Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Γλυτώνουμε τη δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ;





Γλυτώνουμε τη δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ;

Αμυδρές ελπίδες, να μην υπάρξει δεύτερη δόση αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού, όπως προβλέπει το μνημόνιο, δημιουργούν οι εξελίξεις με τις τιμές των ρύπων. Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, το πρώτο πακέτο αυξήσεων, αποφασίστηκε με την παραδοχή ότι η ΔΕΗ θα πληρώνει το 2013, 7 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα, που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από το χρηματιστήριο ρύπων.

Ωστόσο οι τιμές των ρύπων έχουν καταρρεύσει και τις τελευταίες μέρες κινούνται στα ιστορικά χαμηλά των 4 και κάτι ευρώ ο τόνος. Η εξέλιξη αυτή, κρύβει πίσω της μία σκληρή αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την πολιτική στο θέμα των ρύπων. Η Επιτροπή έχει καταστρώσει σχέδιο για απόσυρση περίπου 950 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, προκειμένου να τονωθεί το εμπόριο ρύπων και να αυξηθεί η τιμή τους, ώστε να υπάρξουν κίνητρα και πόροι για τη χρηματοδότηση «πράσινων» προγραμμάτων.

Το σχετικό πρόγραμμα ωστόσο απαιτεί και την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποίο θα το έκρινε στις 26 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία εν τέλει συμφωνήθηκε να μετατεθεί, καθώς στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου όπου συζητήθηκε, εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία, ενώ και η «καρδιά» της ατμομηχανής της Ευρώπης, δηλαδή οι Γερμανοί βιομήχανοι, έχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Έτσι παραμένει άγνωστο ακόμη αν το σχέδιο απόσυρσης ρύπων θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Μάρτιο, ή τον Απρίλιο, ή και αργότερα, και σε κάθε περίπτωση πριν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες με πρώτη τη Γερμανία, αποφασίσουν για την πολιτική τους απέναντι στο θέμα αυτό, που έχει να κάνει αμέσως με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνελις αγορές.

Είναι νωρίς ακόμη να πούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα, πάντως το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ισχυρό «όπλο» σε όσους μέσα στην Κυβέρνηση τάσσονται υπέρ φθηνότερου ηλεκτρικού, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας.

==========================

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η νέα μονάδα στην Πτολεμαϊδα συζητήθηκαν στη συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου με τη ΓΕΝΟΠ
Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα και τα σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μονάδας έχει κατακυρωθεί, ωστόσο η υπογραφή της σύμβασης, που είχε προγραμματισθεί για τις αρχές Μαρτίου, αναβλήθηκε ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση με αφορμή δημοσιεύματα.
Τόσο η ΓΕΝΟΠ, όσο και το τοπικό σωματείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα «Σπάρτακος» τάσσονται υπέρ της κατασκευής της μονάδας.
Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το μοντέλο που θα προκριθεί, δηλαδή η πώληση επιμέρους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή η διάθεση πακέτου μετοχών 17 % σε στρατηγικό επενδυτή.
Πληροφορίες από συνδικαλιστικούς κύκλους ανέφεραν ότι προκρίνεται το σενάριο της πώλησης μονάδων, με υποψήφιες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Αμύνταιου 1 και2, τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και τα υδροηλεκτρικά Θησαυρού και Πλατανόβρυσης. Ο λόγος για τον οποίο φέρεται να προκρίνεται αυτή η λύση, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις, είναι ότι συνδυάζει την αποκρατικοποίηση με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΓΕΝΟΠ είναι αντίθετη και στις δύο εναλλακτικές και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη επικαλούμενη την εμπλοκή του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, το γεγονός, δηλαδή, ότι η περιουσία του φορέα είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.
Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ακόμη στη σημερινή συνάντηση αντίθετοι με το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και κάλεσαν το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς την επιχείρηση, ύψους - όπως υποστηρίζουν - 160 εκατ. ευρώ.
==========================
ΔΕΗ: Πρώτη κίνηση αποκρατικοποίησης με ΑΔΜΗΕ
Εκτιμώντας ότι η διαδικασία "τεμαχισμού" της ΔΕΗ και πώλησης "κομματιών" της παραγωγικής υποδομής και των δραστηριοτήτων της θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, το κυβερνητικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα σε κινήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για το τελικό εγχείρημα.

Πρώτη επιλογή είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης  εκτιμούν ότι η εταιρία μπορεί να πουληθεί γρήγορα, με ικανοποιητικό τίμημα και χωρίς να προκύψουν νομικές περιπλοκές.

Η κίνηση αυτή θα αποφέρει  σημαντικά έσοδα στη ΔΕΗ και θα της επειτρέψει να μειώσει τον υψηλότοκο δανεισμό της, με  σημαντική θετική επίδραση στους χρηματοοικονομικούς δείκτες και στα οικονομικά της αποτελέσματα.
============================
ΔΕΗ: Ο δισεκατομμυριούχος Stephen Butt του hedge fund Silchester ανεβάζει τα ποσοστά του
 Χρειάζεται βέβαια μεγάλη χρηματιστηριακή εμπειρία για να μαζέψει κανείς από το ταμπλό σημαντικό αριθμό μετοχών μίας εισηγμένης και ειδικότερα εάν αυτή είναι η ΔΕΗ, χωρίς να το αντιληφθεί η αγορά. Εάν οι πληροφορίες που ακούγονται έχουν βάση, τότε αυτή την εμπειρία αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως τη διαθέτουν οι διαχειριστές του αμερικανικού hedge fund της Silchester International Investors Limited.

Βεβαίως το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο από το 2010 αθόρυβα απέκτησε το 5,01% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 είχε αυξήσει το ποσοστό του στο 13,8%. Εσχάτως στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια ακούγεται πως το Silchester έχει ενισχύσει τη θέση του στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το ποσοστού του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης επιχείρησης ξεπερνά πλέον το 14%. Η μετοχή της ΔΕΗ το τελευταίο τρίμηνο εμφανίζει έντονη κινητικότητα, ενώ σημειώνει κέρδη 65,51%. Σε εξαμηνιαία βάση τα κέρδη της προσεγγίζουν το 220%. Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν αλλάξει χέρια 18.358.811 μετοχές της ΔΕΗ.



Πού στοχεύει



Πού αποσκοπεί όμως το hedge fund και κυρίως ποιο είναι το timing πάνω στο οποίο ποντάρει; Σύμφωνα με κύκλους του χώρου, οι παράμετροι που προφανώς συνυπολογίστηκαν είναι σύνθετες. Αναλυτικότερα, από χρηματιστηριακή άποψη η αποτίμηση της ΔΕΗ είναι σε επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά  για αγορές. Παράλληλα ο όμιλος βρίσκεται στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, θέμα που θα αρχίσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο από δω και πέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της υποστήριξε πως η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια να σπάσει τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με στόχο το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική.Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

To who is who της Silchester International

 Η Silchester International Investors Limited ή αλλιώς Silchester ιδρύθηκε το 1994 και ειδικεύεται στη διαχείριση μετοχών. Ανήκει  κατά 50% στον δισεκατομμυριούχο κ. Stephen Butt o οποίος βρισκόταν μεταξύ των 100 πιο πλούσιων ανθρώπων στην Βρετανία με προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα 830 εκατ. λίρες.

Και αυτός, αλλά και ο συνεταίρος του Michael JJ Cowan, με τον οποίο ίδρυσαν την Silchester το 1994, προέρχονται από την μεγάλη επενδυτική οικογένεια της Morgan Stanley.  Εντύπωση προκαλεί ο ηλεκτρονικός ιστότοπος της εταιρείας, καθώς οι πληροφορίες που παρέχονται για αυτήν είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικό είναι πως το από το site της μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε δύο μόνο σελίδες (η μία με το λογότυπο της εταιρείας) και σε μία τρίτη, με τις διευθύνσεις των γραφείων της σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Στο site της περιγράφεται ως ένας επενδυτής με παραδοσιακά long στόχους. Η διαχείριση επενδύσεων και οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της Silchester πραγματοποιούνται από το Λονδίνο, ενώ τα κεντρικά γραφεία της παραμένουν στη Νέα Υόρκη.Οπως εξηγεί, συνήθως κατέχει περί τις 100-150 επενδύσεις με λογικό καταμερισμό ανά χώρα και κλάδο. Αναλύει τα θεμελιώδη των νομισμάτων και περιοδικά αναλαμβάνει διαδικασίες hedging, αν και αυτές περιορίζονται στο 20% του χαρτοφυλακίου της. Επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση ευκαιριών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες. Με περαιτέρω «ψάξιμο» στο Διαδίκτυο ανακαλύπτει κανείς ότι η εταιρεία έχει 21 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση ενεργητικό.
==============================
Ελέω ΔΕΗ: 8χρονος έκλεβε κεριά για να διαβάσει!
Ο πιο αθώος και δικαιολογημένος "κλέφτης" του κόσμου: Ένας 8χρονος από την Αλεξανδρούπολη αναγκάστηκε να κλέψει κεριά από εκκλησία, μια και στο σπίτι του, όπως είπε, δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα, αφού τους το έκοψε η ΔΕΗ και δεν είχε φως το βράδυ για να διαβάσει.

Τον 8χρονο τον "συνέλαβαν" περαστικοί, σε κεντρικό σημείο της πόλης, να φεύγει τρέχοντας με κεριά από την εκκλησία. Όταν κλήθηκε η αστυνομία ο μικρούλης αποκάλυψε την αιτία που τον οδήγησε στην κλοπή: «Δεν έχουμε στο σπίτι μας ρεύμα, μας το έκοψαν, και δεν μπορώ να διαβάσω για το σχολείο. Τα πήρα για να μπορέσω να διαβάσω τα μαθήματά του γιατί νυχτώνει νωρίς και δεν προλαβαίνω το φως του ήλιου».

Ευτυχώς ο μικρός αφέθηκε ελεύθερος αφού κανείς δεν ζήτησε την δίωξή του Η πρότασή μας είναι να απονεμηθεί, κατ'αρχήν, βραβείο θέλησης για μάθηση στον 8χρονο, από την Ακαδημία Αθηνών.

Δεύτερον, να γίνει παράδειγμα ο μικρούλης και να διδάσκονται τα κίνητρα της πράξης του στα κακομαθημένα Ελληνόπουλα στις ακριβές περιοχές των πόλεων της χώρας, όπου τα έχουν όλα και γι'αυτό αδιαφορούν για όλα και κυρίως για την μάθησή τους, παρά το γεγονός ότι φοιτούν σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία.



Και τρίτον να τσακιστούν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στο σπίτι του μικρού και σε όσα σπίτια απόρων στην Ελλάδα, ειδικά με μικρά παιδιά έχουν κόψει το βασικό αγαθό.

Θα προτείναμε και σε κάποιους ενοίκους της Βουλής των Ελλήνων, νυν και τέως, να αυτοκτονήσουν, αφού έφεραν τη χώρα και τα 8χρονα παιδιά της σε αυτό το σημείο, αλλά ξέρουμε ότι ο παχυδερμισμός είναι στην ψυχή τους, οπότε
============================


Δεν υπάρχουν σχόλια: