Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επίσπευση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ στο τραπέζι



Επίσπευση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ στο τραπέζι

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ως πιο εφικτή και λιγότερο σύνθετη διαδικασία η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα μπορούσε να προηγηθεί της πιο πολύπλοκης διαδικασίας της δημιουργίας της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι, το Δημόσιο θα μπορούσε πιο γρήγορα να εισπράξει τα έσοδα που συνεπάγεται η πώληση σε αντίθεση με τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, η οποία στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται χρονικά για το 2015.

Βεβαίως για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης του 17%, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οριστεί σαφώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την πώληση. Δηλαδή θα πρέπει να καθοριστούν τα πάγια που θα εισφερθούν στη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν με το 17% που θα διατεθεί προς πώληση.

Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις θα διαδραματίσει και το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση. Έτσι για παράδειγμα εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν γερμανικές ή γαλλικές εταιρείες ενέργειας να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη αποκρατικοποίηση της ελληνικής ΔΕΚΟ τότε είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τις χρονοβόρες διαδικασίες απόσχισης της μικρής ΔΕΗ προκειμένου να παρουσιάσει απτό αποτέλεσμα σε μια από τις πιο κομβικές πωλήσεις.

Χρονικά θεωρείται εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση του 17% και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή –εφόσον όπως αναφέρθηκε ξεκαθαρίσει ακριβώς το πλάνο και για τη μικρή ΔΕΗ– σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πώληση, δηλαδή στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας βρίσκονται και δύο ισχυροί ιδιώτες μέτοχοι, η Silchester με ποσοστό 13,8% και η Fidelity με 5%, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα μπλοκ ιδιωτών μετόχων στην εταιρεία με ποσοστό μεγαλύτερο από  τη συμμετοχή που θα διατηρήσει το δημόσιο (34%).

Μετοχικά τέλος η εταιρεία φαίνεται να επωφελείται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης, έχοντας κερδίσει από τις αρχές του μήνα 16,4% (από τα 6,39 στα 7,63%).



Πηγή:www.capital.gr
=============================
Μαζί τα φάγατε ?
----------------------------------------------
Ενέργεια
Χρυσό συμβόλαιο για τη ΓΕΚ Τέρνα από τη ΔΕΗ
Ενα συμβόλαιο που μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι χωρίς να χρειαστεί να μπει ούτε μία βίδα εξασφαλίζει από τη ΔΕΗ ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα για τη φαραωνική λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Το έργο που παρέμενε παγωμένο για περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω χρηματοδοτικού κενού αλλά και του ρίσκου της χώρας, υπογράφηκε πριν από έναν μήνα, μοιράζοντας σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά πλεονεκτήματα στον ελληνικό κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο των κυρίων Γιώργου Περιστέρη και Νικόλαου Κάμπα.

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Τέρνα μέσω της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Πτολεμαΐδα V δημιουργεί μια ιερή συμμαχία με τη ΔΕΗ, η οποία επισημοποιήθηκε πρόσφατα στους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα οι όροι του συμβολαίου διασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντά της, καθώς, ακόμη κι αν ακυρωθεί η σύμβαση, η ποινική ρήτρα που προβλέπει η παχυλή συμφωνία ανεβάζει την αποζημίωση του αναδόχου στα 70 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το 5% που ορίζουν τα συμβόλαια αυτού του μεγέθους, σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, τα οποία μπορούν να διπλασιαστούν αν υπολογιστεί και η «προκαταβολή» επιπλέον 5% του έργου που δίνεται για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι απαιτούμενες μελέτες. Με λίγα λόγια, η ΓΕΚ Τέρνα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των κατασκευών και ανεξάρτητα από την πορεία του έργου, έχει κατοχυρώσει με το «καλημέρα» περί τα 140 εκατ. ευρώ!

Το μπόνους που χορηγεί στον εργολάβο η ΔΕΗ, ποντάροντας εκ των προτέρων σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που θα της εξασφαλίσει την υλοποίηση του έργου, επιβεβαιώνεται και από έναν πρόσθετο λόγο.

Ασφαλείς πληροφορίες του «business stories» αναφέρουν ότι, αν και υπήρξε πρόταση να συμπεριληφθεί στους όρους της σύμβασης ότι σε περίπτωση που ακυρωθεί το έργο η ΓΕΚ Τέρνα να αποζημιωθεί με 10 εκατ. ευρώ χωρίς επιπλέον διεκδικήσεις, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε! Κατά τις ίδιες πηγές, η ΓΕΚ Τέρνα είχε αποδεχτεί τη μίνι αποζημίωση, αλλά για άγνωστους λόγους το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να μην την κάνει δεκτή, θέτοντας όμως έτσι σε κίνδυνο τα συμφέροντά της σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει.

Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να πετύχουν οι επιχειρηματίες τη στιγμή που η ΔΕΗ ακύρωνε τους προηγούμενους μήνες το ένα μετά το άλλο τα «πράσινα» πρότζεκτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο φωτοβολταϊκό-γίγας που σχεδίαζε στην Κοζάνη, προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε «πάρει» στις πλάτες του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οι δυσκολίες των υποψήφιων επενδυτών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια ήταν ορατές από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έληξε η επίσημη προθεσμία υποβολής των προσφορών. Δόθηκε παράταση άλλες δύο φορές, με την τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου, και πάλι όμως χωρίς να προσέλθει επενδυτής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ προσανατολίζεται σε νέα προκήρυξη, καθώς για να διατηρήσει την εγγυημένη τιμή (292 ευρώ τη μεγαβατώρα), το έργο πρέπει να έχει ανάδοχο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Πριν από λίγους μήνες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση ούτε για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, που είχε κερδίσει η J&P Αβαξ, εξαιτίας αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου. Πρόσφατα η Επιχείρηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να το επαναπροκηρύξει με τρεις ξεχωριστές εργολαβίες για τον εξοπλισμό, την κατασκευή του έργου και την κατασκευή των δύο υποσταθμών.
============================

Στον αέρα η επικουρική ασφάλιση

 
Της Ρούλας Σαλούρου

Με τεράστια προβλήματα, δομικά, λειτουργικά και οικονομικά ξεκινά από την 1η Μαρτίου μια νέα εποχή στην επικουρική ασφάλιση. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μόλις τον πρώτο μήνα του 2013 προκύπτει έλλειμμα 40 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  ο χρόνος θα κλείσει βάσει των αισιόδοξων προβλέψεων στο υπουργείο Εργασίας, στα -163,84 εκατ. ευρώ. Να αποφύγουν την ένταξή τους στην... κολυμπήθρα του Σιλωάμ που λέγεται ΕΤΕΑ επιδίωξαν και πέτυχαν μόλις 4 ταμεία, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής τους σε ιδιωτικά, με στόχο να  γλιτώσουν από τα ελλείμματα αλλά και τις επερχόμενες μειώσεις.

Επτά επικουρικά ταμεία υπέβαλλαν αναλογιστικές μελέτες για να αυτονομηθούν και να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) έκρινε θετικά τις μελέτες για τέσσερα από αυτά. Πρόκειται για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΦΑΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιριών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ). Μάλιστα για το ταμείο των Ασφαλιστών και το ταμείο των Τροφίμων η ΕΑΑ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε από τις διοικήσεις τους να ετοιμάσουν τις απαραίτητες συμβολαιογραφικές πράξεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων. Το πρώτο καταστατικό, αυτό του Επαγγελματικού Ταμείου των Ασφαλιστών, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ακολουθούν τα Ταμεία του Φαρμάκου και των Πετρελαιοειδών. Στόχος είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να έχει ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των παραπάνω ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάρτιο και μετά, οι 30.600 εγγεγραμμένοι στο ταμείου του φαρμάκου, οι 12.000  του Ταμείου των Ασφαλιστών, οι 29.000 του Ταμείου των Τροφίμων και οι 3.500 εγγεγραμμένοι του Ταμείου των Πετρελαιοειδών, θα λαμβάνουν τις όποιες παροχές, απευθείας από τους Φορείς τους, χωρίς την παρέμβαση του Κράτους.

Βέβαια, τα προβλήματα που μένουν ακόμη να λυθούν, αναφορικά με συγκεκριμένα δομικά στοιχεία όπως είναι η διαδοχική ασφάλιση ή το εγγυητικό κεφάλαιο, είναι  μεγάλα, αν όχι αξεπέραστα...

Στον αντίποδα, μετά από την απόρριψη των αναλογιστικών μελετών από την αρμόδια Αρχή, στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από 1η Μαρτίου το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών, το Ταμείο των Ναυτικών Πρακτόρων και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Ειδικά για το ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προωθούνται λύσεις όπως αυτή της «διχοτόμησης», όπου ένα μέρος θα περάσει το ΕΤΕΑ και ένα άλλο θα μετατραπεί σε Επαγγελματικό. Αυτόματα βέβαια, αυτό θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις των συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 και έχουν θεμελιώσει  προσυνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πηγή:www.capital.gr
=============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: