Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

με το μισθολογικό κόστος εκμετάλλευσης ανά μεγαβατώρα να παίζει καθοριστικό ρόλο για αυτή τη μείωση καθώς περιορίστηκε από τα 20,1 ευρώ στα 14,7 ευρώ η μεβατώρα με καταρράκωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.


ΔΕΗ: Πως μείωσε μισθούς και κόστη

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής της νοοτροπίας και μετατροπής της ΔΕΗ σε μια πιο ανταγωνιστική επιχείρηση εκπέμπουν τα στοιχεία για τη μισθοδοσία, τον αριθμό προσωπικού αλλά και την παραγωγικότητα της ΔΕΗ.

Βεβαίως, σε αυτή την κατεύθυνση έχουν βοηθήσει καθοριστικά δύο σημαντικοί «εξωγενείς» παράγοντες και ειδικότερα το απαγορευτικό που έχει σηκώσει η τρόικα απέναντι σε νέες προσλήψεις αλλά και οι μνημονιακές περικοπές στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ. Εάν συμπεριλάβει κανείς και την πιο ορθολογική διαχείριση των βαρδιών και των υπερωριών τότε η ΔΕΗ δείχνει να αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, της καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού και της ορθολογικότερης λειτουργίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν η συνολική μισθοδοσία του 2012 εμφανίζει μείωση της τάξης  14,3% που μεταφράζεται σε σημαντικά λειτουργικά οφέλη.Το 2011 η ΔΕΗ δαπάνησε για μισθοδοσία 1,099 δισ. και πέρυσι το ποσό αυτό περιορίστηκε στα 945,4 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους συνετέλεσε καθοριστικά ώστε να αυξηθεί το περιθώριο EBITDA (από το 14,1% στο 16,6% σε συγκρίσιμους όρους) με τη ΔΕΗ να διαψεύδει τις αρνητικές προβλέψεις και να αντιστρέφει την προδιαγεγραμμένη πορεία για ένα ακόμη ζημιογόνο έτος.

Τα στοιχεία επίσης είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων της εταιρείας. Το 2010 η διανεμηθείσα ενέργεια σε μεγαβατώρες, δηλαδή το πόσο ρεύμα πούλησε η ΔΕΗ ανά εργαζόμενο ήταν 2140 μεγαβατώρες. Το 2011 αυξήθηκε στις 2213 μεγαβατώρες (3,4% αύξηση) και το 2012 σε 2353 μεγαβατώρες (6,4% αύξηση). Δηλαδή στη διετία η εταιρεία πέτυχε μέση αύξηση 4,9% της ενέργειας που διανέμει ανά εργαζόμενο (σημειώνεται ότι υπάρχει μείωση του προσωπικού αλλά και καταρράκωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της εταιρείας το ελεγχόμενο κόστος παραγωγής (ευρώ ανά μεγαβατώρα διανεμηθείσας ενέργειας) εμφανίζει μέση μείωση στη διετία 9,4% από τα 28,6 ευρώ στα 23,5 ευρώ η μεγαβατώρα, με το μισθολογικό κόστος εκμετάλλευσης ανά μεγαβατώρα να παίζει καθοριστικό ρόλο για αυτή τη μείωση καθώς περιορίστηκε από τα 20,1 ευρώ στα 14,7 ευρώ η μεβατώρα.

Η συνολική μισθοδοσία του ομίλου από 1,7 δισ. το 2009 πλέον έχει προσγειωθεί στα 945,4 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από την εφαρμογή των νόμων για τους μισθούς σε δημόσιο και ΔΕΚΟ. Υπολογίζεται (εκτίμηση) ότι εκτός από το νέο μισθολόγιο, οι μειώσεις βάρδιας και οι μειώσεις στις υπερωρίες περιόρισαν τα κόστη κατά 103 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 289 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν από τη μείωση του προσωπικού.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η δύναμη του τακτικού προσωπικού από 22.582 το 2009 πλέον έχει πέσει κάτω από τις 20 χιλιάδες στις 19.998 άτομα. Σωρευτικά στην τριετία 2009 – 2012 η εταιρεία εξοικονόμησε 691 εκατ. ευρώ από τη μισθοδοσία ενώ μείωσε το προσωπικό της κατά 2.584 άτομα.

Τα νούμερα αυτά προξενούν ίλιγγο και δείχνουν το μέγεθος της προσαρμογής που έχει γίνει  στην εταιρεία –έστω και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας. Βεβαίως ακόμη υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε άλλους τομείς που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της εταιρείας, ώστε αυτή να είναι συγκρίσιμη με ομοειδείς μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Πηγή:www.capital.gr
===============================
Πτώση 25χρονου από στύλο της ΔΕΗ


Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο Αγίου Νικολάου

Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ένας 25χρονος άντρας ο οποίος έπεσε από στύλο της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια εργασιών σε περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Το ατύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ ο νεαρός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Ωστόσο εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής του αποφασίστηκε η διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο όπου παραμένει νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση.
Τα αίτια που οδήγησαν στο σοβαρό αυτό ατύχημα διερευνώνται.
===========================
Επιδημία "λαθρο-επέμβασης" στους μετρητές της ΔΕΗ.
 Μορφή επιδημίας παίρνει το τελευταίο διάστημα η δράση κυκλωμάτων που έναντι αμοιβής επεμβαίνουν στους μετρητές της ΔΕΗ και μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος επιχειρήσεων στο 1/3 της πραγματικής κατανάλωσης.
 Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνος, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 300 περιπτώσεις ρευματοκλοπής από την αρχή του χρόνου, με την απώλεια εσόδων για την επιχείρηση να υπολογίζεται πως προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Στην Αρτα, στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα, το φαινόμενο παρουσιάζει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ στην Πάτρα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της δράσης των κυκλωμάτων τους προηγούμενους μήνες, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει προσφύγει στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά ενός συγκεκριμένου προσώπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ηλεκτρολόγο, που έχει απασχοληθεί στο παρελθόν σε εργολαβίες για λογαριασμό της ΔΕΗ, σε βάρος του οποίου έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για εμπλοκή του σε κύκλωμα ρευματοκλοπής.
Τα κυκλώματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δρουν ιδιαίτερα έντονα στη Δυτική Ελλάδα, προσεγγίζουν καταστηματάρχες -κυρίως των κλάδων εστίασης και διασκέδασης- και τους συστήνονται ως εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών, ενίοτε ακόμα και ως υπάλληλοι κάποιας υπηρεσίας της ΔΕΗ.
 Τους ρωτούν τι ποσά πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα και ζητούν μάλιστα να δουν κάποιον πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ. Τον ελέγχουν προσεκτικά και διαπιστώνουν δήθεν έκπληκτοι πως η κατανάλωση καταγράφεται μεγαλύτερη από την κανονική λόγω λανθασμένης ρύθμισης του μετρητή.
Στη συνέχεια προσφέρονται να τους «βοηθήσουν», ρυθμίζοντας τα ρολόγια στην «κανονική» τους λειτουργία, έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαίνεται κατά περίπτωση από 200 ως 500 ευρώ. Με την απατηλή υπόσχεση πως με τον τρόπο αυτόν θα πληρώνουν ως και 70% μικρότερα ποσά για το ρεύμα, οι επιχειρηματίες συναινούν, γνωρίζοντας πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις για το παράνομο της πράξης.
«Οσο πιο γρήγορα πιαστούν, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, αφού είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν και θα πληρώσουν τα διαφυγόντα έσοδα με τους προβλεπόμενους τόκους υπερημερίας», επισήμανε στο «Εθνος» ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ στην Αρτα με αρμοδιότητα στους νομούς Αρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, στέλνοντας το μήνυμα στους παρανομούντες.
  Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν εντοπιστεί από την αρχή του χρόνου περισσότερα από 100 κρούσματα ρευματοκλοπής, με τα διαφυγόντα έσοδα να αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 3.000-4.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση.

από το http://www.imerisia.gr
============================

Συνέντευξη προεδρου ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ

=============================

Αποτελέσματα έτους 2012 του Ομίλου ΔΕΗ 


==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: