Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Τα κέρδη αύξησαν και τα νέα οικιακά τιμολόγια, ενώ το κόστος της επιχείρησης μειώθηκε τουλάχιστον κατά 5% από μείωση του προσωπικού κατά 680 άτομα και των υπερωριών.http: agonistiki-enotita-dei.blogspot.gr                    30 - 8 - 2013                  e-mail: agonistiki.enotita.dei@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Φορτηγό το οποίο  οδηγούσε 8μηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος, έπεσε από άγνωστη αιτία σε κενό 20 μέτρων σε επίπεδο τομής του ορυχείου στο Ψαθί την στιγμή που επιχειρούσε να αδειάσει το φορτίο του!
Δυστυχώς ο τραγικός θάνατος του συμβασιούχου συναδέλφου μας Χάρη Βίγκου την ώρα του μεροκάματου, ήρθε να μας υπενθυμίσει την τραγική πραγματικότητα της ανυπαρξίας λήψης μέτρων από τις Τοπικές Διευθύνσεις και τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Οι εφαρμοζόμενες αντεργατικές πολιτικές και η ανυπαρξία των αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας (Σ.ΕΠ.Ε. - ΙΚΑ - ΕΜΝΕ, κλπ) για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων ασφάλειας, σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού, την κάλυψη οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού από έκτακτους οκταμηνίτες, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εκτέλεση εργασιών με τον «αυτόματο πιλότο» και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει το αγαθό της ενέργειας, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, αυξάνοντας τα νούμερα με ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου.
Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση εξέταση όλων των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στην απώλεια του συναδέλφου μας και επιτέλους τον καταλογισμό και την απόδοση ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο γι’ αυτό.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας να διερευνήσει άμεσα τα αίτια του τραγικού ατυχήματος.
Με την αποτελεσματική λειτουργία των αρμοδίων Υπηρεσιών (Σ.ΕΠ.Ε - Ε.Μ.Ν.Ε. - κ.λ.π), να ξεκινήσουν και να αποκτήσουν ουσιαστικό χαρακτήρα, σε τακτική βάση οι έλεγχοι στις Μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη για να εφαρμόζεται  η νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα Σωματεία του χώρου της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης σε άμεση προτεραιότητα να υπερβούμε ελλείψεις και αδυναμίες που πραγματικά έχουν υπάρξει και να θέσουμε με αναβάθμιση δράσεων και πρωτοβουλιών και κυρίως με διεκδικητικό και αγωνιστικό τρόπο το ζήτημα της υπεράσπισης της ακεραιότητα και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας αποτρέποντας κάθε πιθανή παράλειψη, αιτία ή αδιαφορία προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ζωή των εργαζομένων

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τώρα εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία
 της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία


Τηλ. επικοινωνίας:  6937 - 052880
===================================

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ - Ε.Τ.Ε. / Δ.Ε.Η.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα αποτελέσματα  της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας , η εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η κακή ψυχολογική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι οι οποίοι καλούνται να εργάζονται σε σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο του τρόμου των 586 ευρώ, είχαν ακόμα ένα θύμα στην Μεγαλόπολη. Ο άτυχος συνάδελφος μας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος  σε μια ΔΕΗ  που τα ατυχήματα δεν έχουν σταματημό.
Στην μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων ποτέ δεν φταίει ένας. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν και όταν τα ρίσκα μεγαλώνουν έρχεται το μοιραίο. Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι δεν έχει λάβει κανείς αρμόδιος το μήνυμα των προηγούμενων συμβάντων και πάντα μετά από λίγο χρόνο όλα ξεχνιούνται με μεγάλη ευκολία και συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη και πολλές φορές και χειρότερα.
Οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αποδυναμώνονται και καταργούνται. Είναι φυσικό και επόμενο αυτή η πολιτική απόφαση και τακτική να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας.
Συνάδελφοι καλούμαστε όλοι να αντιληφθούμε ότι επιτέλους πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο εργασίας μας. Οι στόχοι οι δικοί μας αλλά και της επιχείρησης πρέπει να είναι να  γυρνάμε σπίτια μας και όχι τα νούμερα παραγωγής. Στην ασφάλεια στην εργασία μας δεν χωράνε ούτε προϊστάμενοι ,ούτε πιέσεις , ούτε φίλοι, ούτε συνδικάτα. Ο καθένας μας θα πρέπει να αξιολογεί τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν κάθε ώρα και στιγμή και να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
 Στην  εργασία μας πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και εγρήγορση. Και πάνω από όλα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επαναφέρουμε την χαμένη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα και ενεργώντας σαν σύνολο να διασφαλίζουμε ότι θα τηρούνται από όλους οι κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Ελπίζουμε η επιχείρηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει την οικογένεια.
Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωμένη έρευνα. Σημαντικότερο είναι να αποφεύγουμε τα ατυχήματα και όχι να καλούμαστε μετά να βγάζουμε πορίσματα και τιμωρίες.
Απαιτούμε εντατικοποίηση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, πιστή και ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η μη τήρηση τους.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να λειτουργούμε όλοι όπως πρέπει και όχι όπως θέλουν κάποιοι να μας βλέπουν σαν νούμερα και στατιστικές, ας κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας και να είναι η τελευταία φορά που θρηνούμε συνάδελφο.
======================================
ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ: Να σταματήσει η θυσία εργαζομένων στη ΔΕΗ
από το Γραφείο Τύπου

Η οικογένεια της ΔΕΗ θρηνεί τον άδικο χαμό δύο συμβασιούχων συναδέλφων σε ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ και ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας, προς την διοίκηση να γίνει πιο υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική στο τομέα ελέγχου τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ιδιαίτερα στα Λιγνιτικά Κέντρα δεν έχει βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Η ευσυνειδησία των δύο άτυχων εργαζομένων να φανούν αντάξιοι των καθηκόντων τους κάτω από την καθημερινή πίεση και το άγχος για την επιβίωση τους στη Ελλάδα του μνημονίου, είχε ως οδυνηρή συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα το πρόσφατο τραγικό συμβάν στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η επικινδυνότητα και η δυσκολία της εργασίας παραμένει σε μέγιστο βαθμό ενώ οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα.Το αίμα και οι ζωές των συναδέλφων μας στη ΔΕΗ που χάνονται όλα αυτά τα χρόνια, καμία κυβέρνηση και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν το ανέφερε και δεν το ανέλυσε στις πραγματικές, τραγικές του διαστάσεις. Σχεδόν ποτέ δεν στάθηκαν δίπλα σε εκείνους που δίνουν και τη ζωή τους για να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ θεωρεί ότι χρέος όσων διοικούν είναι να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τη νομοθεσία και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους και με την σειρά τους, οι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να μην αγνοούν αυτούς τους κανόνες.

Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργαζόμενων.
===================================================
ΔΕΗ: πενταπλάσια κέρδη στο εξάμηνο
Μεγάλη αύξηση από πέρσι των καθαρών κερδών της είχε στο πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ. Παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 127,1 εκατ. ευρώ, έναντι 22,9 εκατ. ευρώ πέρσι.
Ο υπερ-πενταπλασιασμός των καθαρών κερδών στο εξάμηνο οφείλεται στη μείωση του κόστους από καύσιμα, αέριο, λιγνίτη και πετρέλαιο σε σχέση με πέρσι, καθώς η αυξημένη στάθμη των νερών βοήθησε τη ΔΕΗ να δουλέψει κατά κόρον με τα υδροηλεκτρικά της με μηδενικό κόστος.

Τα κέρδη αύξησαν και τα νέα οικιακά τιμολόγια, ενώ το κόστος της επιχείρησης μειώθηκε τουλάχιστον κατά 5% από μείωση του προσωπικού κατά 680 άτομα και των υπερωριών.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του ομίλου στο δεύτερο τρίμηνο χαρακτηρίζονται από αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,2% και βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 29,3%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: