Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Είναι το δεύτερο περιστατικό, μέσα σε λίγες μέρες

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, για τη χθεσινή πυρκαγιά στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Στις 17:00 χθες, η Υπηρεσία μας κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο λεβητοστάσιο της μονάδας 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και σε επίπεδο από 0 στα 19 μέτρα. Στο συμβάν επενέβησαν 8 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 3 οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καλώδια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Για το ανωτέρω περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ Κοζάνης.
================================
kozan.gr: Πυρκαγιά, το απόγευμα της Πέμπτης, στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου – Εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, πυρκαγιά σημειώθηκε γύρω στις 17:00 η ώρα, χθες Πέμπτη, σ’ έναν από τους μύλους λιγνίτη της μονάδας 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, εκεί δηλαδή όπου ο λιγνίτης αλέθεται , κονιορτοποιείται και στη συνέχεια διοχετεύεται στο θάλαμο καύσης.

Η φωτιά προκλήθηκε από διαρροή λαδιού και έφτασε, όπως λέγεται τεχνικά, σε επίπεδο από τα 0 στα 19 μέτρα, ενώ και η μονάδα “βγήκε” εκτός λειτουργίας. Ευτυχώς, οι πυροσβέστες του σταθμού και το προσωπικό την αντιμετώπισαν έγκαιρα προτού επεκταθεί και συμβούν τα χειρότερα. Ωστόσο, από τις αναθυμιάσεις, ένας από τους εργαζομένους, ηλικίας περίπου 40 ετών, αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε προληπτικά στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Είναι το δεύτερο περιστατικό, μέσα σε λίγες μέρες, μετά το ατύχημα στο σύστημα αποθείωσης των μονάδων 3 & 4 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού και την κακή συντήρηση του εξοπλισμού των μονάδων.
http://www.kozan.gr/?p=110624
===================================
Δελτίο Τύπου 18-06-2013 ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η.

Πτολεμαΐδα 18/6/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της τακτικής μας επικοινωνίας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

            Εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργείο Οικονομικών τα 38,7 εκατομμύρια ευρώ περίπου για πληρωμή των εφάπαξ και των υπόλοιπων συνταξιούχων μέχρι τέλους του 2011. Από σήμερα δουλεύονται τα εντάλματα και θα αρχίσουν από βδομάδα να τηλεφωνούν για αποστολή φορολογικών ενημεροτήτων.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
===================================
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Τι πληρώνουμε για ΔΕΗ και για «τρίτους»
Σχεδόν ο μισός λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στα σπίτια μας είναι γεμάτος από χρεώσεις που δεν αφορούν την αξία για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Συνολικά τα νοικοκυριά πληρώνουν 14 χρεώσεις, εκ των οποίων οι επτά έχουν να κάνουν με την τιμή του ρεύματος που «καίνε».
Οι υπόλοιπες επτά προέρχονται από διαφορετικές πηγές, όπως το έκακτο ειδικό τέλος ακινήτων, τα δημοτικά τέλη, η ΕΡΤ κλπ. που όμως η ΔΕΗ οφείλει να συνεισπράττει και να αποδίδει σε τρίτους. Ετσι, πέρα από την κατανάλωση ρεύματος που πληρώνουμε στη ΔΕΗ, στους λογαριασμούς περιλαμβάνονται και «χρεώσεις υπέρ τρίτων», οι οποίες υποχρεωτικά εισπράττονται από τη ΔΕΗ με βάση σχετικούς νόμους.
Ας δούμε αναλυτικά τι πληρώνουμε:
ΑΞΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
1. ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ)
Περιλαμβάνει το κόστος και τις λοιπές δαπάνες για την παραγωγή και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. Εδώ περιλαμβάνεται η αξία του ρεύματος που καταναλώνω και οφείλω να πληρώσω στη ΔΕΗ.
2. ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Βάσει των Νόμων 2773/99, 4001/11 και του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, όπως ισχύουν, προβλέπεται η διακριτή αναγραφή των παρακάτω χρεώσεων επί των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι χρεώσεις αυτές εγκρίνονται από την Πολιτεία και εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες που κάνουν χρήση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Σύστημα Μεταφοράς).
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΚΩ): Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Β' 1040/07 και ΦΕΚ Β΄ 1614/2010) οι υπηρεσίες:
α) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία πελατών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας.
β) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και
γ) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ (ΕΤΜΕΑΡ): Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ.
ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς, (Ετήσια Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ κ.λπ.).
Η χρέωση Προμήθειας Ρεύματος και οι Ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπόκεινται σε ΦΠΑ.
ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Βάσει του υφιστάμενου Θεσμικού Πλαισίου, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.
Ειδικό Τέλος 5%
Βάσει του Νόμου 2093/92 άρθρο 9 παρ. 5, 6 και 7, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Ειδικό Τέλος 5? (ΕΙΔ. ΤΕΛ 5?). Το ΕΙΔ.ΤΕΛ 5? υπολογίζεται στους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Δημοτικά Τέλη - Δημοτικός Φόρος - Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Βάσει του Νόμου 25/75, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Νόμο 429/76, του Νόμου 1080/80, του Νόμου 2130/93 και του Νόμου 3979/2011 η ΔΕΗ υποχρεούται να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά των Δημοτικών Τελών (ΔΤ), του Δημοτικού φόρου (ΔΦ) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα οποία στη συνέχεια αποδίδει στους αρμόδιους δήμους. Η χρέωσή τους γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) που βεβαιώνονται εγγράφως από τον αρμόδιο δήμο. Οι σχετικές χρεώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σταθερές κατ' έτος και καθορίζονται με απόφαση των ΔΣ των αρμόδιων δήμων. Για οποιαδήποτε διαφωνία σας σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα ή τους συντελεστές των ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ θα πρέπει να απευθύνεστε στον δήμο που ανήκει το ακίνητο.
ΕΡΤ: Βάσει του Νόμου 1730/87 (άρθρο 14), η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος και το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ. Της εισφοράς αυτής απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες (Ν.2644/98 και Ν.1730/87) και οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών (Ν.3419/05).
Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Βάσει του Νόμου 4021/2011 (άρθρο 53) προβλέπεται η επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με εμπορική ή οικιστική χρήση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: