Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Οι 45 της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ


ΔΕΗ: Τιμώρησαν υπάλληλο που κατήγγειλε διασπάθιση χρήματος

Την έντονη διαμαρτυρίας της εκφράζει με ανακοίνωση-καταγγελία η ΕΤΕ/ΔΕΗ, η οποία κάνει λόγο για «πρωτοφανή» γκάφα στον όμιλο ΔΕΗ(ΑΔΜΗΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εργαζόμενος κατήγγειλε με αδιάσειστα στοιχεία περιστατικό διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αντί η διοίκηση να αναδείξει το γεγονός και να εφαρμόσει ότι προβλέπουν οι νόμοι προτίμησε να τιμωρήσει τον υπάλληλο που το κατήγγειλε στα μέσα ενημέρωσης!!!.
Με πλήρη επίγνωση και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου στηρίξαμε το προηγούμενο διάστημα, ηθικά και νομικά, τον συνάδελφο μέλος μας Γάσπαρη Αλεφραγκή.
Τον στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε καθώς είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι έπραττε στο ακέραιο το καθήκον του, όταν με προσωπικό κόστος, και χωρίς δισταγμό κατήγγειλε την απίστευτη ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, σε έργα της Μεταφοράς, που έγιναν στην Τρίπολη, τον Απρίλιο και Μάιο του 2009 .
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ είχε από τότε καταγγείλει το γεγονός αυτό και ζητούσε επιμόνως να γίνει κάθε νόμιμη ενέργεια, ακόμα και έρευνα του Εισαγγελέα, με μέριμνα της ΔΕΗ. Α.Ε. Με αφορμή μάλιστα την δική μας αναφορά, δημοσιογράφος του Ράδιο 989 πήρε συνέντευξη από τον συνάδελφο.
Η ΔΕΗ. Α.Ε. αντί να πράξει τα δέοντα, αντί δηλαδή να κάνει όλες εκείνες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος και να εξακριβωθεί αν τελικά έγινε σπατάλη χρήματος του Δημοσίου, προτίμησε να κινηθεί εναντίον του συναδέλφου και να τον τιμωρήσει και μάλιστα να τον παραπέμψει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με ουσιαστικό ερώτημα τιμωρίας άνω των δύο μηνών, έως και αυτής της απόλυσης .
Δυστυχώς, για λογούς αδιευκρίνιστους δεν εισακούσθηκε το αίτημά μας από τον τότε Γενικό Διευθυντή Μεταφοράς για διερεύνηση της υπόθεσης και έλεγχο από Ανεξάρτητη Αρχή.
Τελικά το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο κατέληξε να τον τιμωρήσει για μέρος των αστήρικτων και αβάσιμων κατηγοριών, αναγνωρίζοντας του ωστόσο, ομόφωνα ότι δεν είχε πρόθεση να θίξει τα στελέχη της Επιχείρησης και ότι έκανε το έκανε, με γνώμονα το συμφέρον της ΔΕΗ. Α.Ε.
Προσφάτως το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ. Α.Ε τον τιμώρησε με το σκεπτικό πως η αναφορά του στο ραδιόφωνο για σπατάλη Δημοσίου χρήματος, δυσφήμισε την Επιχείρηση.
Δεν έκρινε όμως αυτά που είπε ως ψευδή, δηλαδή δεν έκρινε την ουσία και το περιεχόμενο των καταγγελιών ως ανυπόστατα, διότι παρουσίασε πληθώρα εγγράφων που έδειχναν και τεκμηρίωναν ότι ο συνάδελφος είχε δίκιο.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εμμένει στο θέμα. Το ζητούμενο για μας είναι : σπαταλήθηκαν χρήματα του Δημοσίου ; Γιατί δεν έγιναν οι νόμιμες ενέργειες διερεύνησης ; Γιατί δεν πήγε την υπόθεση η ΔΕΗ, στον Εισαγγελέα ;
Είναι προφανές ότι μια κάστα υπηρεσιακών παραγόντων μέσω της υπερκοστολόγησης των έργων καλλιεργούσε το έδαφος για την είσοδο εργολάβων στα έργα Μεταφοράς.
Με βάση τα παραπάνω η ΕΤΕ/ΔΕΗ διαμαρτύρεται εντονότατα για την άδικη τιμωρία του συναδέλφου και καταγγέλλει για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε από τις Δικαστικές Αρχές, με αίτημα της ΔΕΗ, αν τελικώς σπαταλήθηκε Δημόσιο Χρήμα.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ διαμαρτύρεται και καταγγέλλει, διότι η ουσία είναι εδώ : Αν και εφόσον σπαταλήθηκε Δημόσιο χρήμα, θεωρούμε ότι είναι άδικο να τιμωρείται ο συνάδελφος, που με παρρησία και αίσθηση καθήκοντος, ανέδειξε την σπατάλη.
Η ΔΕΗ απέδειξε ότι εφαρμόζει το Δίκαιο αυστηρά μόνο σε απλούς εργαζόμενους ενώ καλύπτει τα στελέχη της με ατιμωρησία, σε βάρος της ισότητας του Δικαίου και σε βάρος της περιουσίας της που ανήκει στον Ελληνικό Λαό και το Ελληνικό Δημόσιο.
Διάκριση στην απονομή Δικαίου λόγω προνομίων ή Θέσης είναι απαράδεκτη . Αυτά γίνονταν στον Μεσαίωνα, όπου οι Άρχοντες έκαναν ότι ήθελαν σε βάρος των Λαών της Ευρώπης.
Τέλος, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε Νόμιμο Μέσο, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί ηθικά ο συνάδελφός μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

============================
Οι 45 της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ

Μερικώς «ανανεωμένη» (17 νέα πρόσωπα) και χωρίς μεγάλες ανατροπές στο συσχετισμό των δυνάμεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, παρά την κίνηση του Ν. Φωτόπουλου που διέσπασε την ΠΑΣΚΕ (στερώντας της 3 έδρες) είναι η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Η ΠΑΣΚΕ διατηρεί τον πρώτο ρόλο με 16 έδρες (από 22 το '10) και ακολουθούν η ΔΑΚΕ με 11 (όσες είχε), η ΔΑΣ (ΚΚΕ) με 10 (από 9), η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) με 5 (από 3) ενώ το “ΕΜΕΙΣ” του Ν. Φωτόπουλου καταλαμβάνει 3 έδρες.
- Πρώτος σε σταυρούς και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, ο Γιάννης Παναγόπουλος (από την ΕΤΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ) κινεί ήδη τις διαδικασίες για την εκλογή προεδρείου. Με την ΠΑΣΚΕ εξελέγησαν συνολικά 16 και οι 4 για πρώτη φορά (Λεβέντης, Προύτζος, Στοϊμενίδης και Ταχματζίδης). Μαζί με τον Ι. Παναγόπουλο, εξελέγησαν οι Στ. Ανέστης (ΟΤΕ), Γ. Γεωργακόπουλος (λιμάνια), Αθ. Δανούσης Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας), Σ. Δημητριάδου (ΟΤΟΕ), Ν. Ηλιόπουλος (Ομοσπονδία χειριστών μηχανημάτων), Θωμάς Φίλλιπος (ΕΛΤΑ), Δ. Καραγεωργόπουλος (ιδιωτικά καζίνο), Γ. Κωνσταντινόπουλος (ΟΤΟΕ – Εμπορική), Αθ. Λεβέντης (Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών), Ευ. Μουτάφης (ΕΥΔΑΠ), Π. Προύτζος (Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων), Φ. Σιακάρας (Ομοσπονδία φορτοεκφορτωτών), Α. Στοϊμενίδης (τεχνικών γραφείων), Δ. Ταχματζίδης (Εργατικό Κέντρο Βέροιας) και Π. Τσαραμπουλίδης (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης).
- Τον πλήρη έλεγχο της ΔΑΚΕ διατηρεί (προς μεγάλη λύπη των “Σαμαρικών”) ο Ν. Κιουτσούκης (ΟΣΕ) με την εκλογή των Ευθ. Θεοχάρη (Χημική Βιομηχανία), Α. Καρρά (ΔΕΗ), Δ. Καψόκολη (ΕΛΤΑ), Φ. Κολεβέντη (Εργατικό Κέντρο Αργολίδας), Α. Κομίνη (ΕΘΕΛ), Ν. Κωστόπουλο (Ωνάσειο), Β. Λάμπρου (ΟΤΕ), Δ. Μπαζίγου (Εθνοκάρτα), Ε. Πάλλη (εταιρειών Secutiy) και Σ. Τσώνη (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας).
- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης (από την Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων) ξεχωρίζει στο συνδυασμό της ΔΑΣ (ΚΚΕ – ΠΑΜΕ) και ακολουθούν οι Β. Αρτεμίου (από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά, γιός του παλαιού συνδικαλιστή από τον ίδιο χώρο). Α. Ευαγγελάκης (οικοδόμος), Σ. Ταριανόπουλος (ΟΤΟΕ), Α. Μπαλού (ΟΤΟΕ), Σ. Πελαής (Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας), Γ. Πέρρος (Ομοσπονδία ιδιωτικών Υπαλλήλων), Σ. Πουλικογιάννης (Μέταλλο), Π. Ταβουλάρη (Ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο) και Ι. Τασιούλας (οικοδόμος).
- Τρεις επιπλέον εκπροσώπους έχουν στη νέα διοίκηση οι Αθ. Βασιλόπουλος (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων) και Ζ. Πεπές (ΟΤΟΕ - ΕΤΕ) με την Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ). Πρόκειται για τους Ι. Δούκα (ΟΤΕ). Κ. Λάζαρη (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων), και τον Γ. Παπακωνσταντίνου (Διϋλιστήρια).
- Με το Ν. Φωτόπουλο και το συνδυασμό “ΕΜΕΙΣ” εξελέγησαν οι Ν. Ορφανός (Διϋλιστήρια) και η Σ. Σαλουφάκου (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από την παλιά Ολυμπιακή).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113015850
===============================
http: agonistiki-enotita-dei.blogspot.gr
 e-mail: agonistiki.enotita.dei@gmail.com
31-3-2013  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΔΕΗ δεν αποτελεί την «κολυμπήθρα του Σιλωάμ».

Στις εργασίες συντήρησης της Νο 3 Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης στο Στρόβιλο της Μονάδας εργάζεται για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, βάσει Σύμβασης που έχει υπογράψει  με τη ΔΕΗ, ο  πρώην συνάδελφος Αποστόλου Δημήτριος ο οποίος  εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη ΔΕΗ ως εργοδηγός στο Συνεργείο Στροβίλων της Επιχείρησης και έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και 2 χρόνια.
Στο χώρο του ΑΗΣ Μεγ/λης έχει εγερθεί θέμα από διάφορες πλευρές σχετικά με το αν έχουν τηρηθεί οι σχετικές προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας για την απασχόληση συνταξιούχων.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η ΔΕΗ να εφαρμόζει και να τηρεί τα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας στους όρους των Συμβάσεων που υπογράφει με τις Εταιρείες των ιδιωτών και αν συντρέχουν οι όροι νομιμότητας θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου και της ΔΕΗ και των αρμοδίων Υπηρεσιών (Σ.ΕΠ.Ε., Ι.Κ.Α., κλπ).

Το παραπάνω γεγονός κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα αλλά φέρνει στην επιφάνεια μια πολύ σοβαρότερη πλευρά με μεγάλη δεοντολογική, ηθική και αξιακή πτυχή. Την παροχή της τεχνογνωσίας και εμπειρίας πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Επιχείρησης (Γεν. Διευθυντές, Διευθυντές, Τομεάρχες, κλπ) καθώς και μεσαίου επιπέδου στελεχών (Εργοδηγοί, κλπ), που όταν παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται «τρέχουν» αμέσως να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Εταιρείες ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Το ζήτημα αυτό παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχώς διευρύνεται έτσι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων τα 3 τελευταία χρόνια με τις μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές, ούτε με μη ύπαρξη κινήτρων στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Επιχείρηση (π.χ πλαφόν αποδοχών, κλπ).

Η απαγόρευση πρόσληψης τεχνικού προσωπικού, η διάλυση Συνεργείων και η απώλεια τεχνογνωσίας στην Επιχείρηση δεν μπορεί να υποκαθίσταται από εργολαβοποίηση με την παροχή υπηρεσιών από πρώην συνάδελφους μας, που σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δημιουργούν ερωτηματικά και οδηγεί σε συνειρμούς για καταστάσεις διαπλοκής.
Η τεχνογνωσία, η εμπειρία και οι ικανότητες που αποκτήθηκαν στην Επιχείρηση δεν θα επιτρέψουμε να είναι «σημαία ευκαιρίας» διαφόρων πρώην συνάδελφων μας στις ίδιες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Επιχείρησης.

Το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ πρέπει να ασχοληθεί  σοβαρά και να αναδείξει τέτοια φαινόμενα.
Αυτό επιβάλλεται να γίνει κυρίως για να μην αιωρούνται διάφορες ερμηνείες και ερωτηματικά αλλά και για λόγους της ύπαρξης εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εφαρμογής τους στην Επιχείρηση - μέχρι και πρόσφατα τουλάχιστον - με τη διεκδίκηση και την συμβολή του σ.κ.

Καλούμε την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Επιχείρησης να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες απαλλαγής των υπηρεσιών παροχής του πρώην συνάδελφου μας, συνταξιούχου σήμερα και εργαζόμενου στην παραπάνω ανταγωνιστική Εταιρεία.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα είναι η ώρα συνδικαλιστικών μορφών και δράσεων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος
Μέλος  της  Διοίκησης  της  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: