Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας για την καταβολή του εφάπαξ ενημερώνουμε υπεύθυνα όπως πάντα.


   Αθήνα 28/2/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα V», μετά την ωμή εμπλοκή συμφερόντων που επιδιώκουν να ακυρώσουν το έργο, θα είναι το βασικό θέμα για το οποίο έχουν ζητήσει να ενημερωθούν τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στη 1μ.μ. με τον υφυπουργό Π.Ε.Κ.Α., αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου. Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η νέα μονάδα αποτελεί κρίσιμη επένδυση όχι μόνο για τη ΔΕΗ και τον τομέα της Ενέργειας αλλά και για την Εθνική Οικονομία και το μέλλον της περιοχής.

Ακόμα, τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ καθώς και για το ζήτημα της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, θα επισημάνουν τα τεράστια σκάνδαλα που συνεχίζουν να εξελίσσονται σε βάρος της ΔΕΗ, το άδικο των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και κατ΄επέκταση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Υ.Γ. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με ιδιαίτερη ανησυχία περιμένει αύριο να ακούσει από τα πλέον αρμόδια χείλη, τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις δόλιες μεθοδεύσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που αποσκοπούν στην ακύρωση της κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαϊδα V». Περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει το δημόσιο συμφέρον δρομολογώντας θετικές εξελίξεις τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για την πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττεται βαρύτατα από την ανεργία.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

==============================

"Χρυσή μπίζνα" με τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός


Ιδιαίτερα περίεργες μεθοδεύσεις, ικανές να αποφέρουν «δωράκι» ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δρομολογούνται από τη ΔΕΗ.

Η υπόθεση αφορά στη φαραωνική λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο μοιάζει να είναι από «χρυσάφι», καθώς κοστίζει 1.5 δις ευρώ (!), παρέμεινε «παγωμένο» για περίπου έναν χρόνο, αφού υπήρξε χρηματοδοτικό κενό. Ωστόσο, εν τέλει (πριν από έναν μήνα) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφηκε παρά την εισαγγελική έρευνα του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στη νομιμότητα των όρων της διακήρυξης αλλά και τις υπερκοστολογήσεις του έργου που παρατηρούνται.

Ακόμη πιο παράδοξο χαρακτηρίζεται, όμως, το γεγονός ότι οι όροι του συμβολαίου αντί να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ πριμοδοτούν την ανάδοχο εταιρεία, καθώς φθάνουν στο σημείο να της προσφέρουν ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που ακυρωθεί η σύμβαση.

Βάσει της ποινικής ρήτρας, εάν δεν πραγματοποιηθεί το έργο, η αποζημίωση της εταιρείας ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό φτάνει τα 140 εκατ. σε περίπτωση που υπολογιστεί η επιπλέον «προκαταβολή» 5% του έργου που δίνεται για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι απαιτούμενες μελέτες.

Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σκανδαλώδη τη συγκεκριμένη μεθόδευση, καθώς η πορεία του έργου είναι αμφίβολη από τη στιγμή που είναι ιδιαίτερα ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησής του, ενώ κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση 1,5 δις ευρώ.

Οπότε, όπως λέγεται, είναι ιδιαίτερα προκλητικό να έχει εξασφαλιστεί αποζημίωση 140 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο του έργου με το «καλημέρα», ακόμη και σε περίπτωση που δεν πέσουν ούτε τα… μπετά!

Οι εταιρείες

Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Πίσω από την κατασκευή του έργου βρίσκονται δύο εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες θα συμβληθεί η ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εργασίες, αφού κρίνεται ότι έχουν την τεχνογνωσία. Οι εν λόγω εταιρείες είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν το ίδιο έργο και στη Γερμανία, χωρίς, όμως, να το έχουν παραδώσει μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι η σύμβαση για την υλοποίησή του να έχει καταπέσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, παραπέμπει την υπόθεση της «χρυσής σύμβασης» της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην προσεχή γενική συνέλευση της Επιχείρησης.
================================
Σε δυσχερή θέση ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ (από το newspost.gr)

Τον Αργύρη Οικονόμου φωτογραφίζουν κύκλοι της ΔΕΗ ως υπαίτιο της δυσμενούς εξέλιξης στην υπόθεση της υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5. Όπως λέγεται, την εποχή που το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσιζε ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση, αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με όρους συμφέροντες για τη ΔΕΗ, ο κος Οικονομόμου διέδιδε ότι η υπογραφή θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς να βρεθεί χρηματοδότηση και ότι θα αναλάμβανε η ίδια η ΔΕΗ το ρίσκο να χάσει 50 εκατομμύρια, αν τελικά δεν βρει την κατάλληλη χρηματοδότηση!!
Μάλιστα, φαίνεται ότι το «μυστικό» το είχε εκμυστηρευτεί και σε πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, το οποίο έστειλε στις 8/6/2012 σχετικό ενημερωτικό σημείωμα-καταγγελία στα μέλη του σημερινού Δ.Σ. Οι εξελίξεις δικαίωσαν προσωρινά τον κ. Οικονόμου, ο οποίος εικάζεται ότι, ως διευθυντής της νομικής υπηρεσίας παρείχε στο Δ.Σ. τη νομική κάλυψη για να λάβει στις 11/12/2012 απόφαση να υπογραφεί η σύμβαση κατά παράβαση προηγούμενων αποφάσεων και χωρίς να είναι γνωστό αν και με ποιο κόστος θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση -μαμούθ ύψους 1,5 δισ. Πολύτιμη η κάλυψη του νομικού συμβούλου, αλλά άχρηστη ενώπιον των εισαγγελικών αρχών που, όπως λέγεται, παρενέβησαν και ζητούν να παγώσει η υπογραφή, μέχρι να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newpost στα κάγκελα είναι και η κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να ανεχτεί άλλο τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΗ, ο οποίος ακούγεται ότι κατά τη μακρά θητεία του στη ΔΕΗ έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες όλα τα Δ.Σ., παρέχοντας νομική κάλυψη σε αποφάσεις που σχεδόν στο σύνολό τους ελέγχονται σήμερα από τη δικαιοσύνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όσα είχε αποκαλύψει το newpost για τον κύριο Οικονόμου αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα ο κος Χρήστος Σταϊκούρας  ο οποίος έφερετο ως «προστάτης» του κ. Οικονόμου (πάντα με βάση τα όσα διέδιδε ο νομικός σύμβουλος) έχει ήδη διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ούτε προστάτης του κου Οικονόμου είναι και ότι ουδεμία σχέση έχει με την παραμονή του στη ΔΕΗ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί εντολή – και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις- να απομακρυνθεί από το ευαίσθητο πόστο το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.
===================================

*ΟΙ «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ» ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΡΓΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ, ΚΑΙ Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 


«Σε όσους, εδώ και δυόμισι μήνες, εργολαβικά και με αθέμιτους τρόπους, επιχειρούν να σπιλώσουν την προσωπική και επαγγελματική μου υπόσταση, δηλώνω ότι δεν θα συνδιαλεχθώ μαζί τους.
Ουδέποτε έχω έως σήμερα προβεί σε δηλώσεις και συνεντεύξεις και, αν ήθελα να κάνω, θα τις έκανα με επίσημο και διαφανή τρόπο.
Ουδόλως απηχούν τις απόψεις μου αξιολογήσεις και εκτιμήσεις που μου αποδίδονται, ιδιαίτερα μάλιστα καθόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα που υπηρέτησαν ευσυνείδητα το συμφέρον του Δημοσίου και της Δημόσιας Επιχείρησης, διαχειριζόμενοι, συχνά, εξαιρετικά περίπλοκα και δύσκολα ζητήματα.
Τέλος, τονίζω έναντι όλων ότι θα συνεχίσω, με όσες δυνάμεις έχω, να εκτελώ τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα με στόχο την αταλάντευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της Δημόσιας Επιχείρησης».

H παραπάνω δήλωση ανήκει στον νομικό σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αργύρη Οικονόμου. Και πριν κάποιοι βιαστούν να τη χαρακτηρίσουν παλιά (όντως έχει γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου), σε αυτήν ακριβώς μας παρέπεμψε ο ίδιος όταν επικοινωνήσαμε μαζί του μετά τις «αποκαλύψεις» που σύμφωνα με δημοσίευμα έκανε κατά του πρώην υπουργού κ. Φώλια.
Όλα πλέον δείχνουν πως μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος που στο στόχαστρό του έχει τόσο τον ίδιο τον κ. Οικονόμου όσο και τη ΔΕΗ. Το τι πραγματικά συμβαίνει και ποιος είναι ο απώτερος στόχος είναι θέμα προς διερεύνηση. Το τι δημοσιεύθηκε όμως έχει τη δική του σημασία.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Οικονόμου φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στο site newspost.gr (το οποίο διέψευσε ο ίδιος) ότι ο συνδικαλιστής –και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ– Β. Μπουζούλας «είναι λαμόγιο», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «ψυχοπαθή και λαμόγιο» τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρα Νίκο Βασιλάκο.

Ήταν αρχές Σεπτέμβρη όταν συνέβησαν τα παραπάνω και πριν μπει ο Οκτώβρης –συγκεκριμένα στις 26/9– στο στόχαστρο του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ φέρεται να μπήκε σύμφωνα με το ίδιο σάιτ ένα άλλο –πολιτικό αυτή τη φορά– πρόσωπο. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια για τον οποίο ο Α. Οικονόμου φέρεται να καταγγέλλει ότι «χρηματίστηκε προκειμένου να καταθέσει υπέρ μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας και εις βάρος της ΔΕΗ». Συγκεκριμένα, το site newspost ανήρτησε μια δήλωση που αποδίδεται στον  Α. Οικονόμου και στην οποία λέγονται επί λέξει τα εξής:

«Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της ΔΕΗ. Κατάφερα να ανατρέψω, και μάλιστα τρεις φορές, το στήσιμο που είχε γίνει. Μάλιστα και με τον Φώλια μέσα. Πήγαν στο ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου να γνωμοδοτήσει για μια τιμολόγηση. Το τιμολόγια είχαν μια συγκεκριμένη τιμή  η κιλοβατώρα και για μια συγκεκριμένη εταιρεία ήθελαν να κάνουν μείωση αυτής της τιμής. Τότε λοιπόν και κατόπιν εντολής του Φώλια, ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου, Ασημακόπουλος, προέβη σε εισήγηση υπέρ της εν λόγω εταιρείας. Όμως έχασαν την υπόθεση με 5-2 ψήφους! Ο Φώλιας για μένα είναι λαμόγιο. Έχετε δει πουθενά Υπουργό να δίνει ένορκη κατάθεση υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας και εναντίον της ΔΕΗ;»

Φυσικά η αντίδραση του Χρ. Φώλια ήταν άμεση. Μόλις ενημερώθηκε για τις «καταγγελίες» του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ, ο πρώην υπουργός εξέδωσε μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «απροσδόκητες συκοφαντίες».

«Ευρισκόμενος στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους», λέει ο κ. Φώλιας, «πληροφορήθηκα των απροσδόκητων συκοφαντιών που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον μου νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ. Επειδή στη μέχρι τώρα διαδρομή μου, σε όλους τους δρόμους που επέλεξα να βαδίσω, τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία ουδέποτε έδωσα δικαιώματα σε κανέναν, έχω ήδη εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο μου να καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση. Κάποιοι πρέπει επιτέλους να μάθουν ότι μερικά ονόματα δεν προσφέρονται για άθλια παιχνίδια. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τώρα τον λόγο».

Και είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη θα έχει τον λόγο, αλλά το ζητούμενο πλέον είναι ένα. Με δεδομένο ότι ο Α. Οικονόμου αρνήθηκε την αυθεντικότητα των καταγγελιών, θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της επίθεσης που δέχεται ο ίδιος όπως υποστηρίζει αλλά και κατ’ επέκταση η ΔΕΗ. Και πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να καταδείξει ποιοι και γιατί τον στοχοποιούν.
==============================

«Για εμάς μετράνε μόνο τα χρήματα»



* Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

   Στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit μίλησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, σημειώνοντας τους τρόπους που η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ σημείωσε πως «για μας, μετράνε μόνο τα χρήματα» και τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος προσφέρει τα περισσότερα, εκείνος λαμβάνει και την ανάθεση».

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε, επίσης, τον χαρακτηρισμό «ξεπούλημα» για τις αποκρατικοποιήσεις και σημείωσε πως στόχος του Ταμείου είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ. «Ως το Πάσχα, θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ, του παρόχου φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, έξι ακινήτων κρατικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό και ενός ακινήτου στη Ρόδο» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Τέλος, ο Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε πως οι έλληνες δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά παραδέχθηκε ότι «έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα, το οποίο πρέπει να τις υλοποιήσει», υπογραμμίζοντας πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο εκτελεστικό όργανο, ενώ η απόφαση σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να ιδιωτικοποιηθεί περιουσία του Δημοσίου λαμβάνεται από τη Βουλή.
=================================


Το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας για την καταβολή του εφάπαξ

Από χθες 27-2-2013 και συγκεκριμένα από της 12ης πρωινής  έχουμε παύση  πληρωμής του ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ.
Ο λόγος είναι ότι ο προϋπολογισμός για το 2013 έπρεπε να ψηφισθεί από το Δ/Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ μέχρι την 31-1-2013  αλλά ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, κατόπιν τούτου  είναι ετεροχρονισμένος.
Οι ενέργειες της Διοίκησης του Σωματείου ήταν άμεσες και δραστικές.

Επικοινωνήσαμε με όλους του Αρμόδιους:
Με τον Δ/ντή Οικονομικού του υπουργείου Εργασίας κ. Παπαθεοδώρου Αλ.
Με τον πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Δομένικο  Νικ.
Με τα δύο μέλη του Δ/Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Αποστολίδη Παντ. και κ. Δήμα Ι.όπως και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων της ΔΕΗ κ. Γκίκα Νικ.
Πήραμε την δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας ότι το θέμα θα λήξει μέχρι την Τρίτη 5-3-2013 και αμέσως θα έχουμε την ροή πληρωμής.
Θα σας ενημερώνουμε υπεύθυνα όπως πάντα και εσείς να επικοινωνείτε με τα τηλ.  του Σωματείου στο 24610 39142 ή στο 24610 39174.
ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αθαν. Ταγάρας                               Κων. Κωνσταντίνου
=====================================
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ 2,3 ΔΙΣ. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ...

Την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τον Φεβρουάριο συνεχίστηκε, με επιταχυνόμενο ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες.
Όπως επισημαίνεται, «η εν λόγω διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση δεδομένης της συμβολής της στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά και ευρύτερα στην οικονομία.
Συγκεκριμένα, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου του 2013, έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδέσμευσε προς τα Υπουργεία το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των φορέων που επιχορηγήθηκαν είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ΜΤΣ–ΝΙΜΤΣ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σημειώνεται ότι μέσω αυτών, μεταξύ άλλων, χορηγήθηκαν 4.457 εφάπαξ από το ΤΠΔΥ και 1.100 εφάπαξ από το ΤΑΥΤΕΚΩ. Επίσης, τα αιτήματα που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης ανέρχονται στο ύψος των 1,4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης στα 3,7 δισ. ευρώ».
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «εκτιμούμε ότι το ανωτέρω ποσό θα αποδεσμευτεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα Υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Δηλαδή, θα έχουμε επιτύχει πλήρως το στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονται με μεθοδικότητα, γοργούς ρυθμούς, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και, βεβαίως, σε αυστηρό πλαίσιο".
=============================
 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ...

Στη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, όπου εντάσσονται τα πιο προβληματικά επικουρικά ταμεία μισθωτών, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Σε αυτό εντάσσονται τα επικουρικά...
του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, του εμπορίου τροφίμων, των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών πετρελαιοειδών.
Το έλλειμμα του νέου επικουρικού αναμένεται να υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων εντός του έτους.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: