός αρχικά είχε υπολογιστεί σε αξία στα 26-27 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο και... κατέληξε στα 36 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται εδώ μόνο το κατασκευαστικό κόστος, χωρίς φόρους, εδαφικές εργασίες κ.λπ.). Ομοίως, στην Αττική Οδό από 9 εκατ. ευρώ ανά χλμ. το τελικό «μπουγιουρντί» έφτασε στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αύξηση ξεπέρασε το 100% του αρχικού προϋπολογισμού (υπολογίζονται μόνο κατασκευαστικές δαπάνες). Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφονται οι μεγαλύτερες υπερβάσεις κόστους ανά την Ε.Ε. Αντιθέτως, στα υπόλοιπα υπό εξέταση έργα ανά την Ελλάδα, η τελική αξία τους ήταν μικρότερη από τον αρχικό προϋπολογισμό ή οι τελικές αποκλίσεις ήταν μικρές.

**Οσο για τις χρονικές καθυστερήσεις, φτάνουν στο 24,4% του αρχικού χρονοδιαγράμματος στα σιδηροδρομικά δίκτυα, στο 17,8% στις οδικές υποδομές, στο 13,2% στο τραμ και στο μετρό και στο 12,6% στις ενεργειακές επενδύσεις. Συνολικά οι καθυστερήσεις δεν είναι μεγάλες σε σχέση με άλλα κράτη, διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι σε συγκεκριμένα έργα. *
========================

Ενημέρωση για εφάπαξ συνταξιούχων ΔΕΗ (από Ραφαήλ Μεβοράχ)


Συνάδελφοι,ες συνταξιούχοι της ΔΕΗ
Σε σημερινή συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ, παρουσία και της κ. Δροσάτου πληροφορηθήκαμε ότι ούτε και σήμερα εκταμιεύτηκαν τα 60.000.000 για καταβολή του εφάπαξ στους επόμενους δικαιούχους.


Δεν μπορούσε κανείς να μας δώσει πειστική απάντηση για την καθυστέρηση αυτή. Κάτι για κωδικούς μας έλεγαν, αλλά ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να προσδιορίσουν ακριβώς τι συμβαίνει.
Το σημαντικώτερο όμως είναι ότι ακόμα και για το θέμα της δημοσιοποίησης του καταλόγου με τη σειρά προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ, μας εδήλωσαν, παραθέτοντας προφορικά επιχειρήματα που εκπορεύονται δήθεν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ( χωρίς να μας δείξουν κανένα σχετικό έγγραφο), ότι απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο ο εν λόγω κατάλογος. Όταν όμως αναφέραμε την περίπτωσή μου ( περίπτωση Ραφαήλ Μεβοράχ) για την οποία εκδόθηκε γνωμάτευση της Αρχής, εντολή της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών, ακόμα και γνωμάτευση της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας του ΤΑΥΤΕΚΩ, μας απάντησαν ότι οι αιτούντες συνταξιούχοι ως άτομα έχουν ένομο συμφέρον ( ίδιο ακριβώς με του Μεβοράχ) για πρόσβαση σε απλά προσωπικά δεδομένα όπως είναι το ονοματεπώνυμο του συνταξιούχου, η ημερομηνία παραίτησης για συνταξιοδότηση και το στοιχείο της υπηρεσίας που τον ενδιαφέρουν , όπως είναι η ημερομηνία έκδοσης οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης και η ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του εφάπαξ ( στην συγκεκριμένη περίπτωση η σειρά προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ).

Συνάδελφοι, ες
Είναι πλέον πασιφανές ότι κάτι πονηρό κρύβεται πίσω από αυτή την πεισματική άρνηση για πλήρη διαφάνεια στην σειρά καταβολής του εφάπαξ, διότι, το να σου λένε τον αριθμό τον δικό σου για καταβολή του εφάπαξ δεν σε κατοχυρώνει για τίποτα.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις ποιοί προηγούνται στον κατάλογο από σένα και αν έγινε “σωστά” η κατάταξη βάσει του πρωτοκόλλου και της ημερομηνίας αίτησης αποχώρησης, θέμα για το οποίο αγωνιστήκαμε με νύχια και με δόντια ( ένα μήνα κατάληψη του ασφαλιστικού της Μυλλέρου κ.λ.π.) για να το κατοχυρώσουμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Εν κατακλείδι μπορώ πλέον ανεπιφύλακτα να βγάλω το συμπέρασμα ότι κάποιοι συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι μόνο, δεν θέλουν να “βγουν τα άπλυτα στη φόρα”.
Προς το σκοπό να σπάσουμε το απόστημα που για χρόνια λυμαίνεται το ασφαλιστικό μας, σας καλώ να υποβάλλει ο καθένας χωριστά ΑΙΤΗΣΗ στο ΤΑΥΤΕΚΩ βάσει του υποδείγματος που σας παραθέτω παρακάτω. Η σωρεία των ατομικών αιτήσεων που θα τους κατακλύσει και κυρίως η υποχρέωση χορήγησης των αιτούμενων στοιχείων, θα τους δημιουργήσει τέτοιο πανικό και όγκο γραφειοκρατικό που θα τους αναγκάσουν να δημοσιοποιήσουν τον κατάλογο. Ακολουθεί ως συνημμένο το υπόδειγμα της αίτησης. Τα στοιχεία που αναφέρω σε αυτήν ( γνωματεύσεις κ.λ.π.) τα έχω στην κατοχή μου και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Συναδελφικά, Ραφαήλ,  6932609298.

                                               Α Ι Τ Η Σ Η



του……………………………………………………………..του…………………………….., συνταξιούχου ΔΕΗ ΑΕ, ΑΜ:………………., Ημερομηνία συνταξιοδότησης: …………………….., κατοίκου …………………………,        οδός………………………………………, αριθμός………, ΤΚ………………, τηλ…………………………



                                                      ΠΡΟΣ

Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω

Πατησίων 54, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10682

(Υπόψη προέδρου ΔΣ κ. Δομένικου)

ΘΕΜΑ: Χορήγηση καταλόγου συνταξιούχων με σειρά προτεραιότητας για χορήγηση Εφάπαξ Βοηθήματος

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

1.   Όπως γνωρίζετε η Δ/νση Ασφάλισης-Συντάξεων και Πρόνοιας του ΚΑΠ/ΔΕΗ απαντούσε αρνητικά σε αλλεπάλληλες αιτήσεις του συναδέλφου μου κ. Ραφαήλ Μεβοράχ για χορήγηση καταλόγου συνταξιούχων με τις ημερομηνίες έκδοσης οριστικών  αποφάσεων χορήγησης των εφάπαξ βοηθημάτων, επικαλούμενη το νόμο περί προσωπικών  δεδομένων.

2.  Μετά από προσφυγή του συν. Μεβοράχ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ( ΑΡΧΗ), η τελευταία γνωμάτευσε με το υπ΄αριθμ. 3777-1/12.12.2012 έγγραφό της, απευθυνόμενο προς την Δ/νση Ασφάλισης-Συντάξεων και Πρόνοιας του ΚΑΠ/ΔΕΗ ότι ο συν. Μεβοράχ έχει ένομο συμφέρον να του χορηγηθεί ο αιτηθείς κατάλογος, παραθέτοντας μακροσκελές   και   απόλυτα  τεκμηριωμένο  νομικό  σκεπτικό,  περιγράφοντας επακριβώς    τα στοιχεία που αυτός πρέπει να περιλαμβάνει, ήτοι : α) το ονοματεπώνυμο του συνταξιούχου, β) την ημερομηνία παραίτησής του για συνταξιοδότηση, γ) την ημερομηνία έκδοσης οριστικής απόφασης χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, τα οποία χαρακτήρισε ως απλά προσωπικά δεδομένα.

./.

-2-



3.    Την ως άνω γνωμάτευση της ΑΡΧΗΣ ακολούθησε η υπ΄αριθμ. 54411/ 20.12.2012 εντολή της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κ.Ε.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ για χορήγηση επίσης των αιτηθέντων στοιχείων.

4.   Παρά τα όσα εκτέθησαν παραπάνω, η Δ/νση Ασφάλισης-Συντάξεων και Πρόνοιας του ΚΑΠ/ΔΕΗ, συνεχίζοντας τη στείρα και συστηματική άρνησή της να χορηγήσει τα αιτηθέντα στοιχεία στον συν. Μεβοράχ, απέστειλε προς τη Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών του ΤΑΥΤΕΚΩ το υπ΄αριθμ. 15746/21.12.2012 έγγραφο με το οποίο εξέφρασε και πάλι τις αμφιβολίες της (!) αν θα πρέπει να προβεί στη χορήγηση του εν λόγω καταλόγου.

5.   Με το υπ΄αριθμ. 164/12/15/ 2.1.2013 έγγραφο-απάντηση της Δ/νσης Νομικών Υποθέσεων του ΤΑΥΤΕΚΩ λύθηκαν οριστικά και με τον πιό καθοριστικό τρόπο οι…αμφιβολίες της Δ/νσης  Ασφάλισης-Συντάξεων και Πρόνοιας του ΚΑΠ/ΔΕΗ για χορήγηση του αιτηθέντος καταλόγου στον συν. Μεβοράχ.

6.   Μετά την ισχύ της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που καθόρισε ότι η σειρά προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται με βάση την ημερομηνία  αίτησης αποχώρησης για συνταξιοδότηση με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση κύριας σύνταξης, ο προκάτοχός σας δεσμεύτηκε προσωπικά κ. Πρόεδρε , ότι θα αναρτήσει την νέα κατάσταση στο διαδύκτιο, ώστε να εξαφανιστεί κάθε ψήγμα αμφιβολίας ως προς την τήρηση της νομιμότητας.

7.   Μετά από δίμηνη περίπου επεξεργασία και ολοκλήρωση του ισχύοντος καταλόγου , προσφάτως κατεβλήθησαν εφάπαξ βοηθήματα μέσω αυτού σε περίπου 170 δικαιούχους, ενώ ο εν λόγω κατάλογος δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, δημιουργώντας μας εύλογη ανησυχία.

Επειδή τα θέματα περί προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τα παραπάνω εκτεθέντα, έχουν επιλυθεί κατά τον καλύτερο και πιο έγκυρο τρόπο στην περίπτωση του συν. Μεβοράχ, κρίνοντας ότι υπάρχει ένομο συμφέρον του αιτούντος τρίτου προσώπου, ήτοι : α) με γνωμάτευση της ΑΡΧΗΣ, β) με εντολή της κ. Εισαγγελέως κ.Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ γ) με το προαναφερθέν έγγραφο της Δ/νσης Νομικών Υποθέσεων του ΤΑΥΤΕΚΩ,



./.

-3-



Επειδή το ένομο συμφέρον μου στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι , ανεξάρτητα από την ανακοίνωση σε εμένα του  αριθμού προτεραιότητάς μου για καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος, επιθυμώ να γνωρίζω ποιοί συνάδελφοί μου συνταξιούχοι προηγούνται εμού στην εν λόγω σειρά , διότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ενδεχομένως ότι προηγούνται εμού άτομα παρανόμως ,  ή ότι λείπουν από τον κατάλογο άτομα, αν και αποχώρησαν με συνταξιοδότηση μετά από εμένα, ενδεικτικό ότι τους καταβλήθηκε το εφάπαξ εκτός σειράς προτεραιότητας, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη για αποκατάσταση της ζημίας που τυχόν θα έχω υποστεί  εξ αυτού του λόγου, εξετάζοντας και τυχόν ποινικές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων,

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

               εντός 5 ( πέντε) ημερών από λήψεως της παρούσας, να μου χορηγήσετε  τον ήδη ολοκληρωθέντα κατάλογο, ο οποίος να περιέχει όλους τους δικαιούχους του εφάπαξ βοηθήματος που προηγούνται εμού στη σειρά προτεραιότητας, περιλαμβάνοντας για κάθε δικαιούχο τα εξής μόνο στοιχεία που σύμφωνα με τις ήδη  εκδοθείσες γνωματεύσεις της ΑΡΧΗΣ κατά τα ανωτέρω  συνιστούν απλά προσωπικά δεδομένα, ήτοι: α) Ονοματεπώνυμο , β) πρωτόκολλο και ημερομηνία αίτησης αποχώρησης, γ) αριθμός προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ.

   Επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου,

Ημερομηνία: ………………………….                                  

                                                       

                                                          Ο    ΑΙΤΩΝ

                                                     
================================
Σωματείο συνταξιούχων Δ.Ε.Η. :Ενημέρωση συναδέλφων για τα ΕΦΑΠΑΞ

Συνάδελφοι,

             Την ώρα που βρισκόμασταν σε συνάντηση με την κα Δροσάτου, σήμερα το πρωί, πήρε τηλέφωνο από το Υπουργείο Εργασίας ο κος Παπαθεοδώρου και της είπε ότι σήμερα εκταμιεύουν τα πρώτα 60 εκατομμύρια ευρώ.


Από ότι μας ενημέρωσε η κα Δροσάτου, ήδη έχουν δουλευτεί τα εντάλματα του Ιουλίου του 2010 και ότι με αυτά θα πληρωθούν μέχρι και 183 άτομα από τον Δεκέμβριο του 2010. Δηλαδή θα πληρωθούν 1200 άτομα του 2010 που αφορούν τους υπόλοιπους του Μαΐου  του 2010 και μέχρι τους πρώτους 183 του Δεκεμβρίου του 2010.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι, όσοι πληρώνονται από την ALPHA BANK επειδή υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα καλό θα ήταν για αποφυγή περαιτέρω καθυστέρησης να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα και όταν κληθούν από την υπηρεσία να στείλουν την φορολογική τους ενημερότητα, να στείλουν μαζί και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του νέου λογαριασμού.

            Όπως σας είχαμε πει και με την προηγούμενή μας ενημέρωση το Μάρτιο θα εκταμιευτούν άλλα 39 εκατομμύρια ευρώ και τον Απρίλιο θα εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα 37 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το Μάιο του 2013 θα πληρωθούν από ίδιους πόρους άλλα 164 εφάπαξ.
==================================



Δεν υπάρχουν σχόλια: