Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το νέο μεγάλο "σκάνδαλο" της ΔΕΗ



Αρχική αιτία τα αρχαία
Παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τις ευθύνες στην υπόθεση του Αλιβερίου
Αθήνα
Στην αρχαιολογική υπηρεσία, την τότε διοίκηση της ΔΕΗ και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει η ΓΕΝΟΠ τις ευθύνες για την καθυστέρηση κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Αλιβερίου, υπόθεση για την οποία την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της ΔΕΗ και του αναδόχου (ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου).

Η ΓΕΝΟΠ, με αποψινή ανακοίνωση τις, υπενθυμίζει επισημάνσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου το Νοέμβριο του 2009 για το θέμα, επισημαίνοντας ότι η αρχική αιτία της καθυστέρησης ήταν το γεγονός ότι στο σημείο που είχε χωροθετηθεί η μονάδα βρέθηκαν αρχαία.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η ζημία της ΔΕΗ τότε έφθανε στα 100.000 ευρώ ημερησίως από τις ρήτρες καθυστέρησης και την παράταση της εγγύησης της μονάδας, συν το κόστος για τη μετατόπιση της μονάδας και το γεγονός ότι κατά την περίοδο που δεν λειτουργούσε εξακολουθούσαν να παράγουν ενέργεια παλιές και αντιοικονομικές μονάδες της ΔΕΗ.
======================
Το εξώδικο της ΔΕΗ για το σκάνδαλο του Αλιβερίου

=======================
ΔΕΗ: οι μεγάλες προμήθειες και οι δικαστικές εμπλοκές
Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ μαστίζει όλες τις μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Ολα τα μεγάλα έργα του επενδυτικού σχεδίου της που είναι αυτή τη στιγμή σε κάποια φάση υλοποίησης συναντούν ένα ή περισσότερα εμπόδια. Στελέχη της ΔΕΗ γνωρίζουν και παρατηρούν ότι εισαγγελείς και ελεγκτές ασχολούνται τελευταία με υποθέσεις της Επιχείρησης, ενώ τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται, ή έχουν παραδοθεί, έχουν καθυστερήσει σοβαρά ή έχουν επαναπροκηρυχθεί, άλλα δεν έχουν καν ξεκινήσει και ορισμένα έχουν ήδη αποβεί πολύ ακριβότερα από ό,τι είχε αρχικά προϋπολογιστεί.

Μάλιστα η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αναφερόμενη στο κόστος των έργων την ορολογία «έργο συμβατικού τιμήματος...». Για παράδειγμα, η ορολογία χρησιμοποιείται για το έργο στο Αλιβέρι, «συμβατικού τιμήματος 219,2 εκατ. ευρώ».

Εξετάζοντας όλες τις μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, όλες φαίνεται να είναι περιπετειώδεις. Για παράδειγμα, η μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης. Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2008 με τη ΜΕΤΚΑ, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 811 μεγαβάτ.

Η πρώτη σύμβαση 570 εκατ. ευρώ δεν προχώρησε και, τελικά, ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, ήρθε η υπογραφή της νέας σύμβασης με πλαφόν τα 500 εκατ. ευρώ, πάλι με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ. Οι κόντρες μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του τότε προέδρου της Επιχείρησης Τάκη Αθανασόπουλου για το χειρισμό της υπόθεσης είναι μνημειώδεις.

Πρόσφατα επαναπροκηρύχθηκε, πάντα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Το έργο συνολικού κόστους περίπου 70 εκατ. ευρώ (49 εκατ. ευρώ για το κύριο έργο) είχε αρχικά κερδίσει με υψηλότερο τίμημα, η JP Αβαξ η οποία δεν κατάφερε όμως να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ετσι η επένδυση επαναπροκηρύχθηκε.

Από το 1990

Αλλά το έργο που έχει καθυστερήσει περισσότερο από όλα είναι το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα. Ενα έργο πολύ δύσκολο, που σταμάτησε σε διάφορες φάσεις, έχοντας ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90, και ελπίζεται ότι φέτος θα λειτουργήσει. Το έργο πλέον έχει κόστος 250 εκατ. ευρώ, αντί περίπου 100 εκατ. ευρώ προ δεκαετίας, και το κατασκευάζει η ΑΕΓΕΚ.

Μία άλλη επένδυση της ΔΕΗ, την οποία ερευνά εδώ και λίγες εβδομάδες ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, αφορά το έργο της Ρόδου. Η σύμβαση είναι με τη ΓΕΚ-Τέρνα, υπεγράφη τον Ιούλιο του 2009 και αφορούσε την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 115,4 μεγαβάτ, με καύσιμο μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Η επένδυση ύψους 183 εκατ. ευρώ θα γινόταν στη θέση Πλάκα-Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου και θα παραδιδόταν σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο δεν υπήρχε καν οικόπεδο για να κατασκευαστεί, σε αντίθεση με το έργο του Αλιβερίου, όπου στο οικόπεδο ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα.

Τελικώς, η ΔΕΗ αγόρασε οικόπεδο αντί 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει καταφέρει να βγάλει οικοδομική άδεια, ενώ για άλλες εγκαταστάσεις του έργου δεν έχει καν οικόπεδο. Την υπόθεση κατήγγειλε ο Αναστάσιος Πέτρου, πρώην στέλεχος της ΔΕΗ. Ακολούθησαν οι καταγγελίες 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το θέμα στη Βουλή. Για την ίδια επένδυση, και βουλευτής της Ν.Δ. (Λευτέρης Αυγενάκης) κατήγγειλε «καταφανή σπατάλη του δημόσιου χρήματος», ζητώντας διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τα κυβερνητικά πρόσωπα που παραιτήθηκαν πρόσφατα λόγω της δίωξης για το Αλιβέρι, δηλαδή οι κ. Τάκης Αθανασόπουλος και Γιώργος Μέργος, ήταν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και στην υπόθεση της ΓΕΚ-Τέρνα. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Γ. Μέργος διατήρησε τις σχέσεις του με τη ΓΕΚ-Τέρνα, αφού μετά την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ-Τέρνα.

Η ΓΕΚ-Τέρνα είναι ο ανάδοχος του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού έργου για τη ΔΕΗ αυτή την περίοδο. Είναι έργο που θα στοιχίσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι η ακριβότερη επένδυση της ΔΕΗ. Η επένδυση υπεγράφη το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου και αφορά την μελέτη και κατασκευή σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας 660 MW, η οποία θα αντικαταστήσει παλαιότερες μονάδες.

Το έργο της Πτολεμαΐδας

Για το έργο στο οποίο είναι ανάδοχος η ΓΕΚ-Τέρνα, με υπεργολάβο θυγατρική εταιρεία της HITACHI, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Η σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου, ενώ την υποστήριξή της στο νέο έργο της Πτολεμαΐδας έχει εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο τόσο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όσο και το τοπικό σωματείο «Σπάρτακος».

Με το έργο αυτό η ΓΕΚ-Τέρνα γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους αναδόχους έργων στη ΔΕΗ, τουλάχιστον με το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα. Εξετάζοντας τα μεγάλα έργα που κάνει η ΔΕΗ από το 2007 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβάσεις για έργα συνολικής επένδυσης άνω του 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή του 50% της υπολογιζόμενης από την Επιχείρηση αξίας των έργων αυτής της περιόδου, αν υπολογισθεί και η σύμβαση της Ρόδου.



=========================
Το νέο μεγάλο "σκάνδαλο" της ΔΕΗ
Ταχύτατες δικαστικές εξελίξεις προμηνύονται για την έρευνα-φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την κατασκευή της φαραωνικής λιγνιτικής μονάδας στη Πτολεμαϊδα.

Από την ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί το Οικονομικό Τμήμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκύπτουν προκλητικές μεθοδεύσεις οι οποίες είναι πιθανόν να αποφέρουν μέχρι και 140 εκατομμύρια ευρώ στην ανάδοχο του έργου (την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) ακόμη και σε περίπτωση που δεν πέσουν ούτε τα τσιμέντα της κατασκευής.

Παρά το γεγονός ότι βάσει όλων των ενδείξεων αλλά και τις εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, η υπόθεση του έργου «Πτολεμαϊδα 5», όπως ονομάζεται, αναμένεται να εξελιχθεί στο επόμενο «μεγάλο σκάνδαλο της ΔΕΗ», το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Αρθούρος Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. , κ. Γιώργος Περιστέρης υπέγραψαν στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στη Πτολεμαϊδα τη «χρυσή σύμβαση» αξίας 1.5 δις ευρώ.



Στην «πανηγυρική τελετή» παρόντες ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, , ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών αρχών οι οποίοι «χαιρέτησαν» τη σπουδαία, όπως την χαρακτήρισαν, επένδυση.

Από την άλλη πλευρά όμως, σύμφωνα με τα "Παραπολιτικά", νομικοί κύκλοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εάν το συγκεκριμένο πολυδάπανο έργο θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί καθώς κρίνεται σχεδόν «απίθανη» η εξεύρεση του αστρονομικού ποσού.

Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα προβλεπόταν ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου με την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα είχε ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα!

Παράλληλα στο φάκελο που διερευνάται από την εισαγγελία περιέχονται ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία τα οποία αφορούν υπερκοστολογήσεις αλλά και πλήρη καταστρατήγηση των όρων της διακήρυξης, ενώ καταγράφεται και μια απίστευτη λεπτομέρεια: Ότι οι υπεργολάβοι με τους οποίους συνεβλήθη η ΤΕΡΝΑ (Hitachi Power, και Hamon Environmental GmbH) ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν ανάλογο έργο στην Γερμανία χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Το αποτέλεσμα; H σύμβαση για την υλοποίησή του να καταπέσει και ο γερμανικός κολοσσός RWE να διεκδικεί δικαστικά αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Φυσικά στη διακύρηξη για την κατασκευή της Πτολεμαϊδας αναφέρεται ότι οι εταιρείες που θα την αναλάβουν θα έπρεπε να έχουν «πείρα».

Η «χρυσή» ρήτρα

Αντικειμενικοί παρατηρητές του έργου διαβλέπουν ότι η λιγνιτική μονάδα δύσκολα θα κατασκευαστεί, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες μοιάζουν να είναι ανυπέρβλητες. Ως εκ τούτου στο μικροσκόπιο της έρευνας έχει μπει κυρίως το θέμα της ποινικής ρήτρας που προβλέπει bonus 140 εκατ. στην ανάδοχο εταιρία ακόμη και αν δεν μπει μια πρόκα!



Βάσει των όσων έχουν υπογραφεί σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το έργο, η αποζημίωση της εταιρείας ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό φτάνει τα 140 εκατ. σε περίπτωση που υπολογιστεί η επιπλέον «προκαταβολή» 5% του έργου που δίνεται για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι απαιτούμενες μελέτες. Δικαστικές «πηγές» χατακτηρίζουν στα «Π» ως σκανδαλώδη τη συγκεκριμένη μεθόδευση, καθώς η πορεία του έργου είναι αμφίβολη από τη στιγμή που είναι ιδιαίτερα ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησής του.

Το «φιάσκο» της Γερμανίας και οι παρατυπίες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, παρόλο που στην διακήρυξη του έργου αναφέρεται ότι οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, εντούτοις οι δυο υπεργολάβοι δεν κατάφεραν να κατασκευάσουν παρόμοιο έργο στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα είναι η σύμβαση για την υλοποίησή του να καταπέσει και η RWE να καταθέσει αγωγή συνολικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 1 δις ευρώ!

«Πόσο εφικτό είναι οι εταιρείες που δεν κατάφεραν να κατασκευάσουν τη μονάδα στη Γερμανία να το κάνουν στην Ελλάδα; Επιπροσθέτως, στη διακήρυξη αναφέρεται ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να είχαν εμπειρία και συγκεκριμένα να είχαν κατασκευάσει παρόμοιο έργο που να είχε ήδη λειτουργήσει 8.000 ώρες. Κάτι τέτοιο δε συνέβη», αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης.

Εκτός των άλλων όμως στη σύμβαση καταγράφονται και πασίδηλες παρατυπίες που αφορούν την κοστολόγηση της τιμής μονάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2006 η ΔΕΗ απευθύνθηκε στην RWE προκειμένου να συντάξει μια μελετητική έκθεση.

Η 83σέλιδη αναφορά παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2006, ενώ εντυπωσιακό κρίνεται το γεγονός ότι η τιμή μονάδας που δίνουν οι συντάκτες της έκθεσης είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη που υπολογίσθηκε στη σύμβαση που συντάχθηκε και υπογράφτηκε στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των υπολογισμών που έκαναν οι μελετητές το κόστος του έργου (θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 660 Μεγαβατ) ανερχόταν σε 900 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση που υπεγράφη το εκτόξευσε στα 1.4 δις με πρόβλεψη να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Από την άλλη μεριά βέβαια οι «αισιόδοξες» προβλέψεις στελεχών της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι το έργο θα κατασκευαστεί και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πολύ μεγάλης μονάδας που θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες. Το θέμα βέβαια είναι να καταφέρουν να τεκμηριώσουν τις ίδιες θέσεις ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών που θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθούν να παράσχουν εξηγήσεις.
leaks.gr
=============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: